Основни водич за цибер сигурност за мала предузећа

Инциденти цибер сигурности могу имати погубни утицај на пословање, а просјечни губитак у 2019. години кошта 200.000 долара по инциденту. Међутим, трошкови могу превазићи финансијске могућности и мала предузећа можда неће издржати удар на своју репутацију.


Упркос томе што цибер безбедност у целини представља широко поље, постоје многа подручја у којима мала предузећа могу брзо предузети кораке. Ови проактивни кораци могу чак значајно спречити или умањити утицај најчешћих инцидената.

Са дигиталним светом још је хитније да власници малих предузећа преузму одговорност за своју сајбер одбрану. Иако можда не желите да посветите време разумевању сложености цибер безбедности, будућност вашег пословања може зависити од тога како радите.

Овај је водич намењен власницима малих предузећа који имају било који облик дигиталне имовине (ово може бити било шта повезано, чак и једноставан пословни е-маил). Уложите мало свог времена тако да ваше пословање може наставити да расте, иновира и ствара вредност за своје купце

Брза навигација:

 • 4 главне врсте претњи по сајбер безбедности
 • Савети за осигурање вашег предузећа
 • Цибер сигурност укратко
 • Зашто хакери циљају мала предузећа

Сигурносни алати за употребу:

 • НетДефендер
 • ЗонеАларм
 • Цомодо лични заштитни зид
 • ЕкпрессВПН
 • Ацронис Труе Имаге
 • ЕасеУС ТоДо Бацкуп Хоме
 • ИОбит Упдатер

Врсте претњи од цибер безбедности

Уз толико врста напада које хакери могу извршити, власници предузећа требало би барем узети у обзир неке кључне тангенте. Без обзира на њихов главни циљ, било која од ових метода може нанијети штету вашем пословању на начине који би могли потрајати годинама, ако уопште.

Напредне упорне претње (АПТ)

Ови дугорочни циљани напади углавном су намењени крађи, шпијунирању или ометању. Улазак у мреже може се изводити постепено и у различитим фазама. Једном када се приступ добије, нападачи можда чак ни нешто неће дуго радити – чекајући стратешке тренутке да нападну.

Дистрибуирано ускраћивање услуге (ДДоС)

ДДоС напади имају за циљ да поремете рад мреже или веб странице преплављујући је захтевима и информацијама. Када се сервер више не може носити са поплавом, услуге ће почети да пропадају и на крају ће се угасити.

Пхисхинг

Лажно представљање је врло уобичајена претња од сајбер безбедности. Чин слања лажних е-порука је налик легитимним да би приморао примаоце да пошаљу повратно осетљиве податке. Пхисхинг напади обично имају за циљ прикупити вјеродајнице корисника као што су корисничка имена и лозинке или чак финанцијске информације.

Рансомваре

У протеклих неколико година, Рансомваре је стекао популарност и циљао је широк спектар жртава. Несвесне жртве могу пронаћи све своје чврсте дискове кодиране белешком са захтевом да плате „откупнину“ за кључ за дешифровање. Корисници који не плаћају нормално губе све своје податке.

Цибер обезбеђивање вашег предузећа

За мала предузећа која имају за циљ да осигурају да њихове мреже имају шансу да буду заштићене од уобичајених напада, инсталација основног сигурносног софтвера је неопходна. Међутим, сам софтвер можда није довољан.

Размотримо начине на које подаци могу тећи за многе компаније;

 • Поверљива комуникација може се слати е-поштом
 • Уређаји у канцеларији и ван ње могу преносити податке бежично
 • Појединачни уређаји могу бити повезани директно на Интернет
 • Удаљени радници могу се пријавити на сервере компаније
 • Колеге могу да користе апликације за размену порука да комуницирају
 • и још.

Као што видите, постоји толико потенцијалних места уласка на које хакер може приступити било ком делу вашег предузећа. Нажалост, за мала предузећа је изградња чврстих мрежа иза снажних заштитних зидова можда мало скупа.

Да бисте решили овај проблем, могуће је имплементирати бар рудиментарну безбедност на нивоу уређаја како бисте побољшали своје одбрамбене снаге.

1. Омогућите заштитне зидове

Многе компаније покрећу рачунаре у оперативном систему Мицрософт Виндовс, који долази са уграђеним услужним програмом за заштитни зид. Ове софтверске верзије су мање ефикасне од хардверских фиревалл-а, али нуде барем основну заштиту.

