Bagaimana Menambah Pautan Anchor dengan Mudah di WordPress dan Mengapa?

0

Kami memanfaatkan pautan utama dalam catatan WordPress kami yang panjang sehingga dapat membantu pengguna untuk melompat ke topik yang mereka cari dengan cepat.


Lihat sekilas pos Pendaftar Domain kami di sana anda akan melihat contoh pautan utama di bawah tajuk “Navigasi Pantas”. Pautan jangkar biasanya diletakkan di dalam daftar isi, sehingga pengguna yang mencari kandungan tertentu dapat mengaksesnya dengan cepat.

Selain itu, ini juga bagus dari sisi SEO kerana Google mungkin menunjukkan senarai di bawah laman web anda dalam hasil mesin pencari.

Tidak ada sains roket di dalamnya, jadi jika anda seorang pemula, jangan ragu, ini adalah proses yang sangat mudah.

Terutamanya terdapat 2 cara untuk menggunakan pautan sauh: Manual dan Automatik. Kami akan membincangkan kedua-duanya di sini.
Oleh itu, mari teruskan dan mulakan dengan contoh langsung tautan penambat. Berikut adalah senarai topik yang akan kita bahas.

Klik pada topik yang ingin anda pelajari, dan ini akan membawa anda ke lokasi.

Navigasi Pantas

Apa itu Anchor Link / tag?

Pautan jangkar adalah jenis pautan dalam pos untuk melompat ke lokasi tertentu pada pos / halaman yang sama. Ini mengarahkan pengguna ke kandungan tertentu pada siaran yang paling mereka minati. Oleh itu, ia terbukti sangat membantu pengguna yang melayari laman web anda.

Rata-rata pengguna mengambil masa sekitar dua hingga tiga saat sama ada untuk terus berada di laman web atau tidak. Oleh itu, inilah masanya anda membuat mereka tetap berada di laman web anda.

Cara terbaik untuk meyakinkan mereka adalah dengan menyediakan kandungan yang mereka minati. Dan di sinilah pautan utama memainkan peranan penting. Dengan mengklik pada pautan, pengguna boleh melangkau kandungan lain dan melompat ke bahagian yang ingin mereka baca.

Faedah Anchor tag?

Bantuan dalam Menyusun Kandungan: Dengan bantuan sauh, anda dapat menjaga keadaan dengan teratur. Contohnya, anda mempunyai catatan yang lebih panjang. Dengan menggunakan tanda sauh, anda boleh menyusunnya dan meningkatkan pengalaman pengguna. Lebih jauh lagi, daripada membahagikan kandungan ke dalam catatan yang berbeza, sauh membolehkan webmaster menyimpan semua di satu tempat tanpa membelit isi kandungan.

Jimat Masa dan Tanpa Menatal: Keuntungan terbesar bagi khalayak anda ialah mereka tidak perlu menatal hingga akhir untuk membaca kandungan yang anda letakkan di akhir siaran. Dan kadang-kadang, semasa anda menatal dengan pantas, anda bahkan melewati kandungan yang anda cari, yang membingungkan. Oleh itu, untuk melonjak ke kandungan yang betul, tanda sauh sangat berguna untuk pengguna.

Untuk Penggunaan SEO / Search Engine: Manfaat lain yang menggoda adalah bahawa mesin pencari seperti Google menggunakan pautan tetap dalam hasil carian sehingga pengguna dapat langsung menuju ke kandungan tertentu yang anda tautkan. Jadi ini adalah titik tambah untuk mendapatkan lebih banyak lalu lintas dan meningkatkan kedudukan mesin pencari

pautan sauh di Google

Cukup banyak cakap sekarang mari kita beralih ke proses bagaimana anda boleh menambahkannya.

Cara Menambah Pautan Anchor Secara Manual di WordPress:

Proses manual biasanya lebih disukai apabila anda ingin menambahkan lebih sedikit pautan khusus dalam artikel anda. Ia terdiri daripada dua langkah.

 1. Pautan sauh menggunakan tanda #. Di sinilah pengguna mengklik untuk melompat ke kandungan yang ingin mereka baca
 2. Tempat di mana anda mahu pengguna mendarat, atau kami boleh mengatakan kandungan utama yang anda pautkan.

