Защо вашият уебсайт WordPress бавен? Прости начини да ускорите вашите WP сайтове

WordPress е най-популярната система за управление на съдържание (CMS) досега и захранва повече от 34% от всички уебсайтове в света днес. Ценен е поради своята гъвкавост, позволяваща на собствениците на уебсайтове бързо да създават уебсайтове с впечатляващо качество и функционалност.


WordPress обаче трябва да бъде разбран, за да може той да се представи в най-добрия си вид. Ако провеждате сайт на WordPress и смятате, че производителността е по-ниска, може да успеете да увеличите производителността, като направите няколко малки ощипвания.

скоростта е важнаСкоростта на вашия уеб сайт влияе значително на процента на реализация. Проучванията постоянно показват това бързата скорост на страницата ще доведе до по-добър процент на реализация. 20% спад в реализациите се наблюдава за всяка секунда закъснение във времето за зареждане на мобилната страница. И според Помислете с Google, еталонните показатели за бързо зареждане на сайта са 0-1 секунди.

Contents

1. Не правилно кеширане

Кеширането по принцип е, когато приложенията съхраняват данни в паметта за по-бърза обработка или достъп. По същия начин, като активирате кеширането, можете предварително да заредите части от уебсайта си за по-бърз достъп. Има различни режими на кеширане, от които можете да се възползвате, но те обикновено попадат в една от двете категории; клиентски кеш или кеш от страна на сървъра.

Кеширането от страна на клиента (обикновено кеширане на браузъра) ви помага да определите кои елементи от вашия сайт се съхраняват в уеб браузъра на посетителя. Също така ви позволява да определите продължителността на съхранението на тези елементи, така че ако вашият сайт е актуализиран, браузърът ще може да опресни кеша с актуализирани елементи. Кеширането на браузъра работи със статични елементи като CSS, JS и изображения.

Кеширане от страна на сървъра е всеки метод за кеширане, който се реализира на вашия уеб сървър. Те могат да включват кеширане на OPcode, кеширане на страница, кеширане на база данни и други. Всеки от тези методи се занимава с различни елементи на WordPress и използването на тях може да помогне за подобряване на ефективността на нашия сайт.

Например, WordPress е много силно базиран на базата данни. За съжаление, всички процеси, които работят с база данни, обикновено изискват много ресурси (обработваща мощност и памет), за да стартират. С кеширането на база данни, това, което правите, е основно да запазите резултатите от предишни заявки в паметта, за да намалите времето, необходимо за доставяне на определени резултати.

Решение 1: Инсталирайте добри приставки за кеширане

Кеширането е един от най-важните начини, по които можете да подобрите значително работата на вашия уебсайт WordPress. За щастие, както при всички неща, свързани с WordPress, има плъгини, които можете да използвате, за да помогнете за това. Някои добри примери за кеширане на WordPress приставки включват WP Rocket и Swift Performance.

Решение 2: Активирайте OPCache на вашия уеб хост

Чрез кеширане на компилираните кодове за работа на PHP скриптове, OPcache позволява на сайтовете да обслужват съдържанието на страниците значително по-бързо. Добрата новина е, че най-споделяните хостинг доставчици позволяват на своите потребители да инсталират разширение OPcache от контролния панел. Така че – за да се възползвате от тази опция, за да заредите уебсайта си по-бързо, просто влезте в контролния панел на вашия хостинг и активирайте тази функция.

Пример: За да активирате OPCache в A2 хостинг, влезте в cPanel > Софтуер > Изберете PHP версия > Инсталирайте PHP разширения.

2. Бази данни, съхранявани на твърдия диск

Почти без да се провалят, повечето доставчици на уеб хостинг услуги днес ще рекламират, че предлагат Solid State Drive (SSD) решения. SSD дисковете са високотехнологичната версия на традиционния твърд диск и са много по-бързи. Въпреки падението на цените на SSD обаче, те все още са по-скъпи от механичните твърди дискове.

Поради това някой хостинг доставчик може да се опита да се измъкне с хибридна настройка. Те ще стартират приложения от SSD дискове, но използват традиционни твърди дискове за съхранение. Това е лоша новина за потребителите на WordPress, тъй като е вероятно базата данни да пребивава на по-бавните, механични дискове, вместо на SSD. Уверете се, че имате предвид дали вашият хостинг доставчик предлага пълно SSD решение или не.

Решение: Придържайте се към хостинг компаниите, които предлагат пълен SSD хостинг

ssd хостинг на sitegroundПример: Всички уебсайтове, хоствани в SiteGround, работят на SSD дискове – което е идеално за WordPress сайтове.

Въпреки че е един от най-евтините WP хостинг на пазара, Hostinger работи на пълно SSD хранилище – което ги прави идеални за хостинг на WordPress сайтове. Други известни марки, които работят на пълен SSD, включват: A2 хостинг, BlueHost и SiteGround.

3. Остарял PHP

WordPress е базиран на PHP и версията на PHP, която вашият сървър работи, също може да повлияе на производителността на вашия сайт. PHP 7 е тестван да превъзмогнете PHP 5.6 с почти два пъти по-висока скорост – това е 100% увеличение на производителността!

