Cara Menyumberkan Kerja Pembangunan Laman Web Anda

Anda mungkin baru memulakan kehadiran web anda dan memerlukan laman web baru. Atau mungkin anda pemilik laman web sedia ada yang berharap laman web anda menjadi lebih baik. Terdapat banyak situasi di mana saya yakin anda telah bermain dengan idea untuk melakukan penyumberan luar pengembangan web anda, sama ada sepenuhnya atau sebahagian.


Sebelum anda membaca lebih lanjut, saya mesti memberitahu anda bahawa saya dari sekolah pemikiran bahawa perniagaan harus sentiasa menumpukan pada kemampuan teras mereka. Ini bermaksud bahawa jika pendapatan utama anda berasal dari aktiviti selain pembangunan web, maka lakukan penyumberan luar pengembangan web anda!

Perlu diingat bahawa pengembangan web penyumberan luar tidak akan menghilangkan semua tekanan dari bahu anda, hanya bahagian yang diperlukan.

Bagaimana Penyumberan Luar Berfungsi

Secara amnya inilah cara pengembangan web penyumberan luar berfungsi –

1- Pilih rakan penyumberan luar yang tepat

2- Kenalan dan persediaan awal

3- Merancang dan menetapkan tonggak

4- Merangka kontrak

5- Pembangunan dan pelancaran

Pengenalan: Reka Bentuk Web vs Pembangunan Web

Walaupun banyak orang mungkin mengatakan bahawa hanya memilih istilah, reka bentuk dan pembangunan web tidak sama. Reka bentuk berkaitan dengan estetika laman web – betapa indahnya penampilannya. Pembangunan mungkin merangkumi reka bentuk laman web tetapi merangkumi pembinaan enjin yang menjalankan laman web ini.

JPA ke HTML / JPA ke WordPress tidak lagi berfungsi

Beberapa waktu yang lalu, pemilik perniagaan biasa menjelaskan kepada pereka bagaimana mereka mahu laman web mereka kelihatan seperti. Pereka akan menyusun rupa dan nuansa laman web menggunakan sesuatu seperti Photoshop dan kemudian menyerahkannya kepada pembangun yang akan mengubah fail JPA menjadi kod HTML.

Ini kebanyakan sudah ketinggalan zaman sekarang, berkat kemasukan besar-besaran peranti dengan saiz skrin yang berbeza-beza. Reka bentuk ‘one size fits all’ tidak lagi dapat dilaksanakan, dan melainkan jika anda bersedia meluangkan masa dan wang untuk membuat reka bentuk dan pembangunan yang berasingan untuk setiap jenis peranti – JPA hingga HTML tidak lagi realistik.

JPA hingga HTML masih menjadi topik besar di web hari ini (lihat carian) – walaupun reka bentuk ‘satu ukuran sesuai dengan semua’ tidak lagi dapat dilaksanakan hari ini.

Lihat saja WordPress misalnya dan pertimbangkan fakta ini. Menggunakan templat dapat meringankan banyak beban reka bentuk dan banyak daripadanya responsif, yang bermaksud templat menyesuaikan diri dengan pelbagai format skrin.

Jangan salah faham, anda masih boleh melakukannya, malah anda boleh mengubah fail JPA anda menjadi templat WordPress, tetapi adakah masalah?

Bagaimana Pembangunan Web Penyumberan Luar Berfungsi

Perkara pertama yang perlu anda ketahui adalah bahawa walaupun dengan penyumberan luar pengembangan laman web anda, sebagai pemilik laman web masa depan, anda masih akan terlibat dalam proses pembangunan. Dari memilih rakan kongsi yang tepat hingga menentukan ruang lingkup aktiviti dalam talian anda dengan tepat, input anda sangat penting jika anda berharap tidak kecewa dengan apa yang dihasilkan oleh pembangun web anda.

