Perbandingan BlueHost vs GoDaddy 2020: Kajian Bersebelahan

0

Dengan banyak syarikat dalam industri hosting web, sangat sukar untuk memilih yang terbaik. Kedua-dua BlueHost dan GoDaddy adalah nama yang terkenal. BlueHost terkenal kerana perkhidmatan hostingnya sementara GoDaddy membuat namanya terutama kerana pendaftaran domain dan setelah itu, mereka mula mengehoskan perkhidmatan.


Kedua-duanya bertujuan untuk menyediakan hosting dengan harga rendah. Kedua-duanya mempunyai banyak pelanggan yang gembira. Jadi untuk menyelesaikan misteri ini yang terbaik, kita lakukan Perbandingan berdampingan BlueHost vs Godaddy. Kami berharap perbandingan ini dapat membantu anda memilih mana yang lebih baik untuk anda.

Ringkasan Pantas GoDaddy vs BlueHost

BlueHost adalah salah satu penyedia hosting WordPress terbaik dan menawarkan nama domain percuma selama satu tahun apabila anda membeli rancangan hosting. Sekiranya anda akan menggunakan WordPress CMS maka memilih BH akan menjadi pilihan yang bagus.

GoDaddy adalah pendaftar domain termurah dan anda boleh merebut domain anda hanya $ 0.99 untuk tahun pertama. Tetapi kami tidak mengesyorkan menggunakan hosting dari mereka. Rancangan mereka sedikit mahal daripada BlueHost.

BlueHost vs GoDaddy Review 2020 (Perbandingan Berdampingan)

Waktu tamat

Waktu luput adalah tempoh di mana laman web anda dalam talian melalui internet dan orang boleh mengakses laman web anda atau membeli produk anda. Jadi, ini bermakna waktu henti yang berlebihan akan mempengaruhi perniagaan dan reputasi anda. BlueHost tidak menawarkan jaminan uptime sementara GoDaddy menawarkan jaminan 99.9%.

Tetapi hanya menawarkan Jaminan tidak mencukupi, lihat statistik di bawah.

Sepanjang tempoh ujian, kami mendapati bahawa pada sebahagian besar bulan BlueHost pelayan Uptime adalah 99.99% dan bahkan 100% dalam beberapa bulan. Walaupun GoDaddy tidak memfokus pada waktu operasi pelayannya dan itulah sebabnya kami menghadapi minimum 99.85% dan maksimum 99.99%. Juga, mereka berjaya memberikan 100% dua bulan berturut-turut.

Dalam pengalaman peribadi, kami mendapati Bluehost lebih baik daripada GoDaddy dari segi kestabilan pelayan.

Pemenang: BlueHost

  • Anda mungkin juga ingin membaca: Alternatif Pingdom dan Alat Sejenis

Masa Kelajuan / Memuat

Masa memuat laman web adalah jumlah masa untuk memuatkan halaman sepenuhnya. Sekiranya laman web anda mengambil masa lebih dari 3 saat, pengguna akan kecewa dan akhirnya meninggalkan laman web anda. Juga, laman web yang lambat adalah penyebab kedudukan rendah dalam mesin pencari. Tetapi mengikut ujian kami, menggunakan alat Pingdom dan GTMetrix, BlueHost berkinerja lebih baik daripada GoDaddy.

Purata masa memuatkan laman web yang dihoskan oleh BlueHost di bawah 796 ms sementara GoDaddy mengambil masa hampir 3.54 saat untuk memuatkan halaman. Di sini perhatikan bahawa kami memasang WordPress pada kedua-duanya dan tidak memasang plugin apa pun. Hanya kami tidak mengalami masa memuat halaman yang tinggi dengan GoDaddy, terdapat juga banyak aduan pelanggan mengenai waktu operasi dan pelayan berkelajuan rendah mereka di BBB.

Cara lain untuk mengurangkan masa muat halaman adalah CloudFlare, yang menjadikan cache kandungan statik laman web anda sehingga dapat dihantar dengan cepat pada waktu berikutnya. BlueHost merangkumi pilihan CloudFlare terbina dalam panel mereka dan anda hanya perlu menekan beberapa klik untuk mengaktifkannya, tetapi GoDaddy tidak menyertakan pilihan yang berguna, ini bermaksud jika anda mahu mengaktifkannya, lakukan secara manual.

