Penyedia Hosting WordPress Terbaik 2020: [Host yang Dipercayai, Boleh dipercayai dan Mampu]

7

Ingin memulakan blog atau laman web perniagaan tetapi tidak tahu mana yang merupakan hosting WordPress terbaik 2020?


Jangan risau kami menyusun senarai terperinci beberapa host wordpress terbaik untuk membantu anda memilih syarikat yang tepat.

Tetapi pertama-tama sedikit pengenalan kepada WordPress, ia adalah CMS sumber terbuka (sistem pengurusan kandungan) yang dilancarkan pada tahun 2003 oleh Matt Mullenweg dan Mike. Kini, WordPress memperkasakan lebih daripada 25% laman web di seluruh dunia dan salah satu platform CMS yang paling popular.

Anda boleh memasangnya secara percuma di pelayan web dan masuk dalam talian dalam beberapa minit. Ia berkembang pesat kerana kesederhanaan, fleksibiliti dan menawarkan pelbagai katalog produk percuma dan premium (Pemalam dan tema).

Dengan menggunakannya, anda boleh membuat apa-apa jenis laman web seperti Blog Peribadi, laman gaya Majalah, Kedai membeli-belah, laman eCommerce, laman berita dan banyak lagi. Ringkasnya, ada banyak kemungkinan yang dapat dilakukan dengan menggunakan WordPress.

Mengapa WordPress?

Hampir semua syarikat web hosting menyokong WordPress, menawarkan pemasangan 1 klik dan mudah digunakan. Itu belum berakhir; WordPress mempunyai banyak yang ditawarkan seperti ribuan templat percuma, senang disediakan, pemalam percuma, mesra mesin carian dan banyak lagi.

Di sini dalam artikel ini, tujuan kami adalah untuk mendapatkan syarikat hosting terbaik yang serasi dengan WordPress semasa menggunakan rancangan hosting bersama.

Tetapi! Inilah masalah kritikal yang Hosting WordPress terbaik yang benar-benar sesuai dengan laman web saya?

Jangan risau! Kami mempermudah anda.

Pertama sekali, pertimbangkan betapa pentingnya faktor-faktor ini untuk anda dan berikan keutamaan kepada masing-masing;

 1. Kepantasan
 2. Waktu tamat
 3. ciri-ciri
 4. Sokongan
 5. Kos
 6. Polisi pembayaran balik

Kami cukup yakin bahawa sekarang mudah bagi anda untuk memilih web hosting yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Bagaimana Kami Menguji:

 • Kami melakukan semua ujian dengan memasang versi WP yang sama.
 • Kami memasang templat Rise yang dikuasakan oleh tema thrives pada setiap hosting
 • Jumlah catatan dan halaman yang sama
 • Tidak ada alat cache atau apa-apa jenis pemalam yang dipasang semasa tempoh percubaan
 • Kami melakukan ujian dengan menggunakan rancangan asas syarikat-syarikat di bawah. Kerana kami fikir jika mereka memberikan kualiti dalam rancangan yang sangat asas, maka mereka pasti akan menjadi yang baik pada yang lebih tinggi.

Hosting WordPress 2019

10 Penyedia Hosting WordPress Terbaik pada tahun 2020

Berikut adalah senarai penemuan kami yang menyokong dan menjalankan WordPress dengan lancar dan kami dengan yakin menyatakannya sebagai penyedia hosting WordPress terbaik.

1. A2Hosting

A2Hosting

Mereka menjenamakan semula dan melancarkan pada tahun 2003 dengan nama A2hosting yang sebelumnya adalah “Iniquinet”. Ini adalah salah satu syarikat hosting WordPress teratas yang memberikan jaminan masa operasi 99.9%. Dan berdasarkan pengalaman kami, mereka berjaya mencapai tuntutan mereka.

A2Hosting jauh automatik mereka mengoptimumkan laman web anda dengan memasang pemalam dioptimumkan A2 secara automatik yang dibuat oleh A2hosting. Ini akan menjimatkan anda terutamanya apabila anda tidak mempunyai pengetahuan yang cukup tentang bagaimana melakukan pengoptimuman laman web?