Ingat: Pembangun web sama dengan pemilik perniagaan lain – mereka adalah pakar dalam bidang mereka sendiri. Apa yang anda perlukan adalah dapat menyampaikan kepakaran anda dalam domain anda kepada mereka dan membolehkan mereka memindahkan pengetahuan tersebut ke dalam reka bentuk teknikal mereka. Pastikan perkara itu dijelaskan dengan sebutan semudah mungkin sehingga tidak ada ruang untuk salah tafsir.

Aduan IndiaWeb dipenuhi dengan rungutan mengenai pengembangan laman web dari luar

Apa yang Harapkan 

 • Kelewatan pada garis masa projek
 • Perubahan yang dicadangkan untuk reka bentuk anda
 • Kakitangan dalaman perlu diberi masa untuk berhubung dengan pemaju
 • Sekurang-kurangnya kos berlebihan

Apa yang tidak boleh disertakan:

 • Kandungan untuk laman web
 • Sebarang gambar / video khas
 • Enjin carian & Pemasaran media sosial
 • Web hosting dan nama domain

1. Pilih rakan penyumberan luar yang tepat

Sekarang setelah kita mendapatkannya, bagaimana anda dapat mengetahui apakah pembangun web sesuai untuk anda? Tidak semudah yang disangka.

Selain daripada spam biasa dari Pangeran Nigeria dan IRS yang meminta saya untuk menuntut kembali berjuta-juta yang dikaitkan dengan saya entah bagaimana, sejak beberapa tahun kebelakangan ini saya juga mula mendapat spam dari pembangun web. Ini biasanya individu dan spam bahkan berubah menjadi panggilan sejuk yang cuba menjual perkhidmatan mereka.

Terdapat ribuan syarikat pembangunan web sekitar hari ini dan lebih banyak lagi pembangun web bebas. Masalahnya ialah mencari yang tepat untuk bekerja dengan anda di laman web anda.

Berikut adalah beberapa petua untuk memilih satu;

 • Minta rujukan mereka – Semua syarikat pengembangan web dapat membuat laman web mereka sendiri dan menariknya, tetapi buktinya adalah dengan memiliki pelanggan yang gembira. Lihat rujukan tersebut dan perhatikan komen mereka.
 • Menilai aliran komunikasi – Tanya bagaimana aliran komunikasi kerja. Saya pernah bekerja dengan pembangun yang mempunyai pendekatan yang sangat sunyi – saya berkomunikasi dengan staf sokongan mereka, yang berkomunikasi dengan kakitangan teknikal mereka dan memisahkan orang lain yang menangani penagihan, aduan dan sebagainya. Prosesnya sangat perlahan dan banyak kali membingungkan.
 • Sesuai dengan anggaran anda – Selalunya akan menggoda untuk pergi dengan pengembang yang lebih kecil yang menjanjikan bulan dan bintang untuk sedikit. Secara komparatif, syarikat yang lebih besar dan mempunyai reputasi yang lebih baik mungkin akan memanfaatkan beberapa perkara yang anda perlukan – dengarkan kedua-dua belah pihak secara realistik dan tidak berat sebelah sebelum memutuskan tahap risiko yang ingin anda tanggung.

Pilihan Hebat untuk Kerja Penyumberan Luar

Platform sumber luar # 1- Kod

Halaman utama kod (lawati dalam talian)

Ditubuhkan pada tahun 2012, Codeable bermula dengan mengambil individu berbakat kemudian menyewa mereka kepada mereka yang memerlukan sokongan laman web ad-hoc. Hari ini mereka telah berubah menjadi salah satu sumber terbaik yang tersedia untuk mereka yang memerlukan kemahiran WordPress.

Mereka telah mempermudah sistem freelancing untuk mengurangkan masa dan usaha yang diperlukan untuk mencari kemahiran yang tepat. Yang perlu anda buat ialah beritahu mereka apa yang anda mahukan dan mereka akan membantu anda mencari bakat yang tepat dan mengutip satu harga – disokong dengan jaminan.

* Catatan – Kami bekerjasama dengan Codeable dan mempunyai borang sebut harga terpasang di sini. Kirimkan maklumat projek anda dan minta 1) sebut harga percuma, dan 2) cadangan pemaju; menggunakan borang ini. 