Mari kita mulakan

Langkah 1:

Buka siaran WordPress di mana anda mahu menggunakan pautan sauh. Sekarang pilih teks yang ingin anda pautkan dan kemudian masukkan butang pautan yang terdapat di editor WordPress

cara memasukkan pautan sauh

Setelah mengklik butang Sisipkan, tetingkap kecil akan muncul di mana anda biasanya meletakkan pautan. Kali ini untuk penggunaan pautan sauh # dan kemudian taip kata kunci yang berkaitan dengan bahagian yang anda mahukan pengguna.

Dan kemudian tekan butang Guna. Berikut adalah beberapa petua pantas semasa menaip pautan #.

 • Jangan gunakan ayat yang panjang dan rumit.
 • Gunakan kata kunci yang anda pautkan.
 • Tanda hubung tidak penting, tetapi hanya menjadikan teks lebih mudah dibaca, jadi gunakannya.

Setakat ini, anda berjaya membuat pautan utama, tetapi mengkliknya tidak akan berjaya. Itu kerana anda tidak meletakkan ID untuk pautan sehingga penyemak imbas tidak akan membawa anda ke mana-mana.

Langkah 2:

Langkah 2 juga sangat mudah sebagai langkah pertama dan melibatkan garis kod yang mudah. Di editor WordPress, sambil kekal dalam catatan anda, tatal ke bawah ke kandungan di mana anda mahu pengguna menavigasi apabila mengklik pada pautan penambat yang dibuat pada langkah pertama.

Sebagai contoh, kami mahu pengguna menavigasi ke perenggan yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

tanda sauh

Sekarang klik pada butang “Teks” yang diberikan di sudut kanan atas penyunting WordPress.

Navigasi ke perenggan dan kemudian ketik baris kod ini

 

Di tempat tajuk bahagian, letakkan tajuk yang sama dengan yang anda gunakan pada langkah pertama tetapi tanpa # awalan. Lihat gambar di bawah.

Untuk melihat sama ada anda telah meletakkan jangkar atau tidak, anda boleh beralih kembali ke mod “Visual” di editor WordPress. Anda dapat melihat tanda kecil seperti ini

Tahniah! Anda berjaya meletakkan pautan / teg anchor secara manual. Sekarang simpan siaran anda dan “Pratonton” untuk memeriksa sama ada ia berfungsi atau tidak.

Ringkasan Pantas

 • Pilih teks yang ingin anda gunakan sebagai pautan penambat. Gunakan pautan sisipan dan bukannya memberikan URL halaman lain taipkan kata kunci dengan #. Sebagai contoh # kereta terpantas
 • Sekarang tatal ke bahagian kandungan di mana anda mahu pengguna anda melompat apabila mereka mengklik pada pautan anchor.
 • Tukar ke mod “Teks” penyunting WordPress. Kemudian letakkan kod ini

Seperti contoh kita, ia akan berlaku

Cara Menambah Pautan Anchor Secara Automatik Menggunakan Plugin?

Kaedah 1

Menggunakan plugin wordpress adalah cara termudah untuk menambahkan pautan anchor dalam catatan yang lebih panjang. Oleh itu, pergi ke pemalam WordPress dan pasang TinyMCE Advanced. Ini adalah salah satu plugin terbaik untuk menambah jangkar dengan pemasangan 2M +. Setelah memasang dan mengaktifkan pemalam, anda akan melihatnya menambah beberapa fungsi tambahan dalam penyunting WordPress

pemalam untuk menambah pautan sauh

Langkah 1:

Setelah anda memasang dan mengaktifkan sekarang masuk ke pos anda dan lakukan perkara berikut

 • Pilih teks yang anda mahu gunakan sebagai pautan sauh
 • Gunakan butang pautan masukkan

cara memasukkan pautan sauh

 • Sekarang, bukannya pautan ke Halaman / Pos lain, taipkan kata kunci dengan # yang berkaitan dengan teks yang anda pautkan.

(Setakat ini, ini adalah proses yang sama seperti yang kami lakukan pada Langkah 1 ketika menerangkan tentang menambahkan pautan sauh manual.)

