Основно ръководство за кибер сигурност за малкия бизнес

Инцидентите с киберсигурността могат да окажат пагубно въздействие върху бизнеса със средна загуба през 2019 г., която струва над 200 000 долара на инцидент. Разходите обаче могат да надхвърлят финансите и малките предприятия може да не издържат на удара върху репутацията си.


Въпреки, че киберсигурността като цяло е широко поле, има много области, в които малките предприятия могат да предприемат бързи действия. Тези активни стъпки дори могат значително да предотвратят или да намалят въздействието на най-често срещаните инциденти.

С навлизането на дигиталния свят е още по-неотложно собствениците на малки фирми да поемат отговорност за киберзащитата си. Въпреки че може да не искате да отделите време, за да разберете сложността на киберсигурността, бъдещето на вашия бизнес може да зависи от това как го правите.

Това ръководство е предназначено за собственици на малък бизнес, които имат всякаква форма на цифрови активи (това може да бъде свързано с всичко, дори и обикновен бизнес имейл). Инвестирайте малко от времето си, така че вашият бизнес да може да продължи да расте, иновации и създаване на стойност за вашите клиенти

Бърза навигация:

 • 4 основни типа заплахи за киберсигурност
 • Съвети за осигуряване на вашия бизнес
 • Киберсигурността накратко
 • Защо хакерите са насочени към малкия бизнес

Инструменти за защита, които да използвате:

 • NetDefender
 • ZoneAlarm
 • Лична защитна стена на Comodo
 • ExpressVPN
 • Acronis True Image
 • EaseUS ToDo Backup Home
 • IObit Updater

Видове заплахи за киберсигурност

При толкова много видове атаки, които хакерите могат да извършат, собствениците на фирми трябва поне да вземат под внимание някои ключови допирни точки. Независимо от основната им цел, всеки от тези методи може да причини вреда на вашия бизнес по начини, които могат да отнемат години, ако изобщо.

Устойчиви постоянни заплахи (APT)

Тези дългосрочни целенасочени атаки са предназначени главно за кражба, шпиониране или разрушаване. Нахлуването в мрежи може да се извършва крадено и на различни етапи. След като се получи достъп, нападателите може дори да не правят нищо за продължителни периоди от време – очаквайки стратегически моменти да нанесат удар.

Разпределено отказване на услуга (DDoS)

DDoS атаките са предназначени да прекъснат работата на мрежа или уебсайт, като ги заливат със заявки и информация. Когато сървърът вече не може да се справи с потопа, услугите ще започнат да се провалят и в крайна сметка ще се изключат.

Phishing

Фишингът е много често срещана заплаха за киберсигурност. Актът за изпращане на измамни имейли наподобява легитимни, за да накара получателите да изпращат обратно чувствителни данни. Фишинг атаките обикновено имат за цел да уловят идентификационни данни на потребители, като потребителски имена и пароли или дори финансова информация.

рансъмуер

През последните няколко години Ransomware придоби популярност и е насочен към широк кръг жертви. Непознатите жертви могат да намерят целите си твърди дискове криптирани с бележка с молба да платят „откуп“ за ключ за декриптиране. Потребителите, които не плащат обикновено, губят всичките си данни.

Киберсигурност на вашия бизнес

За малките предприятия, които целят да гарантират, че техните мрежи имат шанс да бъдат защитени от често срещани атаки, инсталирането на основен софтуер за сигурност е от съществено значение. Само софтуерът може да не е достатъчен.

Нека разгледаме начините, по които данните могат да протичат за много фирми;

 • Поверителните комуникации могат да бъдат изпращани по имейл
 • Устройствата във и извън офиса могат да предават данни безжично
 • Отделните устройства могат да бъдат свързани директно към Интернет
 • Отдалечените работници могат да влизат в сървърите на компанията
 • Колегите могат да използват приложения за съобщения за комуникация
 • и още.

Както можете да видите, има толкова много потенциални точки за влизане, че хакер може да получи достъп до всяка част от операциите на вашата компания. За съжаление, за малкия бизнес да изгради солидни мрежи зад силни защитни стени може да е малко скъпо.

За да заобиколите този проблем, е възможно да внедрите поне рудиментарна защита на ниво устройство, за да подобрите защитата си.

1. Активирайте защитните стени

Много фирми работят с компютри на Microsoft Windows, който се предлага с вградена програма за защитна стена. Тези софтуерно базирани версии са по-малко ефективни от хардуерните защитни стени, но поне предлагат някаква основна защита.