Rancangan mereka sangat menarik untuk mengadakan blog. Semua rancangan termasuk pemacu keadaan pepejal dan jika anda mempunyai dana, maka dapatkan rancangan “Turbo”. Kerana ia menawarkan “pelayan turbo” dan “pemecut laman web mengoptimumkan A2” yang menjadikan laman web anda 20x lebih cepat.

Syarikat ini mengambil pelbagai langkah berjaga-jaga mengenai keamanan dan memperkenalkan Brute Force, Dual firewall, virus scanning, alat keselamatan yang berbeza dan sandaran automatik dalam rancangan mereka untuk menjadikan keselamatan itu sangat mudah.

Mereka memberikan perkhidmatan sokongan yang berkualiti dan mengekalkan Obrolan Langsung, Panggilan Telefon, e-mel dan sejumlah besar pangkalan pengetahuan. Jadi, anda tidak perlu risau. Kami menghubungi mereka melalui sembang langsung mereka dan diuji dengan mengemukakan pelbagai soalan. Sambutan datang dalam masa yang singkat dengan jawapan yang sangat berguna.

Ciri-ciri utama: (Pelan ringan)

 • Penyimpanan: Tanpa had
 • Lebar jalur: Tanpa had
 • Domain: Tidak
 • Laman web: 1 boleh dihoskan
 • Akaun E-mel: 25
 • Jaminan Wang Dikembalikan: 30 hari

2. SiteGround (diskaun 60%)

hosting laman web terbaik untuk WordPress 2019

SiteGround dilancarkan lewat berbanding pesaingnya (BlueHost, DreamHost dll) tetapi berkembang dengan pesat dan mendapat kemasyhuran terutama di kalangan blogger. Syarikat ini merancang dengan baik rancangan hosting dan menawarkan pelbagai teknologi untuk memastikan kelajuan, waktu operasi, keselamatan dll.

Membeli rancangan sangat mudah dan anda hanya perlu memasukkan beberapa butiran. Dan sekarang di sini anda berada di cPanel di mana pemasang 1 klik menunggu anda untuk pemasangan WordPress.

Semua pusat data disokong oleh pelbagai sumber kuasa seperti penjana dan UPS untuk memastikan laman web anda sentiasa dalam talian. Terdapat pilihan sandaran terbina dalam untuk mengelakkan kehilangan data. Pemacu SSD, SuperCacher, CloudFlare dan banyak lagi hanya untuk menjadikan laman web anda sangat pantas. Lebih-lebih lagi, jika anda bosan mengalami gangguan dengan hosting yang ada maka jangan risau beralih ke pengasingan akaun SiteGround, pemantauan pelayan secara proaktif tidak pernah mengecewakan anda.

SiteGround menumpukan kepakarannya untuk perkhidmatan sokongan dan menugaskan kakitangan yang berpengetahuan untuk memberikan bantuan kepada pelanggan melalui Sistem Telefon, Sembang Langsung, dan tiket. Percayalah, mereka tersedia 24/7 dan bertindak balas dalam masa yang singkat.

Ciri-ciri utama:- (Pelan StartUP)

 • Penyimpanan: 10GB
 • Lawatan: 10,000 / bln.
 • Domain: 1 domain percuma, sub-domain tanpa had, dan domain terparkir
 • Laman web: Anda boleh menghoskan 1 laman web
 • Akaun E-mel: Tanpa had
 • Jaminan Wang Dikembalikan: 30 hari

3. InMotionHosting

Hosting InMotion

Untuk tujuan penilaian, kami mengambil Pelan “Pelancaran”. Pelan hosting dioptimumkan dengan baik dengan WordPress dan mempunyai ciri-ciri unik seperti WP pra-pemasangan, kemas kini automatik, cekap kelajuan, integrasi WP-CLI dan lain-lain. Syarikat ini menawarkan kredit iklan $ 250 termasuk $ 100 Adwords, $ 75 bing dan $ 75 Yahoo untuk memandu lalu lintas yang berkualiti.

Sokongan pelanggan yang berpusat di AS menawarkan penyelesaian telefon, Sembang Langsung dan E-mel dalam setiap aspek. Anda juga boleh melengkapkannya. Kami menghubungi mereka dengan menggunakan Live Chat (kerana ini adalah cara yang paling biasa) dan mengalaminya dengan pantas. Nampaknya mereka sedang menunggumu.

