Cara Membina Laman Web: Panduan Permulaan A-to-Z

Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda langkah-langkah penting dalam membuat laman web.


 1. Daftarkan nama domain
 2. Mendaftar untuk hosting web
 3. Reka laman web anda
 4. Sahkan dan uji laman web anda
 5. Selesaikan dan berkembang

Membuat laman web asas adalah mudah. Kerja buruh itu sendiri tidak boleh memakan masa lebih dari satu jam. Namun, memahami pilihan anda dan menyesuaikannya dengan situasi anda bukanlah suatu perkara yang mudah.

Oleh kerana beberapa langkah mungkin memerlukan pengetahuan tambahan yang tidak termasuk dalam skop artikel ini, saya menyertakan pautan ke sumber terperinci jika perlu.

Mengapa anda membuat laman web

Sebelum kita bermula, penting untuk menentukan tujuan anda terlebih dahulu.

Kita semua tahu bahawa laman web boleh menjadi bahagian penting dalam kehadiran dalam talian anda – sebagai entiti perniagaan atau individu. Bagi individu, ia boleh menjadi sesuatu yang sederhana seperti profil asas atau terperinci seperti keseluruhan portfolio anda. Untuk perniagaan, ia harus dianggap sebagai sebahagian daripada aset anda dan berkaitan dengan profil, produk, atau perkara yang anda lakukan.

Dengan tujuan yang jelas, anda boleh membuat keputusan yang lebih baik – iaitu platform mana yang akan digunakan, saluran pemasaran mana yang boleh anda gunakan, dll..

Beberapa sebab khas mengapa laman web dibina:

 • Untuk menjual produk – Sekiranya tujuan utama anda adalah menjual produk, laman web anda harus merangkumi pameran produk, troli membeli-belah dalam talian, pintu masuk pembayaran yang selamat, dan sebaiknya sistem tempat penjualan.
 • Ke paparkan maklumat – Sekiranya tujuan anda adalah untuk memaparkan maklumat syarikat atau peribadi, pertimbangkan untuk membina laman web satu halaman sederhana di platform yang berpatutan.
 • Untuk berkongsi idea dan pengalaman semasa – Blog biasanya adalah yang terbaik untuk pengguna yang gemar menulis dan berkongsi idea mereka dengan dunia.

Sebab-sebab ini tidak perlu saling eksklusif. Contohnya, anda boleh memiliki laman web yang menggabungkan dua atau lebih elemen di atas.

Langkah Penting untuk Membina Laman Web Anda Sendiri

Setelah anda menyelesaikan objektif laman web anda, inilah masanya untuk membina! Untuk memulakan, anda perlu terlebih dahulu…

1. Daftarkan nama domain

Apa itu nama domain?

Untuk memulakan laman web, perkara pertama yang anda perlukan adalah nama domain.

Nama domain adalah alamat yang mengenal pasti laman web anda di Internet. Beberapa contoh termasuk Yahoo.com, Google.com, atau BuildThis.io (laman web yang sedang anda baca sekarang).

Tempat mendaftar nama domain?

Untuk memiliki domain, anda harus mendaftarkannya dengan pendaftar domain.

Pendaftar domain akan membantu anda untuk memeriksa sama ada nama domain unik sebelum membenarkan anda meneruskan pendaftaran. GoDaddy dan NameCheap adalah dua pendaftar domain yang popular. Saya telah lama menggunakannya untuk menguruskan domain saya.

Cara memilih nama domain?

Memilih nama domain selalunya merupakan bahagian yang paling sukar kerana ia bukan sahaja mencerminkan jenama anda, tetapi tetap mudah, ringkas, dan berkesan.