Софтуерно базирани защитни стени са в състояние да наблюдават трафика на данни в и извън устройства, като действат като защитник на вашето устройство. Ако използвате Windows, уверете се, че сте дръжте защитната стена на Windows включена.

Можете също да обмислите;

NetDefender

приложение за защитна стена без Netdefender

NetDefender – Това безплатно приложение за защитна стена не само следи вашите данни, но и ви позволява да задавате правилата за това какво може или не може да се движи в мрежата ви. Например, можете да ограничите сърфирането, което правят вашите служители.

ZoneAlarm

зона аларма - многофункционален инструмент за защита на вашия уеб сайт

ZoneAlarm – Интегрирайки както защитна стена, така и антивирусна, ZoneAlarm е добро многофункционално приложение за бизнес потребители. Той предпазва от почти всички видове заплахи от $ 39.95 / годишно.

Comodo

Лична защитна стена на Comodo - защитна стена и антивирусен инструмент

Лична защитна стена на Comodo – Предлага се както в безплатни, така и в търговски версии, Comodo също има голяма репутация в охранителния бизнес. Той предлага цялостно покритие за множество видове заплахи само за $ 17,99 / годишно.

2. Използвайте виртуална частна мрежа

Виртуалните частни мрежи (VPN) са много удобни инструменти, които ви позволяват да защитите всички данни, които се предават от вашите устройства. Те използват защитени комуникационни протоколи и високи нива на криптиране, за да гарантират, че всичко, което изпращате или получавате, е поверително.

ExpressVPN

expressvpn - vpn инструмент за защита на вашите данни по време на предаване

Много VPN мрежи днес включват и други функции, които укрепват техните възможности. Например ExpressVPN, едно от най-разпознатите имена в бизнеса с VPN, включва a Превключвател за мрежово заключване, частни криптирани DNS сървъри, рекламен блокер и др.

Използването на VPN не само осигурява устройства в офиса, но и в движение. Това означава, че докато вашите служители и вие сами използвате VPN, можете спокойно да работите от всяко място по света.

3. Поддържайте архивиране на данни

Всички фирми трябва да правят редовно архивиране на важни данни. Критичните данни като детайли за клиента, фактури, финансова информация и други са от съществено значение за вашия бизнес. Ако тези данни се загубят, това би било катастрофа.

Създаването на редовни архиви може да гарантира, че всички важни данни могат да бъдат възстановени по всяко време. Още по-добре е, че архивирането лесно може да бъде автоматизирано, така че работната ръка да не се губи при правенето на рутинни неща като това.

Днес има много лесни за използване и евтини приложения или услуги за архивиране на данни, подходящи за малки предприятия. Някои, които може да искате да опитате, включват;

Acronis

Acronis - резервно решение за потребителите и бизнеса

Acronis True Image – Популярен доставчик на резервни решения, Acronis предлага многократно награждаван софтуер за архивиране и решения за защита на данните за потребителите и бизнеса от всякакви размери. Това е най-бързият софтуер, който сме тествали досега за архивиране на пълни дискове. Цените започват от едва 69 долара / година.

EASEUS

easyus - софтуер за архивиране на прозорци за защита на вашите данни

EaseUS ToDo Backup Home – Предлагайки подобрен интерфейс и дълъг списък от функции, EasUS поддържа Dropbox и други облачни бази за съхранение решения, което улеснява интеграцията в бизнес операциите. Цените започват от $ 29,99 / година.

Ако не искате да използвате специален софтуер за архивиране, най-малкото се възползвайте от Cloud storage и изпълнете ръчно архивиране. Използването на облачно съхранение означава, че вашите данни са отделни от географското ви местоположение, намалявайки риска от физически щети.

4. Поддържайте актуализиран софтуер

Един от най-често срещаните начини хакерите да получат достъп до системите е чрез софтуерни уязвимости. Всичкият софтуер има слабости и разработчиците често издават кръпки и актуализации, когато затварят тези вратички.

Ако не гарантирате, че целият софтуер, който използвате, се актуализира само ще повиши профила ви на риск. Актуализирането на толкова много устройства може да бъде скучно дело, особено ако нямате ИТ отдел, на който да отговорите.

