10 разумни съвета за оптимизация на търсачките за начинаещи

SEO или оптимизация за търсачки е чадър термин, който включва всички усилия, предприети от екип, за да се гарантира, че техният онлайн бизнес или уебсайтът получават по-голяма видимост в страниците с резултати от търсенето (SERPs). Има много начини, които ви помагат да получите по-високо класиране в SERPs. Основната цел на SEO е да намери начин, който помага за оптимизирането на страницата органично.


В случай че сте нови, ето 10-те SEO неща, които трябва да знаете (и да правите), когато оптимизирате сайта си за по-добро класиране в търсенето.

1. Подобрете скоростта на зареждане на страницата си

Какво правите, ако кацнете на страница, която се зарежда твърде дълго?

Ще натиснете бутона за обратно и ще отворите различен уебсайт. Ако това се случва за вашия уеб сайт, то това е повод за аларма, като скорост на страницата е един от факторите за класиране на Google.

Страницата за бавно зареждане е голямо не. Дори ако смятате, че скоростта на страницата няма да има значение в класирането, трябва да помислите за потребителското изживяване. В крайна сметка искате доволен потребител, а бавното зареждане на страницата не е нещо, което потребителят би искал.

Така че, увеличаването на скоростта на зареждане на страницата чрез деклатиране е важно.

SEO Basic - Подобрете зареждането на страницата сиGoogle PageSpeed ​​Insights анализира съдържанието на вашата уеб страница и дава предложения за подобряването й.

За да проверите скоростта на уебсайта си, можете да използвате Google PageSpeed ​​Insight. Той ще ви помогне да проверите скоростта на страницата си, една по една, и да предоставите отзиви за нейната ефективност. Както настолни, така и мобилни версии. Тази информация е полезна за вас, когато оптимизирате страницата си.

Ето няколко начина, които могат да ви помогнат да увеличите скоростта на страницата си:

 • Намалете размера на изображението: Сгъстете вашите изображения, така че да не заемат много място. Не намалявайте качеството, а само намалете размера му. Можеш да използваш Canva инструмент за редактиране и компресиране на вашите изображения. За потребителите на WordPress някои плъгини могат да компресират и оптимизират вашите изображения автоматично.
 • Премахване на безполезен HTML: Изрязването на безполезен HTML код може да помогне за подобряване на скоростта на зареждане на страницата ви. Инструменти като HTML лента и StripHTML може да ви помогне да почистите разхвърлян HTML етикет и форматиране.
 • Вземете по-добър уеб хостинг: Преминаването към високоефективен бизнес хостинг е най-бързият начин за увеличаване на скоростта на страницата. TTFB и продължителността на работа на сървъра са два основни фактора, които трябва да проверите, когато разглеждате работата на сървъра.

Ако вашият сайт работи на WordPress, ето още съвети за оптимизация на скоростта.

2. Генерирайте полезно съдържание

Когато пишете съдържание за вашата страница, фокусирането само върху търсачките е голяма грешка. В края на деня потребителите са хората, които плащат вашите сметки. Така че, трябва да пишете съдържание, което е уместно и важно за тях.

Google и други търсачки разбират това важност на качественото съдържание. Те искат съдържание, което има дългосрочна визия и разбира потребността на потребителите. Вместо да се фокусират върху ключовите думи, те искат съдържание, което съответства намерението на потребителя.

Това не означава, че използването на ключови думи не е важно. Трябва да пишете за хора и да оптимизирате за търсачката, като използвате ключови думи, които показват намерението на потребителя.

Днес търсачките са достатъчно интелигентни, за да разберат какво потребителят иска при търсене. Използвайки LSI ключови думи, той дава повече контекст на вашето съдържание.

SEO Basic - използвайте LSI ключови думи в съдържанието сиКлючовите думи на LSI (латентно семантично индексиране) са думи, които обикновено се срещат в рамките на една тема и са семантично свързани помежду си.

Свързаните с Google думи за търсене, които се показват в края на SERP, са много добър източник за намирането на тези LSI ключови думи. LSI Генератор на ключови думи е още един полезен инструмент за намиране на ключови думи от LSI, както и ключови думи с дълги опашки.

С LSI ключовите думи имате шанс да увеличите видимостта на съдържанието си в търсачката.

3. Оптимизирайте за мобилни устройства

В наши дни много хора използват мобилни устройства, за да посещават уебсайтове или блогове, като по този начин Google направи мобилна оптимизация един от факторите за класиране. Това означава, че трябва да се уверите, че уебсайтът ви има отзивчив дизайн за мобилни устройства и бързо се зарежда на него.