Софтверски засновани заштитни зидови могу да надгледају пренос података на уређајима и изван њих, делујући као заштита вашег уређаја. Ако имате Виндовс, проверите да ли сте држите Виндовс заштитни зид.

Такође можете узети у обзир;

НетДефендер

апликација за фиревалл без мреже нетдефендер

НетДефендер – Ова бесплатна апликација фиревалл не само да надгледа ваше податке, већ вам омогућава да поставите правила шта се може, а шта не може кретати по вашој мрежи. На пример, можете да ограничите прегледавање које врше ваши запосленици.

ЗонеАларм

зонски аларм - алат са више функција за заштиту ваше веб странице

ЗонеАларм – Интегришући и фиревалл и антивирус, ЗонеАларм је добра мултифункционална апликација за пословне кориснике. Штити од готово свих врста претњи од 39,95 УСД годишње.

Цомодо

Цомодо лични заштитни зид - фиревалл и антивирусни алат

Цомодо лични заштитни зид – Цомодо доступан у бесплатној и комерцијалној верзији, такође има велику репутацију у безбедносном послу. Нуди свеобухватну покривеност за више типова претњи за само 17,99 УСД годишње.

2. Користите виртуелну приватну мрежу

Виртуалне приватне мреже (ВПН-ови) су врло згодни алати који вам омогућавају да осигурате све податке који се преносе са ваших уређаја. Користе сигурне протоколе комуникације и висок ниво шифрирања како би осигурали да све што пошаљете или примите поверљиво.

ЕкпрессВПН

екпрессвпн - впн алат за заштиту података током преноса

Многи ВПН-ови данас укључују и друге карактеристике које побољшавају њихове могућности. На пример, ЕкпрессВПН, једно од најпрепознатијих имена у ВПН послу, укључује а Прекидач за закључавање мреже, приватни шифровани ДНС сервери, блокатор огласа и још много тога.

Коришћење ВПН-а не осигурава само уређаје у канцеларији, већ и у покрету. То значи да све док ваши запослени и ви користите ВПН можете сигурно радити са било које локације широм света.

3. Чувајте сигурносне копије података

Сва предузећа би требало да праве редовне резервне копије важних података. Критични подаци као што су детаљи о клијентима, фактуре, финансијске информације и још много тога су важни за ваше пословање. Ако се ти подаци изгубе, била би катастрофа.

Стварање редовних сигурносних копија може осигурати да се сви важни подаци могу вратити у било које вријеме. Још боље, сигурносне копије могу се лако аутоматизовати, тако да се радна снага не троши на рутинске ствари попут ове.

Данас постоји много једноставних апликација и услуга за резервно копирање података погодних за мала предузећа. Неке бисте можда желели да испробате;

Ацронис

Ацронис - резервно решење за потрошаче и предузећа

Ацронис Труе Имаге – Популарни добављач резервних решења, Ацронис нуди награђивану израду резервних софтвера и решења за заштиту података за потрошаче и предузећа свих величина. То је најбржи софтвер који смо до сада тестирали за израду сигурносних копија пуних дискова. Цене крећу од само 69 ​​долара годишње.

ЕасеУС

програм за бацкуп прозора за заштиту података

ЕасеУС ТоДо Бацкуп Хоме – нудећи побољшани интерфејс и дугу листу функција, ЕасУС подржава Дропбок и друга Цлоуд решења за складиштење података, што га чини једноставним за интегрисање у пословне операције. Цене почињу од 29,99 УСД годишње.

Ако не желите да користите наменски софтвер за прављење резервних копија, у најмању руку искористите Цлоуд стораге и извршите ручне резервне копије. Употреба складишта у облаку значи да су ваши подаци одвојени од ваше географске локације, смањујући ризик од физичког оштећења.

4. Софтвер ажурирајте

Један од најчешћих начина на који хакери добијају приступ системима је преко софтверских рањивости. Сви софтвери имају недостатке и програмери често пуштају закрпе и ажурирања кад год затварају ове рупе..

Ако не обезбедите да се сав софтвер који користите ажурирате само ће повећати ваш профил ризика. Ажурирање толико уређаја може бити досадно, посебно ако немате ИТ одељење на које бисте могли одговорити.

