Ръководство за всеобхватно тестване на A / B (с примери)

Колкото по-високи са посетителите на уебсайта, толкова повече ще бъдат възможностите за разширяване на бизнеса (придобиване на нови клиенти и подобряване на връзките със съществуващите). Това е фуния за реализация, която решава дали уебсайтът ви ще пренася голям трафик или не. И основният мотив на бизнеса е да предприемат действие (конверсия) от посетителите на своя уебсайт. Обърнете внимание, ако фунията е добре оптимизирана, тогава тя увеличава максимално шансовете на посетителите да конвертират.


Един от обещаващите начини за оптимизиране на фунията на уебсайта е да се направи A / B тестване. Тези, които не са добре запознати с този термин, ще получат кристално ясно разбиране, когато ще преминат през това изчерпателно ръководство.

Така че, нека започнем с основните положения.

Какво е A / B тестване?

A / B тестване (понякога наричано разделено тестване) включва сравнение на две версии на подобна уеб страница, за да се анализира коя е най-добрата по отношение на ефективността.

При тестване ab провеждате тестове на 2 версии на вашата уеб страница, за да сравните въздействието на направените промени. Вземате оригиналната версия на уеб страница (известна като контрола) и я променяте, за да създадете втора версия на същата страница (вариацията) (източник).

Този процес ви помага да отговорите на всички важни бизнес въпроси, да генерирате по-високи приходи от трафика на уебсайта и да поставите основата за маркетингова стратегия, базирана на данни..

Показателите за реализация са напълно различни за всеки уебсайт. Например, това е продажба на продукта за портал за електронна търговия, докато за B2B това е генерирането на качествени резултати за бизнес.

Защо трябва да извършвате A / B тестване?

Всеки бизнес се справя с някакви проблеми като медийната къща може да се сблъска с ниска зрителска сила, магазинът за електронна търговия може да има висок процент на изоставяне на колички, докато B2B бизнес може да бъде запълнен с неквалифицирани клиенти.

Е, тези показатели за реализация са силно засегнати от проблеми като отпадане на страницата за плащане, течове на фунията за преобразуване и т.н..

Нека да прочетем защо трябва да провеждате A / B тестване, за да се справите с тези проблеми:

Адрес на болковите точки на посетителите

Посетителите на уебсайт идват с поставена цел, която искат да постигнат. Може да разберете услугите, да закупите продукт, да получите същност на някаква конкретна тема или просто да сърфирате за нещо. Каквато и да е целта им, но се сблъскват с общи болкови точки, докато изпълняват целите си: това може да е объркващ CTA бутон, лошо написано заглавие или други неща. Когато целите им не са постигнати, това води до лошо потребителско изживяване и затруднява и процента на конверсия.

Версия A и версия B са две еднакви страници с изключение на заглавието и подзаглавието. Резултатът – версия А е увеличила посетителите от попълване с 27,76%. Той показва, че заглавието оказва значително влияние върху посетителите (източник).

Да вземем пример за A / B тестване на заглавието на уебсайта. Първата версия на уебсайта показва „Създаване на успешна маркетингова кампания с XYZ Tool“, докато втората версия показва „Маркетингова кампания с XYZ Tool“. Посетителите най-вероятно ще изберат първия, тъй като ясно изобразява целта.

Изкарайте ROI от съществуващия трафик

Днес търговците са добре запознати с важността на придобиването на качествен трафик. С помощта на A / B тестване можете да увеличите процента на конверсия, без да харчите за придобиване на новия трафик. Това тестване със сигурност ще ви помогне да постигнете по-добра възвръщаемост на инвестициите, тъй като дори незначителна промяна може да пожъне изумителните резултати.

Трябва да отделите време за извършване на оптимизация на целевата страница. Подредбата, цветовете, съдържанието, бутоните и графиките трябва да бъдат оптимизирани, тъй като това помага да се преобразуват посетителите. Но не забравяйте, че един размер не отговаря на всички. Така че, имате нужда от различни целеви страници за посетителите, които идват чрез органично търсене и имейл маркетинг. С A / B тестване можете да следите степента на конверсия за различните версии.

