Свеобухватни водич о А / Б тестирању (са примерима)

Што је већи број посетилаца на веб страници, то ће се повећати могућности за ширење пословања (стицање нових клијената и побољшање односа са постојећим). Ток конверзије одлучује о томе да ли ће ваша веб локација покренути огроман саобраћај или не. А, главни мотив предузећа је да предузму акцију (конверзију) од посетилаца на њиховој веб локацији. Имајте на уму, ако је ток добро оптимизован, онда максимизира шансе посетилаца да изврше конверзију.


Један од обећавајућих начина за оптимизацију тока веб странице је урадити А / Б тестирање. Они који нису добро упознати са овим појмом, добиће кристално јасно разумевање када прођу кроз овај свеобухватни водич.

Дакле, кренимо од основа.

Шта је А / Б тестирање?

А / Б тестирање (понекад названо сплит сплит) укључује поређење две верзије сличне веб странице како би се анализирала која је најбоља у погледу перформанси.

У аб тестирању покрећете тестове на 2 верзије веб странице да бисте упоредили утицај извршених промена. Узмете оригиналну верзију веб странице (познату као контрола) и модификујете је да бисте створили другу верзију исте странице (варијација) (извор).

Овај процес вам помаже да одговорите на сва релевантна пословна питања, остварите већи приход од промета на веб локацији и поставите основу за маркетиншку стратегију засновану на подацима.

Мјерни подаци конверзије потпуно су различити за сваку веб локацију. На примјер, то је продаја производа за портал е-трговине, док за Б2Б, то је стварање квалитетних потенцијалних резултата за посао.

Зашто бисте требали извршити А / Б тестирање?

Свако предузеће се суочава са неким проблемима као што је медијска кућа можда суочена са слабом гледаношћу, продавница е-трговине можда има високу стопу напуштања колица, док би Б2Б посао могао да буде испуњен неквалификованим потенцијалним клијентима.

Па, на ове метрике конверзије увелико утичу проблеми попут пада на страници за одлазак, цурења тока конверзије итд..

Прочитајмо зашто бисте требали да извршите А / Б тестирање да бисте се бавили овим проблемима:

Адреса болних тачака посетилаца

Посетиоци на веб страници долазе са постављеним циљем, који желе да постигну. Можда је разумевање услуга, куповина производа, суштина неке посебне теме или једноставно сурфовање по нечему. Који год да им је циљ, али се суочавају са опћим болним тачкама док испуњавају своје циљеве: то може бити збуњујуће ЦТА дугме, лоше написан наслов или друге ствари. Када се њихови циљеви не постигну, то доводи до лошег корисничког искуства и успорава и стопу конверзије.

Верзије А и верзије Б су две идентичне странице, осим наслова и текста поднаслова. Резултат – верзија А повећала је попуњеност посетилаца за 27,76%. Показује да наслов има значајан утицај на посетиоце (извор).

Узмимо пример А / Б тестирања на наслову веб локације. Прва верзија веб странице приказује „Направите успешну маркетиншку кампању помоћу алата КСИЗ“, док друга верзија приказује „Маркетиншка кампања помоћу КСИЗ алата“. Посетиоци ће највероватније одабрати први, јер јасно осликава сврху.

Возите РОИ од постојећег саобраћаја

Данас, трговци добро познају важност стицања квалитетног промета. Уз помоћ А / Б тестирања, можете повећати стопу конверзије без трошења на стицање новог промета. Ово тестирање ће вам сигурно помоћи да постигнете бољи РОИ, јер чак и мања промена може донети запањујуће резултате.

Морате посветити време извршавању оптимизације одредишне странице. Изглед, боје, садржај, дугмад и графику морају бити оптимизовани јер помаже конверзији посетилаца. Али запамтите да једна величина не одговара свима. Дакле, потребне су вам различите одредишне странице за посетиоце који долазе органским претраживањем и маркетингом путем е-поште. Помоћу А / Б тестирања, можете пратити стопе конверзије за различите верзије.