Екипът на AeroSpike тичаше някои тестове за сравняване на PHP 5 с PHP 7.

Тестът им стартира четири процеса, всеки от които извършва 100 000 транзакции. Всички стартирания бяха извършени срещу едно-възелен клъстер, работещ с Aerospike Server Community Edition версия 3.9.1 на CentOS 7 с 32 процесора Intel (R) Xeon (R) E5-2660 @ 2.20GHz процесор (с включена хипертройка) и 32 GB памет.

Използваните две PHP версии бяха php-7.0.10 и php-5.5.38.

По-долу са обобщени резултатите.

Общо време за изпълнение

Общото време за изпълнение на PHP 7 е ~ 10 – 12% по-ниско от PHP 5 (по-ниското е по-добро).

Операции на секунди

PHP 7 пише / чете ~ 9 – 15% повече в сравнение с PHP 5 (по-високо е по-добре).

Решение: Актуализирайте PHP версията на вашия уебсайт

Ако използвате старата версия на PHP, вероятно ще видите доста добри подобрения на скоростта, просто като изберете по-нова версия на PHP. Повечето доставчици на уеб хостинг услуги ще предлагат множество версии на PHP, които можете да изберете чрез контролния панел на вашия уеб хостинг.

Пример – Изборът на вашата PHP версия в Hostinger може да стане чрез вашия хостинг контролен панел.

4. HTTP / 2

HTTP / 2 е a „Нов“ интернет протокол която беше представена през 2015 г. За разлика от предишната версия HTTP 1.1, тя позволява да се извършват множество заявки за данни едновременно. Това помага да се намали времето за зареждане на активите на вашия уебсайт.

HTTP / 1.1 срещу HTTP / 2 – HTTP / 2 може да изпраща множество заявки за данни в рамките на една връзка. Това намалява допълнителното време за обратно пътуване (RTT), което улеснява зареждането на уебсайта Ви по-бързо (Научете повече).

Решение: Внедрете HTTP / 2

Въпреки това обаче някои уеб хостове все още не предлагат HTTP / 2 или го предлагат само при по-скъпи планове. Има два начина да се възползвате от HTTP / 2; потърсете хост, който го предлага, или използвайте Cloudflare CDN.

Има уеб хостинг доставчици, които предлагат различни нива на HTTP. Например, Siteground и GreenGeeks направиха HTTP / 2 достъпна за всичките им планове, но A2 хостингът предлага само HTTP / 2 в своите Turbo уеб хостинг планове или по-горе.

5. Набързо сървър

Уебсайтовете са автоматизирани и тяхната ефективност може да бъде повлияна от наличните ресурси. Всеки сайт трябва да има мощност за обработка и памет за обработка на уеб трафик – колкото по-голям е обемът, толкова повече ресурси са необходими.

Ако вашият уебсайт има внезапен наплив от посетители, вашият хостинг план може да няма наличните ресурси, за да се справи с всички тях наведнъж. Това ще доведе до забавяне на сайта или недостъпност за някои заявки.

Следете ефективността на вашия хостинг

Пример: WebSitePulse предлага различни инструменти за мониторинг, които поддържат постоянно наблюдение на вашите сървъри и уебсайтове.

По-вероятно е ситуацията да се появи при споделени хостинг планове, тъй като всички акаунти на този сървър споделят фиксирана сума от ресурси. За да сте сигурни, че сайтът ви работи безпроблемно, опитайте и използвайте инструмент за наблюдение на сайта като Uptime Robot, Пулс на уебсайта, и Freshping.

Използването на тези инструменти ще ви помогне да прецените за определен период от време колко добре се справя вашия хост. Ако вашият сайт продължава да се забавя или сървърът винаги е изчезнал, може да е време да помислите за преминаване към по-добър план или съвсем друг уеб хост.

Решение: Надстройте до VPS или по-високо ниво хостинг, ако е необходимо

Пример: Въз основа на проследяването ни в HostScore, Времето за отговор на хостинг на VG SiteGround (тестов сайт, хостван в Европа) е с около 15% по-бързо от споделения хостинг на SiteGround.

VPS хостинг плановете са по-скъпи от споделените хостинг планове, но могат да се справят с високия трафик по-лесно. Това е така, защото плановете на VPS като цяло са мащабируеми, което означава, че можете динамично да увеличавате количеството ресурси, ако смятате, че вашият сайт се нуждае от повече.

Научете кога е точното време да преминете към VPS хостинг.

6. Обемисти медийни файлове

Докато големите, остри изображения или вълнуващи видеоклипове могат да бъдат страхотни за окото, не забравяйте, че тези мултимедийни файлове често са с големи размери. Като правило, по-големият файл е толкова по-дълъг за зареждане. Това не означава, че трябва напълно да се откажете от тях, но поне не забравяйте да оптимизирате вашите файлове.

