13 най-лесни начина за повишаване на информираността за марката (и защо има значение)

Информираността на марката може да се определи като разпознаваема марка – колко лесно потребителите могат да я разграничат от конкурентите. За вашата марка е важно да повишите информираността на марката, защото хората няма лесно да купят вашата марка вместо конкурент, ако не знаят какво ви отличава. Но ако те разпознаят това, което те прави различен, и те оценяват за това, значи имаш крак над конкуренцията.


Google е може би кралят на осведомеността на марката. Това е толкова добре позната марка, че я използваме като глагол: когато търсим нещо онлайн, обикновено казваме, че отиваме в „Google it“.

Но не се плашете Въпреки че да станете име на домакинство е светилният граал за познаване на марката, не е нужно да достигате нивото на Google, за да увеличите информираността на марката си.

Всъщност хората дори не трябва да помнят името на вашата марка, за да достигнете основно ниво на информираност за марката. Стига да си спомнят някакъв фактор, който отличава вашата марка, като опаковката, цветовете, слогана или част от вашата история, те притежават информираност за вашата марка. Те знаят какво те отличава и това им дава основание да те избират.

Прочетете – 13 най-лесни начина за повишаване на информираността за марката (и защо това има значение) от Джесика чрез @ReferralRock #brandawareness кажете на приятел

Contents

Ключовете за повишаване на информираността за марката

Има много прости стратегии за познаване на марката, които всяка марка може да приложи. 91% от марките на дребно използват 2 или повече канала за социални медии, според статистиката. Днес ще разгледаме най-лесните начини за повишаване на информираността на вашата марка.

1. Култивирайте думата на устата

Вашата марка може да развие информираността за марката по два основни начина: чрез директните действия, които предприемате, за да популяризирате марката си, и чрез положителна дума от уста.

Маркетинг от уста на уста се случва по всяко време, когато хората споделят положително вашата марка с техните приятели, семейство или връстници. Това споделяне е жизненоважно за успеха на вашата марка. Хората се доверяват на мненията и препоръките на своите връстници много повече, отколкото те се доверяват на реклама и други съобщения, които идват направо от вашата марка. Така че, ако някой чуе за вас от приятел, има голяма вероятност да ви помни – и в крайна сметка да закупи вашите продукти или услуги.

Почти всички други стратегии за осведоменост на марката, които ще обхванем, зависят от енергията, която се използва от уста на уста или е лесно подобрена. Така че насърчаването на други хора да споделят вашата марка е най-въздействащият начин за повишаване на информираността за марката.

2. Използвайте социалните медии в своя полза

Хората прекарват все повече време в социалните медии, където естествено споделят съдържание с много връстници наведнъж. Така че създаването на маркови публикации, на които хората не могат да помогнат, но споделят, е солиден начин за повишаване на информираността на вашата марка. Номерът е да накарате вашите публикации да изглеждат и да се чувстват като хора, съдържащи естествено споделяне, а не като реклама.

Уенди е мощност в създаването на емблематични, сменяеми публикации – техните туитове са преминали вирусни няколко пъти, което доведе до повишаване на осведомеността за марката им. Въпреки че не можете да гарантирате дали публикацията ще стане вирусна (интернет е много непредсказуем), все пак можете лесно да вземете няколко сигнала от Уенди, за да създадете маркови публикации, които си струва да споделяте.

А. Знайте какво иска вашата аудитория, а след това доставете

Уенди знае, че нейната публика обича хумористично, остроумно съдържание и момче, предадено ли е. Всеки отделен пост, който те изработват, е фокусиран върху забавление. Превъзходен пример? Техните “печени”, или хитри и здрави отговори на туитове споменавайки собствената си марка и / или техните конкуренти, както и туитове от други марки. Вижте този пример по-долу:

Пример за туит от Венди

Сега помислете за собствената си аудитория. Искат ли хумористично, забавно съдържание или по-сериозна информация? Искат ли да бъдат образовани, вдъхновени или нещо друго? Каквото пожелаят – и каквото по естествен начин споделят – трябва да ръководят вида публикации в социалните медии, които пускате.

Б. Поддържайте постоянен марков тон

Венди инжектира остроумие и марков хумор във всяка публикация – независимо дали е печена, мема или тяхната собствена ролева игра с много вътрешни препратки, винаги ще намерите този подпис в съдържанието им.

