Google neuspjesi i što iz njih možemo naučiti

Kada se spominje riječ Google prvo što vam padne na pamet je Google pretraživanje. Iako je to bio njegov prvi i najuspješniji proizvod, bilo je i mnogih drugih. Među najpoznatijim osim svoje tražilice je i Android, mobilni operativni sustav (OS) koji je od 2018. godine zapovijedao privlačenjem očiju od 85,1% udio na tržištu pametnih telefona.


Danas, zahvaljujući uspješnim proizvodima i više, Google je (pod matičnom tvrtkom Alphabet) kapitalizirano s nevjerojatnih 727 milijardi dolara. To ga čini jednom od prvih pet američkih tvrtki koje postoje. Ipak, nije sve glatko plovilo za ovaj tehnološki behemoth, a on je tijekom godina dobio popriličan udio jaja na licu..

Pogledajmo neke od onih koji su s Googleom izašli i što im se događalo tijekom godina. Zapamtite, Google je dugo prisutan, tako da se neki od tih proizvoda mogu protezati od prije mnogo godina.

Google Plus

Google Plus

Iako Google Plus danas koriste mnogi ljudi, daleko je od onoga što je tvrtka zamislila kada je započela s radom. Prvobitno zamišljen kao platforma društvenih medija poput Facebooka, Google Plus je prebačen na uglavnom integrirane prijave na platformu i druge razne sadržaje.

Kao platforma društvenih medija, Google Plus još uvijek blijedi u usporedbi s Facebookom. comScore, tvrtka za istraživanje tržišta, procjenjuje da korisnici Google+ mjesečno provode oko tri minute mjesečno. Korisnici Facebooka s druge strane na tom su mjestu jurili mjesečno oko 405 minuta.

Da, usprkos svemu tome, Google je bio odlučan u nastavku Google Plus-a do nedavno otkriven je bug u Google Plus API-ju što je omogućilo trećim programerima aplikacija da rudaju korisničke podatke. Odlučio je šutjeti vijesti o bugi i – pogodili ste – uhvaćeni.

Napokon će biti Google isključivanje Google Plus-a za širu javnost i pooštravanje ograničenja dopuštenja aplikacija.

Google Buzz

Google Buzz

Još jedan pokušaj stvaranja mreže društvenih medija, Google Buzz je živio vrlo kratkim i nespektakularnim životom od 2010. do 2011. godine. Dizajniran je tako da korisnicima omogući bloganje, raspravu i slanje poruka na integriranoj platformi – opet, poput Facebooka.

Međutim, Google također vodi slične stvari odvojenim timovima, a Buzz je pao u korist Google Plus-a. Čak i u tako kratkom životu, Google Buzz se uspio srušiti barem jednom tužbom kad je student Harvard tvrdio da je platforma “prekršila očekivanja korisnika, umanjila privatnost korisnika, proturječila Googleovim pravilima o privatnosti i možda prekršila savezne zakone o prisluškivanju”..

Google je povukao utikač na Buzz-u u ožujku 2011., R.I.P.

Google bilježnica

Google bilježnica omogućuje korisnicima spremanje i organiziranje isječaka informacija iz različitih mrežnih izvora. To zvuči kao savršeno sredstvo za studente i istraživače (ili čak pisce poput vaših uistinu), točno?

Nažalost, bila je žrtva tehnologije i pala je zaobilazno jer su proširenja preglednika učinila istu stvar u osnovi preplavila tržište. Ono što je najvažnije, ova su proširenja bila dostupna i u raznim oblicima na konkurentnim proizvodima kao što je Mozilla Firefox.

Nakon šestogodišnje borbe, Google bilježnica je ukinuta i slične funkcije ugrađene su u ono što je danas poznato kao Google dokumenti.

Google moderator

Google moderator

Ako ste ikada koristili Reddit vjerovatno ćete imati predodžbu o tome kakav je nekada bio Google moderator. Moderator je predstavljen 2008. godine i zamišljen je kao platforma za korisnike na terenu koji postavljaju pitanja i odgovore, a ostali su korisnici rangirali koliko su ta pitanja bila dobra ili dobra..

Nažalost za Google, Moderator nije bio toliko popularan kao reddit i nakon dužeg povlačenja napokon je zatvorio zavjese u 2015. To je bio još jedan primjer diva pretraživača koji pokušava preuzeti funkciju postojećeg proizvoda i pretpostavljajući da bi mogao jednostavno zato što je imala toliko mnogo korisnika.

Šteta, tako tužno.

Google Helpouts

Google Helpouts

Još jedan kratkotrajni proizvod, Google Helpouts namijenjen je ljudima da si pomažu jedni drugima putem videa uživo. To je poput udaljene pomoći na neki način, kada bi vaš pomoćnik mogao biti na drugom kraju svijeta, a i dalje vas voditi kroz vas ili vam čak pokazati kako nešto učiniti.

Osobe koje su zainteresirane za pomoć mogu na popisu svojih područja stručnosti i iskustva platiti i dobiti plaćanje putem Google novčanika. Sve je povezano i putem Google kalendara kako bi se mogli organizirati termini.

Nažalost, pretpostavljam da je traženje prijatelja za pomoć bilo popularnije jer im nisu morali plaćati, pa Google Helpouts nisu baš dobili veliku pomoć. Ugašen je 2015. godine, samo dvije godine nakon uvođenja.