За щастие, много приложения могат да бъдат настроени за автоматично актуализиране, така че не забравяйте да се консултирате с доставчиците на софтуера, който използвате. Има и други начини, по които можете да поддържате актуализиран софтуер, например като използвате помощни програми като IObit Updater.

IObit

iobit - инструмент за актуализиране на софтуера, за да актуализирате програмите си.

IObit Updater – Актуализаторът на IObit е изящно и леко приложение, което се фокусира върху това да ви помогне да поддържате актуализирана останалата част от инсталираното. Той следи програмите и или ви напомня кога са налични актуализации, или може да ги актуализира автоматично самостоятелно.

За всичките си ИТ устройства се уверете, че софтуерът винаги е актуален. Редовните актуализации са изключително важни, за да се гарантира, че сигурността може да бъде подобрена. Всички операционни системи, програми и софтуер трябва да бъдат настроени на автоматични актуализации, когато е възможно.

5. Винаги използвайте приложения за интернет защита

Антивирусният софтуер трябва да се използва на всички устройства – от компютри до лаптопи и мобилни телефони. Повечето реномирани компании за интернет сигурност като Symantec или McAfee имат специални планове за собствениците на малък бизнес, които ще им позволят да защитят всички устройства с един лиценз.

Можете също да избирате от различни видове приложения за интернет сигурност. Някои основни могат да предлагат само антивирусни функции, докато по-обширните версии ще бъдат напълно заредени с множество функции.

Киберсигурност в нула

Киберсигурността е защита на системи, мрежи, програми и дори данни от цифрови атаки. Кибер заплахите, от друга страна, са елементите, срещу които киберсигурността се защитава. Тези заплахи са предназначени да нанесат някаква форма на вреда на компаниите или физическите лица, към които са насочени.

Често срещаните видове кибер заплахи включват вируси, зловреден софтуер, откупни програми, фишинг атаки и други. Сложността на защитата срещу много кибер заплахи варира в голяма степен в зависимост от това колко упорити са нападателите.

От страна на киберсигурността, ние използваме инструменти като антивирусни програми, защитни стени, детектори за злонамерен софтуер, блокери на скриптове и други, предназначени да защитават от заплахите по-горе.

Защо хакерите са насочени към малкия бизнес

Разходите за загуба на информация поради целенасочени кибер атаки срещу компании натрупаха средно 5,9 милиона долара през 2018 г.Разходите за загуба на информация поради целенасочени кибер атаки срещу компании натрупаха средно $ 5,9 милиона през 2018 г. (източник).

Хакерите не винаги са насочени към малкия бизнес, но процентът е показан сравнително висок. За да разберете защо са включени малките предприятия, трябва да имате общо разбиране за инциденти в киберсигурността.

Като собственици на бизнес, по-голямата част от нас са загрижени предимно за нашите финанси. Хакерите обаче могат да имат много повече намерения, отколкото просто да се опитват да откраднат пари. Например, те могат да се опитат да изключат временно цифровите ви операции, да повредят вашата бизнес репутация или просто да се забавляват. Въпреки че това може да звучи обидно, въпросът е, че има множество възможни причини.

На следващо място стигаме до средния собственик на малък бизнес, който като мен иска да се съсредоточи върху предоставянето на отличен продукт или услуга на клиента. Този фокус често ни действа като слепец, като ни кара да забравим други важни области като киберсигурността.

Също така често не разполагаме с ресурсите, които по-големите компании имат, така че това е въпрос на икономия от мащаба. Колкото по-ниски са защитите на бизнеса, толкова по-малко усилия трябва да вложи хакер, за да успее.

В допълнение към това, прилагането на ефективни мерки за киберсигурност днес е особено предизвикателно. Урбанизираните зони имат повече устройства, отколкото хората, а нападателите използват все по-креативни методи за атака.

Заключителни мисли

Както можете да видите, Интернет днес може да бъде много опасно място, особено, ако вашият бизнес разчита на него. Тъй като толкова много от нас са свързани цифрово, заплахата се пренася дори в личния ни живот.

Като собственик на бизнес, трябва да можете да защитите не само собствените си устройства, но и всички устройства, използвани от вашите служители. Тъй като всичко е свързано, вие сте само толкова силна, колкото и най-слабата ви връзка.

И накрая, надявам се, че ви дадох няколко идеи как можете да приложите някои елементарни мерки за сигурност, без да нарушавате банката. Вземете сигурността си възможно най-сериозно – бизнесът ви зависи от това.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map