Намерете гласа на собствената си марка, независимо дали е буен, сериозен или някъде по средата, и се придържайте към него с всяка публикация, която правите. Тази последователност е от ключово значение за генерирането на информираност за марката, защото дава на хората още едно парче от марката, за да ви запомнят.

В. Съсредоточете се върху любимите си платформи на публиката

Уенди знае да се фокусира върху Twitter (и второ, Instagram), защото именно там аудиторията прекарва най-много време. Опитът да се култивира присъствие във всяка социална мрежа е твърде отнемащ време и обикновено води до пропилени усилия, тъй като ще постави вашите публикации пред хора, които не са кандидати за закупуване на вашия продукт. Вместо това се концентрирайте върху платформите, които аудиторията ви посещава най-много.

Г. Откройте тенденциите

Уенди последователно туитва с внимание към тенденциите. В този неотдавнашен туит те играят ролята на актьора Ема Уотсън да използва „самостоятелно партньорство” като по-пълномощна алтернатива на „сингъла”.

Съвети за осведоменост на марката - Откройте тенденциите

Стига да не се опитвате да правите мълчаливи спорни теми, възпроизвеждането на това, което е в тенденция, може да ви помогне да увеличите информираността на марката си. И дори ако вашият тон е по-сериозен, все пак можете да увеличите информираността на марката, като подчертавате тенденциите във вашата индустрия.

Научете повече за съветите за маркетинг в социалните медии за начинаещи.

3. Популяризиране и пренасочване на генерирано от потребители съдържание

Вашата стратегия за социални медии не трябва да включва само създаването на ваше собствено качествено съдържание.

Насърчаването и използването на съдържание, генерирано от потребители – публикациите в социалните медии, които клиентите отправят към вашата марка, а изображенията и видеоклиповете с участието на клиентите, които използват вашите продукти в ежедневието им – е също толкова важно за генерирането на информираност за марката..

Както всички маркетинг от уста на уста, генерираното от потребителите съдържание е мощно, защото приятелите и последователите на клиентите ви се доверяват на това, което клиентите решат да споделят. В резултат на това хората са по-склонни да запомнят вашата марка, когато тя се представя в оригиналното съдържание на приятелите си. Насърчавайте генерирано от потребители съдържание с тези стратегии:

 • Създайте марков хештег, който клиентите да използват, когато публикуват за вашия продукт. Например марката обувки Jack Rogers създаде хештег #lovemyjacks, който използва за мобилизиране на феновете.

Познаване на марката - Създайте марков хастаг за клиентите@ thecarolinagirl67 в Instagram

 • Често представяйте най-доброто съдържание, генерирано от потребителите на вашата страница (винаги не забравяйте да маркирате и кредитирате създателите на всяко съдържание, което преиздавате, за да получат признанието, което заслужават). Aerie на American Eagle прави това като част от ангажимента си да показват автентични тела, непроменени от Photoshop. Клиентите маркират своите Aerie погледи с #aeriereal, а тези погледи са редовна част от собствената емисия в Instagram на марката.

@lagrossequifaitdesvideos, чрез @aerie, в Instagram

 • Започнете конкурс, в който хората трябва да изпращат марково съдържание, генерирано от потребители, за да влязат, и да предлагат атрактивни награди за победителите.
 • Създайте марково „предизвикателство“, при което хората изпълняват определена задача, свързана с вашата марка, използват конкретен хештег и маркират акаунта ви. (Можете също така да превърнете това в конкурс или дори да направите благотворително дарение за всеки участник.) Дори хората да не участват в предизвикателството, те пак ще маркират приятелите си, ако харесват това, което виждат, генерирайки повече марка осъзнаване за вас.

4. Стартирайте програма за посланик на марка

Сред хората, които създават генерирано от потребители съдържание, вие ще бъдете длъжни да намерите няколко отлични клиенти, които споделят светещи публикации и коментари за вашата марка, без да подтиквате.

Помислете как да наемете тези клиенти, които да служат за посланици на марката– дългосрочни представители на вашата марка, които редовно ви популяризират на собствените си платформи и със собствен неподправен глас. Те са мотивирани да разпространяват думата за вашата марка, защото те са страстни към вас и искат да ви видят успех и защото смятат, че тяхната публика ще се възползва от вашите продукти или услуги.