Смањите стопу напуштања почетне странице

Судећи о успешности веб локације, стопа напуштања почетне странице је најефикаснија метрика коју можете узети у обзир. Многи разлози доприносе већој стопи напуштања почетне странице као што је мала брзина веб странице, заблуду метаознаке / опис, садржај неквалитетног материјала и тако даље. Како различите веб локације одговарају различитој публици, не постоји фиксни начин за смањење стопе напуштања почетне странице.

Идеалан начин је употреба А / Б тестирања. Кроз ово можете лако тестирати више верзија своје веб странице док не пронађете праву. Ово може побољшати корисничко искуство, учинити да посетиоци остану на страници дуго и смањује стопу напуштања почетне странице.

Верзија А са истакнутом промотивном поруком имала је драматично нижу стопу напуштања почетне странице од верзије Б (са бочном траком) – Као резултат, она смањује стопу напуштања веб локације за 21% (извор)

Додате и уклоните одређене елементе са своје веб странице ради тестирања као што су тастер ЦТА, текст у поруци или бочна трака. Можете чак да употребите речи снаге са акционим речима да бисте видели да ли то смањује стопу напуштања почетне странице.

Не постоји једно решење за све величине, али можете одредити и пратити сопствене метрике током спровођења тестова који нас воде до следећег одељка.

Како ради А / Б тестирање?

Захваљујући А / Б тестирању, постаје згодно схватити шта ће радити или шта не у одређеној маркетиншкој кампањи. Маркетиншке активности се обављају само да би се повећао саобраћај, али како промет постаје тежак и скуп, сада је неопходно корисницима пружити најбоље искуство (тако да могу дуго неговати).

Усвајањем структурираног А / Б програма тестирања, маркетиншки напори можете учинити врло профитабилним – обраћајући се веб локацијама којима је потребна одговарајућа оптимизација. Следећи кораци су за А / Б тестирање. Идемо назад:

1. Истраживање

Пре него што осмислите А / Б план тестирања, требало би да спроведете дубинско истраживање тренутних перформанси веб локације. Прикупљаћете информације попут броја посетилаца за веб локацију, која страница добија висок промет итд.

2. Посматрање & Хипотеза

Приближите се корак ка остварењу својих пословних циљева израдом ефикасне хипотезе засноване на подацима и записивањем истраживачких опажања за побољшање стопе конверзије веб локације. У недостатку ових, тестирање ће бити неусмерено.

3. Изградња варијације

Трећи корак вашег програма тестирања је стварање варијације према хипотези, а А / Б ће је тестирати у односу на тренутну верзију.

4. Тестирање

У оквиру овог корака постоје два статистичка приступа: Фреквент и бајезијанац. У часопису Фрекуентист можете да користите податке из свог тренутног експеримента. Док сте у Баиесовом приступу, морате се обратити претходним експериментима да бисте добили информације и имплементирали те конкретне податке у свој садашњи.

5. Анализа резултата & примена најбоље варијације

Ово је последњи корак где можете добити руке од победника кампање. Пошто А / Б тестирање захтева правилно прикупљање и анализу података, ваш укупан рад ће се одразити у овом кораку.

Како направити А / Б тест: Истраживање > Посматрајте > Изградите варијације > Тест > Анализирајте и понављајте – сазнајте више и пронађите идеје за тестирање Кликните за Твеет

Шта можете тестирати А / Б тестирањем?

Левак за конверзију веб локације одлучује о будућности пословања. Дакле, од виталног је значаја да сваки део садржаја на веб локацији буде високо оптимизован. Ово се примењује на елементе који утичу на понашање посетилаца и стопу конверзије. Када покренете програм оптимизације, ови кључни елементи требали би проћи А / Б тестирање.

Дизајн & Изглед

Много предузећа се суочава са потешкоћама у одлучивању о најважнијим елементима који ће се задржати на веб локацијама и њиховој погодној локацији за постављање. Овај проблем се може лако решити коришћењем А / Б тестирања.

На пример – у вебсите аналитицс, схватили сте да посетиоци ваше веб странице посећују навигационо подручје мање тамо где се чува образац за пријаву. Затим можете урадити А / Б тестирање како бисте научили ту област у којој је више промета. Дакле, можете поставити образац на ту локацију да бисте добили више предаја.