Walaupun mengenai kecepatan, waktu pemuatan sangat singkat dan dengan menggunakan pemacu SSD, OptimumCache, dan teknologi peningkatan kelajuan lain, perkhidmatan ini benar-benar cepat. Juga, PHP 7 disokong yang sangat mesra dan mempunyai kelajuan. Dengan purata masa penggunaan 99.9%, penggunaan e-commerce, drag and drop builder syarikat selalu menjadi pilihan pertama kami semasa menganjurkan WordPress dan kami mengesyorkan InMotion Hosting tanpa sebarang kekaburan.

Ciri-ciri utama: (Pelancaran Pelan)

 • Penyimpanan: Tanpa had
 • Lebar jalur: Tanpa had
 • Domain: 1 domain percuma, 6 domain terparkir dan 25 subdomain
 • Laman web: 2 laman web boleh dihoskan
 • Akaun E-mel: Tanpa had
 • Jaminan Wang Dikembalikan: 90 hari

4. BlueHost

Hosting WordPress Terbaik BlueHost 2019

Ketika datang ke imej jenama, tidak ada padanan BlueHost dan yang terbaik adalah disyorkan secara rasmi oleh WordPress.

Dengan menggunakan rancangan hosting asas, kami mendapati bahawa mereka sangat profesional dalam menyediakan perkhidmatan. Pemasang 1 klik terbukti sangat berguna semasa memasang WordPress.

Sekiranya menghadapi sebarang masalah, anda boleh menghubungi sokongan langsung teknikal 24/7 mereka melalui Telefon, Sembang, dan Tiket.

BlueHost memastikan kepantasan dengan menggunakan teknologi perlindungan sumber dan CloudFlare. Dengan menggunakan perkhidmatan percuma CloudFlare, anda dapat meningkatkan kelajuan laman web anda sebanyak 2x dan ia akan dimuat dalam masa 2 ~ 3 saat.

Anda harus memilih rancangan “tambah” kerana ia menawarkan banyak ciri daripada rancangan “asas” seperti pakar spam, $ 200 untuk kempen Iklan, penyimpanan tanpa had, dll..

Ciri-ciri utama: (Pelan Asas)

 • Penyimpanan: 50GB
 • Lebar jalur: Tidak bermeter (tiada had khusus)
 • Domain: 1 domain percuma, 25 subdomain dan 5 domain terparkir
 • Laman web: Anda boleh menghoskan 1 laman web
 • Akaun E-mel: 5
 • Jaminan Wang Dikembalikan: 30 hari

5. GreenGeeks

hosting greengeek

Trey Gardner mengasaskan GreenGeeks pada tahun 2006. Sekiranya anda peka terhadap alam sekitar, anda pasti akan gembira apabila mereka menggunakan tenaga yang boleh diperbaharui dan menerima beberapa anugerah kerana inisiatif mereka yang mesra alam.

Dengan mengadopsi syarikat teknologi terkini mampu memberikan kepantasan. Pemproses Intel Xeon terbaru, pelayan SSD, 64 GB DDR3 Ram yang direka untuk kelajuan maksimum. Lebih-lebih lagi, pelayan dikendalikan dengan betul terhadap faktor keselamatan, kebakaran dan kelembapan untuk mengelakkan sebarang kejatuhan perkhidmatan.

Kakitangan yang terlatih dan berpengalaman memberikan bantuan melalui telefon, sembang langsung, dan permintaan tiket. Sebilangan besar artikel, FAQ dan tutorial video juga tersedia. Oleh itu, sekiranya anda menemui sembang langsung atau sistem lain yang lambat, stok pengetahuan pasti akan membantu anda.

Syarikat ini menuntut jaminan 99.9% Masa dan mempunyai banyak pusat data sehingga dapat membahagikan data di antara mereka untuk mengelakkan kehilangan data. Percayalah syarikat kami pasti memenuhi tuntutan masa kerja mereka. Sejauh yang berkaitan dengan waktu muat kebanyakannya adalah 1.7 hingga 2.3 saat.

Terdapat kelebihan ciri seperti pembina laman web percuma, tanpa bayaran migrasi, alat SEO, pemasang WP 1-klik, PHP7, CDN dan sebagainya.

