SEO за манекени: Как да SEO през 2020 г.

Какво е оптимизация за търсачки (SEO)?

Оптимизацията за търсачки (SEO) е процесът на фина настройка на уебсайт, за да се опита да постигне по-висока класация в резултатите от търсенето. SEO се извършва отчасти въз основа на:


 1. Едно разбиране за това как машините интерпретират намерението на търсещите и съответства на това с уеб съдържанието (алгоритъма за търсене) и,
 2. Оценки за това как хората взаимодействат със съдържание, което виждат онлайн.

SEO стана изключително сложен. Към днешна дата има повече от 200 фактори за класиране (параметри, които влияят на класирането на уеб страниците), договорени и признати от интернет маркетолозите.

Земята на търсачките направи това Периодична таблица на SEO да обясни основните елементи в SEO стратегията.

Тези фактори включват време за пребиваване на потребителите, текст на котвата за връзка, ключови думи в URL, дължина на съдържанието, TF-IDF, заглавие маркер, мета описание текст, скорост на зареждане на уеб страница, ключови думи в изображение alt текст, брой изходящи връзки, брой входящи връзки, LSI ключови думи, честота на щракване на страницата с резултати от търсенето (SERP CTR), и така нататък.

Тези фактори бяха признати от мнозинството, защото бяха потвърдени от говорител на Google или доказано (поне донякъде) ефективни при експерименти и казуси, публикувани от известни SEO експерти. Мнозина, включително и аз, смятат, че броят на критичните фактори за класиране е много по-голям от 200. Всеки от тези фактори носи различна тежест в различни страници с резултати от търсенето – което прави SEO невероятно (отново) сложен и трудно обясним. Някои наричат ​​SEO повече изкуство, отколкото наука.

Няма да се занимавам с подробности за тези 200+ фактори за класиране. Моята цел с тази статия е да ви дам бърз преглед за това как работят търсачките днес и да споделя списък с най-критичните SEO елементи, които да разгледате.

Както Google държи повече от 90% от обема на пазара за търсене днес, В своята статия ще си разменям понятието „търсачка“ и Google.

Как работи SEO през 2005 г.?

Ключови думи с дълга опашка срещу къса опашка.Традиционно SEO процесът започва с изследване на ключови думи. В идеалния случай искате да намерите ключови думи с най-голям обем на търсене и най-малко конкуренция. И двете обаче са почти изключителни помежду си – ключовите думи с най-голям обем на търсене имат най-голяма конкуренция, докато най-малкото конкуренция има почти никакъв обем на търсене изобщо..

Ето как направих SEO преди 15 години:

 1. Изпълнете над набор от ключови думи в Overture (вече няма) или Инструмент за ключови думи на Google Adwords за да определите обема на търсене за всяка ключова дума.
 2. Изберете набор от 30 – 50 ключови думи въз основа на обема на търсене и конкуренцията на пазара. Насочете думи за търсене с по-голям обем на търсене, но по-ниска пазарна конкуренция.
 3. Сегментирайте тези ключови думи в 10 – 15 теми. Всяка тема трябва да се състои от една основна ключова дума и няколко други вторични ключови думи.
 4. Създавайте съдържание по темите – уверете се, че основните ключови думи са в заглавието на страниците и остават вторични ключови думи в заглавията на страниците (H1, H2, H3 и т.н.).
 5. Включете красиви изображения и богати на ключови думи алт текстове към всеки от тях.
 6. Свържете важни парични страници в целия сайт от заглавието и долния колонтитул
 7. Изпратете възможно най-много имейли до други уебмастъри и ги помолете да се свържат обратно към вашата уеб страница, като използвате основните си ключови думи като прикачен текст.
 8. Купете връзки от други уебсайтове, ако имате допълнителен бюджет.
 9. Повторете стъпка 1 – 6 безкрайно.

До голяма степен това създадох множество партньорски уебсайтове и блогове с голям трафик през 2000-те. Въпреки че днес този метод може да работи в ограничен смисъл, той вече не е ефективен подход. Пейзажът в търсенето и уеб технологиите се промениха толкова много – просто е невъзможно да се постигнат същите добри резултати с помощта на този метод.