Може би сте чували термина „марка посланик“ във връзка с представител на марката за знаменитости. Посланиците обаче не трябва да са известни личности или хора с голям брой последователи, стига да имат авторитет във вашата ниша или сред членовете на вашата целева аудитория. Всичко е в избора на представители, на които се доверява аудиторията, които са удобни да водят разговори един по един за вашата марка и нейните продукти.

Например много марки, насочени към студенти в колежа, изпълняват програми за посланици в университета, за да използват връзките, които студентите вече са осъществили с връстниците си. Приложението Bumble е един пример – те изпълняват подробна програма „Скъпа“ на студентски посланици.

Луиза (@louisavons) служи като мениджър на информационните кампании в университета Лойола в Чикаго.

5. Помогнете на смислените причини

Ако има причина, към която вашата марка страстно се занимава, дарението ще покаже съпричастността ви и ще увеличи позицията ви пред публиката.

Определените парични дарения са от полза, но също така обмислете тези по-запомнящи се начини за връщане.

 • Можете да създадете благотворителна връзка с определени продукти, като TOMS (за всеки продаден чифт обувки, чифт се дарява на дете в нужда).
 • Или можете да създадете социална кампания за споделяне, при която всяка публикация с марков хештег задейства дарение за любима благотворителна организация. Това бързо ще повиши осведомеността – както за вашата кауза, така и за вашата марка – с всяка акция!

#Shareyourears на Disney е един пример за благотворителна кампания за хештег. За всяка публикация с участието на Мики уши и хештега, споделен в определен период от време, Дисни дари на фондацията Make-A-Wish.

 • Вашите служители могат да подадат доброволно своето време на обществено събитие или с нестопанска цел или вашата марка може да започне собствен ден за доброволческа дейност в цялата компания..
 • Още по-добре, ако вашите продукти биха били в полза пряко на обществена организация, защо да не ги дарите? Например, компания за бутилирана вода може да дари вода за футболен турнир или състезание по лента, или магазин за подобряване на дома може да дари доставки на Habitat for Humanity.

Разбира се, всяка филантропия трябва да се води, защото наистина искате да помогнете на кауза. Ако връщането е направено само за публичност, аудиторията ви ще може да разкаже и това ще предизвика обратна реакция.

6. Разкажете историите зад вашата марка

Споделянето на автентични истории за вашата марка улеснява хората да ви запомнят и да ви споделят с другите. Така че, не забравяйте да се включите в обмислен разказ на марката.

Започнахте ли марката си да отговаря на потребност, която никой друг не среща? Изградени ли са вашите продукти, за да решат конкретен проблем? Уведомете света, защото истории като тази са много общи.

Но не се притеснявайте, ако не се вписвате в някоя от тези категории. Вашата марка все още може да напише „история на подписа“ с вашия уникален глас и тон. Тази автентична и запомняща се история показва вашата мисия и ценности на марката, как и защо са възникнали и как се ангажирате с тези ценности във всичко, което прави и казва вашата марка, включително отношенията ви с клиентите.

Северната страна споделя своята история на подписа.

Историите на вашите клиенти са жизненоважна част от вашата собствена история на марката, така че помислете да споделите опита си с вас в блога си, на страница „препоръки“ или във видео форма. Това ще бъде още по-ефективно, ако оставите вашите клиенти да разказват свои собствени истории!

Вижте горните отзиви на клиентите на Zendesk за Zoom, където споделят защо обичат платформата за видеоконференции.

7. Внимателно подбирайте опаковки, лозунги и друга марка

В тази дигитална епоха “unboxing” опитът става още по-изявен. В социалните медии (особено дигиталните видео платформи) хората се фокусират върху всички аспекти на откриването на даден продукт, започвайки от опаковката. Това доказва, че ако опаковката ви е запомняща се, хората са още по-склонни да запомнят вашата марка. Така че, помислете дали да поставите марката си на кутии за доставка, да промените дизайна на опаковката си, за да се откроява или дори да създадете опит за отваряне на вашия продукт.

Линията на вирусната играчка LOL Surprise е овладяла това преживяване – отварянето на „слоевете“ на играчката, за да откриете какви изненади са вътре е също толкова важно, колкото и самата получена играчка, а този уникален „unboxing“ е това, което направи играчката толкова популярна.