Nama domain anda mestilah unik – nama tersebut tidak boleh dimiliki oleh orang atau organisasi lain di seluruh dunia. Peraturan umum yang perlu anda ingat untuk membuat nama domain adalah:

 • Pastikan ia pendek dan senang diingat
 • Jangan gunakan nama tanda dagang
 • Pergi untuk .com atau .net apabila mungkin
 • Jadilah kreatif dan gunakan kata majmuk atau kata majmuk
 • Cuba jadikan kata kunci itu relevan

Petua yang boleh diambil tindakan

 • Sekiranya anda sukar mencari nama domain, anda selalu boleh menggunakan penjana nama domain untuk mendapatkan idea. Beberapa yang lebih popular adalah Wordroid dan Carian Domain Lean.
 • Sekiranya anda seorang pemula, kami mengesyorkan pergi ke GoDaddy atau Namecheap untuk mencari nama domain. Kedua-duanya memudahkan para pemula untuk membeli dan mendaftarkan nama domain.

2. Daftar untuk akaun hosting web

Apa itu hos web?

Host web adalah komputer besar (aka server) yang digunakan untuk menyimpan fail yang diperlukan sebagai sebahagian daripada laman web anda.

Anggaplah ia sebagai rumah yang menyimpan perabot dan perkakas rumah – rumah itu adalah hos web anda dan apa sahaja yang sesuai dalam rumah itu adalah kandungan laman web anda. Kandungan laman web secara amnya merangkumi teks, gambar, video dan elemen lain yang anda fikirkan perlu.

Apa pilihan anda dalam hosting?

Web hosting terdapat dalam pelbagai pakej hari ini. Secara tradisinya, penyedia hosting web hanya terlibat dalam penyewaan pelayan dengan perisian asas dan sokongan teknikal. Menghoskan laman web anda dengan penyedia hosting tradisional biasanya lebih murah dan lebih fleksibel; tetapi memerlukan sedikit kerja tambahan untuk anda menyediakan laman web.

Pada masa kini, syarikat menggabungkan perkhidmatan yang berbeza dan membolehkan pengguna membina, menghoskan, dan mengurus laman web semuanya dari satu penyedia perkhidmatan. Kami biasanya memanggil syarikat ini Pembangun Laman Web atau Pembangun Kedai Dalam Talian. Menghoskan laman web pada platform “bundle” ini biasanya mahal dan kurang fleksibel; tetapi anda akan dapat membina laman web atau kedai dalam talian dengan mudah.

Platform hosting untuk permulaan

Sekiranya anda baru memulakan – hosting asas biasa biasanya cukup baik. Untuk itu, saya mengesyorkan Hostinger Single Plan – yang membolehkan anda mengehos satu laman web dengan harga rendah hanya $ 0.80 / bln.

Hosting HostingerPelan Tunggal Hostinger – Hoskan satu laman web dengan storan SSD 10 GB dan lebar jalur 100 GB (lebih daripada cukup untuk permulaan) pada harga $ 0.80 / bln.

Platform hosting untuk kedai eCommerce / dalam talian

Sekiranya anda merancang untuk menjual produk secara langsung dari laman web anda (kedai e-dagang), maka anda harus melihat Shopify Basic (harga mulai $ 29 / bln).

Platform Shopify800,000 kedai e-dagang menggunakan Shopify, termasuk NBA Lakers Store dan Tattly.com. Shopify Basic bermula pada $ 29 / bln.

Platform hosting untuk laman web / perniagaan kecil yang mudah dibuat

Sekiranya semua yang anda perlukan adalah laman web sederhana untuk menunjukkan portfolio perniagaan dan maklumat hubungan anda, pilihan hosting yang dibundel mungkin betul. Wix dan Weebly adalah dua pembangun laman web yang saya suka – kami menulis secara meluas mengenai keduanya dan anda boleh menyemak ulasan kami di sini – Ulasan Wix / ulasan Weebly.

Wix sebagai pilihan gabunganDitawarkan sebagai perkhidmatan dalam talian, Wix membolehkan anda bekerja dengan editor visual drag-and-drop untuk membina laman web anda walaupun anda tidak mempunyai pengetahuan pengekodan sifar. Pelan Wix Unlimited bermula dari $ 12.50 / bln.