Защо? Защото днес търсачките и интернет работят по различен начин.

Днешната търсачка е …

Силно секретна

Брой търсения, скрити зад криптирането на Google.

Търсенията днес са предимно криптирани – това означава, че вече не можем да видим напълно какво потребителите въвеждат в лентата си за търсене, за да достигнат до нашия уебсайт. Най-точните данни за търсене, които можем да получим днес, идват от шепа доставчици на SEO инструменти, които купуват данни за клик-поток от брокери на трети страни..

И да не говорим – използването на рекламни блокери и VPN също блокира начина на споделяне на данните между по-малките собственици на сайтове. Вече не можем да видим точно колко търсачи идват на нашия сайт и откъде търсят.

Персонализирани

Duck Duck Go намери 62 различни набора резултати при 76 търсения със същия термин „управление на пистолета“ (източник).

Google сега обслужва високо персонализирани резултати от търсенето за физически лица въз основа на индивидуалните предпочитания и историята на сърфиране в интернет. Устройството, което сте използвали, като марки на мобилни телефони, таблети, настолни компютри, интелигентни телевизори и т.н., също е фактор за.

Дори вашето поведение също се анализира и допринася до известна степен. Например историята на вашето използване, като например сайтове, които сте посетили, видеоклипове харесани или споделени, приложения, които сте инсталирали на вашите смарт телефони и други взаимодействия.

Тогава има начин да взаимодействате с резултатите от търсенето (уебсайтове, на които сте кликнали, неща, които сте търсили преди, реклами, които сте срещали и т.н.). Те се комбинират, за да диктуват следващите резултати, които получавате от вашето търсене в Google. Моите топ 10 резултати от търсенето много вероятно ще бъдат напълно различни от вашите.

Cross-платформа

различни устройства за извършване на търсене

Търсенията се извършват на различни видове устройства – които често представляват различно намерение за търсачките. Например – търсещите търсене на „aglio olio“ на работния плот са по-склонни да търсят рецепта; но търсачите, които търсят едно и също нещо на мобилни устройства, може да търсят италиански ресторант. Дори и да имате точните цифри в обема на търсене по ключова дума, ще бъде трудно да прецените обема на трафика, който ще получите.

Как да направите SEO през 2020 г.?

Най-голямото предизвикателство за днешния SEO практик се състои в изпълнението, а не ноу-хау.

Не бих могъл да се съглася повече с тези на Кевин Индиг сегментиране на съвременния SEO в две категории

 1. Макро ниво, който включва технически аспекти като дизайн на архитектурата на уебсайтове, оптимизация на UX, интернационализация на уебсайтове и т.н.
 2. Микро ниво, което включва фокусирано съдържание и оптимизация на страницата, като съвпадение на намерения и настройване на съдържание.

Работата е там, че вече не можете да измислите набор от фиксирани процедури в SEO и да го прилагате на всички уебсайтове и страници еднакво.

Всяка индустрия е уникална.

Всеки уебсайт е уникален.

Всяко намерение зад търсенето е уникално.

SEO вече не е самостоятелна маркетингова „тактика“; но нещо, което да бъде включено във вашия уеб процес на разработване и производство на съдържание. За да се класирате високо в Google и да развиете уебсайта си, имате нужда от план за действие с непрекъснато усъвършенстване, който разглежда както снимки на макро, така и на микро ниво.

В този план за действие ето петте области на вашия уебсайт, които трябва непрекъснато да подобрявате и оптимизирате.

1. Създайте подходящо и полезно съдържание

Направете – Създайте уеб страници (и вашия уебсайт), които служат на ясна цел за вашите потребители. Постоянно актуализирайте и добавяйте стойност към тези уеб страници. Като цяло вашият уебсайт трябва да предоставя полезно съдържание, което потребителите не могат да намерят другаде в Интернет.

Ако сте нов, голяма част от вашите SEO усилия ще бъдат изразходвани за одит на съдържанието. Задайте следните въпроси.

