13 најлакших начина за повећање свести о робној марки (и зашто је то важно)

Освешћеност бренда може се дефинисати као препознатљив бренд – колико га потрошачи лако могу разликовати од конкуренције. За вашу марку кључно је повећање свести о бренду, јер људи неће лако купити ваш бренд уместо конкурента ако не знају шта вас раздваја. Али ако препознају шта вас разликује и цене вас због тога, имаћете ногу у односу на конкуренцију.


Гоогле је сигурно краљ свести о бренду. То је тако познати бренд да га користимо као глагол: када претражујемо нешто на мрежи, обично кажемо да идемо у „Гоогле то“.

Али немојте се застрашити Иако је назив за домаћинство свети грал о освештавању бренда, не морате да достигнете ниво Гоогле да бисте повећали свест о робној марки.

У ствари, људи чак не морају да памте име вашег бренда да бисте достигли основни ниво свести о бренду. Све док памте неки фактор који раздваја ваш бренд, као што су амбалажа, боје, слоган или део ваше приче, они поседују свест о вашем бренду. Они знају шта вас издваја, и то им даје разлог да вас изаберу.

Прочитајте – 13 најлакших начина за повећање свести о робној марки (и зашто је то важно) Јессица преко @РеферралРоцк #брандаваренесс реците пријатељу

Кључеви за повећање свести о бренду

Постоји много једноставних стратегија свести о робној марки које било који бренд може применити. 91% трговачких марки користи 2 или више канала друштвених медија, према статистици. Данас ћемо покрити најлакше начине за повећање свести о вашем бренду.

1. Негујте реч од уста

Ваш бренд може да гаји свест о робној марки на два основна начина: директним акцијама које предузимате како бисте промовисали свој бренд и кроз позитивне речи од уста.

Маркетинг од речи до уста догађа се у сваком тренутку када људи позитивно деле вашу марку са својим пријатељима, породицом или вршњацима. Ово дељење је од кључне важности за успех ваше марке. Људи верују у мишљења и препоруке својих вршњака много више него што верују у оглашавање и друге поруке које потичу директно из вашег бренда. Дакле, ако неко чује за вас од пријатеља, велика је вероватноћа да вас се сети – и на крају ће купити ваше производе или услуге.

Скоро све друге стратегије подизања свести о робној марки које ћемо покривати зависе од енергетских електрана које су од речи до установе или их лако допуњавамо. Дакле, подстицање других људи да деле ваш бренд је најутицајнији начин за повећање свести о бренду.

2. Користите друштвене медије у своју корист

Људи све више времена проводе на друштвеним медијима, где природно деле садржај с многим вршњацима одједном. Дакле, стварање маркираних постова којима људи не могу помоћи али их дели солидан је начин да се повећа ваша свест о робној марки. Трик је да се ваши постови изгледају и осећају као да садржај који људи природно деле, а не као огласи.

Венди’с је моћна фабрика у стварању иконичних, подељивих постова – њихови твеетови су неколико пута прешли у вирусе, узрокујући да пораст свести о њиховом бренду расте. Иако не можете да гарантујете да ли ће пошта постати вирална (Интернет је врло непредвидив), ипак можете лако да узмете неколико знакова од Венди-а да бисте створили брендиране постове које вреди делити.

СВЕДОК ЈОВАНОВИЋ – ОДГОВОР: Знајте шта ваша публика жели, а затим представите

Венди зна да његова публика воли шаљиве, духовите садржаје и дечака, уколико их је изнела. Сваки појединачни пост који су развили фокусиран је на забаву. Примарни пример? Њихова „печенка“, или смркнуто и храбро одговори на твеетове спомињући властити бренд и / или своје конкуренте, као и твеетове других марки. Погледајте овај пример испод:

Пример твита од Венди

Сада размислите о својој публици. Да ли желе шаљив, забаван садржај или озбиљније информације? Да ли желе да буду образовани, надахнути или нешто друго? Шта год пожеле – и шта год природно деле – требало би да воде типове објава на друштвеним медијима које објавите.

Б. Држите доследан тон марке

Венди убризгава духовитост и брендирани хумор у сваки пост – било да се ради о печењима, мемима или њиховим сопствена игра улога са бројним унутрашњим референцама, увек ћете наћи тон потписа у њиховом садржају.