Pemenang: BlueHost

Sokongan pengguna

Tidak kira sama ada anda pakar, anda tidak boleh mengatakan bahawa anda boleh mengatasi semua masalah. Teknologi berubah dari hari ke hari dan masalah masa nyata baru timbul pada bila-bila masa. Oleh itu, anda memerlukan pasukan sokongan yang pakar dan berpengetahuan untuk mengatasi masalah serius. Kedua-dua syarikat menyediakan perkhidmatan sokongan 24/7 melalui telefon dan tiket.

Tetapi, BlueHost juga memberikan bantuan segera melalui Live Chat menggunakan mana anda boleh meminta bantuan kapan saja 24/7/365. Mengikut pengalaman kami, pasukan sokongan mereka cukup pantas, sopan dan bertindak balas dalam beberapa minit. Sebaliknya, Godaddy tidak menawarkan pilihan sembang langsung 24/7. Juga, GoDaddy mempunyai banyak keluhan ketika datang ke sokongan teknikal

Kadang-kadang disebabkan oleh beberapa masalah, syarikat tidak dapat memberikan bantuan di tempat tetapi anda mahukan penyelesaiannya sekarang. Pangkalan pengetahuan adalah tempat di mana syarikat mengumpulkan data mengenai semua topik dan soalan.

Kedua-dua pembekal itu mengekalkan banyak garis panduan. Jadi pada waktu itu, bukannya menunggu, kunjungi pusat bantuan syarikat, yang dikekalkan di laman rasmi mereka. Di sana anda boleh mencari permasalahan dan penyelesaiannya. Lebih-lebih lagi, kedua-duanya juga menawarkan forum komuniti di mana anda boleh menghantar masalah anda.

Pemenang: BlueHost (Sembang Langsung 24/7)

Perbandingan Ciri-ciri Hosting BlueHost dan GoDaddy

Dalam perbandingan BlueHost vs GoDaddy ini, masa penggunaan, harga, dan ciri sokongan pelanggan adalah salah satu ciri yang mesti dimiliki, tetapi ini tidak mencukupi. Kita harus membandingkan semua ciri yang menonjol yang merupakan syarat asas setiap blog dan laman web.

Lebar jalur

Dengan kata mudah, Bandwidth adalah jumlah lalu lintas yang dapat dikendalikan oleh laman web. Kedua-duanya menawarkan lebar jalur tanpa had pada semua rancangan mereka.

Pemenang: Ikat

Ruang Web

Ruang web adalah tempat anda menyimpan semua fail, gambar, video, dan isi teks laman web anda. GoDaddy menawarkan storan 100GB pada rancangan Ekonominya (pelan yang sangat asas) sementara BlueHost menawarkan 50GB (lebih dari cukup, umumnya laman web tidak mengambil banyak).

Pemenang: GoDaddy

Laman Web, Domain, dan Subdomain

Kedua BlueHost dan GoDaddy menawarkan untuk menjadi tuan rumah satu laman web dan 25 subdomain pada rancangan asas mereka. Selain itu, kedua-dua syarikat menawarkan satu nama domain percuma pada masa anda akan mendaftar untuk mendapatkan rancangan hosting.

Pemenang: Ikat

Sandaran

Sandaran sama seperti menyelamatkan nyawa laman web anda. Apabila anda mengacau laman web anda kerana beberapa plugin atau apa-apa jenis perubahan maka apa yang anda lakukan? Inilah cara ringkas, mudah dan selamat untuk memulihkan fail yang anda sandarkan.

BlueHost merangkumi kemudahan sandaran percuma, yang secara automatik melakukan sandaran mingguan sementara GoDaddy mengenakan $ 1,99 / bln. untuk sandaran & memulihkan.

Pemenang: BlueHost

Pemasangan CMS

Pemasangan CMS tidak sesenang seperti sebelumnya, pembangun mempermudah terutama bagi pemula yang tidak mempunyai atau mempunyai kemahiran yang sangat terhad. Sekarang melalui pemasang 1 klik, anda boleh memasang banyak aplikasi dalam masa yang singkat.

Sekiranya anda ingin memasang WordPress, yang merupakan CMS yang paling popular dan terkemuka, maka ada pilihan “WordPress” yang berasingan di Cpanel. Ia hanya memerlukan beberapa klik dan selesai.