 • Актуално ли е вашето съдържание и представено ли е?
 • Съдържа ли съдържанието ви достатъчно дълбочина (и стойност) за потребителите?
 • Показва ли съдържанието ви Експерт, Авторитетност и надеждност (E-A-T)?

Страната с новини е полезна за потребителите само когато съобщава за най-новите или важни събития. Страницата за пазаруване трябва да предоставя цялата необходима информация за продукта и да направи сериозен случай за продажба. Ръководството за начина на работа трябва да предоставя пълна информация от A до Z – под формата на текст, изображения или видеоклипове – за получаване на задача.

2. Изградете входящи връзки и свържете разумно

Направете – Линквайте към ключовите си уеб страници вътрешно често (без да застрашавате потребителското изживяване на уебсайта си). Връзка към други подходящи и полезни уеб страници в Интернет. Вземете други подходящи уебсайтове и блогове, за да се свържат към вас.

Връзките в Интернет са като гласове в реалния свят – с изключение на това, че различните връзки носят различна тежест в класациите за търсене. Връзка от силно доверен сайт, например Nasa.com, има по-голяма мощност от връзка от уеб директория, която свързва към 500 различни уебсайта от една страница.

Вашата основна цел в изграждането на връзки е да получите възможно най-много „добри“ връзки.

Различните SEO методи подхождат към изграждането на връзки по различен начин. Някои методи препоръчват създаването на добро съдържание, което привлича естествено връзките (хората са склонни да се свързват със съдържание, което намират за полезно или интересно); докато други получават връзки чрез търговия – пари (спонсорство и реклами), добро съдържание (публикации на гости), бизнес отношения (работа в мрежа).

Съвет: Един добър начин да намерите възможности за връзка е да погледнете профила на вашия конкурент на връзката. Има много SEO инструменти за това, но ми харесва простотата на Проверка на връзки към линкология. Безплатно е (за до 100 връзки на домейн и оценете качеството на връзката в проста скала от 0 до 100. Снимката по-горе показва първите 15 връзки, открити в този сайт.

Всеки от тези подходи може да работи или да не работи за вас. Ключът в това е да разберете какъв е вашият силен костюм и да изберете няколко подходящи тактики за изграждане на връзки.

3. Напишете привлекателно заглавие на уеб страницата

Направете – Напишете богати на ключови думи заглавия, които привличат потребителите да кликват върху вашия сайт от страниците с резултати от търсенето.

Заглавието на вашата страница прави две неща в SEO:

 1. Помогнете на търсачките да разберат съдържанието на вашата уеб страница
 2. За да помогнете за популяризирането на вашата уеб страница в страниците с резултати от търсенето

Етикетът за заглавие е ограничен до 65 – 70 знака. Важни ключови думи и предложения за ключови стойности трябва да са в началото на изречението.

4. Съпоставете намеренията на търсачите

Направете – Проверете SERP за насочените си ключови думи, за да разберете какво Google смята за намерение на търсенето. Обновете страницата си с нови формати и допълнителни елементи, за да съответства на намерението за търсене.

„Намерение за търсене“ е целта, която потребителят се опитва да постигне, когато извършва търсене в Интернет.

Заявките за сегменти на търсачката в три различни класа на намерения (цитирайки документа на Андрей Бродер):

 1. навигационен Непосредственото намерение е да се достигне до определен обект.
 2. Информационна Намерението е да се придобие информация, за която се предполага, че присъства на една или повече уеб страници.
 3. Транзакционното Намерението е да се извърши някаква дейност, медиирана от уеб.

Традиционно търсещите обикновено са много буквални (в повечето случаи) и са склонни да търсят точно това, което искат. Следователно основната идея на SEO е да съпостави съдържанието на вашия сайт възможно най-близо до колкото се може повече подходящи ключови думи при всяко търсене.

Съвременният SEO SEO изисква малко повече от това. Не само, че съдържанието ви трябва да отговаря на заявките на търсещия, но и това, как се представя вашето съдържание, също прави разлика в съвпадението на намеренията.

