3 най-добри маркетингови съвета за увеличаване на продажбите ви в електронната търговия

Независимо дали едва стартирате първия си онлайн магазин или сте ветеран, има няколко неща, които трябва да проучите като част от маркетинга си, за да увеличите продажбите. Според статистическите данни, глобалните продажби на електронна търговия на дребно ще достигнат $ 3.45T през 2019 г. Онлайн пазаруването расте бързо, но също така е и конкуренцията, така че трябва да продължите една крачка напред – бягайки, за да стоите неподвижно.


По-долу са дадени 3 практики, които да се използват за увеличаване на продажбите.

Съвети за маркетинг за увеличаване на продажбите ви в електронната търговия

1. Дизайн на вашата витрина

Ако вашата количка има гъвкави шаблони, ще имате голямо предимство пред много от конкурентите си. Когато търсите софтуер за количка, искате да имате продукт, който предлага шаблони, които са визуално привлекателни и лесни за навигиране за клиента, както и лесни за смяна.

Посетителите правят своите първоначални впечатления за по-малко от 10 секунди. Ако видят нещо грозно или сайтът не изглежда професионален, ще изчезнат Навигацията е важна за вашите посетители – искате да улесните посетителя си да намери това, което търсят, да пазарува за разчистване или продажба на артикули, да намери правилните размери, цветове или стилове.

Уверете се, че бутоните за покупка сега, разгледайте бутоните за колички и продуктите за продажба на вашия сайт винаги се намират на място в страницата, което е естествено за купувача, когато иска да провери. Искате да направите опита на своите посетители възможно най-гладък и лесен. Уверете се, че сте тествали дизайна си на няколко приятели. Всеки ще ви каже колко лесно е да го използвате, но гледането на хора, които го използват, ще бъде отварящо очите.

2. Предлагайте изключително обслужване на клиенти

Системите за колички като Volusion ви позволяват да добавите „Чат на живо“. Ако някой има въпрос, можете да отговорите веднага и дори да предложите допълнителна помощ или съвети за продажби. Не само Live Chat помагат за повишаване на процента на реализация, но също така увеличава връзките с клиентите.

Не забравяйте да предложите възстановяване на суми и да направите процеса на връщане ясно документиран и възможно най-лесен. Предлагането на политика за 30-дневно възстановяване ще вдъхне доверие и ще насърчи закупуването, въпреки че много малко клиенти някога ще използват правилата за връщане.

Когато се занимавате с клиенти, не забравяйте в тези дни на социалните медии, че е необходим само един отрицателен коментар от клиент, за да достигне хиляди уши. Не забравяйте да излезете от пътя си, като предлагате купони за „оценка на клиентите“ в имейлите си, след като те пазаруват с вас., изпращане на имейли подробно описвайте всички отстъпки и продажби, и винаги бъдете мили и любезни, когато се занимавате с имейла, който получавате относно въпроси или притеснения.

3. Използвайте силата на сайтовете на социалните мрежи

Социалните медии се оказват един от най-забавните и изгодни начини да научите дума за вашия бизнес.

Със силата да достигне милиони с Twitter, Facebook, YouTube и Моето пространство само за да назовем няколко, бихте могли да експлодирате всичките си продажби само с няколко публикации, написани по правилния начин и в точното време. Ако вашите клиенти са в Twitter, те могат да пренасочат вашите съобщения до своите последователи и да ви помогнат да намерите нови клиенти. Можете също прилагат социален талон на клиенти, които споделят вашето съдържание в социалните медии.

Можете да станете известен като експерт във вашата индустрия, като пишете публикации в блогове и ги публикувате на сайтове в социалните мрежи. Няма по-добър начин да информирате клиентите си за тенденциите в индустрията, новите продукти на пазара или може би припомнянето на продукта.

Най-добрата част от използването силата на сайтовете в социалните мрежи е, че всички те са свободни за използване.

Освен това можете да интегрирате своя онлайн магазин с тези сайтове в социалната мрежа, за да разширите канала си за продажби. Например, можете да продавате повече във Facebook с Shopify Facebook store, а BigCommerce “Omni-Channel” може да свързва вашите продукти с различни пазари.

Какво казват експертите

Кристин Фъргюсън, който има силен опит в счетоводството, управлението на проекти и маркетинга, споделя с нас, че рекламите във Facebook работят добре за тях.

Кристин, представител на The Markey Group, допълнително обяснява своите маркетингови съвети, които помагат за увеличаване на продажбите в електронната търговия,

Напоследък постигаме голям успех с рекламите във Facebook и Facebook Lead Form в максимално увеличаване на продажбите в електронната търговия.

Цената на клик е супер достъпна, като позволява както на осведоменост, така и на водещи поколения на ефективна цена. Бонус точки, ако имате видео съдържание за споделяне в рекламите си!

Кристин Фъргюсън – Групата Марки.

Табита Нейлор, основател на Успешен стартиращ 101, смята, че „сайтовете за електронна търговия могат да вземат страница от Amazon, което наистина даде идея за кръстосани продажби и продажби на продукти.“

Съществуват разлики между кръстосани продажби и продажби. Табита, също собственик на маркетингова фирма в TabithaNaylor.com, описва мислите си по-задълбочено,

Кръстосаната продажба означава продажба на аксесоари за клиенти или придружаващи ги части към нещо, което вече са купили. Ако клиент купи например таблет, трябва незабавно да предложите защитен калъф за него.

Продажбата е малко по-различна, защото предлагате на клиентите ъпгрейд на нещо, което вече са купили. Така например, ако клиент купи телефон, който излезе преди две години, вие бихте ги продали до най-новата версия на телефона, което е лесно да се направи, защото вече знаете, че клиентът вероятно ще отговори по-добре версия на нещо, което той или тя вече е купил.

Табита Нейлор – TabithaNaylor.com

Обобщавайки

Едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато прилагате нови маркетингови техники в седмичната си рутина, е да се уверите, че проследявате всичко. Гледайте откъде идват посетителите ви (Google Analytics е чудесен за това), за да видите какви маркетингови методи работят най-добре за вас и след това разработете стратегия, за да спечелите колкото можете повече от този метод.

Оригиналната статия е публикувана за първи път на Блог WHSR; сега тя се управлява и актуализира от служителите на BuildThis.io.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map