Petua yang boleh diambil tindakan

 • Terdapat pelbagai jenis hosting yang tersedia: hosting bersama, hosting pelayan khusus, dan hosting cloud / VPS.
 • Sekiranya anda sebuah laman web kecil, lebih murah menggunakan rancangan hosting bersama. Laman web yang lebih besar disyorkan untuk menggunakan cloud atau hosting khusus.
 • Beberapa kualiti utama yang perlu anda pertimbangkan sebelum memilih hos web adalah harga, kelajuan pelayan, dan kadar waktu operasi. Hostinger (untuk pemula), serta InMotion Hosting dan SiteGround (untuk laman web yang lebih besar), adalah beberapa nama yang popular.
 • Pertimbangkan untuk menggunakan pembangun kedai, seperti Shopify atau BigCommerce jika anda merancang untuk menjual produk secara langsung dari laman web anda.

3. Reka laman web anda

Setelah anda menyiapkan nama domain dan hos web anda, inilah masanya untuk memasukkan sesuatu ke Internet. Untuk merancang laman web anda, anda boleh menyewa pembangun web atau melakukannya sendiri.

Kami membincangkan secara terperinci bagaimana melakukan tugas pengembangan web secara outsourcing di sini. Anda harus melewati langkah-langkah berikut dan beralih ke halaman tersebut jika anda merancang untuk menyewa seseorang untuk mengembangkan laman web anda untuk anda.

Untuk DIYers, berikut adalah tiga cara mudah untuk merancang laman web:

1- Penyunting web apa-yang-anda-lihat-adalah-apa-anda-dapatkan (WYSIWYG)

Editor WYSIWYG membolehkan anda menyiapkan laman web dan merancang laman web dari awal tanpa memerlukan pengekodan. Ia berfungsi seperti pemproses kata biasa – anda mulakan dengan templat atau halaman kosong, kemudian buat halaman laman web anda. Setelah selesai, anda mengisinya dengan kandungan dan memuat naik keseluruhan folder ke host web anda menggunakan program protokol pemindahan fail (FTP).

Untuk mengikuti kaedah ini, lebih baik jika anda mempunyai kemahiran HTML / CSS asas dan beberapa pengetahuan umum tentang bagaimana Internet berfungsi.

Terdapat beberapa editor web WYSIWYG yang tersedia – ada yang percuma untuk penggunaan bukan komersial sementara yang lain mungkin memerlukan lesen berbayar. Web Ekspresi Microsoft, Pereka Web Google, BlueGriffon, dan Buka Elemen ada yang bagus untuk diperiksa.

Untuk program FTP – FailZilla dan WinSCP adalah dua pilihan percuma terbaik.

Microsoft Expression - penyunting WYSIWYGContoh – Inilah tangkapan skrin Penyunting Web Microsoft Expression. Senarai Folder (kiri) – Susun laman web anda menggunakan folder. Editor (tengah) – Tulis dan format teks anda di sini. Gaya / Kotak Alat (kanan) – Gaya dan reka bentuk halaman anda menggunakan CSS (pilihan). Perhatikan bahawa anda perlu membuat indeks nama halaman (.html / .htm / .php / .asp) – ia akan berfungsi sebagai halaman utama laman web anda.

Pilihan ini hanya mungkin dilakukan jika anda menggunakan hosting tradisional (iaitu Hostinger). Menggunakan editor WYSIWYG adalah fleksibel dan menyeronokkan jika anda suka belajar pengekodan web … tetapi itu bukan pilihan yang layak untuk pemula yang menginginkan laman web dengan serta-merta.

2- Menggunakan sistem pengurusan kandungan (CMS)

Sebilangan besar laman web dibina dan diuruskan dengan CMS hari ini. CMS dilengkapi dengan banyak faedah dari sudut pandang pemilik laman web. Mereka mudah dikendalikan, fleksibel dalam reka bentuk dan pembangunan, dan menjimatkan kos (percuma!) – tiga kelebihan utama.

Sekiranya anda belum pernah mendengarnya – WordPress, berkuasa ~ 33% daripada semua laman web di Internet, adalah CMS paling popular di dunia.

Bagi mereka yang memilih pilihan hosting konvensional pada langkah # 2, anda boleh memasang WordPress hanya dengan beberapa klik.