За да разберете какво Google смята за намерение за търсене, погледнете страниците с най-висока класация за целевите си ключови думи. Сравнете как вашата уеб страница се различава от тяхната. Обновете страницата си с нови формати и допълнителни елементи, за да съответствате по-добре на намерението за търсене. Можете да прецените ефективността или чрез това колко потребители кликват върху вашия сайт или да имат потребители, които остават по-дълго.

5. Подобряване на потребителското изживяване (UX)

Направете – Наблегнете на UX, когато проектирате вашата уеб страница. Редовно провеждайте A / B тест, за да подобрите практическата работа на вашия уебсайт.

За да запазите по-ангажирани потребители, които идват на вашия сайт, се изисква повече от само тегленето. Вашите читатели са ваши клиенти и оставянето им с положително впечатление е безценно. Това означава, че трябва да им предложите сигурност, гладко преживяване на сърфирането и приятен престой.

Няколко основни примера …

Използването на SSL сертификат не само ще помогне на потребителите ви да защитят своите данни по време на свързване към вашия сайт, но също така ще даде възможност на търсачките да знаят, че вашият сайт е безопасен за тях да насочват трафика към.

Потребителите, които трябва да изчакат да се зареди уеб страница, често стават нетърпеливи и си тръгват, така че се уверете, че вашият сайт също е оптимизиран за скорост.

И накрая, въпреки че рекламите и изскачащите прозорци могат да бъдат ефективен начин за привличане на приходи, те могат да станат натрапчиви за потребителски опит при сърфиране.

Извод: SEO е пътуване, а не дестинация

Днес има много компании и физически лица, които предлагат SEO услуги. Преди да ги ангажирате, не забравяйте, че SEO е пътуване, а не само дестинация. С развитието на уебсайтовете и съдържанието изискванията за SEO ще се променят.

Търсачките постоянно променят начина, по който работят и техните алгоритми, което означава, че никога няма да имате „перфектното SEO решение“. Те са ключови лъжи в разбирането, експериментирането и отдадеността – пътешествие през целия живот, така да се каже.

Често задавани въпроси за SEO

Какво означава SEO?

SEO означава Оптимизация за търсачки.

Какво е SEO с прости думи?

Както споменахме, SEO е процесът на оптимизиране на уебсайт за постигане на по-високи класирания в резултатите от търсенето. SEO се прави, отчасти въз основа на разбирането за това как работи алроритъмът за търсене и отчасти на базата на оценката на взаимодействието на хората с резултатите от търсенето им.

Често задавани въпроси за SEO ли са??

Страницата „Често задавани въпроси“ винаги е полезна от гледна точка на потребителя. Внимателно планираната и изградена страница с често задавани въпроси работи добре като инструмент за продажби и увеличава броя на съдържанието на вашия уебсайт (брой думи и т.н.) и следователно, увеличава шанса ви да се появи в подходящи търсения.

Често задавани въпроси, когато са маркирани със структурирани данни (тази например), увеличават шанса ви да бъдете включени в резултати от богато търсене и (теоретично) помогнете да привлечете повече кликвания към вашия уебсайт. Препоръчай на на Google и Ръководство за Бинг за повече подробности в маркирането на уебсайтове.

Какво е обратната връзка в SEO?

Backlink е хипервръзка, която връзки от уеб страница към вашия уебсайт. Обратна връзка, известна също като входяща връзка, са важните фактори за класиране в Google.

Трябва ли да правите SEO сами?

Да и не. В интернет има много полезни ръководства за SEO – така че не е трудно да започнете и да го направите сами, за да спестите пари. Имайте предвид обаче, че SEO отнема много време и труд.

SEO струва ли пари?

Абсолютно. Въз основа на моя проучване в топ 400 профила на свободна практика в Upwork, SEO таксите, средно, 23,68 долара на час. Таксата стига до $ 175 на час. Лично аз смятам, че е разумно да плащам 1000 – 2500 долара на месец за добра дългосрочна SEO услуга.

Как начинаещите правят SEO?

Започнете, като прочетете това ръководство и наблюдавате какво правят другите собственици на уебсайтове със своите уебсайтове. Използвайте SEO инструменти като AHREFS, SEM Rush или MOZ, за да разберете какво правят другите, за да подобрят класирането си в търсенето.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map