Dështimet e Google dhe ato që mund të mësojmë prej tyre

Kur fjala Google përmendet gjëja e parë që ju vjen në mendje është kërkimi në Google. Edhe pse ky ishte produkti i tij i parë dhe më i suksesshëm, ka pasur shumë të tjerë. Ndër më të njohurit përveç motorit të tij të kërkimit është Android, sistemi operativ mobil (OS) që nga viti 2018 komandoi një sy ngritës të 85.1% të pjesa e tregut të sistemit smartphone.


Sot, falë atyre produkteve të suksesshme dhe më shumë, Google (nën kompaninë mëmë më të mirë Alphabet) është kapitalizuar me një 727 miliardë dollarë. Kjo e bën atë një nga pesë kompanitë më të mira amerikane në ekzistencë. Megjithatë jo të gjithë kanë qenë të lundrueshëm të lundrueshëm për këtë teknikë të teknologjisë dhe kanë marrë pjesën e saj të drejtë të vezës në fytyrë ndër vite.

Le të shohim disa nga whoppers me Google ka dalë dhe çfarë u ka ndodhur atyre ndër vite. Mos harroni, Google ka qenë rreth e rrotull për një kohë të gjatë, kështu që disa nga këto produkte mund të zgjaten nga shumë vite më parë.

Google Plus

Google Plus

Megjithëse Google Plus përdoret nga shumë njerëz sot, ai është larg asaj që parashikonte ndërmarrja kur filloi. Fillimisht e destinuar si një platformë e mediave sociale si pëlqimet e Facebook, Google Plus është shpërndarë në shenjat më të integruara të platformës dhe të ndryshme të ndryshme.

Si një platformë e mediave sociale, Google Plus prapëseprapon në krahasim me Facebook. comScore, një kompani e kërkimit të tregut, vlerëson që përdoruesit e Google+ kalojnë vetëm rreth tre minuta në muaj në sit. Përdoruesit e Facebook nga ana tjetër, kursyen rreth 405 minuta në muaj në atë faqe.

Po, përkundër gjithë kësaj, Google ishte këmbëngulës për të vazhduar Google Plus deri shumë vonë kur u zbulua një problem në API Google Plus e cila i lejoi zhvilluesit e aplikacioneve të palëve të treta të minonin të dhënat e përdoruesit. Ajo zgjodhi të nxitonte lajmet për të metat dhe – e mendove – u kap.

Google do të jetë më në fund duke mbyllur Google Plus për publikun e gjerë dhe forcimin e kufizimeve për lejet e aplikacioneve.

Google Buzz

Google Buzz

Megjithatë, një përpjekje tjetër për të krijuar një rrjet të mediave sociale, Google Buzz jetoi një jetë shumë të shkurtër dhe spektakolare nga viti 2010 deri në vitin 2011. Ai ishte krijuar për të lejuar përdoruesit të bëjnë blog, diskutojnë dhe mesazhe në një platformë të integruar – përsëri, si Facebook.

Sidoqoftë, Google gjithashtu tenton të drejtojë gjëra të ngjashme nga ekipe të veçantë, dhe Buzz u rrëzua në favor të Google Plus. Edhe pse në një jetë kaq të shkurtër, Google Buzz arriti të goditej me të paktën një padi kur një student i Harvard pretendoi se platforma “shkelte pritjet e përdoruesit, zvogëloi intimitetin e përdoruesit, kundërshtoi politikën e privatësisë së Google dhe mund të ketë shkelur ligjet federale të përgjimeve”.

Google tërhoqi prizën në Buzz në Mars 2011, R.I.P.

Fletore Google

Google Notebook i lejon përdoruesit të ruajnë dhe organizojnë pjesë të informacionit nga burime të ndryshme në internet. Kjo tingëllon si mjeti i përsosur për studentët dhe studiuesit (apo edhe shkrimtarët si tuajat me të vërtetë), apo jo?

Fatkeqësisht, ajo ishte viktimë e teknologjisë dhe ra në anën tjetër, pasi zgjerimet e shfletuesit duke bërë të njëjtën gjë, përmbytën në treg. Më e rëndësishmja, këto shtesa ishin gjithashtu të disponueshme në forma të ndryshme për produktet konkurruese siç është Mozilla Firefox.