Langkah 2:

Pada Langkah 2 lakukan perkara berikut

 • Pindah ke perenggan di mana anda mahu pengguna menavigasi ketika mereka mengklik pada pautan utama yang anda buat Langkah 1.
 • Pilih teks yang ingin anda pautkan.
 • Kemudian dari ciri yang ditunjukkan plugin, klik “Insert” dan kemudian “Anchor”

tambah pautan sauh secara automatik

 • Ketik nama yang anda berikan pada Langkah 1 seperti yang kami lakukan di Bali-Indonesia, tetapi jangan gunakan # ketika memasukkan id.

Tahniah! Anda berjaya melakukannya. Plugin ini menjimatkan banyak masa berharga anda kerana anda tidak perlu meninggalkan editor “Visual” ke “Text”. Anda juga tidak perlu memasukkan baris kod secara manual.

Kaedah 2:

Kaedah lain untuk menggunakan pautan penambat untuk meningkatkan pengalaman pengguna adalah menggunakan pemalam lain. Ia menjadikan prosesnya lebih pantas daripada pemalam yang disebutkan di atas. Jadual Kandungan Mudah adalah salah satu plugin terbaik yang sangat membantu untuk webmaster yang menggunakan untuk menerbitkan artikel panjang. Ia mempunyai lebih dari 100K pemasangan dengan penilaian yang cukup baik.

Pergi ke carian bahagian pemalam WordPress Isi Jadual Mudah dan Pasang dan aktifkannya.

Plugin ini melakukan sebahagian besar kerja dengan automatik. Ini akan membuat senarai kandungan dengan pautan utama dengan meneka tajuk sebagai bahagian kandungan di mana anda ingin memimpin khalayak anda. Walau bagaimanapun, dari tetapan pemalam, anda dapat menyesuaikannya mengikut keperluan anda.

Jadi mari kita mulakan

Langkah 1

 • Pasang dan aktifkan pemalam
 • Sekarang arahkan ke tetapan pemalam seperti yang ditunjukkan di bawah

tetapan pemalam untuk penambat automatik

 • Secara lalai, pemalam diaktifkan untuk halaman, jadi di bahagian “Aktifkan Sokongan” membolehkannya untuk siaran.

 • Pilihan “Sisipkan Auto” membolehkan anda menambahkan pautan tetap untuk semua siaran secara automatik. Tetapi jika anda mahu memaparkannya pada siaran terpilih, hapus centang pilihan ini.

 • Tatal ke bawah sedikit di mana anda boleh mengkonfigurasi tetapan seperti tempat memaparkan jadual dan kapan untuk menunjukkannya dll.

jadual pautan sauh kandungan

 • Tetapan selanjutnya merangkumi penampilannya.
 • Dalam “Lanjutan” tetapan, anda boleh memilih tajuk apa yang akan disertakan atau dikecualikan dari jadual.
 • Setelah melakukan tetapan yang diingini jangan lupa tekan butang “Simpan Perubahan”.

Langkah 2

Jadi bagaimana anda meletakkan senarai kandungan dalam catatan?

 • Sekiranya anda mengaktifkan Sisipkan Auto, pemalam secara automatik akan menambah senarai kandungan untuk semua catatan.
 • Untuk memasukkan jadual kandungan pautan sauh secara manual, hantar ke siaran tertentu.
 • Sebaik sahaja anda berada di editor pos WordPress, tatal ke bawah, dan anda akan melihat “Daftar Isi” di mana anda boleh menyemak pilihan “Masukkan jadual kandungan”.
 • Simpan perubahan dan periksa pratonton.

Pemalam secara automatik menunjukkan senarai kandungan pada tetapan anda.

Kesimpulan:

Walaupun anda seorang pemula, anda boleh menggunakan pautan penambat hampir dengan mudah. Di atas, kami telah menyebutkan pelbagai cara bagaimana anda boleh memasukkan pautan sauh secara manual dan automatik. Sekiranya anda biasanya menerbitkan artikel panjang, menggunakan pautan tetap adalah kaedah terbaik untuk membantu khalayak anda memberikan akses kepada kandungan dengan cepat. Selain itu, ia juga memberi anda nilai tambah dari sudut pandangan mesin pencari.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map