Perkhidmatan Penyimpanan Awan dan Perkongsian Fail Terbaik untuk Perniagaan Kecil

Laman-laman perkongsian fail menjadi semakin popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan popularitinya telah menyebar ke penggunaan perniagaan. Laman web ini kini menawarkan cara selamat dan senang untuk berkongsi fail dengan rakan kongsi dan kadang kala juga pelanggan.


Mengapa Menggunakan Perkhidmatan Penyimpanan Awan / Berkongsi Fail?

Hari-hari ketika e-mel cukup untuk memindahkan fail kerana lampiran sudah lama berlalu. Malah dokumen hari ini lebih berkualiti dan berukuran lebih besar berkat kemampuan banyak pemproses kata untuk memasukkan fail lain di dalamnya.

Kerana sebab-sebab ini dan banyak lagi, Perkhidmatan penyimpanan awan telah tumbuh dan tumbuh seperti rumpai. Kualiti dan kelajuan talian Internet menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk kegunaan peribadi dan juga perniagaan.

Beberapa syarikat penyimpanan dan perkongsian fail Cloud bahkan menambahkan ciri tambahan, sama ada meletakkan keupayaan inti mereka dalam ekosistem alur kerja yang maju atau bahkan mempunyai penggunaan khusus perniagaan seperti pematuhan peraturan.

Namun di sebalik semua ciri dan ciri ini, alasan paling asas untuk mempertimbangkan penggunaannya adalah untuk meningkatkan kebolehpercayaan perniagaan anda. Sandaran adalah kunci dan apa-apa tambahan hanyalah melekatkan kue.

10 Perkhidmatan Penyimpanan Awan dan Perkongsian Fail Terbaik

Dalam urusan bisnis, bukan ukuran, ada keperluan khusus yang biasanya harus dipenuhi. Ini antara harga hingga kerjasama pasukan dan tidak semua terdapat di setiap perkhidmatan. Perkhidmatan ini tidak sama persis tetapi boleh digunakan dengan cara yang serupa.

1. pCloud

pCloud untuk perniagaan menambahkan fungsi pada perkongsian fail berasaskan Cloud yang biasa dengan membolehkan pengguna menguraikan fail dan folder dengan mudah dengan komen. Semua aktiviti juga dipantau dan dicatat sehingga pentadbir dapat menyemaknya pada bila-bila masa.

Mungkin dua ciri utama mengenai pCloud adalah bahawa ia lebih murah hati di ruang simpanan yang ditawarkan dan anda juga boleh memilih untuk membayar dalam dua mod yang berbeza. Yang pertama adalah seperti mana kebanyakan jenama penyimpanan Cloud – pembayaran setiap bulan. Bahagian yang unik ialah anda juga boleh memilih untuk membayar yuran seumur hidup sekali sahaja.

Ciri perniagaan merangkumi label putih yang boleh anda namakan semula sebagai milik anda sehingga pelanggan melihat fail yang dikongsi dalam sistem yang kelihatan seperti milik anda. Itu sahaja memberikannya satu-satunya pada banyak perkhidmatan penyimpanan Awan perniagaan yang lain.

Harga pCloud: Bermula dari $ 3.99 / bln

Kelebihan

 • Sistem perkongsian fail label putih
 • Ruang simpanan yang banyak
 • Pelan seumur hidup ada

Keburukan

 • Sejarah / pemulihan fail 30 hari terhad
 • Beberapa ciri tambahan

Lawati pCloud

2. Segerakkan untuk Perniagaan

Sekiranya anda pernah menggunakan OneDrive sebelumnya, kemungkinan anda akan terbiasa dengan Segerak. Aplikasi ini berintegrasi dengan peranti dengan mudah dan menunjukkan dirinya sebagai folder pada sistem anda. Dari sana, fail dapat disimpan ke Cloud dan dikongsi dengan mudah dengan rakan sekerja dan pelanggan.

Untuk berkongsi, perhatikan bahawa semua yang perlu anda berikan adalah pautan ke fail atau folder yang ingin anda kongsi – rakan anda tidak memerlukan akaun Sync untuk mengaksesnya. Pengguna individu mendapat hujung pendek dengan akaun pada $ 10 sebulan tetapi Sync sebenarnya dirancang untuk perniagaan.

Syarikat boleh mendapat keuntungan daripada rancangan harga per pengguna yang lebih rendah yang dilengkapi dengan alat pengurusan pentadbiran yang membolehkan anda mengurus semua akaun dari satu sudut pandangan. Ini termasuk menambah dan membuang pengguna, menetapkan semula kata laluan, memeriksa log aktiviti, dan banyak lagi.