Pas një beteje gjashtë vjeçare, Notebook Google u ndërpre dhe funksione të ngjashme u përfshinë në atë që sot njihet si Google Docs.

Moderatori Google

Moderatori Google

Nëse keni përdorur ndonjëherë reddit ka të ngjarë të keni një ide mbi atë që ka qenë dikur Moderatori i Google. Moderatori u prezantua në vitin 2008 dhe ishte menduar si një platformë që përdoruesit të fushonin pyetje dhe përgjigje, me përdoruesit e tjerë duke renditur se sa të mirë ishin ato pyetje ose përgjigje.

Fatkeqësisht për Google, Moderatori nuk ishte aq popullor sa reddit dhe pas një zvarritjeje të gjatë përfundimisht mbylli perdet në 2015. Ky ishte edhe një shembull tjetër i gjigantit të motorit të kërkimit duke u përpjekur të merrte funksionin e një produkti ekzistues dhe duke supozuar se mund të thjesht sepse kishte kaq shumë përdorues në kuptimin e saj.

Shumë keq, kaq e trishtuar.

Ndihma Google

Ndihma Google

Megjithatë, një produkt tjetër jetëshkurtër, Ndihma Google ka pasur për qëllim që njerëzit ta ndihmojnë njëri-tjetrin përmes videos live. ’Shtë si ndihma e largët në një farë mënyre, ku ndihmësi juaj mund të jetë në anën tjetër të botës dhe prapë ju ecë nëpër këmbë, ose madje t’ju tregojë se si të bëni diçka.

Njerëzit që ishin të interesuar të ndihmonin mund të rendisnin fushat e tyre të ekspertizës dhe përvojës në faqe dhe të paguheshin përmes Google Wallet. Gjithçka u lidh gjithashtu përmes Kalendarit Google në mënyrë që afatet të mund të aranzhohen.

Fatkeqësisht, mendoj se kërkimi i një shoku për ndihmë ishte më i popullarizuar pasi nuk u duhej të paguheshin, kështu që Ndihma Google, nuk do të merrte vërtet shumë ndihmë. Ajo u mbyll në vitin 2015, vetëm dy vjet pas prezantimit.

Picasa

Google Picasa

Teknikisht nuk ishte vërtet një dështim, Picasa u përdor nga shumë ndër vite si aplikacioni i tyre në internet i fotografive. Ajo ishte në dispozicion si për Windows ashtu edhe MacOS, e blerë fillimisht nga Google në 2004. Prishja e saj pritej pasi aplikacioni nuk u aktualizua për një kohë të gjatë, rastësisht, pasi Google Photos po shfaqej.

përfundimisht, Picasa u faza dhe u zëvendësua nga Google Photos e cila ishte më e re dhe më e pasur me tipare se Picasa. Unë mendoj se pika më e madhe e dështimit të Picasa ishte se ajo kishte mungesë të veçorive të shkëmbimit, kështu që kur Google pa se në cilën mënyrë po mbështetej teknologjia, vendosi të ndërtojë në Google Photos në vend.

Ende, një aplikacion i cili ishte në përdorim për shumë vite.

Google Vala

Google Vala

Një tjetër nga produktet më të paqarta të Google, Google Wave ishte menduar nga Google për të lejuar komunikim dhe bashkëpunim në kohë reale? Tingëllon e njohur nuk është ajo? ’Shtë e drejtë – Google tani ka këto veçori në Dokumentet e Google, të cilat lejojnë shumë njerëz të hyjnë, modifikojnë dhe diskutojnë dokumente ose spreadsheets.

Vala vetë është shndërruar sot në projektin Apache Wave dhe është me burim të hapur. Vala në një kuti, produkti i saj kryesor është një lloj serveri në internet që është më shumë për përdorim zhvillimi sesa gjithçka tjetër. Tingëllon si Vala e qumështuar nga Google për gjithçka që ia vlente dhe pastaj zhvendosi pjesët që funksionuan në Google Docs.

Google Glass

Google Glass

E fundit në këtë listë (dhe e preferuara ime personale) është diçka që ende ngre disa debat sot. E shikon, Google Glass, ndryshe nga produktet e tjera të Google në këtë listë, nuk ka vdekur. Sidoqoftë, ajo që synonte Google ishte që xhami i Google të përmbytte tregun si mikrokompjuter.