PROS

 • Harga setiap jam yang berpatutan antara $ 70 hingga $ 120
 • Anggaran harga tunggal membantu mengurangkan fokus
 • Freelancer pakar di lebih dari 60 negara
 • Waranti pembaikan pepijat 28 hari

KEBURUKAN

 • Bayaran perkhidmatan 17.5% ditangani di atas harga setiap jam
 • Bayaran perkhidmatan tidak akan dikembalikan
 • Hanya kemahiran khusus WordPress yang ada

Pergi ke Codeable

Platform sumber luar # 2- Stack Overflow

Stackoverflow (lawati papan tugas di sini).

Sebagai rangkaian bebas yang khusus dalam guru kod, Stack Overflow bermula sejak tahun 2008. Mereka telah berkembang sehingga telah melalui empat pusingan pembiayaan hingga $ 70 juta. Hari ini, mereka mempunyai rangkaian lebih daripada 50,000 pemaju.

Apa yang menjadikan mereka unik di ruang rangkaian bebas adalah Q mereka&Model yang membolehkan anda hanya bertanya dan mengambil bahagian dalam perkongsian pengetahuan. Laman web ini adalah titik pertemuan bagi pemaju mahir yang bersedia menyertai Q&Sesi.

PROS

 • Tanpa bayaran tambahan – bayar hanya apa yang dikenakan oleh freelancer
 • Pemacu komuniti besar Q&Pangkalan data
 • Membolehkan pengumuman pekerjaan

KEBURUKAN

 • Struktur senarai pekerjaan tradisional untuk mencari pekerja bebas

Pergi ke StackOverflow

Platform sumber luar # 3- Fiverr

Bakat Fiverr dalam pengaturcaraan dan teknologi (lawati dalam talian).

Fiverr adalah sumber lain yang membolehkan anda melihat-lihat kumpulan freelancer untuk apa sahaja dari penciptaan kandungan hingga sokongan media sosial. Mereka membenarkan pekerja bebas membuat tawaran yang kemudian dapat anda pilih. Sebagai alternatif, anda boleh membuat pekerjaan (hantarkan ‘permintaan’) yang anda perlukan dan membenarkan freelancer Fiverr untuk menawarnya.

Untuk setiap urus niaga, Fiverr akan memotongnya dalam bentuk bayaran yang dikenakan hingga ke harga akhir. Bayarannya berbeza bergantung pada nilai transaksi. Kerana sistem reputasi, freelancer Fiverr dapat menjadi agresif dalam berusaha memenuhi syarat pekerjaan.

PROS

 • Pelbagai jenis kemahiran dan tahap yang ada
 • Melayari pekerjaan boleh menjadi sumber idea untuk apa yang anda perlukan
 • Fiverr menahan pembayaran sehingga anda mengatakan bahawa anda berpuas hati dengan kerja yang telah dilakukan

KEBURUKAN

 • Terdapat beberapa catatan yang sudah lapuk
 • Pelbagai harga tidak terkawal
 • Sebilangan penjual mungkin tidak mahir

Pergi ke Fiverr

Platform sumber luar # 4- Toptal

Halaman utama Toptal (lawati dalam talian)

Tuntutan kemasyhuran rangkaian ini adalah bahawa ia membantu anda menggerakkan kerja keluar dari krim pemaju web bebas. Mereka berjaya mengumpulkan bakat yang meliputi setiap kemahiran yang mungkin diperlukan untuk laman web, bahkan pereka.

Sama ada anda mencari pembangun umum atau mereka yang mempunyai bidang kemahiran tertentu seperti Node.js atau mesin Unity, kemungkinan anda akan mendapat bantuan di sini.