Memasang WordPress di HostingerInilah cara anda boleh menyiapkan WordPress di Hostinger. Log masuk ke akaun Hostinger anda, pergi ke Laman Web > Pemasang Auto > WordPress > Sediakan kata laluan dan nama laman web > Pasang.

Anda akan mendapat kerangka laman web asas setelah WordPress dipasang. Anda kemudian boleh merancang laman web anda menggunakan templat WordPress. Templat WordPress yang dibina sebelumnya adalah tersedia secara percuma di WordPress.org (direktori tema rasmi). Atau anda boleh membeli templat premium dari pembangun profesional seperti Tema Elegant atau Artisan.

Disha menerangkan cara membuat blog atau laman web menggunakan WordPress di sini. Ikuti arahan sekiranya anda memerlukan maklumat lebih lanjut.

Catatan – Anda tidak boleh menggunakan CMS jika memilih untuk menggunakan platform “Bundle” seperti Wix atau Weebly pada langkah # 2.

3. Menggunakan pembangun laman web / kedai drag-and-drop

Pembangun laman web / kedai seret dan lepas adalah kaedah termudah dan terpantas untuk membuat laman web.

Anda tidak memerlukan kemahiran pengembangan web – cukup pilih templat yang telah dibina sebelumnya, ambil elemen web yang diperlukan dari pembangun (iaitu borang hubungan, menu lungsur, Peta Google, butang bayar, keranjang belanja, dll.), Dan laman web dengan ciri lengkap sudah siap.

Terdapat banyak pembangun laman web yang tersebar di Internet – Wix dan Weebly adalah dua yang paling popular. Dan seperti yang disebutkan di atas, Shopify akan menjadi pilihan tepat jika anda membina kedai dalam talian.

Demo Wix

Membuat dan menyunting laman web menggunakan Wix EditorMerancang laman web anda di Wix: Menu Laman (kiri) – Urus halaman, pilih latar belakang laman web, tetapkan navigasi laman web, tambahkan teks dan pautan, muat naik gambar, dan lain-lain di sini; Penjajaran (tengah / kiri) – Susun dan sejajarkan elemen laman web di sini; Pratonton (kanan atas) – Simpan, pratonton, dan terbitkan laman web anda.

Merangka laman web pada templat prabuilt WixTemplat Wix – terdapat ratusan templat pra-binaan di Wix (lihat semua).

Demo Shopify

Membuat dan menyunting laman web menggunakan editor ShopifyReka etalase dalam talian anda dengan tema yang telah dibina di Shopify. Menu (kiri) – Pilih tema dan tambahkan elemen kedai (slaid, tajuk utama, gambar, footer, dll) di sini; Pratonton (tengah / kanan) – Pratonton kedai anda di sini.

Templat ShopifyShopify menawarkan pelbagai tema percuma dan premium (lihat contoh).

Demo Pembina Laman Web Hostgator

Pembina Laman Web GatorMenggunakan Pembangun Laman Web Gator – Menu (kiri) – Pilih tema, tambahkan halaman, dan tambahkan bahagian halaman di sini; Pratonton (tengah / kanan) – Berpindah antara halaman di bar navigasi atas; simpan, pratonton, dan terbitkan laman web anda.

Tema percuma di Pembangun Laman Web GatorTemplat laman web yang dapat disesuaikan sepenuhnya dan responsif yang ditawarkan di Hostgator Website Builder.

Petua yang boleh diambil tindakan

 • Lihat templat laman web eCommerce percuma oleh Shopify, BigCommerce, Wix, dan Weebly dalam satu halaman
 • Arahan langkah demi langkah untuk membuat laman web menggunakan Wix
 • Lihat contoh laman web yang dibina dengan Wix
 • Arahan langkah demi langkah untuk membuat laman web menggunakan Shopify
 • Lihat contoh laman web yang dibina dengan Shopify

4. Mengesahkan dan menguji laman web anda

Setelah laman web anda siap – sudah waktunya untuk mengesahkan dan menguji cara kerjanya di penyemak imbas utama (Chrome, Firefox, Safari, Microsoft Edge, IE 11, dll.) Serta pada ukuran skrin yang berbeza.

