Обикновено ръководство за интелектуална защита за бизнеса

Тази статия е написана от Марша Кели.


Всички сте ги виждали. ©, ™, ®, дори и „потупване“. чакащи “. Какво означава всичко това? И как разбирането на търговски марки, патенти и авторски права може да ви помогне да защитите бизнеса на вашия бизнес интелектуална собственост?

След като започнете да разбирате разликите между всеки вид лицензиране за интелектуална собственост, можете да започнете да работите за защитата им. Като цяло авторските права защитават книги и филми, патенти защитават изобретенията, а търговските марки защитават лога и лозунги. Има доста разлики в това как работят и как можете да ги защитите.

Важно е да защитите вашия бизнес имот.

Забележка: Ако създавате уебсайт, магазин за електронна търговия или какъвто и да е вид онлайн бизнес, тази статия ще ви даде допълнителна информация за защита на вашите бизнеси.

Какво е авторско право?

Авторските права са предимно за създателите на медии. Според американското ведомство за патенти и търговски марки, авторското право може да бъде поезия, романи, филми и архитектура, наред с други произведения. Те защитават работата, представена и фиксирана по определен начин на представяне.

Дали ще регистрирате или не вашите авторски права зависи изцяло от вас. Защитата на авторските права съществува за работа в момента, в който е създадена. Ще трябва да се регистрирате, ако искате да заведете дело срещу някой друг за нарушаване на работата ви.

Авторските права ми бяха обяснени по начин, който е трудно да се забрави. Представете си, че седите в класната стая и вашият учител излага идеите на известни просветители. Помислете Волтер, Джон Лок, Русо и т.н. Вие сте напълно свободни да напишете тези идеи. Тези мислители излагат подробни идеи, че на всеки трябва да бъде позволено да се възпроизвежда, като конституционното правителство, което е много популярно в целия свят.

Въпреки това, след като запишете бележки за този урок, вие сте автор и технически тези бележки могат да бъдат защитени съгласно закона за авторското право. Направихте работа, която е фиксирана в конкретен носител, който е уникален.

Официално можете да регистрирате авторски права на адрес www.copyright.gov. Уебсайтът изчислява, че обработването на претенции в мрежата отнема седем месеца.

Какво е патент?

Когато мислите за патенти, може да представите някой като Едисон или Тесла и изобретенията, които са създали. Патентите и до днес се използват като начин за защита на произведенията на конкуриращи се луди учени за временен период от 15 до 20 години в замяна на публично разкриване на тези произведения.

Продуктите, защитени с патенти, включват „произведени изделия“, промишлени процеси, химикали и някои видове дизайни. По-конкретно, патентите предоставят на притежателя „правото да изключва други хора да правят, използват, предлагат или продават“ изобретението, което притежателят е направил. Той също така позволява на притежателя да изключи други лица да го внасят в САЩ. Предоставените патенти обаче са ефективни само в САЩ.

Процесът на получаване на патент варира в зависимост от вида на патента, който се подава, но включва изпращане на заявление до Американското ведомство за патенти и търговски марки и одобряването му от проверяващ. Офисът изчислява, че ще са необходими около 16 месеца, за да се чуят първо за първоначалните заявления.

Можете да започнете заявление за вашето изобретение в https://www.uspto.gov/patent.

Какво са търговски марки?

Златните арки, формата на бутилка с кола, ревът на лъв преди филм, ябълка на Макинтош, „Просто го направете“, всичко това веднага се разпознава като принадлежност към конкретна компания. Това са имали предвид тези компании, когато са ги проектирали и са регистрирали като търговски марки.

Има невероятна свобода относно търговските марки, които можете да регистрирате. Тя може да бъде толкова проста, колкото лого, лозунг или име на марката. Тя може да бъде и формата на продукт, цвят, звук или мирис.

Агресивното прилагане на Националната футболна лига на определен финален национален телевизионен футболен турнир по футбол предизвика много нелицензирани фирми да избегнат използването на фразата изобщо. Защитите на търговските марки са причина да чуете за „голямата игра“, а не за правилното й име в рекламите за горещи крила през февруари.

Защитата на търговските марки работи по същия начин като защитата на авторските права. Правата по общо законодателство върху търговска марка могат да бъдат установени просто с използването на тази търговска марка в търговията.

Не е необходимо да се регистрирате, но ако го направите, USPTO може да гарантира известие за публична собственост върху търговската марка, презумпция за собственост в цялата страна и изключително използване на марка за стоки и услуги. Всичко това ще ви даде значителни предимства при налагането на защита на тази търговска марка.

Можете да регистрирате търговска марка на адрес https://www.uspto.gov/trademark. USPTO казва, че процесът може да отнеме “няколко месеца”. След заплащане на такси, за да регистрирате търговската марка, ще трябва да правите редовни плащания, за да я запазите.

Като цяло, ако искате да гарантирате, че никой не копира вашите медии, изобретение или лого, ще искате да регистрирате съответната интелектуална собственост. Всеки от тези процеси може да отнеме значително време и дори в края на този процес, вашето искане може да бъде отхвърлено. Уебсайтове и услуги като LegalZoom могат да помогнат при подаването на тези приложения. Прочетете моите преглед на патентите LegalZoom за да получите повече информация. Сайтът дори осигурява търсачка за търговски марки, така че можете да видите дали името на вашата компания вече е взето в други щати.

За интелектуалната собственост

Сега, дори с толкова много информация за интелектуалната собственост, може да имате още няколко въпроса …

Често задавани въпроси относно интелектуалната собственост

В: Мога ли да запазя марката на логото си?

О: Стига да е свързана с определена марка, разбира се! Това обаче може да зависи от това, ако патентното ведомство смята, че е достатъчно отчетливо, за да може да бъде запазена търговска марка. Чувствайте се свободни да използвате търсачка, за да се опитате да откриете подобни запазени марки, преди да подадете заявление.

В: Какви са различните видове патенти? По какво се различават?

О: Можете да подадете три типа патенти, полезни патенти, патенти за дизайн, растителни патенти. Ако четете това ръководство, е съмнително, че ще трябва да знаете за патенти на растения, тъй като те имат общо с новите и различни сортове растения.

Патентите за полезни приложения имат повече общо с практическите изобретения и те могат да бъдат предоставени на откриватели на нови процеси, машини или състав на материята.

Патентите за дизайн са по-скоро за творческите процеси и могат да се прилагат за изделия от производството (като продукт).

Въпрос: Как мога законно да сложа „патент в очакване“ на моите продукти?

О: Временното заявление ще ви позволи да поставите „патент в очакване“ на вашите продукти и услуги за 12 месеца, което не може да бъде удължено.

В: Какво означават символи като ® и ©?

О: Мислех, че никога няма да питаш!

© – Авторски права

® – Регистрирана търговска марка

™ – Търговска марка

℠ – Марка на услугата (обозначава услуга)

Марша Кели продаде първия си бизнес за повече от милион долара. Тя сподели трудно спечелен опит като успешен сериен предприемач в блога си Best4Bususiness, където също редовно публикува бизнес съвети, идеи и предложения, както и рецензии на продукти за бизнес читатели. Като сериен предприемач, прекарал „време” в корпоративна Америка, Марша научи кои продукти и услуги наистина работят добре в бизнеса днес. Можете да се поучите от нейните преживявания за изграждане на вашия бизнес.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map