СЕО за лутке: Како да се СЕО у 2020. години

Шта је оптимизација за претраживаче (СЕО)?

Оптимизација претраживача (СЕО) је поступак финог подешавања веб локације како би се покушали постићи већи ранги у резултатима претраге. СЕО се делимично заснива на:


 1. Разумевање начина на који машине тумаче намере претраживача и подударају се са веб садржајем (алгоритам претраге) и,
 2. Процјене о томе како људи комуницирају са садржајем који виде на мрежи.

СЕО је постао изузетно сложен. До данас их има више од 200 фактора рангирања (параметри који утичу на рангирање веб страница) које су интернет продавци договорили и препознали.

Ланд претраживач је то направио Периодична табела СЕО-а објаснити суштинске елементе у СЕО стратегији.

Ови фактори укључују време боравка корисника, текст сидра за везу, кључне речи у УРЛ-у, дужина садржаја, ТФ-ИДФ, титле таг, мета опис текста, брзина учитавања веб страница, кључне речи у тексту слике алт, број одлазних веза, број долазних веза, ЛСИ кључне речи, брзина клика на страници са резултатима претраге (СЕРП ЦТР), и тако даље.

Ове факторе је препознала већина јер их је верификовао Гооглеов портпарол или се показало да су (бар донекле) ефикасни у експериментима и студијама случајева које су објавили познати СЕО стручњаци. Многи, укључујући и мене, верују да је број критичних фактора рангирања далеко већи од 200. Сваки од ових фактора има различиту тежину на различитим страницама резултата претраге – што СЕО чини невероватно (поново) сложеним и тешко објаснити. Неки су СЕО називали више уметношћу него науком.

Нећу да улазим у детаље ових 200+ фактора рангирања. Мој циљ овог чланка је да вам пружим брзи преглед начина на који претраживачи данас делују и поделим листу најкритичнијих СЕО ставки које треба да размотрите..

Као што Гоогле држи више од 90% данашњег тржишта претраживања, Замијенит ћу термин „претраживач“ и Гоогле у свом чланку.

Како је СЕО радио током 2005?

Кључне речи са дугим репом и кратким репом.Традиционално СЕО процес започиње истраживањем кључних речи. У идеалном случају желите да пронађете кључне речи са највише обима претраживања и најмање конкуренције. Међутим, обе су скоро једна за другу – кључне речи са највише обима претраживања имају највише конкуренције док најмање такмичења има мало или уопште нема претраживања..

Овако сам радио пре 15 година:

 1. Пређите преко скупа кључних речи у верзији Овертуре (сада је нестало) или Гоогле Адвордс алатка за кључне речи да бисте одредили обим претраживања за сваку кључну реч.
 2. Изаберите сет од 30 до 50 кључних речи на основу обима претраживања и тржишне конкуренције. Циљајте појмове за претраживање с већим обимом претраживања, али нижом тржишном конкуренцијом.
 3. Сегментирајте ове кључне речи у 10 – 15 тема. Свака тема треба да се састоји од једне примарне кључне речи и неколико других секундарних кључних речи.
 4. Израда садржаја по темама – проверите да ли су примарне кључне речи у ознаци наслова странице и останите секундарне кључне речи у насловима страница (Х1, Х2, Х3, итд.).
 5. Укључите прелепе слике и алт текстове богате кључним речима.
 6. Повежите важне странице новца у целости од заглавља и подножја
 7. Пошаљите што више е-маилова другим вебмастерима и тражите од њих да се повезу на вашу веб страницу користећи своје примарне кључне речи као текст за сидрење.
 8. Купите повратне везе са других веб локација ако имате додатни буџет.
 9. Корак 1 – 6 понављајте бесконачно.

Тако сам углавном створио више веб локација са великим прометом и блогове током 2000-их. Иако ова метода можда и данас делује у ограниченом смислу, она више није ефикасан приступ. Пејзаж у претраживању и веб технологија се толико променио – једноставно је немогуће постићи исте добре резултате овом методом.