Ciri-ciri utama: (Pelan Asas) 

 • Penyimpanan: Tanpa had
 • Lebar jalur: Tanpa had
 • Domain: 1 domain percuma, Tanpa Had, dan Subdomain
 • Laman web: Tanpa had
 • Akaun E-mel: Tanpa had
 • Jaminan wang dikembalikan: 30 hari

6. DreamHost

Hosting WordPress DreamHost 2019

DreamHost melengkapkan hampir 19 tahun dalam industri dan menjadi tuan rumah lebih dari 1,500,000 laman web. Mereka menawarkan pelbagai hosting seperti Shared, Managed, VP dan Dedicated yang sesuai untuk hosting laman web trafik kecil hingga tinggi. Setelah membeli rancangan hosting di sini agak sukar bagi pengguna yang menggunakan cPanel kerana syarikat itu menawarkan panel customize sendiri. Tetapi jangan risau mereka merancangnya sebagai mesra pengguna dan setelah sedikit fokus, sangat mudah untuk dilayari.

Keselamatan, mereka tetap ketat sama ada laman web e-dagang atau laman web apa pun. Sijil SSL, pengimbasan perisian hasad automatik, dan pelbagai langkah pengesahan tersedia untuk menutup lubang keselamatan. Syarikat ini menawarkan jaminan Masa 100% yang mungkin menjadi sebab harga mereka lebih tinggi. Sebaliknya, daripada menggunakan pemacu tradisional pelayan mereka dilengkapi dengan SSD yang menjadikan laman web anda pantas

Untuk perkhidmatan sokongan, mereka tidak menawarkan sokongan pelanggan di telefon. Mereka boleh didapati di Live Chat, e-mel dan Twitter 24/7/365 dan ingat mereka adalah pemenang anugerah Perkhidmatan Pelanggan Terbaik 2016.

Syarikat ini juga disyorkan oleh WordPress.org

Ciri-ciri utama: (Pelan Asas)

 • Penyimpanan: Tanpa had
 • Lebar jalur: Tanpa had
 • Domain: 1 domain percuma
 • Laman web: Anda boleh menghoskan laman web tanpa had
 • Akaun E-mel: Tanpa had
 • Jaminan Wang Dikembalikan: 97 hari

7. MediaTemple

mediatemple hosting wordpress yang sangat baik 2019

Mereka berada dalam industri dan berusaha untuk memuaskan pelanggannya sejak tahun 1998 dan pada tahun 2013 ia diperoleh oleh Godaddy. Mediatemple adalah salah satu penyedia hosting WordPress terbaik dengan tujuan bahawa ia boleh dipercayai untuk pembangun, blogger, pereka, inovator, dan lain-lain dan lain-lain. Setelah mengalami rancangan Peribadi mereka, kami dapati:

Rancangan hosting Media Temple dilengkapi dengan pilihan pemenang anugerah dan sokongan terkemuka dari AS dan membantu pelanggan melalui Obrolan Langsung, Telefon, tiket dan juga di twitter. Kami telah memberikan pilihan kami untuk Live Chat dan menjadikannya sangat pantas dan menakjubkan. Sama ada masalah pemasangan atau masalah lain mengenai keselamatan, kemas kini, panel Pentadbir … mereka sentiasa bersedia untuk membantu anda.

Semasa ujian kelajuan dan beban, kami mendapati mereka cukup cekap. Penggunaan pemacu SSD, lebar jalur yang boleh diskalakan, PhP 7, CloudFlare CDN menjadikan laman web anda berjalan dengan baik. Jaminan masa upah 99,99% dan jika gagal memberikannya, anda boleh meminta kredit mengikut polisi kredit mereka. Lebih-lebih lagi, sandaran automatik melindungi data anda.

Walaupun rancangan Syarikat Grid mahal tetapi sebagai gantinya, mereka memberikan kualiti dalam setiap aspek. Ini bermaksud mereka benar-benar memberikan apa yang anda bayar

Satu lagi pendirian syarikat yang luar biasa adalah inisiatif keselamatan. Kerap mengimbas perisian hasad, kerentanan, pemalam yang ketinggalan zaman, pengesanan spam dan lain-lain dan SiteLock untuk mengesan dan membuang perisian hasad. Lebih-lebih lagi, jika laman web anda diretas maka hubungi mereka dan biarkan pakar keselamatan mereka menangani masalah keselamatan. Bergantung kepada jenis keselamatan yang anda perlukan, mereka menawarkan pek keselamatan yang berbeza.