Pemenang: Ikat

Tawaran Pemasaran

Bagaimana orang mengetahui tentang perniagaan anda? Jawapannya adalah “Iklan”. Anda perlu mengiklankan blog dan laman web anda iaitu menyedari keberadaan anda. Tetapi iklannya tidak percuma anda harus mengeluarkan wang yang cantik untuknya.

Bluehost tidak menawarkan kredit iklan dalam rancangan “Asas”. Tetapi jika anda akan membeli rancangan “Plus” atau “Perdana” maka kabar baiknya ialah mereka menawarkan kredit Iklan $ 200 dan hosting. Tetapi GoDaddy tidak memasukkan tawaran tersebut dalam rancangannya.

Pemenang: BlueHost

Polisi Bayaran Balik

Ini adalah jangka masa di mana anda boleh membuat permintaan untuk mengembalikan dana anda. Ia berlaku apabila anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan syarikat dan menginginkan wang anda dikembalikan.

BlueHost menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari. Tetapi setelah 30 hari anda masih berpeluang mendapatkan pengembalian wang prorata.

Sebaliknya, GoDaddy hanya menawarkan 30 hari untuk meminta bayaran balik. Dan jika anda membeli rancangan bulanan (kurang dari setahun), anda hanya mendapat 48 jam untuk meminta bayaran balik.

Pemenang: BlueHost

Ulasan Rancangan Hosting GoDaddy dan BlueHost

Pelan hosting BlueHost terkini

BlueHost mempunyai tiga rancangan; asas, tambah dan perdana. Rancangan “asas” nampaknya agak terhad kerana anda hanya dapat mengehos satu laman web tetapi rancangan ini adalah hosting terbaik untuk Perniagaan kecil / rawa. Anda boleh menjadi tuan rumah domain tanpa had jika anda membeli rancangan tambah atau utama.

pakej hosting godaddy terkini

GoDaddy juga menawarkan tiga rancangan iaitu Economy, Deluxe dan Ultimate. GoDaddy menawarkan 50 GB lebih banyak simpanan dalam rancangan Ekonominya. Ketika datang ke harga, secara berkala, kos rancangan adalah sama. Tetapi GoDaddy memberikan potongan harga yang lebih besar untuk rancangannya yang lebih tinggi (Deluxe & Muktamad).

Pemenang: GoDaddy

Nilai Wang

Adakah kedua-dua syarikat ini menilai perbelanjaan dan tawaran anda cukup?

Sekiranya kita menggunakan GoDaddy, rancangan mereka lebih kurang sama dengan BlueHost dengan harga biasa sedangkan kedua-duanya sering memberikan potongan besar.

Pelan BlueHost Plus merangkumi ciri berlabel tanpa had. Sebaliknya, GoDaddy (rancangan Deluxe) juga merangkumi ciri tanpa had tetapi tidak menawarkan sandaran percuma & memulihkan.

Lebih-lebih lagi, GoDaddy tidak menawarkan pilihan CloudFlare terbina dalam dan mengenakan sekatan pada penyimpanan pangkalan data.

Dan jika kita membandingkan harga rancangan maka GoDaddy sedikit mahal setelah menambahkan kos cadangan & memulihkan pilihan.

Pemenang: BlueHost

Panel Kawalan Mesra Pengguna

Setelah anda menyelesaikan proses pendaftaran, anda akan mendapatkan panel kawalan untuk pengurusan laman web. Melalui cPanel pengguna dapat mengawal pemasangan CMS, membuat domain, membuat pangkalan data, pengurusan Email dan banyak lagi ciri lain.

Pada masa ini, kedua-duanya menyediakan cPanel yang mudah digunakan dan biasa di industri ini. Tetapi BlueHost membuat sedikit perubahan dan menggilap panel seperti ikon baru dan skema warna dll.

Oleh itu, jika anda tidak pasti membuat keputusan dalam BlueHost vs GoDaddy berdasarkan tahap penglihatan, kebolehgunaan, dan kebolehpercayaan panel; maka jangan bimbang kedua-duanya hampir sama.

Pemenang: Ikat

Pembina Laman Web

Webmaster boleh membina reka bentuk tersuai mereka sendiri dengan pembangun laman web. Tetapi masa telah habis apabila anda memerlukan kemahiran pengaturcaraan khas untuk membina laman web. Kini dengan bantuan pembangun Drag and Drop, sesiapa sahaja dapat membina reka bentuknya sendiri.