Зашто? Јер претраживачи и Интернет данас функционишу другачије.

Данашњи претраживач је…

Високо тајно

Број претрага скривених иза Гоогле шифрирања.

Данас су претраге углавном шифриране – то значи да више не можемо у потпуности да видимо шта корисници уписују у траку за претрагу да би дошли до наше веб странице. Најтачнији подаци о претраживању које данас можемо добити потичу од неколицине пружатеља СЕО алата који податке о кликовима купују од трећих посредника.

А да и не спомињемо – употреба блокатора огласа и ВПН-а такође блокира начин на који се подаци деле међу мањим власницима веб локација. Више не можемо тачно да видимо колико претраживача долази на нашу веб локацију и одакле претражује.

Персонализовано

Дуцк Дуцк Го пронашао је 62 различита скупа резултата у 76 претрага на истом термину „контрола пиштоља“ (извор).

Гоогле тренутно служи високо персонализоване резултате претраживања појединцима на основу индивидуалних склоности и историје прегледавања веба. Уређај који користите, као што су брендови мобилних телефона, таблети, радне површине, паметни телевизори и слично, такође узима у обзир.

Чак се и ваше понашање анализира и у одређеној мјери доприноси. На пример, историја употребе као што су веб локације које сте посетили, видео снимци који су се свидели или делили, апликације које сте инсталирали на паметне телефоне и друге интеракције.

Затим постоји начин на који комуницирате са резултатима претраге (веб локације на које сте кликнули, ствари које сте претходно претраживали, огласи које сте срели итд.). Они се комбинују како би диктирали следеће резултате које сте добили од Гоогле претраге. Мојих 10 најбољих резултата претраживања вероватно ће бити потпуно другачије од вашег.

Цросс-платформ

различите уређаје за претрагу

Претраге се врше на различитим врстама уређаја – који често представљају различите намере претраживача. На пример – вероватно ће претраживачи потражити рецепт за „аглио олио“ на радној површини; али претраживачи који претражују исту ствар на мобилном уређају можда траже италијански ресторан. Чак и ако имате тачне цифре у обиму претраживања кључне речи, биће тешко проценити обим промета који ћете добити.

Како направити СЕО у 2020. години?

Највећи изазов за данашњег СЕО практиканта лежи у извршењу, а не кнов-хов.

Не бих се могао више сложити са Кевин Индиг-ом сегментација модерног СЕО-а у две категорије

 1. Макро ниво, који укључује техничке аспекте као што су дизајн архитектуре веб локација, оптимизација УКС-а, интернационализација веб страница и тако даље;
 2. Микро ниво, који укључује усмерени садржај и оптимизацију странице, попут усклађивања намена и подешавања садржаја.

Ствар је у томе што више не можете да смислите сет фиксних процедура у СЕО и примените их на све веб странице и странице подједнако.

Свака индустрија је јединствена.

Свака веб локација је јединствена.

Свака намера која се крије иза претраге је јединствена.

СЕО више није самостална маркетиншка „тактика“; али нешто што треба уградити у ваш веб развој и процес производње садржаја. Да бисте се високо рангирали на Гоогле-у и повећали веб локацију, потребан вам је акциони план за непрестано усавршавање који приказује и слике макро и микро нивоа.

У том акционом плану, ево пет области на вашој веб локацији које морате стално да побољшавате и оптимизујете.

1. Креирајте релевантне и корисне садржаје

Урадите – Направите веб странице (и вашу веб локацију) које служе јасним сврхама за ваше кориснике. Константно ажурирајте и додајте вредност овим веб страницама. У коначници, веб локација треба да пружа користан садржај који корисници не могу да пронађу другде на Интернету.

Ако сте нови, велики део ваших СЕО напора уложио би се у ревизију садржаја. Поставите следећа питања.