За да подобрите SEO и потребителското изживяване е важно да оптимизирате страниците си както за мобилни, така и за различни браузъри (ето това удобен контролен списък за одит за начало).

Ето три лесни начина да разберете дали вашият сайт е оптимизиран за мобилни устройства или не:

 • Google Chrome: Отворете уебсайта си в Chrome и щракнете с десния бутон върху страницата. Изберете Инспектиране и намерете иконата на лентата с инструменти на устройството. Кликнете върху иконата, за да проверите за отзивчивостта на вашия уебсайт. Можете да плъзнете рамката, за да видите дали уебсайтът изглежда правилно в различни размери. Ако съдържанието изглежда прехвърлено нагоре или изображенията са пикселирани, това не е удобно за мобилни устройства.
 • Инструмент за уеб администратори: Инструментът за уеб администратори на Google може да показва отчет за използваемостта на мобилните устройства за вашия сайт. Ще ви покаже коя страница има проблеми с използваемостта, когато се гледа на мобилни устройства. Трябва да потвърдите собствеността на уебсайта си с конзолата на Google, преди да го използвате.
 • Тест на Google: Google предлага уебсайт, на който можете да проверите мобилност на страница дори нямате достъп до конзолата на Google. Просто копирате и поставите URL адреса на страницата си и кликнете върху Test URL. Той ще ви каже дали конкретната страница е удобна за мобилни устройства или не и защо.

За да направите сайт, удобен за мобилни устройства, ето съветите, които можете да следвате:

 • Използвайте течни оформления, които дизайнът на вашия уебсайт може да се адаптира към всички размери и видове екрани.
 • Използвайте компресирани изображения, така че сайтът да се зарежда бързо на мобилни устройства.
 • Намалете или премахнете всички нежелани кодове от уебсайта си.
 • Не използвайте флаш за сайтовете си, тъй като мобилните потребители не могат да преглеждат флаш елементи на своите телефони.
 • Ограничете използването на изскачащи прозорци на мобилни телефони.
 • Използвайте повече бяло пространство в дизайна си, тъй като потребителите могат да се съсредоточат върху четенето на вашето съдържание.

4. Поддържайте URL адреса си кратък

Има два типа URL адреси, един като https://www.xyz.com/articles/322345.php, а вторият като https://www.xyz.com/how-to-lose-weight.

Сега, кажете ми кой от двата URL адреса е лесен за разбиране? Втората, защото ясно казва, че става въпрос за това как да отслабнете, но първата ви кара да гадаете.

SEO Basic - Дръжте URL адреса си кратъкПо-късите URL адреси са склонни да се класират по-добре в сравнение с дългите URL адреси.

От гледна точка на SEO е важно да използвате URL като втория – нещо, което е кратко и описателно. Защо? Защото:

Ако сайтът е изграден върху WordPress, промяната на структурата на URL е много лесна. Просто отидете на страниците и редактирайте перманентните връзки на страницата с желания от вас URL адрес. Това е всичко, което трябва да направите, за да промените структурата на URL адресите.

Ако сте променили URL адреса, не забравяйте да добавите пренасочване 301 към стария си URL адрес. Така че, няма загубен трафик и посетителите ви няма да се натъкнат на страница с грешка 404, когато посещават стария URL адрес. Можете и двете добавете код в .htaccess за пренасочване на страницата или използване на плъгин като SEO пренасочване или WP 301 Пренасочвания.

Приемлив SEO съвет №4 – Дръжте URL адреса си кратък! – По-късите описателни URL адреси са склонни да се класират по-добре в SERP. #SEOtips кажи на приятел

5. Направете навигацията по уебсайта проста

Навигацията в уебсайта съдържа най-важните връзки в сайта. Навигационните връзки помагат на потребителите да намерят съдържание на вашия сайт. В същото време връзките също така казват на търсачите кои страници са важни за вас.

Накратко, това е решаваща SEO практика за опростяване на навигацията в уебсайта както за потребителите, така и за търсачките на търсачките. Дайте приоритет на съдържанието си, като информирате потребителите и роботите за вашите важни страници. Дайте лесен начин да стигнете до тези страници.

Ето някои често срещани видове навигация в сайта:

 • Навигация с една лента
 • Навигация с двойна лента
 • Навигация с падащо меню
 • Навигация с падащо меню с полети

Най-добрата навигация в уебсайта е най-доброто за потребителското изживяване.