Sekiranya anda ingin bebas dari kerisauan maka media candi adalah pilihan terbaik untuk dipertimbangkan:

Ciri-ciri utama: (Pelan Peribadi)

 • Penyimpanan: 20GB
 • Lebar jalur: 1TB boleh diskalakan
 • Domain: Tidak
 • Laman web: 100 boleh dihoskan
 • Akaun E-mel: 1000
 • Jaminan Wang Dikembalikan: 30 hari

8. HostGator

Hostgator hosting 2019

Bermula dari bilik asrama universiti pada Oktober 2002 oleh syarikat Brent Oxley memperoleh lebih daripada 1000 pelanggan aktif dalam setahun. Sekarang, Hostgator adalah nama besar dan hosting wordpress terbaik untuk laman web dan blog trafik kecil hingga rata-rata. Mereka menawarkan pelbagai rancangan hosting termasuk Shared / Web, Cloud, WordPress, Reseller, VPS dan Dedicated. Kelebihan utama yang mereka dapat ialah harga yang sangat baik jika kita membandingkannya dengan kualiti.

Untuk tujuan pengujian, kami membeli Rancangan Penetasan yang kami rasa juga merupakan rancangan yang baik untuk pemula.

Panggilan, Sembang Langsung, Tiket, Tutorial video dan banyak Forum tersedia 24 x 7 x 365. Perkhidmatan sokongannya bagus dan kakitangannya sangat berpengetahuan tetapi kerana kami mengalami Sembang Langsung memerlukan 15 hingga 45 minit untuk berhubung. Tetapi ini tidak akan berlaku setiap kali mereka cepat. Tetapi syarikat harus memperbaikinya dan konsisten.

Waktu operasi sangat penting kerana jika laman web anda tidak aktif maka orang akan beralih kepada yang lain dan sehingga anda kehilangan banyak pelanggan dan pembaca. SiteGround menuntut jaminan 99.9% Masa Masa. Ujian kami menunjukkan bahawa perkhidmatan syarikat stabil dan memastikan laman web anda sentiasa dalam talian.

HostGator menyediakan $ 100 untuk Adwords, $ 100 untuk Yahoo! / Bing, pemasang WP terbina dalam, harga berpatutan, cPanel, pembina laman web percuma dengan lebih daripada 4500 templat percuma dan banyak lagi. Masuk ke HostGator anda pasti akan menikmati perkhidmatan mereka

Ciri-ciri utama: (Rancangan penetasan)

 • Penyimpanan: Tidak bermeter
 • Lebar jalur: Tidak bermeter
 • Domain: Tiada domain percuma, subdomain tanpa had
 • Laman web: 1 dibenarkan
 • Akaun E-mel: Tanpa had
 • Jaminan wang dikembalikan: 45 hari

9. WebHostingHub

webhostinghub

WebHostingHub hanya menawarkan rancangan hosting wordpress yang dikongsi dan dikenali sebagai pilihan yang sangat baik untuk laman web peringkat kecil. Tidak terlalu tua, syarikat ini mula beroperasi pada tahun 2010. WebHostingHub di bawah penyelia Syarikat InMotion (nama besar dalam industri hosting) yang merupakan titik tambah yang memihak kepada WHH.

Mereka tidak meletakkan statistik atau menuntut jaminan Masa Masa. Tetapi keputusan ujian kami cukup diterima dan memastikan laman web anda tetap berfungsi. Laman web berkelajuan rendah mengganggu pelanggan kerana itulah syarikat menawarkan pemacu SSD yang terkenal dengan kelajuan tinggi berbanding pemacu mekanikal.

Kelebihan daya saing syarikat adalah jumlah ciri yang ditawarkan. SSD dengan kelajuan 20x daripada biasa, 90 hari untuk menguji perkhidmatan, kredit untuk kempen pemasaran, pemasang Softaculous, tidak ada waktu henti semasa migrasi, seret & drop builder, cPanel, sangat serasi dengan WordPress, POP3 / IMAP Email, dan senarai itu berterusan. Mereka mengenakan jumlah yang sangat kecil ($ 1) untuk membuat sandaran setiap 24 jam.