Kami boleh menjalankan ujian ini dengan bantuan alat percuma dalam talian.

Pengesahan Markup

W3C - Sahkan laman web anda setelah anda selesai membuat ciptaan andaSahkan penanda laman web anda dengan mudah menggunakan Perkhidmatan Pengesahan Markup W3C.

Apakah pengesahan markup? Pengekodan bahasa atau skrip seperti HTML, PHP, dan sebagainya masing-masing mempunyai format, kosa kata dan sintaksis mereka sendiri. Pengesahan markup adalah proses mengesahkan sama ada laman web anda mengikuti peraturan ini.

Ujian Penyemak Imbas

Uji laman web anda dalam penyemak imbas yang berbezaUji silang laman web anda sehingga 115 penyemak imbas berbeza dalam satu tangkapan Tangkapan Penyemak Imbas.

Ujian Skrin

Uji laman web anda dalam pelbagai saiz skrinGunakan Layar layar untuk melihat halaman web anda pada monitor, tablet, telefon pintar, dan saiz skrin lain yang berbeza.

5. Memperbaiki dan mengembangkan laman web anda

Menerbitkan laman web anda di internet adalah tahap pertama. Masih banyak perkara lain yang perlu dilakukan untuk memastikan kejayaan laman web anda. Berikut adalah beberapa tugas untuk dimulakan dengan…

Memperbaiki kelajuan laman web

Google telah menyatakan dengan jelas bahawa kelajuan laman web adalah salah satu faktor penarafannya. Ini bermaksud laman web anda mungkin mendapat kedudukan lebih tinggi jika memuat dengan cepat.

Juga – semakin cepat laman web anda dimuat, semakin bahagia pengunjung laman web anda. Dalam banyak kajian dan eksperimen kes, terbukti bahawa laman web memuat lambat akan merosakkan pengalaman pengguna dan mempengaruhi pendapatan laman web. Amazon akan kehilangan pendapatan kira-kira $ 1.6 bilion sekiranya laman webnya melambat walaupun sesaat.

Sekiranya kelajuan laman web semasa anda perlahan, belajar bagaimana memperbaikinya.

Tingkatkan keterlihatan carian laman web

Anda tidak perlu menjadi pakar dalam pengoptimuman mesin pencari (SEO) agar laman web anda diperhatikan. Tetapi beberapa kemahiran pengoptimuman enjin carian asas selalu bagus untuk dimiliki.

Buat akaun webmaster di Konsol Carian Google untuk menghantar laman web anda ke Google dan untuk mengenal pasti masalah SEO. Lakukan penyelidikan kata kunci asas dan kemudian optimalkan tajuk dan tajuk halaman anda untuk kata kunci utama anda. Laksanakan penanda skema di laman web anda untuk menonjol dari halaman hasil carian.

Untuk lebih banyak petua SEO, baca panduan dummies SEO kami.

Laksanakan HTTPS

Sejak Google Chrome mula melabel laman web HTTP “Tidak Selamat”, sijil SSL telah menjadi masalah besar. Untuk memastikan bahawa laman web anda “dipercayai” oleh pengguna – sambungan HTTPS adalah suatu keharusan.

Tambahkan halaman penting

Tidak ada dua laman web yang sama kerana mereka mungkin mempunyai tujuan dan / atau fungsi yang berbeza. Namun, ada tiga halaman standard yang harus dimiliki oleh setiap laman web: Indeks (beranda), Halaman Tentang, dan Halaman Kontak.

Laman utama

Halaman utama selalunya merupakan tempat pertama di mana kebanyakan pengunjung akan melihatnya setelah mereka melayari laman web anda. Halaman utama anda harus memberikan nada yang tepat dan mendorong pengunjung anda lebih dalam ke laman web anda.

Contoh laman web - HausContoh – laman utama Haus dilengkapi dengan menu navigasi yang jelas dan reka bentuk gaya galeri (yang sangat sesuai untuk pameran produk).