Пронађите свој глас о робној марки, било да је снажан, озбиљан или негде између, и придржавајте се сваког поста који направите. Ова доследност је кључна за стварање свести о робној марки, јер људима пружа још један део бренда који вас памте.

Ц. Фокусирајте се на омиљене платформе своје публике

Венди се зна фокусирати на Твиттер (и друго, инстаграм) јер тамо њихова публика проводи највише времена. Покушај да се негује присуство на свим друштвеним мрежама предуго траје и обично резултира губитком напора јер ће ваше постове постављати пред људе који нису кандидати за куповину вашег производа. Уместо тога, концентришите се на платформе које ваша публика највише посећује.

Д. Истакните трендове

Венди непрестано твитова, пратећи трендове. У овом недавном твиту они се играју глумице Емме Ватсон помоћу „само-партнерства“ као алтернативне „алтернативне“ снаге.

Савети за освешћивање марке - Укажите трендове

Све док се не трудите да уклоните контроверзну тему, репродуковање онога што је у тренду може вам помоћи да повећате свест о својој марки. Чак и ако је ваш тон озбиљнији, још увек можете да повећате свест о марки истицањем трендова у вашој индустрији.

Сазнајте више о савјетима за маркетинг на друштвеним мрежама за почетнике.

3. Промовисати и поново наместити садржај који је створио корисник

Ваша стратегија друштвених медија не би требало да укључује само стварање сопственог квалитетног садржаја.

Охрабривање и искоришћавање садржаја који ствара корисник – постови на друштвеним мрежама које купци праве о вашој робној марки, а слике и видео снимци који приказују купце који користе ваше производе у свакодневном животу – једнако су пресудни за генерисање свести о робној марки.

Као и сви маркетинг од уста до уста, садржај који је генерисао корисник моћан је јер пријатељи и следбеници ваших клијената верују ономе што ваши купци одлуче да деле. Као резултат тога, вероватније је да ће се људи сећати вашег бренда када се он појави у оригиналном садржају њихових пријатеља. Охрабрите садржај који је генерисао корисник овим стратегијама:

 • Направите брендирани хасхтаг који ће клијенти користити када објављују о вашем производу. На пример, бренд обуће Јацк Рогерс створио је хасхтаг #ловемијацкс, који користи за мобилизацију фанова.

Освешћеност бренда - Креирајте брендирани хастаг за купце@ тхецаролинагирл67 на Инстаграму

 • Често прикажите најбољи садржај који је генерисао корисник на вашој страници (увек запамтите да означите и доделите ауторима било који садржај који поново поставите како би добили признање које заслужују). Аерие америчког орла то ради као део њихове посвећености приказивању аутентичних тела, непромењена у Пхотосхопу. Купци означавају свој Аерие изглед #аериереал, а ови изгледи су редован део властитог Инстаграм фида бренда.

@лагроссекуифаитдесвидеос, виа @аерие, на Инстаграму

 • Покрените такмичење на којем људи морају да пошаљу брендирани садржај који је генерисао корисник и који ће понудити атрактивне награде за победнике.
 • Направите брендирани изазов где људи извршавају одређени задатак везан за вашу марку, користе одређени хасхтаг и означавају ваш налог. (Можете то претворити у такмичење или чак направити добротворну донацију за сваког учесника.) Чак и ако људи не учествују у изазову, они ће и даље означити своје пријатеље ако им се свиде оно што виде, стварајући више бренда. свест за вас.

4. Покрените програм амбасадора бренда

Међу људима који стварају садржај који је створио корисник, обавезно ћете пронаћи неколико самостојећих купаца који деле ужарене постове и коментаре о вашој робној марки без тражења.

Размислите о томе да запослите ове купце који би им служили бренд амбасадори– дугорочни представници вашег бренда, који вас редовно промовишу на сопственим платформама и властитим истинским гласом. Мотивисани су да шире реч о вашем бренду зато што страсно желе и желе да виде да успете и јер мисле да ће њихова публика имати користи од ваших производа или услуга.

Можда сте чули термин „робни амбасадор“ у вези са представником познате робне марке. Међутим, амбасадори не морају бити познате личности или људи са великим сљедбеницима, све док држе ауторитет у вашој ниши или међу члановима ваше циљне публике. Све је у томе да одаберете представнике којима верује публика, који су укусни да воде разговор појединачно о вашој марки и њеним производима..