Harga segerak: Rancangan Perniagaan bermula dari $ 10 / bln

Kelebihan

 • Sesuai sepenuhnya dengan Microsoft Office
 • Hadkan muat turun pada fail yang dikongsi (lihat sahaja)
 • Pemulihan fail 365 hari

Keburukan

 • SLA terhad masa operasi 99.9%
 • Sokongan sembang langsung hanya pada rancangan Enterprise

Lawati Penyegerakan

3. OneDrive untuk Perniagaan

Tidak syak lagi bahawa Microsoft adalah raja dalam Sistem Operasi dan aplikasi perniagaan. Oleh kerana ekosistem yang kuat ini, sangat menggoda untuk bekerja dengan OneDrive for Business, terutamanya ketika disatukan dengan baik ke dalam banyak produk Microsoft seperti Windows dan Office.

OneDrive for Business membolehkan anda menyimpan dokumen dan fail lain di Cloud dan mengusahakannya di mana sahaja anda berada. Ia juga membolehkan ciri perniagaan utama seperti perkongsian dan kolaborasi, semuanya dijamin dengan enkripsi yang memenuhi keperluan keselamatan yang dimiliki kebanyakan organisasi.

Harga OneDrive for Business: Dari $ 5 sebulan

Kelebihan

 • Integrasi ekosistem Microsoft
 • Agak murah

Keburukan

 • Mungkin tidak dapat digabungkan dengan baik dengan produk bukan Microsoft

Lawati OneDrive

4. Dropbox untuk Perniagaan

Di mana versi pengguna Dropbox menawarkan hanya ruang penyimpanan di Cloud, Dropbox untuk perniagaan adalah binatang dengan sifat yang berbeza. Berdasarkan keupayaan penyimpanan asasnya, Dropbox for Business menambah elemen penting dalam kolaborasi.

Ia menawarkan pengguna perniagaan satu sudut pandang yang mengatur seluruh ruang kerja yang menggabungkan kandungan dan alat. Anda boleh menyegerakkan dan mengerjakan fail tempatan, kandungan berasaskan awan, dan dokumen Dropbox’s Paper dengan mudah dan membaginya dengan pasukan anda.

Dropbox untuk Harga Perniagaan: Dari $ 12.50 / pengguna / bulan

Kelebihan

 • Ruang simpanan yang banyak
 • Sangat selamat

Keburukan

 • Ciri aliran kerja minimum

Lawati Dropbox

5. Google Drive

Di mana Microsoft mengatur Sistem Operasi dan Pejabat, Google mengatur Web dan mudah alih. Oleh itu, ini adalah pesaing yang serius dalam ruang Cloud, terutama dengan aplikasi G Suite yang luas dan lincah.

Google Drive berfungsi dengan baik dalam ekosistem itu dan dapat digunakan bukan hanya untuk penyimpanan fail tetapi juga kerja berpasukan dan kolaborasi pada dokumen. Ini memperhebat lagi perjanjian dengan alat dalam talian yang membolehkan anda bekerja dengan semua fail dari mana-mana penyemak imbas yang mempunyai sambungan Internet – atau bahkan di luar talian.

Harga Google Drive untuk Perniagaan: Dari $ 5.40 / pengguna / bulan

Kelebihan

 • Integrasi G Suite
 • Ciri kolaborasi yang baik

Keburukan

 • Mungkin terlalu berpusatkan Google

Lawati Google Drive

6. FileCloud

FileCloud adalah tempat bermain budak-budak besar dan menawarkan rangkaian penyelesaian Cloud Storage yang lengkap kepada pengguna perniagaan. Ia tidak dirancang untuk pengguna biasa dan bahkan pada skala yang paling rendah, ini membantu mewujudkan persekitaran perkongsian fail yang selamat untuk seluruh pelayan.

Ini membantu syarikat membina ekosistem pelayan perkongsian fail mereka sendiri dan akaun pelanggan yang berkaitan, membiarkan mereka mengekalkan pengurusan penuh dan pemilikan data. Ini sangat penting di beberapa organisasi dan bahkan di beberapa negara untuk mematuhi undang-undang peraturan data untuk perniagaan. Sudah tentu, anda juga boleh memilih untuk menggunakan pelayan mereka juga.

Harga FileCloud: Dari $ 4.20 / pengguna / bulan

Kelebihan

 • Boleh memilih penggunaan pelayan yang dihoskan sendiri
 • Pelbagai peraturan mematuhi

Keburukan

 • Tiada pilihan pengguna

Lawati FileCloud

7. KongsiFile

ShareFile by Citrix adalah sistem penyimpanan Cloud khusus perniagaan yang menggabungkan banyak ciri penting untuk perniagaan besar. Ini merangkumi bukan hanya perkongsian fail dan ciri kolaboratif tetapi banyak kawalan untuk pemerintahan yang lebih baik.

Ini membantu dalam automasi aliran kerja yang dapat disesuaikan untuk keperluan khusus setiap organisasi. Pengawal dapat memantau aliran dokumen dan memberi syafaat dalam masa nyata, memberikan maklum balas mereka atau bahkan melakukan persetujuan atau membuat perubahan.