Това е така, защото ако потребителите не могат лесно да намерят неща на вашия сайт, те ще напуснат незабавно. Това ще увеличи степента на отпадане, което е лошо за SEO.

6. Добавете описателно изображение alt

Освен че помага на потребителите със зрителни увреждания, добавя алтернативен текст (alt тагове) може да предостави изображения с по-добър контекст. Alt таговете в изображението могат да помогнат на търсачите да индексират изображението правилно.

Ако изображението не се зареди, описателният alt маркер ще помогне на потребителите да разберат за какво става дума. Това, от което се нуждаете, е да се уверите, че описанието и името на файла на изображението са подходящи и точни.

SEO Basic - използвайте alt текстМаркираният текст показва алт текста (алт атрибут) на изображението.

Въпреки че търсачките се подобряват през годините, търсачите все още не могат да „разберат“ изображенията на уебсайт. Може да пропуснете възможността да класирате вашите изображения, ако търсачките не интерпретират изображението ви правилно.

Ето няколко съвета за написване на добър alt текст:

 • Бъдете възможно най-конкретни, когато описвате изображенията
 • Използвайте ключовите думи във вашето изображение
 • Поддържайте описанието подходящо
 • Избягвайте използването на изображения като текст

Написването на описателен alt таг е основното SEO, което помага на търсачките да разберат вашето изображение и да го впишат съответно. Ако искате Google и други търсачки да класират изображението ви по-високо, трябва да го оптимизирате.

7. Използвайте маркиране на схемата

Маркирането на схемата помага на Google да разбере какво включва вашата страница. Страница в резултатите от търсенето с Google с изображения, отзиви и звезди е пример за маркиране на схемата.

Хората са склонни да проверяват връзката с изображения или звезди и следователно CTR на тези страници ще се увеличи със схема.

SEO Basic - Използвайте маркиране на схематаПример за маркиране на схемата в SERP.

Според казуси, фирмите на дребно могат да получат до 30% увеличение на органичния трафик, като използват структурирана маркировка.

С правилното използване на схемата можете да кажете много повече за вашата страница, като автора, местоположението, цената, ISBN и т.н. Въпреки че не засяга пряко класирането, това може да окаже положително въздействие върху страницата, което е добра идея.

SEO basic - използвайте google структуриран помощник за маркиране на данниИзползване на помощника за структуриране на данни на Google за генериране на схема.

Ето как можете да внедрите маркиране на схемата в страницата си:

 • Отидете до Google структуриран помощник за маркиране на данни.
 • Изберете типа данни, който искате да маркирате от обширните опции, които виждате.
 • Поставете URL адреса на блога / статията, за да маркирате и след това щракнете върху стартиране на маркирането.
 • Маркирайте елементите, които искате да маркирате, като името на статията.
 • Добавете толкова маркировки на елементи, колкото можете, като име, автор, дата на публикуване и т.н.
 • Кликнете върху създаване на HTML веднъж готово.
 • Отидете до вашия CMS или изходен код и след това добавете маркираната част на подходящи места.

Освен помощника за структуриране на данни на Google, има и други алтернативни инструменти:

За да разберете кои страници се нуждаят от маркиране на схемата, потърсете топ страници за същите ключови думи, към които насочвате. Не забравяйте, че целта ви е да се представите по-добре в SERP и пред потребителите.

Приемлив SEO съвет № 7 – Използвайте маркиране на схемата! – Използвайки структурирана маркировка, имате шанс да увеличите 30% в органичния трафик. #SEOtips кажи на приятел

8. Увеличете четенето на съдържанието

Google започна да класира страници въз основа на потребителски сигнали като време, прекарано на страницата. Ако писането ви е твърде трудно за разбиране, тогава потребителят ще напусне страницата ви и това се отразява на вашата класация.

За да сте сигурни, че не се случва, използвайте прост език. Повечето потребители искат да четат лесно разбираемо съдържание, така че не прекалявайте с големи думи или технически жаргон в статията си. Ето няколко съвета за запазване на писането:

 • Използвайте прост език. Например, ако можете да използвате думата „близо“, тогава напишете, че вместо да използвате „близост“.
 • Поддържайте изреченията кратки.
 • Пишете неформално, както говорите на публиката. Не правете съдържание като писане на есе.
 • Винаги използвайте активен глас в съдържанието си.