На пример, многе марке намењене студентима факултета покрећу програме амбасадора у кампусу, како би искористиле везе које су студенти већ успоставили са својим вршњацима. Апликација Бумбле је један пример – они воде детаљан програм „Медени“ студентских амбасадора.

Лоуиса (@лоуисавонс) служи као менаџер информисања о кампусу Бумбле Хонеи на Универзитету Лоиола у Чикагу.

5. Помозите значајним узроцима

Ако постоји разлог за који вас марка занима, уношење донације показаће вашу емпатију и повећаће ваше стајање у јавности.

Одређивање новчаних донација је корисно, али узмите у обзир и ове незаборавне начине враћања.

 • Можете створити добротворну везу са одређеним производима, као што то чини ТОМС (за сваки продати пар ципела, пар се донира детету у потреби)..
 • Или можете креирати кампању за друштвено дељење где свака објава са брендираним хасхтагом покреће донацију омиљеној добротворној организацији. Ово ће брзо подићи свест – и о вашем узроку и о робној марки – са сваком дељењем!

Диснеијев #схареиоуреарс је један пример хуманитарне кампање хасхтаг-а. За сваки пост који садржи Мицкеи уши и хасхтаг који се дели у одређеном временском оквиру, Диснеи је поклонио Маке-А-Висх фондацији.

 • Ваши запослени би могли своје волонтирати на друштвеном догађају или у непрофитну организацију, или би ваш бренд могао започети властити дан волонтеризма на нивоу компаније..
 • Још боље, ако би ваши производи директно имали користи од организације у заједници, зашто их не бисте донирали? На пример, компанија са флашираном водом може даровати воду фудбалском турниру или такмичењу у бенду, или би продавница за унапређење куће могла даровати залихе Хабитат фор Хуманити.

Наравно, било коју филантропију треба спровести зато што истински желите да помогнете нечему. Ако је узврат само учињен ради рекламирања, публика ће моћи да говори, а то ће узвратити.

6. Испричајте приче иза свог бранда

Дељење веродостојних прича о вашем бренду олакшава људима да вас памте и деле са другима. Дакле, будите сигурни да се укључите у промишљено приповиједање бренда.

Да ли сте покренули свој бренд да бисте задовољили потребе које нико други не задовољава? Да ли су ваши производи направљени да реше одређени проблем? Обавестите свет, јер овакве приче су врло заједничке.

Али не брините ако се не уклапате у једну од ових категорија. Ваш бренд и даље може написати “причу о потпису” вашим јединственим гласом и тоном. Ова аутентична и незаборавна прича приказује вашу мисију и вредности бренда, како и зашто су настале и како се обавезујете на ове вредности у свему што ваш бренд ради и каже, укључујући и ваше односе са купцима..

Северно лице деле своју причу о потпису.

Приче ваших купаца су витални део ваше сопствене приче о бренду, па размислите о томе да поделите своја искуства са вама на свом блогу, на страници „тестимониалс“ или у видео облику. Ово ће бити још ефикасније ако пустите клијентима да причају своје приче!

Погледајте горе наведени Зендесков тест за корисника Зум, где деле зашто воле платформу за видео конференције.

7. Пажљиво бирајте паковање, слогове и остале марке

У овом дигиталном добу искуство „унбокинга“ постаје још израженије. На друштвеним мрежама (посебно дигиталним видео платформама) људи се фокусирају на све аспекте откривања производа, почевши од паковања. Ово доказује да ће људи, уколико вам је паковање запамтити, још вероватније упамтили вашу марку. Дакле, размислите о постављању свог бренда на кутије за отпрему, редизајнирању амбалаже како бисте се истакли или чак створили искуство отварања производа.

Линија за виралне играчке ЛОЛ Сурприсе савладала је ово искуство – отварање “слојева” играчке за откривање каквих изненађења је унутра једнако је важно као и сама играчка која је резултирала, а овај јединствени “отпакирање” је оно што је учинило играчку толико популарном.

Најједноставније

Не морате ићи далеко до ЛОЛ куглице, али пажљиво поновно пакирање амбалаже је једноставан начин да повећате свест о марки. Али шта ако продате софтвер, услугу или други производ који нема прави „пакет?“ Без обзира на то што продајете, постоји мноштво других елемената робне марке којима можете да се фокусирате на стварање незаборавних, као што су ваш слоган, боје и мисија.