 • Да ли је ваш садржај ажуриран и представљен јасно?
 • Да ли ваш садржај доноси довољно дубине (и вредности) за кориснике?
 • Да ли ваш садржај приказује стручност, ауторитативност и поузданост (Е-А-Т)?

Страница са вестима је корисна само када извештава о последњим или важним догађајима. Страница за куповину треба пружити све потребне информације о производу и учинити важним разлог за продају. Водич са упутствима треба да садржи комплетне А-до-З информације – у облику текста, слика или видео записа – о испуњавању задатка.

2. Изградите долазне везе и паметно их повежите

Урадите – Често повезујте интернете са кључним веб страницама (без угрожавања корисничког искуства веб локације). Повежите се са другим релевантним и корисним веб страницама на Интернету. Набавите друге релевантне веб странице и блогове да бисте повезали вас.

Везе на Интернету су попут гласова у стварном свету – осим што различите везе имају различиту тежину у рангирању претраживања. Линк са веб странице са највише поверења, нпр. Наса.цом, има више снаге од везе из веб каталога који са једне странице повезује на 500 различитих веб локација.

Ваш главни циљ у изградњи веза је добити што је могуће више „добрих“ веза.

Различите СЕО методе различито приступају изградњи веза. Неке методе препоручују стварање доброг садржаја који природно привлачи везе (људи имају тенденцију да се повезују са садржајем који им се чини корисним или занимљивим); док други добијају везе трговином – новац (спонзорство и огласи), добар садржај (постови гостију), пословни односи (умрежавање).

Савет: Један добар начин да пронађете могућности везе је да погледате повратни профил вашег конкурента. Постоји пуно СЕО алата за то, али свиђа ми се једноставност Линкологија Бацклинк Цхецкер. Бесплатно је (за до 100 повратних веза по домену и оцените квалитет везе једноставном скалом од 0 до 100. Снимка екрана приказује првих 15 линкова које је Линкологија пронашла на овој веб локацији.

Сваки од ових приступа за вас може или не мора радити. Кључно у овом је да схватите шта је ваше одијело и одаберете неколико прикладних тактика за изградњу везе.

3. Напишите привлачан наслов веб странице

Урадите – Напишите наслове богате кључним речима који привлаче кориснике да кликну на вашу веб страницу са страница са резултатима претраге.

Наслов ваше странице у СЕО обавља две ствари:

 1. Помозите претраживачима у разумевању садржаја ваших веб страница
 2. Да бисте промовисали своју веб страницу на страницама резултата претраживања

Насловна ознака ограничена је на 65 – 70 знакова. Важне кључне речи и кључне вредности треба да се појаве на почетку реченице.

4. Поклапајте се са намерама претраживача

Урадите – Проверите СЕРП да ли циљане кључне речи разумете шта Гоогле сматра намјером претраживања. Обновите страницу са новим форматима и додатним елементима да би се подударали са намером претраживања.

„Намера претраге“ је циљ који корисник покушава да постигне приликом претраживања на Интернету.

Сеарцх сеарцх сегменти претраживања у три различите класе намера (цитирајући радове Андреја Бродера):

 1. Навигацијски Непосредна намера је да се досегне одређено место.
 2. Информативни Намјера је прибавити неке информације за које се претпоставља да су присутне на једној или више веб страница.
 3. Трансактивни Намера је да се изврши нека активност посредована веб-ом.

Традиционално, претраживачи су обично врло дословни (у већини случајева) и склони су потрази управо оног што желе. Стога је основна идеја СЕО-а да се садржај ваше веб странице усклади што ближе са што већим бројем релевантних кључних речи у свакој претрази.

Савремени СЕО захтева нешто више од тога. Не само да вам садржај треба да одговара упитима претраживача, већ и начин на који је ваш садржај представљен такође утиче на усклађивање намера.

Да бисте схватили шта Гоогле сматра намјером претраживања, погледајте странице са највише рангирања за ваше циљне кључне ријечи. Упоредите како се ваше веб странице разликују од њихове. Обновите страницу са новим форматима и додатним елементима како бисте боље одговарали намерама претраге. Можете да процените ефикасност било кроз то колико корисника кликне на вашу веб страницу или код корисника који остану дуже.