Намалете степента на отпадане

За да прецените ефективността на уебсайта, степента на отпадане е най-ефективният показател, който можете да вземете под внимание. Много причини допринасят за по-високия процент на отпадане като бавна скорост на уебсайта, подвеждащ мета тагов / описание, съдържание с лошо качество и т.н. Тъй като различните уебсайтове обслужват различна аудитория, няма фиксиран начин за намаляване на степента на отпадане.

Идеален начин е да използвате A / B тестване. Чрез това можете лесно да тествате множеството версии на уебсайта си, докато не получите правилната. Това може да подобри потребителското изживяване, да накара посетителите да останат дълго на страницата и да намали степента на отпадане.

Версия A с изявено рекламно съобщение имаше драстично по-ниска степен на отпадане от версия B (със страничната лента) – В резултат на това тя намалява степента на отпадане на уебсайта от 21% (източник)

Вие добавяте и премахвате определени елементи от уеб страницата си за тестване, като бутон CTA, текст в съобщението или страничната лента. Можете дори да използвате силови думи с думи за действие, за да видите дали това намалява степента на отпадане.

Няма решение за един размер за всички, но можете да определите и проследявате собствените си показатели, когато провеждате тестовете, които ни водят към следващия раздел.

Как работи A / B тестване?

Благодарение на A / B тестването става удобно да разберем какво ще работи или какво не в дадена маркетингова кампания. Маркетинговите дейности се извършват единствено за увеличаване на трафика, но тъй като придобиването на трафик става трудно и скъпо, сега е наложително да се предостави на потребителите най-доброто изживяване (така че те могат да търсят дълго).

Приемайки структурирана A / B програма за тестване, можете да направите маркетинговите усилия изключително изгодни – като се обърнете към областите на уебсайта, които се нуждаят от правилната оптимизация. По-долу са дадени последователните стъпки за A / B тестване. Нека да вземем обяд:

1. Изследвания

Преди да създадете план за тестване на A / B, трябва да направите задълбочени проучвания за ефективността на текущия уебсайт. Вие трябва да събирате информация като броя на посетителите за уебсайта, коя страница получава голям трафик и т.н..

2. Наблюдение & хипотеза

Направете една стъпка по-близо до постигане на вашите бизнес цели чрез изработване на ефективна подкрепена от данни хипотеза и регистриране на наблюдения от проучвания за подобряване на степента на конверсия на вашия уебсайт. При липса на такива тестовата кампания ще бъде безцелна.

3. Изграждане на вариация

Третата стъпка от вашата програма за тестване е създаването на вариация според хипотезата и A / B ще я тества спрямо текущата версия.

4. Тестване

В рамките на тази стъпка има два статистически подхода: Честотен и байесовски. В Frequentist можете да използвате данните от текущия си експеримент. Докато сте в байесовския подход, трябва да се позовете на предишни експерименти, за да получите информация и да внедрите тези конкретни данни в сегашния си.

5. Анализ на резултатите & внедряване на най-добрата вариация

Това е последната стъпка, където можете да получите ръцете си на победителя в кампанията. Тъй като A / B тестването изисква правилно събиране и анализ на данните, общата ви работа ще бъде отразена в тази стъпка.

Как да A / B тест: Изследване > наблюдавам > Изграждане на вариации > Тест > Анализирайте и повторете – научете повече и намерете идеи за тестване. Щракнете върху Tweet

Какво можете да тествате с A / B тестване?

Фунията за преобразуване на уебсайта решава бъдещето на бизнеса. Така че от жизненоважно значение е всяка част от съдържанието, присъстваща на уебсайта, да бъде силно оптимизирана. Това се прилага за елементите, които влияят върху поведението на посетителите и степента на реализация. Когато стартирате програмата за оптимизация, тези ключови елементи трябва да преминат A / B тестване.

Дизайн & оформление

Много предприятия се сблъскват с трудности при вземането на решение за най-съществените елементи, които да запазят на своите уебсайтове и подходящото им място за поставяне. Този проблем може да бъде решен лесно с помощта на A / B тестване.

Например – в анализи на уебсайтове, разбрахте, че посетителите на вашия сайт посещават зоната за навигация по-малко от мястото, където се съхранява формулярът за регистрация. След това можете да направите A / B тестване, за да научите тази област, където трафикът е повече. Така че можете да поставите формата си на това място, за да получите повече представяне.