Ishte një lloj veshjesh inteligjente që çdokush mund të përdorte dhe të ndihmohej nga një çip kompjuterik i vogël, do të jetë në gjendje t’i sigurojë përdoruesit informacione për një ndërfaqe të tipit ekran të kokës së lartë, të marrë fotografi dhe video dhe më shumë.

Tinguj vërtet e lezetshme? Për fat të keq, ajo kurrë nuk u kap me të vërtetë për ndonjë arsye, megjithëse sot Google Glass ka gjetur përdorim të ngrohtë në disa industri. Për shembull, për të ndihmuar në procedurat mjekësore, duke ndihmuar fëmijët me autizëm të mësojnë dhe në linjat e montimit të fabrikës.

Për konsumatorët normalë, madje mund të blini Google Glass disa vende si Amazon, por thjesht do t’ju kthejë më shumë se $ 1000 ose më shumë.

Megjithatë, arsyeja pse unë them se dështoi është sepse rezultati, edhe pse i admirueshëm, nuk arriti të përmbushë qëllimin e tij thelbësor – të përmbytë tregun e konsumatorit me një tjetër Google Product.

Mësoni nga Mësimi Google

Këto shembuj të produkteve të dështuara nga një kompani e vetme janë vetëm maja e ajsbergut – ka më shumë. Sidoqoftë, vetëm do të tregojë se një kompani si e lezetshme e teknologjisë dhe e ardhmja si Google nuk është imune nga kurthet e biznesit.

E shihni, Google është dhe ka qenë gjithmonë një kompani e drejtuar nga motorët e kërkimit. Productshtë produkti i tyre kryesor, kështu që gjithçka që ata bëjnë, është me qëllim të zgjerimit të Kërkimit Google edhe më shumë. Merrni për shembull Android-in.

Ndihmoi prodhuesit të përmbytin tregun me smartphone të përballueshëm, të cilët janë të lidhur shumë me kaq shumë produkte të Google – Google Photos, Google Mail dhe më shumë. Fatkeqësisht, jo gjithçka funksionon siç është planifikuar, kështu që Google, ashtu si me çdo kompani tjetër, ka pjesën e tij të drejtë të limonëve.

Ndonjëherë, nuk mund të jetë rasti që një produkt është i keq, vetë, por thjesht nuk është koha e duhur për të. Merrni rastin e Palm Inc., një prodhues PDA që u përpoq të prezantonte asistentë dixhitalë personalë (PDA) si Palma III në 1998.

Mbaj mend në atë kohë që isha në vitin tim të fundit të Shkencave Kompjuterike në universitet dhe arrita të kapja duart në një. Kështu që, ekipi im dhe unë vendosëm të ndërtojmë një aplikim për Palm IIIc – diçka për t’u përdorur në fushën mjekësore.

Ne shkruam nga e para një program i cili do ta shndërronte PDA-në në fletoren e një mjeku, të kompletuar me një shënim konsultimi dhe grafikun e një trupi njerëzor, duke synuar ta lidhim atë në një bazë të dhënash qendrore. Fatkeqësisht, teknologjia nuk i kishte përmbushur ende nevojat tona, dhe shumë gjëra që na duheshin nuk ishin akoma jashtë apo thjesht shfaqeshin.

Megjithatë, ne kemi menaxhuar një sistem pune rudimentar – i pari në vendin tonë në atë kohë. Ne përfundimisht e ndërprerë atë sepse kufizimet e teknologjisë e bënë konceptin të paarritshëm në atë kohë.

Përfundim: Bëni limonadë!

Po, filloi pasi dështon Google, por të gjithë mund të heqin diçka nga kjo. Jo çdo gjë e re ka sukses, dhe disa koncepte të vjetra përfundimisht hyjnë në gjëra më të reja dhe më të mira (edhe nëse disa vite më vonë)

Idetë janë ato që bota e shpikjes funksionon dhe vizioni është i rëndësishëm. Vetëm për shkak se ju keni një ide që dështon, nuk do të thotë që është një humbje totale – mësoni diçka prej saj dhe ndoshta, rindërtoni idenë në një datë të mëvonshme.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map