PROS

 • Sumber besar pemaju dan pereka yang sangat berbakat
 • Memenuhi semua saiz perniagaan
 • Pra-skrin freelancer pada pelbagai peringkat – Kemahiran, bahasa, etika kerja dan banyak lagi
 • Tempoh percubaan percuma dengan semua freelancer

KEBURUKAN

 • Boleh menjadi mahal dengan harga setiap jam antara $ 60 hingga $ 210
 • Pendaftaran diperlukan untuk mencari bakat

Pergi ke Toptal

Platform sumber luar # 5- Gun.io

Halaman utama Gun.io (lawati dalam talian)

Gun.io sedang berusaha untuk mematahkan proses onboarding skill tradisional yang menyakitkan dengan menyumbangkan kemahirannya dalam proses pengambilan freelance. Mereka mengumpulkan bakat yang sangat berpengalaman (tidak ada pemula di sini) yang bersedia bekerja berdasarkan kontrak dan memeriksanya kemudian membantu mencari yang sesuai untuk kedua-dua freelancer dan anda.

Mereka tidak mempunyai senarai freelancer yang boleh anda lakukan tetapi bekerjasama dengan mereka yang ingin mengambil pekerja secara langsung. Satu panggilan untuk menolong mereka dalam misi mencari fakta akan mengakibatkan mereka mencari orang yang tepat untuk pekerjaan itu.

PROS

 • Freelancer berpengalaman sahaja
 • Calon pra-diperiksa dan dinilai
 • Tidak perlu melihat senarai untuk mencari apa yang anda mahukan
 • Pertandingan bakat dalam masa 48 jam

KEBURUKAN

 • Kos disesuaikan dengan panjang sewa – sewa pendek boleh menjadi mahal

Pergi ke Gun.io

Platform penyumberan luar # 6- Upwork

Halaman utama kerja (lawati dalam talian)

Upwork lebih merupakan laman rangkaian freelancing pelbagai campuran daripada pakar dalam bidang pengembangan web. Mereka menawarkan segala-galanya dari pembangunan web hingga perakaunan, yang mengkhususkan diri pada pekerja jarak jauh yang tersedia dari mana saja di seluruh dunia.

Cara kerjanya sama seperti format senarai papan pekerjaan tradisional, di mana bakat dari semua jenis digabungkan dan kemudian dikategorikan untuk anda cari. Selain freelancer, agensi juga disenaraikan di sini dan memberikan pilihan tambahan kepada pencari bakat.

PROS

 • Tahap pelbagai kemahiran tersedia
 • Terdapat pelbagai jenis kemahiran yang ada

KEBURUKAN

 • Pendaftaran diperlukan untuk melayari freelancer
 • Apa yang anda dapat lihat dibatasi oleh pakej pendaftaran (harga mulai dari percuma hingga $ 499 sebulan)
 • Bayaran pemprosesan sehingga 13% overhead

Pergi ke Kerja Up

2. Ketahui apa yang anda mahukan (dan jelaskan)

Yang saya maksudkan di sini ialah anda perlu mempunyai visi untuk laman web anda. Apa niat anda? Adakah anda mahu laman web anda hanya bersifat maklumat dan menyokong tempat perniagaan utama anda, atau adakah anda ingin menggunakannya sebagai peluasan maya perniagaan anda?

Terdapat perbezaan utama dalam skop di sini yang perlu diketahui oleh pembangun web.

Setelah anda memutuskan apa yang perlu ada di laman web anda, pastikan untuk menyampaikan maklumatnya dengan jelas kepada pembangun web anda. Walaupun penampilan itu penting, jangan terbawa-bawa dan terlalu fokus pada reka bentuk laman web anda.

Contoh: Rangka wayar dan lakaran digital yang kami gunakan semasa membangunkan semula laman web ini pada tahun 2018. Rakaman video, sembang, gambar, dan lakaran tangan digunakan untuk berkomunikasi dengan jelas.

3. Menetapkan tonggak projek

Bekerja dengan pembangun anda untuk membuat garis masa yang boleh diterima oleh anda berdua. Pada setiap tahap, harus ada titik penilaian untuk memastikan anda dapat meluangkan waktu sekiranya anda merasa ada sesuatu yang tidak berjalan sebagaimana mestinya.

Garis masa juga memberi anda gambaran yang lebih baik tentang kapan produk akhir anda (laman web) akan tersedia, sehingga anda dapat merancang aktiviti sokongan seperti pelancaran lembut, beberapa promosi atau aktiviti pemasaran lain sekitar tarikh pelancaran.