Срећом, многе апликације се могу поставити на аутоматско ажурирање, па се обавезно обратите добављачима софтвера који користите. Постоје и други начини на које можете ажурирати софтвер, на пример, помоћу алата као што је ИОбит Упдатер.

ИОбит

иобит - алат за ажурирање софтвера како би се ажурирали ваши програми.

ИОбит Упдатер – Ажурирање програма ИОбит је сјајна и лагана апликација која се фокусира на то да вам помогне да ажурирате остатак онога што сте инсталирали. Надгледа програме и подсећа вас када су доступна ажурирања, или их може аутоматски ажурирати.

За све своје ИТ уређаје осигурајте да софтвер увек буде ажуриран. Редовна ажурирања су критична за обезбеђивање побољшања безбедности. Оперативни системи, програми и софтвер требало би да буду подешени на аутоматска ажурирања где је то могуће.

5. Увек користите Интернет безбедносне апликације

Антивирусни софтвер требало би користити на свим уређајима, од рачунара до лаптопа и мобилних телефона. Већина угледних компанија које се баве Интернет Сецурити-ом, као што су Симантец или МцАфее имају посебне планове за власнике малих предузећа који ће им омогућити да заштите све уређаје једном лиценцом.

Такође можете бирати између различитих врста Интернет Сецурити апликација. Неке основне верзије могу понудити само антивирусне функције, док ће свеобухватније верзије бити потпуно учитане са више функција.

Цибер сигурност у матици

Цибер сигурност је одбрана система, мрежа, програма, па чак и података од дигиталних напада. Са друге стране сајбер претње су елементи против којих се сајбер безбедност бори. Ове претње су дизајниране да нанесу неки облик штете предузећима или појединцима на које циљају.

Уобичајене врсте сајбер претњи укључују вирусе, малваре, рансомваре, пхисхинг нападе и још много тога. Сложеност заштите од многих сајбер претњи увелико варира у зависности од тога колико су упорни нападачи.

Са стране цибер сигурности, користимо алате као што су антивирусни програми, фиревалл, детектори злонамерног софтвера, блокаде скрипти и други који су дизајнирани да се одбране од горе наведених претњи.

Зашто хакери циљају мала предузећа

Трошкови губитка информација услед циљаних сајбер напада на компаније у 2018. години акумулирали су у просеку 5,9 милиона долара.Трошкови губитка информација услед циљаних сајбер напада на компаније у 2018. години у просеку су акумулирали 5,9 милиона долара (извор).

Хакери не циљају увек мала предузећа, али показало се да је проценат релативно висок. Да бисте разумели зашто су мала предузећа укључена, морате да имате опште разумевање инцидената у сајбер безбедности.

Као власници предузећа, већина нас превасходно брине о својим финансијама. Међутим, хакери могу имати много више намера него да једноставно покушају украсти новац. На пример, они могу да покушају привремено искључити ваше дигиталне операције, наштетити вашој пословној репутацији или једноставно бити забавни. Иако то може звучати увредљиво, поента је да постоји више могућих разлога због којих.

Затим наилазимо на просечног власника малог предузећа, који се попут мене, жели фокусирати на пружање одличног производа или услуге купцу. Овај фокус нам често делује као заслепљујуће средство, што нас доводи до заборава на друга важна подручја попут цибер сигурности.

Такође често немамо ресурсе које веће компаније имају, тако да је ствар економије обима. Што је нижа одбрана предузећа, мање је труда потребно да хакер уђе у напад да би успео.

Да се ​​сложе ствари, примена ефикасних мера за сајбер безбедност је данас посебно изазовна. Урбанизована подручја имају више уређаја него људи и нападачи прихватају све креативније методе напада.

Последње мисли

Као што јасно можете видети, Интернет данас може бити веома опасно место, поготово ако се ваше пословање ослања на њега. Будући да је толико много нас повезано дигитално, претња се прелива и у наш лични живот.

Као власник предузећа, морате бити у могућности да заштитите не само своје уређаје, већ и све уређаје које користе ваши запосленици. Пошто је све повезано, само сте јаки колико и ваша најслабија веза.

Коначно, надам се да сам вам дао неколико идеја како можете спровести неке рудиментарне мере безбедности без пробијања банке. Узмите своју безбедност колико год можете озбиљно – ваш посао зависи од тога.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map