Picasa

Google Picasa

Tehnički nije stvarno kvar, Picasa su mnogi koristili tijekom godina kao svoju internetsku aplikaciju za fotografije. Dostupna je i za Windows i MacOS, prvobitno ih je kupio Google 2004. godine. Očekivala je pad jer se aplikacija dugo nije ažurirala, usput, s pojavom Google Photos-a.

Eventualno, Picasa je ukinuta i zamijenjena je Google Photos koji je bio noviji i bogatiji od značajki Picasa. Mislim da je najveća točka neuspjeha Picasa-e bila da nema nedostatka dijeljenja, pa kada je Google vidio na koji se način tehnologija oslanja, odlučio je umjesto toga graditi na Google Photos.

Ipak, aplikacija koja je bila u upotrebi dugi niz godina.

Google Wave

Google Wave

Još jedan od opskurnijih Googleovih proizvoda, Google Wave je namijenio Googleu za komunikaciju i suradnju u stvarnom vremenu? Zvuči poznato zar ne? To je u redu – Google sada ima ove značajke u Google dokumentima, koje višestrukim ljudima omogućavaju pristup, uređivanje i raspravu o dokumentima ili proračunskim tablicama..

Sam Wave danas je pretvoren u projekt Apache Wave i otvoren je izvor. Wave in a Box, njegov glavni proizvod vrsta je web poslužitelja koji je više za razvojnu upotrebu nego išta drugo. Zvuči kao da je Google dozirao Wave za sve što je vrijedilo, a zatim je dijelove koji su radili premjestio u Google Dokumente.

Google staklo

Google staklo

Posljednje na ovom popisu (i moj osobni favorit) je nešto što i danas vodi neke debate. Vidiš, Google staklo, za razliku od drugih Googleovih proizvoda na ovom popisu, nije mrtav. Međutim, ono što je Google namijenio jest da Google staklo preplavi tržište kao mikroračunala.

Bila je to vrsta pametne odjeće koju bi svatko mogao koristiti i uz pomoć malog računalnog čipa, moći će korisniku pružiti podatke o head-up sučelju zaslona, ​​fotografirati i videozapise i još mnogo toga.

Zvuči stvarno super? Nažalost, nikad se nije uhvatila iz nekog razloga, iako je danas Google Glass pronašao nišu u nekim industrijama. Na primjer, za pomoć u medicinskim postupcima, pomažući djeci s autizmom da uče i u tvorničkim linijama za montažu.

Za normalne potrošače čak možete kupiti Google Glass na nekim mjestima poput Amazona, ali vratit će vam više od 1000 USD ili više.

No, razlog zašto kažem da nije uspio je taj što rezultat, iako je bio divan, nije ispunio svoju osnovnu svrhu – preplaviti potrošačko tržište još jednim Googleovim proizvodom.

Učenje iz Google lekcije

Ovi primjeri neuspjelih proizvoda jedne tvrtke samo su vrh ledenog brega – ima ih više. Pa ipak, to samo pokazuje kako kompanija kao pametna i perspektivna budućnost poput Googlea nije imuna na zamke poslovanja..

Vidite, Google je i uvijek je bio tvrtka na tražilicama. Njihov je osnovni proizvod, tako da sve što čine, ima za cilj još više proširiti Google Pretraživanje. Uzmimo za primjer Android.

Pomogao je proizvođačima da preplave tržište pristupačnim pametnim telefonima koji su duboko vezani za toliko Googleovih proizvoda – Google Photos, Google Mail i još mnogo toga. Nažalost, ne funkcionira sve kako je planirano, pa Google, kao i svaka druga tvrtka, ima svoj udio u limunu.

Ponekad možda nije slučaj da je proizvod loš, sam po sebi, ali samo nije pravo vrijeme za njega. Uzmi slučaj Palm Inc., proizvođač PDA koji je 1998. godine pokušao predstaviti osobne digitalne pomoćnike (PDA) poput Palm III.

Sjećam se da sam u to vrijeme bio na posljednjoj godini informatike na sveučilištu i uspio sam se zaposliti na jednoj. Dakle, moj tim i ja odlučili smo sastaviti aplikaciju za Palm IIIc – nešto za korištenje u medicini.

Ispočetka smo napisali program koji će PDA pretvoriti u liječničku bilježnicu, upotpunjenu savjetovanjem i grafikom ljudskog tijela, namjeravajući ga povezati u središnju bazu podataka. Nažalost, tehnologija još nije zadovoljila naše potrebe, a mnoge stvari koje su nam bile potrebne još uvijek nisu bile ili tek su se pojavile.

Ipak, uspjeli smo u rudimentarnom radnom sustavu – prvom u našoj zemlji u to vrijeme. Na kraju smo je prekinuli jer su tehnološka ograničenja u to vrijeme učinila koncept nepristupačnim.

Zaključak: Napravite limunadu!

Da, sve je počelo kao Google neuspjeh, ali svatko nam može nešto oduzeti. Ne uspijeva sve novo, a neki stari pojmovi na kraju se pretvaraju u novije i bolje stvari (čak i ako nekoliko godina kasnije)

Ideje su ono na čemu radi svijet izuma i ima viziju važno. To što imate ideju koja vam ne uspijeva, ne znači i da je to potpuni gubitak – naučite nešto iz nje i možda je kasnije obnovite na ideji.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map