навигация

Навигацията е следващото нещо, което може да бъде оптимизирано с помощта на A / B тестване. Това е решаващият елемент за предоставяне на страхотно потребителско изживяване. Трябва да имате добре планирана структура на уебсайта, която предлага безпроблемна навигация за потребителите.

Резултатите от тестовете на AB на Yuppiechef доказват, че премахвайки навигационната лента, това всъщност доведе до 100% увеличение на реализациите (източник).

За това определено трябва да опитате да премахнете навигацията, тъй като тя дава тласък на скоростта на конверсия – A / B тестването явно го доказва. Лека промяна увеличи конверсията със 100%. Това е главно защото най-малко разсейва потребителите.

Форми

Това са идеалната среда за свързване на клиентите с бизнеса. Точно както два уебсайта не могат да бъдат еднакви, нито две форми, насочени към различна аудитория, не могат да бъдат сходни. Така че трябва да разберете коя форма е подходяща за вашата аудитория и A / B тестването може да ви помогне да го направите.

Да вземем два варианта на формуляр за A / B тестване – един с проста форма за регистрация с обикновен дизайн, а други с повече стъпки с атрактивен дизайн. Новият процес на регистрация подчертава важността на всеки въпрос. И потребителите са длъжни да изберат едно от няколко изображения, за да отговорят на въпроса. Това ще изглежда по-ангажиращо за потребителите и те най-вероятно ще регистрират формата.

Проучванията показват, че намаляването на полетата на формуляри действително е имало отрицателно въздействие върху реализациите, въпреки че знаем, че има много търкания, които могат да повлияят на попълването на формуляра (източник).

Процес на касата

Средната глобална степен на изоставяне на колички през Q3 на 2018 г. беше 76,9%. Ако сте един от собствениците на онлайн магазини, намаляването на процента на изоставяне от количката е най-бързият начин да увеличите продажбите си.

Има елементи, на които можете да тествате по време на процеса на плащане, като например показване на безплатна доставка в касата, съкращаване на процеса на плащане, притежаване на значка за сигурност или SSL сертификат и т.н. С A / B тестване можете да кажете кои елементи работят добре с вашия магазин.

Например – Премахване на разсейване по време на касата. Редизайнът на процеса на плащане (отдолу), който премахва офертата и премества калкулатора по-близо до полето за обща поръчка, се оказва правилния ход (източник).

Призив за действие (CTA)

Истинското действие се осъществява с помощта на CTA – подписване, закупуване и много други. Използвайки A / B тестване, можете да изпробвате A / B цветове, размери, разположения, надписи и т.н., докато не получите печелившата вариация и след това да я оптимизирате допълнително, за да я направите още по-добра.

Цветът на бутона всъщност влияе на степента на конверсия. Резултат от теста показва, че червеният бутон превъзхожда зеления бутон с 21%. Повече хора са щракнали върху червения бутон, отколкото върху зеления бутон (източник).

Нека разберем това с друг пример. Взимаме две варианти на CTA за SEO услуги– един с искане за оферта и друг с ценообразуване на заявка. Вторият вариант може да надмине първия и да доведе до увеличаване на конверсията.

Казус показва, че промяната от „Заявка на оферта“ в „Заявка за цените“ доведе до повишаване на CTR от почти 161% (източник).

Това е така, защото идеята за получаване на „оферта“ не е особено привлекателна за много потребители. Така че, това са няколко основни елемента, които можете да тествате A / B, за да направите уебсайта си оптимизиран.

Обобщавайки

След като прочетохме тази подробна публикация, ние сме сигурни, че сте разбрали всички вноски и изходи на A / B тестване. Сега е подходящият момент да създадете своя собствена пътна карта за оптимизацията. Не пропускайте нито едно нещо, докато изпълнявате споменатия тук процес и можете да видите драстична промяна в процента на конверсия.

Ясно е, че A / B тестването е плодотворно за повишаване на процента на конверсия на уебсайт, който определено трябва да изберете за вашия бизнес.

Публикация на гости от Том Харди

Том Харди е сръчен анализатор за качество, работи в Sparx IT Solutions дълги години. Той притежава богат опит в работата със сложните проекти на разнообразна комбинация от вертикали. С надписванията си той обича да разпространява знания за най-добрите практики за тестване на приложения.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map