Mengenai halaman

About Page adalah membina hubungan dengan pengunjung anda. Ini membolehkan anda memperkenalkan diri dan memberikan maklumat terperinci (baik?) Mengenai laman web anda. Biasanya disarankan untuk menyertakan foto orang yang memiliki dan menjalankan laman web.

Contoh laman web - Bulldog SkincareContoh – Halaman Tentang Penjagaan Kulit Bulldog menghantar mesej yang disukai dan tidak dapat dilupakan.

Halaman kenalan

Penting untuk berkomunikasi dengan pengguna dan bakal pelanggan anda. Oleh itu – halaman hubungan. Sertakan semua saluran komunikasi yang mungkin (profil media sosial, borang hubungan, alamat e-mel, dll) untuk memastikan bahawa pelawat anda dapat menghubungi anda.

Contoh laman web - SurvicateContoh – Halaman kenalan Survicate direka dengan indah dengan medan bentuk yang besar, ajakan bertindak yang jelas; dan terdiri daripada semua maklumat yang diperlukan.

Luaskan jangkauan anda di platform media sosial

Laman web anda juga harus hadir di platform media sosial di mana sebahagian besar khalayak sasaran anda melepak. Untuk BuildThis.io yang bermaksud Facebook dan Twitter. Bagi yang lain, mungkin LinkedIn, Tumblr atau Pinterest.

Berikut adalah beberapa petua pemasaran media sosial untuk pemula.

Tambah favicon

Adakah anda melihat surat itu “B“Dalam bulatan kuning yang muncul di sebelah kiri tab penyemak imbas anda? Itu dikenali sebagai “favicon”. Seperti logo, favicon adalah elemen visual yang lebih kecil yang mewakili laman web.

The Favicon adalah teknik penjenamaan kecil yang bagus yang sering diabaikan oleh pemilik laman web. Sekiranya itu terdengar seperti anda – gunakan penjana favicon percuma ini untuk membantu anda.

Soalan Lazim Buat Laman Web

Bolehkah anda membuat laman web anda sendiri secara percuma?

Anda boleh membuat laman web percuma dengan menggunakan hosting web percuma seperti tawaran 000Webhost atau dengan menggunakan rancangan percuma yang ditawarkan oleh sebilangan pembangun laman web. Sebagai contoh, Wix menawarkan rancangan percuma dengan sumber terhad yang sesuai untuk laman web kecil dan rendah.

Bagaimana saya membuat laman web untuk perniagaan saya?

Pembangun laman web adalah cara yang ideal untuk perniagaan kecil untuk membuat laman web mereka sendiri tanpa perlu melakukan penyumberan luar. Pilihan ini tidak memerlukan pengetahuan teknikal dan sering menawarkan templat yang telah dirancang sebelumnya yang boleh berguna > Klik di sini untuk memulakan.

Apakah pembina laman web terbaik?

“Terbaik” adalah istilah subjektif – yang terbaik bagi kami mungkin tidak sesuai untuk anda. Dari segi populariti – Squarespace adalah pembangun laman web yang paling popular dengan pangsa pasar 22%. Mereka diikuti oleh Wix dan GoDentdy’s GoCentral di tempat kedua dan ketiga masing-masing.

Bolehkah saya membuat laman web di Google?

Google menawarkan pembuat laman sebagai sebahagian daripada rangkaian produk G Suite-nya. Harga bermula dari $ 5.40 / pengguna / bulan.

Bagaimana saya membuat PDF dari laman web?

Sekiranya anda mempunyai pembaca adobe yang terpasang di komputer, anda boleh membuat PDF dari laman web dengan menekan CTRL-P. Dari menu cetak yang terbuka, pilih output ke PDF dan kemudian simpan failnya.

Selesaikan, Sekarang!

Anda kini tahu lebih daripada cukup untuk membuat dan membina laman web yang berjaya. Sudah tiba masanya untuk memanfaatkan pengetahuan anda. Mulakan sekarang dan bangunkan internet!

* Terjemahan: ID ID

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map