5. Побољшајте корисничко искуство (УКС)

Урадите – Нагласите УКС током дизајнирања ваше веб странице. Редовно трчите А / Б тест да бисте побољшали корисничко искуство на веб локацији.

Да би корисници који дођу на вашу веб страницу били ангажованији, потребно је више од само искоришћења. Ваши читаоци су ваши купци и остављање позитивног утиска је непроцењиво. То значи да им морате понудити сигурност, неометано искуство прегледавања и угодан боравак.

Неколико основних примера …

Коришћење ССЛ сертификата неће само помоћи вашим корисницима да заштите своје податке током повезивања на вашу веб локацију, већ ће и претраживачима знати да је ваша веб локација безбедна за њих да усмеравају саобраћај на.

Корисници који морају да сачекају да се веб страница учита често постају нестрпљиви и одлазе, па будите сигурни да је и ваша веб локација оптимизована за брзину.

И на крају, иако огласи и скочни прозори могу бити ефикасан начин прикупљања прихода, они могу постати наметљиви искуство прегледавања корисника.

Закључак: СЕО је путовање, а не дестинација

Данас постоји много компанија и појединаца који нуде СЕО услуге. Пре него што их ангажујете, запамтите да је СЕО путовање, а не само дестинација. Како се веб странице и садржај развија, захтеви за СЕО ће се мењати.

Тражилице непрестано мењају начин функционисања њихових алгоритама, што значи да никада нећете имати „савршено СЕО решење“. Кључне су лажи у разумевању, експериментисању и посвећености – животни пут, да тако кажем.

Честа питања о СЕО

Шта СЕО значи??

СЕО представља Оптимизацију претраживача.

Шта је СЕО једноставним речима?

Као што је поменуто, СЕО је процес оптимизације веб странице како би се постигли виши рангирања у резултатима претраге. СЕО је урађен, делимично на основу нечијег разумевања како функционише алроритам претраживања, а делом на процени како људи комуницирају са њиховим резултатима претраге.

Да ли су често постављана питања добра за СЕО?

Страница “Често постављана питања” је корисна из перспективе увек. Пажљиво испланирана и изграђена страница ФАК функционише добро као средство продаје и повећава број садржаја на вашој веб локацији (број речи, итд.) И, на тај начин, повећавате шансу да се појавите у релевантним претрагама.

Често постављана питања (ФАК), када су обележени структуираним подацима (на пример овај), повећавају шансу да будете приказани у резултатима богате претраге и (теоретски) помогну да привучете више кликова на вашу веб локацију. Погледајте Гоогле-ових и Бингов водич за више детаља о обележавању веб локација.

Шта је повратна веза у СЕО?

Бацклинк је хипервеза која повезује са веб странице на вашу веб локацију. Повратна веза, позната и као улазна веза, важан је фактор рангирања код Гооглеа.

Ако требате да направите СЕО сами?

Да и не. На интернету постоји пуно корисних водича за СЕО – тако да није тешко започети и урадити то сами како бисте уштедјели новац. Имајте на уму, међутим, да је СЕО веома дуготрајан и захтјеван.

Да ли СЕО кошта новац?

Апсолутно. На основу мог студија на 400 најбољих фрееланцер профила на Упворк-у, СЕО наплаћује у просеку 23,68 долара на сат. Накнада износи чак 175 УСД на сат. Лично сматрам да је разумно плаћати 1.000 – 2.500 УСД месечно за добру дугорочну СЕО услугу.

Како почетници раде СЕО?

Започните читањем овог водича и посматрањем шта други власници веб локација раде са својим веб локацијама. Користите СЕО алате попут АХРЕФС, СЕМ Русх или МОЗ да бисте сазнали шта други раде да би побољшали своје место у претраживању.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map