Sokongan yang sangat mesra dan bekerjasama tersedia 24/7 untuk perkhidmatan anda melalui telefon, sembang langsung, e-mel. Anda juga boleh berbual dengan mereka melalui skype. Sokongan yang kami terima sangat hebat. Mereka menyiarkan maklumat di Facebook dan Twitter yang berkaitan dengan alat yang mungkin berguna untuk membina laman web dan blog, jadi ikuti mereka untuk terus mengetahui.

Ciri-ciri utama: (Percikan api)

 • Penyimpanan: Tanpa had
 • Lebar jalur: Tanpa had
 • Domain: 1 domain percuma, 5 subdomain terparkir dan 25
 • Laman web: 2 dibenarkan
 • Akaun E-mel: Tanpa had
 • Jaminan wang dikembalikan: 90 hari

10. HostWinds

hostwinds penyedia hosting WordPress yang dipercayai 2019

Syarikat ini tidak begitu terkenal dengan industri lain. Mulai baru-baru ini pada tahun 2010 syarikat menubuhkan pusat data yang berbeza di Dallas, Texas dan Infomart yang disokong oleh penjana, penyejuk, pemantauan keselamatan dll untuk melindungi dari sebarang bencana.

Hostwinds berusaha keras untuk memberikan perkhidmatan sokongan yang luar biasa. Kami mendapati sembang langsung cukup baik untuk menyelesaikan masalah dengan segera. Telefon, Obrolan Langsung, sistem tiket, dan perkhidmatan basis pengetahuan ditegakkan oleh syarikat untuk mengetahui masalah pelanggan. Perkhidmatan ini tersedia setiap masa, setiap hari dan sepanjang tahun.

Syarikat membuat teknologi dengan baik untuk memberikan kelajuan maksimum dan jaminan Masa Masa 99.9%. Hasilnya cukup terhormat dan stabil. Teknik WindSpeed ​​membantu melindungi setiap sumber pengguna dan pengoptimuman yang dilakukan yang menjadikan laman web anda berprestasi lebih baik.

Ciri-ciri utama: (Asas)

 • Penyimpanan: Tanpa had
 • Lebar jalur: Tanpa had
 • Domain: Tanpa domain percuma, subdomain tanpa had
 • Laman web: 2 dibenarkan
 • Akaun E-mel: Tanpa had
 • Jaminan wang dikembalikan: 60 hari

Kesimpulan – Yang merupakan Host WordPress Terbaik pada tahun 2020?

Senaraikan di atas tekanan pada tuan rumah terbaik yang menunjukkan hasil yang memuaskan. Sekiranya anda seorang pencinta WordPress dan mencari hosting yang paling sesuai dengan blog atau laman web anda maka anda harus mencuba dari ini.

Hampir semua syarikat yang menggunakan SSD memberikan respons yang tinggi seperti InMotion, SiteGround, A2Hosting, dll. Setiap syarikat hosting mempunyai Kelebihan dan Kekurangannya seperti WebHostingHub dan SiteGround menawarkan banyak ciri dalam pakej mesra dompet tetapi WHH adalah nama baru dalam industri sementara SiteGround mengehadkan jumlah lawatan setiap bulan.

Pada pendapat kami, InMotion, A2Hosting, SiteGround berprestasi sedikit lebih tinggi dan lancar dan sesuai dari semua perspektif (harga, teknologi terkini, dll.) Sedangkan MediaTemple juga merupakan pilihan yang sangat baik tetapi mahal.

Tapak Tapak: Disyorkan oleh WordPress.org, disokong oleh infrastruktur canggih, SSD, pelbagai pusat data, pelayan terkini kelas atas, dan sokongan pelanggan terbaik industri.

InMotionHosting: Hosting SSD, penghijrahan percuma, nama domain percuma, pelbagai saluran sokongan, pengalaman bertahun-tahun industri, jaminan wang dikembalikan 90 hari

A2Hosting: Storan tanpa had pada SSD, pengaktifan SSL automatik percuma, dipercayai dan dinaikkan oleh pengguna individu serta laman web ulasan pihak ketiga.

Pada akhirnya, Kami ingin mengatakan bahawa, pilih syarikat yang paling sesuai dengan keperluan anda. Kami menyusun senarai dengan teliti setelah melakukan beberapa ujian dan penilaian dari pelbagai sudut (prestasi, sokongan, nilai, dll.). Pilih hosting WordPress yang tepat untuk memenuhi semua keperluan hosting dan mampu menangani lalu lintas.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map