Simplemost

Не е нужно да стигате до топката LOL, но внимателно презавиване на опаковката е лесен начин за повишаване на информираността на марката. Но какво ще стане, ако продавате софтуер, услуга или друг продукт, който няма истински „пакет?“ Независимо от това, което продавате, има много други елементи на марката, върху които можете да се съсредоточите, за да направите запомнящи се, като вашия слоган, цветове и мисия.

В случай, че търсите лога за целите на марката, ето безплатните лога, които можете да изтеглите – не се изисква регистрация.

8. Създайте информационни публикации в блога

Създаването на информативни публикации в блогове е стратегия, която ще работи добре за всички марки, независимо от това, което продавате. Ако пишете за теми във вашата ниша, които отговарят на нуждите на вашата аудитория, това ще увеличи вашия авторитет в очите на потенциалните ви клиенти. И след като веднъж помогнете на хората, ще им бъде трудно да ви забравят, особено ако те могат да се възползват от вашите продукти. Те вероятно ще се върнат да купуват, тъй като се доверяват на съдържанието ви. Така че, разберете въпросите, които хората задават във вашата ниша, и напишете публикации в блогове, които отговарят на тези въпроси.

Ето как можете да изградите правилните навици за успех в блоговете.

9. Блог за гости в други сайтове

Не ограничавайте блоговете си до собствения си уебсайт. Изпращането на висококачествени публикации на гости на други уебсайтове, свързани с вашата ниша, но които не се конкурират директно срещу вашия собствен уебсайт, е солиден начин да поставите марката си пред нова, подходяща аудитория. В идеалния случай сайтът, на който гостите публикувате, ще ви позволи да включите биография на автора с връзка и описание в едно изречение на вашата марка. Ако не го направите, можете поне да вмъкнете няколко връзки към съдържанието на вашия собствен сайт, което, надяваме се, ще помогне за увеличаване на трафика ви.

Също така, помислете за блоговете на LinkedIn или среда. Тези сайтове вече имат голяма аудитория и в края на тези публикации винаги ще можете да включите кратък щепсел за вашата компания. Маркирайте съдържанието си, така че то да бъде групирано с други публикации във вашата ниша.

10. Споделете привлекателни изображения и видеоклипове

Според Макнайт Курланд, хората помнят само между 10-20% от прочетеното или чутото, но помнят около 65% от това, което виждат. Ясно е, че ако създавате само блогове и друго текстово съдържание, това не винаги е достатъчно за повишаване на информираността за марката. Ще увеличите шансовете си за запомняне, ако създадете завладяващо визуално съдържание – инфографика, както и други маркови изображения и видеоклипове.

Инфографика е страхотна за предаване на статистика и свързаните с тях хапки от информация; за да разберете колко полезни и мощни са, разгледайте по-долу инфографиката от visual.ly.

Можете също така да превърнете съдържание от популярни публикации в блогове в кратки видеоклипове, така че съдържанието да се усвоява по-лесно. Подобно на изображения, видеоклиповете се споделят лесно, те ще ви помогнат бързо да повишите информираността на вашата марка.

11. Възползвайте се от подкасти

Ако в вашата ниша няма подкаст, създаването на такъв, който да отговаря на въпроси и да прожектира другите във вашата индустрия, е чудесна стратегия за познаване на марката. Вероятно е обаче вашата ниша да е вече препълнена с подкасти, особено ако продавате някакъв вид B2B мулти-доставчик софтуер. В такъв случай трябва да имате основателя, главния изпълнителен директор или друго видно лице във вашата компания да се появи в свързани с подкасти други. Подобно на публикациите на гости, това е удобен начин да изкарате марката си пред нова, подходяща аудитория.

12. Затегнете вашия SEO

Когато клиентите на Google имат тема, те обикновено не надхвърлят първата страница с резултати от търсенето. Но ако марката ви се класира високо на тази първа страница, спрямо конкурентите, вашата марка ще изглежда по-авторитетна – и хората естествено ще научат за вашата марка преди конкуренцията.

И SEO е достъпен избор за изграждане на информираност за марката. Според 59% от анкетираните търговци реферално проучване, SEO е един от най-рентабилните методи за изграждане на информираност за марката.

Така че, уверете се, че оптимизирате уебсайта си за ключови думи, тясно свързани с вашата марка, които вашата аудитория търси. В идеалния случай ще оптимизирате за три типа ключови думи: общите ключови думи, които описват категориите на вашия продукт или услуга, конкретните ключови думи, които са по-фокусирани върху вида на вашия продукт и специфичните ключови думи, които поставят въпроси, свързани с вашата ниша.