Решение: Сгъстете вашите изображения

Изображенията могат да бъдат намалени донякъде и използването на правилния формат също може да помогне за намаляване на размера. Например BMP файлът обикновено е по-голям от GIF или JPG файл. За да оптимизирате изображенията, можете да изберете да го направите ръчно или с помощта на плъгин. Някои WordPress плъгини, които могат да направят трика, включват EWWW и Short Pixel.

Ако решите да не използвате плъгин, има и онлайн инструменти, които можете да използвате за ръчна оптимизация на изображенията. Някои от тях са Optimizilla и EzGIF.

7. Лошо оптимизирана / повредена база данни

По-рано споменах за това как WordPress е ориентиран към базата данни и как SSD съхранението може да помогне за ускоряване на заявките. Състоянието на базата данни обаче играе роля и в работата на вашия сайт.

Решение: Оптимизирайте базата данни редовно

Може да е много трудно да контролирате всеки отделен елемент, който влиза във вашата база данни, така че от време на време трябва да извършвате някои домакински дейности. Това ще ви помогне да поддържате вашата база данни организирана и способна да работи с пълна скорост.

Има и плъгини, които можете да използвате за това. Някои добри примери са WP DBManager и WP Sweep.

8. Бавен DNS доставчик

Много хора смятат, че Времето до първи байт (TTFB) е най-пълното измерване на скоростта, но не много всъщност разбиват TTFB и се опитват да адресират отделните елементи в него. Един от елементите, който допринася за TTFB, е DNS резолюция.

Този процес, който включва превеждането на имена на домейни в IP адреси, отнема време. Различните доставчици на DNS изпълняват различно и използването на добър доставчик на DNS може също да ускори скоростта на зареждане на вашия сайт.

Решение: Преминаване към по-добър доставчик на DNS

За да проверите скоростта на DNS, направете тест на вашия сайт, използвайки Инструменти за Pingdom и след това щракнете върху първата инстанция на вашето име на домейн в таблицата с резултати. Това ще разшири поле, показващо компонентите на вашия TTFB. В това поле потърсете ред с надпис “DNS”.

Скоростите на DNS варират в зависимост от доставчика.Скоростите на DNS варират в зависимост от доставчика.

Сравнете го с обобщените скорости на DNS на различни доставчици на диаграмата в DNS Perf и помислете дали скоростта на DNS е мястото, където трябва да бъде. Ако не, изборът на друг доставчик на DNS може да бъде от полза за скоростта на зареждане на вашия сайт.

Cloudflare е един от най-бързите доставчици на DNS наоколо и можете да получите акаунт с тях безплатно.

9. Твърде много приставки

Едно от нещата, които хората обичат в WordPress, е колко лесно е да повишите функционалността, просто като използвате плъгин. Тъй като е с отворен код, WordPress има a огромна общност на разработчици което е чудесно за избор, но води до плъгини, които се различават значително по качество.

Приставките са също разширения към основния код на WordPress, което означава, че колкото повече използвате, толкова по-обемно ще бъде вашият WordPress екземпляр. Това от своя страна увеличава режийните разходи на вашия сайт и може да повлияе на ефективността в различна степен.

Решение: Намалете използването на плъгини

Където е възможно, уверете се, че стартирате само плъгините, които наистина ви трябват, и се опитайте да отрежете ненужния пух. Също така, не забравяйте да премахнете всички плъгини, които не се използват! Днес има много приставки, които се опитват да постигнат много различни неща, така че, когато е възможно, опитайте се да гарантирате, че функционалността не се дублира от вашите приставки.

10. Хакерски сайт

В миналото хакерите са използвали, за да превземат сайт и да причиняват хаос само за ритници. Киберпрестъпникът днес е по-сложен и ще се опита да избегне откриването на тяхното присъствие. Целта им е да използват ресурсите във вашата сметка, за да се обогатят – например, като я използват за добив на криптовалута.

Това отнема ресурси от вашия сайт и може да има голямо влияние върху производителността. Тъй като те летят под радара, трябва редовно да сканирате сайта си, за да сте сигурни, че той не е бил отвлечен безшумно.

Инвестирайте в инструмент за сигурност от реномиран доставчик на решения за сигурност като Sucuri и се уверете, че инсталирате само приставки от надеждни източници. За да проверите дали вашите приставки са законни, използвайте инструмент като Plugin Security Checker за сканиране за проблеми.

За да избегнете усложнения, опитайте се да проверете репутацията на плъгин преди дори да го инсталирате.

Заключение: Фокусирайте се върху детайлите

Както можете да видите досега, създаването на ефективен WordPress сайт може да бъде практически работа на пълен работен ден. Ако обаче изброите списъка и редовно следвате най-добрите практики, ще бъдете в състояние да намалите шансовете на сайт с ниска ефективност на WordPress, като той е вторият. Не забравяйте да сте фокусирани върху ефективността във всичко, което правите, и внимателно обмислете всичко, което искате да добавите към вашия сайт. Много от новите собственици на WordPress сайтове са склонни да прекарат зад борда и да хвърлят всичко, освен кухненската мивка.

Избягвайте това изкушение и бавно надграждайте функционалността с развитието на вашия сайт и бизнес.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map