Навигација

Навигација је следећа ствар која се може оптимизовати уз помоћ А / Б тестирања. То је кључни елемент за стварање феноменалног корисничког искуства. Потребно је да имате добро испланирану структуру веб странице која корисницима нуди беспрекорну навигацију.

Иуппиецхефови резултати АБ тестирања доказују да је уклањањем навигационе траке довело до стопостотног повећања конверзија (извор).

За ово би дефинитивно требали покушати уклонити навигацију, јер она појачава стопу конверзије – А / Б тестирање то јасно доказује. Незнатна промена повећала је конверзију за 100%. Ово је углавном због тога што најмање смета корисницима.

Обрасци

Ово су савршен медиј за повезивање купаца са послом. Баш као што две веб странице не могу бити исте, нити два обрасца који циљају различиту публику не могу бити слични. Дакле, сазнаћете који облик је погодан за вашу публику, а А / Б тестирање вам може помоћи у томе.

Узмимо две варијације обрасца за А / Б тестирање – једна је једноставна форма за пријаву која је обичног дизајна, а друга са више корака атрактивног дизајна. Нови процес пријаве наглашава важност сваког питања. А од корисника се тражи да одаберу једну од неколико слика за одговор на питање. То ће изгледати привлачније за кориснике и они ће највероватније пријавити образац.

Студије показују да смањење поља образаца заправо негативно утиче на конверзије иако знамо да постоје многа трења која могу утицати на попуњавање обрасца (извор).

Процес одјаве

Просјечна глобална стопа напуштања кошарице у К3 2018. године била је 76,9%. Ако сте један од власника интернетских продавница, смањење напуштене стопе за куповину је најбржи начин за повећање продаје.

Постоје елементи на којима можете тестирати током процеса одјаве, попут приказивања бесплатне доставе у одјави, скратите поступак одјаве, посједовање сигурносне значке или ССЛ цертификата итд. Помоћу А / Б тестирања можете рећи који елементи раде добро са вашом продавницом.

На пример – Уклањање ометања током куповине. Редизајн поступка одјаве (дно) који уклања понуду и премешта калкулатор ближе пољу укупне наруџбе, испоставило се као прави потез (извор).

Позив на акцију (ЦТА)

Права акција се дешава уз помоћ ЦТА – потписивања, куповине и многих других. Коришћењем А / Б тестирања можете да тестирате А / Б боје, величине, положаје, изразе, итд. Све док не добијете победничку варијацију, а затим је додатно оптимизујете да би била још боља.

Боја дугмета заправо утиче на стопу конверзије. Резултат теста показује да је црвено дугме надмашило зелено дугме за 21%. Више људи је кликнуло на црвено дугме него на зелено дугме (извор).

Да разумемо то са другим примером. Узмимо две варијације ЦТА за СЕО услуге– један са захтевом за цену и други са ценама захтева. Друга варијација може надмашити прву и резултирати повећањем конверзије.

Студија случаја показује да је промена са „Затражи понуду“ у „Захтевај цене“ резултирала повећањем ЦТР-а од скоро 161% (извор).

То је зато што идеја добивања „цитата“ није нарочито привлачна многим корисницима. Дакле, ово је неколико главних елемената за које можете направити А / Б тест како бисте оптимизирали своју веб локацију.

Окончање

Након што смо прочитали овај свеобухватни пост, сигурни смо да сте разумели све могућности и абецеде А / Б тестирања. Сада је право време да креирате сопствену мапу пута за оптимизацију. Не пропустите ниједну ствар током извођења овде поменутог поступка и можете видети драстичну промену стопе конверзије.

Јасно је да је А / Б тестирање корисно за повећање стопе конверзије веб локација, што би свакако требало да се одлучите за ваше пословање.

Гост поруке Том Харди

Том Харди је вјешт аналитичар квалитета, који ради у Спарк ИТ Солутионс дуги низ година. Поседује богато искуство у руковању запетљаним пројектима разноликих мешавина вертикала. Својим записима воли да шири знање о најбољим праксама тестирања апликација.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map