Сега помислете за следните две изречения и ми кажете кое е по-сбито и би ви заинтересувало? Например, имам много книги. Или имам 20 книги в личната си библиотека.

Предпочитам по-късния.

Писането на ясни и сбити изречения определено ще помогне за повишаване на четивността на съдържанието.

Ето някои инструменти, които могат да ви помогнат при писането на по-добро съдържание:

 • Приложение за Хемингуей: Дава ви представа за вашата стил на писане. Колко лесно е да прочетете своето копие. Сложните изречения, които имате, правят писането ви трудно за разбиране. Също така, избягвайте използването на пасивни изречения в писането си.
 • Grammarly: За редактиране на вашата статия за правопис и граматика грешки.

9. Напишете добри етикети за заглавие и мета описание

Най- мета описания и тагове за заглавие не влияйте директно на класирането на SERP. Но добре написаните мета тагове могат да помогнат за увеличаване на честотата на кликване (CTR) на потребителите – което е важно. Google ще ви смята за добър резултат, ако повече хора кликнат върху вашите връзки в SERP. В резултат на това страницата ви ще се класира по-високо.

Проучването показва, че процентът на CTR има пряко отношение към позицията (източник).

Мета описание е краткото описание (максимум 156 думи) на вашата страница. Описанията ще се покажат като абзац под вашия URL адрес в резултатите от търсенето. Вашето мета описание трябва да е ясно и да отговаря на съдържанието ви. Можете също така да включите ключови думи и призив за действие, като Научете повече! за насърчаване на потребителите да предприемат действия.

От друга страна, заглавните тагове се показват в резултатите от търсачката като заглавие за кликване. Те са основен фактор, който помага на търсачките да разберат вашата страница. Често таговете за заглавие са първото впечатление, което потребителите имат на вашата страница.

Поддържайте кратките си заглавия (препоръчително под 60 знака) и включвайте основните ключови думи. Ключовите думи, които използвате, ще бъдат подчертани в резултатите от търсенето. Така че, изберете ключовите си думи разумно, но не ги прекалявайте. Въпреки че Google не санкционира използването на дълги заглавия, вие създавате лошо потребителско изживяване за пълнене на заглавието си с ключови думи.

Ето няколко полезни инструмента, които можете да проучите:

10. Умерете коментарите си

Не изключвайте вашите коментари; вместо това, дръжте ги, тъй като помага за изграждането на общност. Когато хората коментират публикацията ви, това показва, че се интересуват от нея и я четат. Просто трябва да филтрирате спам коментари.

SEO общността е съгласна с факта, че коментарите оказват влияние върху SEO. Коментарите са основно генерирано от потребители съдържание на вашата уеб страница. Има шанс да повишите качеството на страницата.

Ето представения фрагмент, изваден от коментара на потребителя.

Някои коментари са достатъчно високо качество, че Google пропусна основното съдържание на страницата и дръпнете от коментарите за представен фрагмент. Текущият разговор на вашата уеб страница също е нещото, което актуализира съдържанието ви. Като позволявате коментари в блога си, това показва, че цените мислите на вашия читател.

Освен това, a услуга за коментиране на блог Ви дава възможност и за вътрешно свързване.

От друга страна, можете да използвате стратегия за коментиране на блога, за да придвижите трафика към вашия сайт. Напишете проницателен коментар и пуснете връзката към вашия уебсайт, ако има възможност. Използването на коментар е чудесен начин за изграждане на връзка между уебсайтове.

Прочетете – 10 приемливи съвета за оптимизация на търсачките за новаци от Kavita @dreamerkavita от @canva #SEOtips кажете на приятел

Заключения

За да обобщите, ето 10-те основни SEO съвета, които ще ви помогнат да надградите вашата SEO игра:

 • Подобрете скоростта на зареждане на страницата си
 • Генерирайте полезно съдържание
 • Оптимизирайте за мобилни устройства
 • Поддържайте URL адреса си кратък
 • Направете навигацията в уебсайта проста
 • Добавете описателно изображение alt
 • Използвайте маркиране на схемата
 • Увеличете четенето на съдържанието
 • Напишете добри мета тагове
 • Умерете коментарите си

Когато става въпрос за SEO има много техники, които можете да използвате. Но горните съвети са достатъчно добри, за да започнете.

Кавита Паливал е специалист по темата за свързване със съдържание в Canva. Когато не е залепена за лаптопа си, може да бъде намерена да прави планове за пътуване, които рядко се случват. Свържете се с Kavita на кикотене и LinkedIn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map