BlueHost menyertakan pembangun laman web percuma “Weebly” dalam rancangan hostingnya. Cuma log masuk ke cPanel di sini anda melihat Weebly cukup klik padanya dan mula membina dengan banyak templat percuma.

Versi percuma juga merangkumi sokongan SEO asas, yang membantu mencegah faktor anti-SEO. Oleh kerana ia adalah versi percuma, itulah sebabnya ia mempunyai ciri-ciri terhad seperti bilangan halaman yang terhad dan tidak adanya pilihan “tema import”.

Navigasi panel pembangun laman web BlueHost

Sekarang jika kita bercakap tentang GoDaddy, mereka menawarkan percubaan bulan pertama percuma dan selepas itu, anda perlu membayar $ 5.99 / bln atau $ 71.88 / thn. Anda boleh membuat halaman tanpa had dan menyesuaikan tema yang tersedia. Berikut adalah beberapa templat

Tema GoDaddy

Tetapi masalahnya, terdapat banyak pembangun laman web yang lebih baik daripada GoDaddy. Oleh itu, jika anda akan membelanjakan wang anda, mengapa anda tidak membelanjakannya. Walaupun, BlueHost menawarkan pembina laman web yang terhad tetapi ia adalah kebaikan.

Pemenang: BlueHost

Ciri Umum Lain

Sekarang kita akan membincangkan beberapa ciri umum yang juga penting bersama dengan semua ciri di atas. Ciri-ciri ini dikembangkan untuk kemudahan pengguna.

Oleh itu, sebelum membeli apa-apa hosting, periksa sekiranya syarikat menawarkan ciri-ciri ini. Seperti pemasang 1 klik, versi php, phpMyAdmin, Pengurus fail, akses FTP, pemajuan e-mel, akaun e-mel, dll..

Kedua-dua syarikat hosting pakej merangkumi semua ciri ini supaya pengguna dapat menjalankan operasi dengan cepat dan tanpa pengetahuan lebih awal.

Keistimewaan Syarikat

Di bawah ini, kami menerangkan teknologi khas yang ditawarkan oleh syarikat yang mempunyai kesan terhadap kualiti hosting. Banyak syarikat menawarkan teknologi buatan mereka sendiri untuk mendapatkan kelebihan dalam persaingan seperti SiteGround.

  • Di sini lihat apa yang menjadi istimewa Site Ground

Jadi dalam perbandingan antara BlueHost vs GoDaddy siapa yang mendapat teknologi khas? GoDaddy tidak menawarkan teknologi khas yang dibuat sendiri, yang membantu meningkatkan prestasi pelayan dan akhirnya perkhidmatan yang boleh dipercayai. Ini juga menunjukkan bahawa syarikat tersebut lebih mengutamakan perniagaan pendaftaran domainnya dan mengabaikan hosting.

Sementara di sisi lain, pelayan BlueHost dilengkapi dengan beberapa teknologi hebat seperti perlindungan sumber. Perlindungan sumber membantu melindungi hak setiap pengguna dan mengasingkan laman web tersebut di pelayan yang sama dengan lonjakan lalu lintas. Juga, mereka menyokong skalabilitas jika anda ingin beralih ke rancangan VPS atau Dedicated.

Jadi, dalam era persaingan ini jika GoDaddy ingin bersaing maka mereka harus memperkenalkan beberapa teknologi buatan sendiri untuk mendapatkan kelebihan daya saing.

Pemenang: BlueHost

Pemikiran Akhir

Berdasarkan pengundian BlueHost vs GoDaddy di atas, BlueHost mendapat lebih banyak undi daripada GoDaddy. Mengikut pengalaman kami, kami mengesyorkan BlueHost kerana mereka menawarkan perkhidmatan waktu dan sokongan yang baik, yang merupakan keperluan asas dari mana-mana laman web perniagaan atau blog.

Lebih-lebih lagi, mereka disenaraikan di tempat teratas di laman WordPress.org rasmi. Oleh itu, dalam pertempuran BlueHost vs GoDaddy, kami pasti mengesyorkan BlueHost untuk laman web kecil hingga sederhana dan terutama bagi mereka yang baru mahu memulakan. Tetapi jika anda mencari hos WordPress yang murah dan mempunyai bajet yang terhad maka rebut rancangan GoDaddy.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map