Једноставан водич за интелектуалну заштиту предузећа

Овај чланак написала Марсха Келли.


Сви сте их видели. ©, ™, ®, чак и „пат. нерешен.” Шта то све значи? И како разумевање заштитних знакова, патената и ауторских права може помоћи да заштитите пословање вашег предузећа интелектуална својина?

Једном када почнете да разумете разлике између сваке врсте лиценцирања за интелектуално власништво, можете почети са радом на њиховој заштити. Генерално, ауторска права штите књиге и филмове, патенти штите изуме, а заштитни знакови штите логотипе и слогане. Постоји доста разлика у начину на који раде и како их можете заштитити.

Важно је да заштитите свој пословни објекат.

Напомена: Ако правите веб локацију, продавницу е-трговине или било коју врсту интернетских предузећа, овај чланак ће вам пружити додатне информације за заштиту ваших предузећа.

Шта је ауторско право?

Ауторска права су првенствено за произвођаче медија. Према америчком Уреду за патенте и заштитне знакове, ауторска права могу бити, између осталих дјела, поезија, романи, филмови и архитектура. Они штите рад представљен и фиксиран на одређени начин представљања.

Без обзира да ли региструјете ауторска права или не, потпуно зависи од вас. Заштита ауторских права постоји за рад оног тренутка када је створен. Морате се регистровати ако желите да покренете тужбу против неког другог због кршења вашег рада.

Ауторско право ми је објашњено на начин који је тешко заборавити. Замислите да седите у учионици, а ваш учитељ износи идеје познатих просветитељских просветитеља. Размислите Волтаире, Јохн Лоцке, Роуссеау итд. Потпуно сте слободни да их напишете. Они који размишљају детаљно приказују идеје које би било коме требало дозволити да се понављају, попут уставне владе која је веома популарна широм света.

Међутим, када напишете белешке на тој лекцији, ви сте аутор и технички се те белешке могу заштитити законом о ауторским правима. Направили сте рад који је фиксиран у одређеном медијуму који је јединствен.

Званично можете да региструјете ауторска права на ввв.цопиригхт.гов. Веб локација процењује да захтевима на вебу треба обрадити седам месеци.

Шта је патент?

Када размишљате о патентима, могли бисте замислити некога попут Едисона или Тесле и изуме које су створили. Патенти се и данас користе као начин да заштите дела противничких лудих научника за привремени период који траје од 15 до 20 година у замену за јавно објављивање тих радова.

Производи заштићени патентима укључују “произведене производе”, индустријске процесе, хемикалије и одређене врсте дизајна. Конкретно, патенти дају власнику „право да искључи друге да праве, користе, нуде или продају“ проналазак који је носилац направио. Такође дозвољава власнику да изузме друге који га увозе у Сједињене Државе. Међутим, одобрени патенти су ефикасни само у САД-у.

Процес добијања патента варира у зависности од врсте патента који се подноси, али укључује слање пријаве америчком Уреду за патенте и заштитне знакове и одобрење од испитивача. Канцеларија процењује да ће бити потребно око 16 месеци да се прво чују за почетне пријаве.

Апликацију за свој проналазак можете покренути на хттпс://ввв.успто.гов/патент.

Шта су жигови?

Златни лукови, облик боце од чоколаде, урлик лава пред филмом, МцИнтосх јабука, “Само учини то”, све је то одмах препознато као припадност одређеној компанији. То су те компаније имале на уму када су их дизајнирале и регистровале као заштитне знакове.

Постоји невероватна слобода у вези са заштитним знаковима које можете да региструјете. То може бити тако једноставно као логотип, слоган или назив марке. Такође може бити облик производа, боја, звук или мирис.

Агресивна примјена националне фудбалске лиге одређеног заштићеног финала фудбалског турнира на националној телевизији довела је до тога да су многа нелиценцирана предузећа избегла да уопште употребе фразу. Заштита заштитних знакова зато чујете за „велику игру“, а не за њено право име у огласима за врућа крила у фебруару.

Заштита заштитних знакова функционише на исти начин као и заштита ауторских права. Права општег права на жиг могу се успоставити једноставно употребом тог жига у трговини.

Не морате да се региструјете, али ако то урадите, УСПТО може да гарантује обавештење о јавном власништву над жигом, претпоставку власништва у целој земљи и ексклузивно коришћење марке на робама и услугама. Све ово ће вам дати значајне предности у спровођењу заштите тог заштитног знака.

Можете да региструјете заштитни знак на хттпс://ввв.успто.гов/традемарк. УСПТО каже да процес може трајати „неколико месеци“. Након плаћања накнада за регистрацију заштитног знака, мораћете редовно да вршите уплате да бисте га задржали.

Све у свему, ако желите да осигурате да нико не реплицира ваше медије, проналазак или логотип, мораћете да региструјете одговарајуће интелектуално власништво. Сваки од ових процеса може трајати доста времена, па чак и на крају тог поступка ваш захтев може бити одбијен. Веб странице и услуге попут ЛегалЗоом могу помоћи у подношењу тих апликација. Прочитај моје преглед ЛегалЗоом патената да добијете више информација. Сајт чак нуди претраживач заштитних знакова, тако да можете видети да ли је назив ваше компаније већ примљен у другим државама.

О интелектуалном власништву

Сада, чак и са оволико информација о интелектуалном власништву, можда ћете имати још неколико питања …

ФАК о интелектуалном власништву

П: Могу ли заштитити знак свог логотипа?

О: Све док је везан уз одређену марку, наравно! Међутим, то може да зависи од тога ако патентна канцеларија верује да је довољно различита да би могла да буде заштићена заштитним знаком. Слободно користите претраживач за покушај откривања сличних заштићених логотипа пре него што поднесете пријаву.

П: Које су различите врсте патената? По чему се разликују?

О: Можете поднети три врсте патената, корисне патенте, дизајнерске патенте, биљне патенте. Ако читате овај водич, мало је сумњиво што ћете морати знати о патентима биљака, јер они имају везе са новим и различитим биљним сортама.

Патенти за корисне везе имају више везе са практичним изумима и могу се доделити откривачима нових процеса, машина или састава материје.

Патенти дизајна више се односе на креативне процесе и могу се применити на производне производе (као што је производ).

П: Како могу легално ставити на чекању патент на својим производима?

О: Привремена пријава омогућиће вам да на своје производе и услуге ставите „патентни поступак на 12 месеци“, који се не може продужити.

П: Шта значе симболи попут ® и ©?

О: Мислила сам да никад нећеш питати!

© – Ауторска права

® – Регистровани заштитни знак

™ – заштитни знак

℠ – Сервисна марка (означава услугу)

Марсха Келли продала је свој први посао за више од милион долара. На свом Бест4Бусусинесс блогу је делила тешко освојена искуства као успешна серијска предузетница, где такође редовно објављује пословне савете, идеје и предлоге као и рецензије производа за пословне читаоце. Као серијски предузетник који је „провео“ време у корпоративној Америци, Марсха је научила који производи и услуге данас заиста добро функционишу у послу. Можете научити из њених искустава за изградњу вашег посла.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map