Tonggak pembangunan laman web standard. Setiap projek reka bentuk web adalah unik tetapi ini adalah rujukan yang baik untuk pengguna yang menetapkan tonggak projek mereka untuk pertama kalinya (sumber).

4. Merangka kontrak

Sekarang anda mungkin menyedari bahawa laman web anda boleh menjadi alat yang tidak ternilai anda boleh membina lebih banyak aktiviti perniagaan di sekitar. Oleh kerana itu, anda akan berkomitmen untuk melakukannya dengan banyak cara. Mempunyai kontrak melindungi pelaburan anda dan juga kepentingan pembangun web.

Perlu diketahui, bagaimanapun, sekiranya anda memutuskan untuk melakukan outsourcing kepada pihak ketiga di, katakanlah, di India, maka anda juga perlu mengetahui seberapa kuatnya kontrak yang mungkin anda miliki dengan mereka.

5. Bina hubungan baik dengan pemaju anda

Sebaik sahaja anda mempunyai laman web anda, biasanya adalah kebiasaan bahawa sesekali, beberapa perkara mungkin salah. Menjaga hubungan baik dengan pembangun anda akan memastikan bahawa sebarang bug atau masalah lain yang anda miliki dapat diselesaikan dengan cepat.

Ini juga membangun kepercayaan dan memberi anda pilihan yang baik sekiranya anda memutuskan untuk menambahkan ‘Fasa 2’ ke laman web anda. Orang yang membinanya biasanya akan dapat mengembangkannya lebih jauh pada jangka masa yang lebih pendek dan dengan sumber yang kurang.

Kisah Kejayaan: Credo

Sumber: Usahawan Meningkatkan Perniagaan dengan Penyumberan Luar

Sebagai perunding pemasaran di Kredo, John mengalami kesukaran untuk bersaing dengan syarikat lain yang memberi jaminan akan ‘ukuran’ kepada pelanggan. Terdapat had seberapa banyak yang dia dapat capai setiap hari sendiri dan memutuskan untuk melakukan outsourcing kepada pembangun WordPress.

Melalui hubungan kerja, John mencapai titik di mana dia tidak lagi merasa tertekan oleh masalah perkembangan dalam pekerjaan perundingannya dan dapat fokus pada tujuan perniagaan utamanya.

Elakkan 5 Kesalahan ini Semasa Penyumberan Luar

 1. Memilih pasangan yang salah
 2. Menetapkan anggaran yang tidak realistik
 3. Tidak mempunyai matlamat utama yang dinyatakan dengan jelas
 4. Terlalu ‘lepas tangan’ dalam proses pembangunan
 5. Tidak membina rancangan pemasaran di laman web anda

Kesimpulan: Adakah Penyumberan Luar tepat untuk ANDA?

Setiap perniagaan berbeza, baik dalam apa yang mereka lakukan dan apa yang ada di dalamnya. Sekiranya anda tertanya-tanya apakah penyumberan luar adalah pilihan yang tepat untuk anda, kemungkinan besar. Yang mesti anda perhatikan adalah banyak yang telah saya bahas dalam artikel ini.

Jangan salah faham – jalan penyumberan luar tidak dilapisi dengan bunga mawar dan mengandungi lebih banyak daripada bahagian duri yang adil. Walau bagaimanapun, pada akhirnya, jika ia dilakukan dengan betul maka anda akan memperoleh aset yang sangat profesional untuk aktiviti perniagaan utama anda.

Perbezaan utama antara penyumberan luar atau tidak terletak pada beberapa asas. Sekiranya anda melakukan outsourcing, dan bukannya menumpukan pada kecekapan teknikal yang tidak akan anda perlukan lagi, anda akan membina kualiti pengurusan yang baik – komunikasi dan perancangan projek.

Ini akan berfungsi dengan baik untuk kepentingan anda tidak kira bidang perniagaan anda, walaupun setelah projek pembangunan web selesai.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map