Също така, проучете конкуренцията си в Google – сайтовете, срещу които се борите за вашето място на страница първа – така че ще знаете какво ще трябва да направите, за да се преборите за класирането, което искате. Обикновено ще откриете, че по-дългите, по-конкретни ключови думи имат ниска конкуренция и привличате хора, които са по-склонни да купуват от вас, въпреки че обикновено не се търсят толкова често.

13. Раздайте безплатни

Кой не обича да получи нещо за нищо? Предоставянето на безплатни замяна с името на вашата марка или ценни талони може да направи дълготрайно впечатление. Затова намерете събитие във вашата общност, като спортна игра, концерт, изложение, конференция или ден на общността, където е вероятно да срещнете много хора от желаната аудитория на вашата марка. Резервирайте място и разпределете безплатните!

Sallie Tomato, компания за шевни модели, раздаваше химикалки, отпечатани с тяхното лого.

Ако решите да раздадете суинг, вашият най-добър избор са предмети, които хората могат да носят или носят със себе си (мислите за ризи, шапки, бутилки с вода или чанти за тоти). Това ще превърне хората, които използват тампона, в ходещи билбордове, като ще даде нов тласък на информираността на вашата марка!

Не забравяйте да дадете безплатни преживявания с вашия продукт или услуга с размер на хапки. Ако хората, които го опитват, се наслаждават на опита си, те са още по-склонни да ви запомнят и да се върнат да пазаруват, а може и да кажат на приятелите си. Предоставянето на пробни версии на вашите продукти или безплатни проби е чудесен избор, ако вашата марка го позволява.

Но какво ще стане, ако продуктът ви не е физически? Все още имате опции. Ако продавате софтуер или цифров абонамент, демонстрацията или безплатната пробна версия е друга солидна „безплатна“, която можете да раздадете. И ако предоставяте повтаряща се услуга, можете да предложите безплатна първа услуга или кредити за тази услуга.

13. Стартирайте реферална програма

Не можем да подчертаем достатъчно колко важна е „уста на уста“ за генериране на информираност за марката. Но от уста на уста може да бъде трудно да се проследят и контролират. Не се притеснявайте обаче – стартирането на реферална програма ви позволява лесно да популяризирате и проследявате от уста на уста, като прехвърляте властта обратно в ръцете на вашия бизнес.

Препращащите програми ви позволяват да предлагате вълнуващи награди за съществуващи клиенти, които директно споделят вашата марка с приятелите си. Можете да изберете стимули, които най-добре ще мотивират клиентите ви да споделят, като безплатни продукти, кредити в магазина, отстъпки, подобрения на услугите или маркови суагове.

Също така, рефералните програми улесняват клиентите да споделят чрез методите, които предпочитат, само с няколко кликвания. И ако изберете a софтуер за реферална програма, лесно е да проследявате тези реферали.

Препращащата програма на Lime Crime предлага купон с 20% отстъпка за клиенти, които насочват своите приятели и позволяват на клиентите лесно да споделят по имейл, Facebook, Messenger или чрез копиране и поставяне на реферална връзка.

Когато техните приятели или членове на семейството ги насочват лично към вашия бизнес, потенциалните клиенти обръщат голямо внимание, защото се доверяват на това, което имат връстниците им да кажат. В резултат на това посочените клиенти са по-склонни да станат ваши клиенти и е по-вероятно останете лоялни към вашата марка за по-дълги периоди.

В заключение

Информираността на марката е свързана с това да направите марката си по-запомняща се и да покажете на публиката си как тя е различна от конкурентите ви.

Можете да увеличите информираността за марката по два основни начина – чрез директни действия, които вашата марка предприема, и чрез споделяне на думи от уста на други. Не забравяйте да комбинирате и двата подхода, защото хората помнят и се доверяват на мнението на своите връстници.

Коя от горните стратегии смятате, че ще работи най-добре за развитието на бизнеса ви онлайн? Започнете да ги прилагате и засилете информираността на марката си.

Джесика Хун е автор на маркетингово съдържание в Referral Rock, където смятат, че всеки бизнес има потенциал да увеличи маркетинга си от уста на уста. Когато Джесика не пише, има голям шанс тя да пее, да подрежда песни или да споделя и да се наслаждава на съдържание в социалните медии. Свържете се с Джесика на LinkedIn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map