Uniknya, sistem ini dapat menyokong pengiktirafan e-tandatangan yang mengikat secara sah di seluruh sistem dan penjejakan masa nyata serta tahap penyulitan yang tinggi untuk menjamin semuanya.

Harga ShareFile: Dari $ 10 / pengguna / bulan

Kelebihan

 • Storan tanpa had
 • Perkongsian fail yang komprehensif

Keburukan

 • Boleh mahal

Lawati ShareFile

8. Kotak

Berpusat di AS, Box adalah sistem penyimpanan Cloud berorientasikan perniagaan lain yang sangat ditujukan untuk pengurusan kandungan. Ia berfungsi bukan hanya dalam ekosistem syarikat tetapi juga memperluas kolaborasi dan berkongsi ciri kepada rakan kongsi dan pelanggan.

Sistem ini sangat selamat dan memenuhi banyak keperluan tadbir urus korporat termasuk peraturan global seperti GDPR, HIPPA, dan banyak lagi. Selain penyimpanan dan kerjasama, Box juga mempunyai sistem pelaporan yang mantap untuk menangani keseluruhan aliran kerja.

Harga Kotak: Dari $ 5.80 / pengguna / bulan

Kelebihan

 • Berorientasikan perniagaan
 • Kawalan aliran kerja yang sangat terperinci

Keburukan

 • Setiap rancangan memerlukan minimum 3 pengguna

Lawati Kotak

9. Hightail

Berusaha menyebarkan diri ke khalayak pengguna yang luas, Hightail mempunyai pelbagai rancangan yang sesuai untuk kedua-dua individu dan juga perniagaan. Namun daripada menumpukan tenaganya pada penyimpanan Cloud atau menghantar fail besar, ia cuba melakukan kedua-duanya dengan hasil yang pelik.

Sebagai contoh, walaupun memungkinkan untuk menghantar fail besar penggunaan tepat dari ciri ini tidak begitu pasti kerana terdapat juga ruang penyimpanan yang tidak terhad pada paket berbayar. Bahagian pautan sederhana akan berfungsi dengan baik daripada mempunyai pilihan yang dipersoalkan untuk menghantar fail berukuran lebih dari 100GB.

Harga Hightail: Pelan berbayar dari $ 12 sebulan

Kelebihan

 • Pelbagai rancangan tersedia
 • Tumpuan pada perkongsian fail

Keburukan

 • Tidak banyak cara ciri kolaboratif

Lawati Hightail

10. SugarSync

Di mana hightail mempunyai objektif pelbagai guna, SugarSync sangat berfikiran tunggal. Daripada menawarkan ciri-ciri kelebihan perniagaan yang sebenarnya, penyedia ini menumpukan perhatian untuk menawarkan jumlah ruang penyimpanan yang mengejutkan pada harga yang berbeza-beza.

Ini berkelakuan seperti penyegerakan dan penyimpanan banyak perkhidmatan penyimpanan Cloud dengan beberapa penyuntingan asas dan ciri kolaboratif. Perkara yang baik adalah bahawa ia luar biasa dalam sesuatu yang banyak syarikat boleh lakukan lebih baik – kesederhanaan.

Harga SugarSync: Dari $ 7.90 sebulan

Kelebihan

 • Mudah digunakan
 • Keselamatan yang tinggi

Keburukan

 • Ciri sokongan aliran kerja minimum

Lawati SugarSync

Kesimpulan: Bagaimana Vital adalah Penyimpanan Awan untuk Perniagaan Anda?

Seperti yang mungkin anda ketahui dari senarai penyedia penyimpanan dan perkongsian fail Cloud ini, terdapat perbezaan yang besar dalam keluasan perkhidmatan yang ditawarkan oleh setiap penyedia perkhidmatan. Sebilangannya unggul di tingkat pengguna, sementara yang lain menggunakan seluruh babi untuk memenuhi pengguna perniagaan.

Elemen utama dalam memilih penyedia perkhidmatan yang sempurna untuk diri sendiri atau perniagaan adalah sama seperti yang selalu ada – pertimbangkan dengan teliti keperluan anda. Sebagai contoh ini, sementara Box menawarkan ciri-ciri yang sangat terperinci, tidak semua perniagaan perlu mematuhi banyak peraturan dan sejenisnya. Dalam kes seperti ini, pilihan yang lebih mesra pengguna mungkin merupakan pilihan yang lebih baik, seperti ekosistem Google asas.

Senaraikan apa yang anda fikirkan memerlukan perniagaan anda sebelum membuat pilihan, anda mungkin dapat menahan diri dari kesedihan kerana menghadapi banyak ciri yang tidak anda gunakan dan belum bayar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map