Ако тражите логотипе за потребе брендирања, ево бесплатних логотипа које можете преузети – није потребна регистрација.

8. Направите информативне блогове

Израда информативних блогова је стратегија која ће добро функционисати за све марке, без обзира на то што продајете. Ако пишете о темама у вашој ниши, које задовољавају потребе ваше публике, то ће повећати ваш ауторитет у очима ваших потенцијалних купаца. Једном када помогнете људима, тешко ће их заборавити, поготово ако они имају користи од ваших производа. Вероватно ће се вратити у куповину, јер верују вашем садржају. Дакле, смислите питања која вам људи постављају у вашој ниши и пишите на блогове који одговарају на та питања.

Ево како можете изградити праве навике за успех блогова.

9. Блог гостију на другим веб локацијама

Немојте ограничавати блогање на своју веб локацију. Слање висококвалитетних постова гостију на друге веб локације повезане са вашом нишом, али које се не такмиче директно са вашим веб локацијама, је солидан начин да свој бренд поставите пред нову релевантну публику. У идеалном случају, веб локација на којој гостујете омогућиће вам да наведете биографију аутора с везом и описом ваше марке у једној реченици. Ако то не ураде, можете да додате бар неколико линкова до садржаја сопствене веб странице, што ће, надамо се, помоћи да се повећа ваш саобраћај.

Такође, размислите о блогању о ЛинкедИн или Средња. На тим веб локацијама је већ прикупљена велика публика, а на крају ових постова увек ћете моћи да додате кратки додатак за своју компанију. Означите свој садржај тако да ће бити груписан са осталим постовима у вашој ниши.

10. Делите Сјајне слике и видео записе

Према МцКнигхт Курланд, људи памте само између 10-20% онога што су прочитали или чули, али памте и око 65% онога што виде. Јасно је да, ако стварате само блогове и други текстуални садржај, то није увек довољно да повећате свест о марки. Повећаћете изгледе за памћење ако креирате упечатљив визуелни садржај – инфографику, као и друге брендиране слике и видео записе.

Инфографика је сјајна за комуницирање статистика и сродних залогаја информација; Да бисте сазнали колико су корисни и моћни, погледајте доњу информацију са визуелног.

Садржај из популарних блогова такође можете претворити у кратке видео записе, тако да је садржај лакши за варење. Као и слике, видео се лако дијеле, они ће вам помоћи да брзо повећате свијест о вашој марки.

11. Искористите Предцасте

Ако још нема подцаста у вашој специфичној ниши, креирање одговора на питања и усмеравање осталих у вашој индустрији је одлична стратегија свести о бренду. Међутим, вероватно је да је ваша ниша већ препуна подцаста, поготово ако продајете неку врсту Б2Б софтвер за више добављача. У том случају требали бисте свог оснивача, генералног директора или неку другу истакнуту особу у вашој компанији појавити на туђим подцастима повезаних. Као и код гостујућих постова, и ово је згодан начин да свој бренд добијете пред новом, релевантном публиком.

12. Затегните свој СЕО

Када купци Гооглеу тема, они обично не прелазе прву страницу резултата претраживања. Али ако се ваш бренд високо пласира на првој страници, у односу на конкуренте, ваш бренд ће изгледати ауторитативније – и људи ће природно учити о вашем бренду пре конкуренције.

А СЕО је приступачан избор за изградњу свести о марки. Према 59% анкетираних трговаца Реферрал Роцк анкета, СЕО је један од најисплативијих метода за изградњу свести о бренду.

Дакле, потрудите се да оптимизирате своју веб локацију за кључне речи уско повезане са вашим брендом, које ваша публика тражи. У идеалном случају ћете оптимизирати за три врсте кључних речи: опште кључне речи које описују категорије вашег производа или услуге, специфичне кључне речи које су више усмерене на ваш тип производа и специфичне кључне речи које постављају питања везана за вашу нишу.

Такође, истражите своју конкуренцију на Гооглеу – на веб локацијама против којих се борите за своје место на првој страници – тако да ћете знати шта ћете требати да урадите да бисте се борили за ранг листе које желите. Обично ћете наћи да дуже, прецизније кључне речи имају малу конкуренцију и привлаче људе који вероватније купују од вас, иако их углавном не траже тако често.

13. Дајте се бесплатно

Ко не воли добити нешто за ништа? Давање бесплатних брисача с марком на њима или вредним купонима може оставити трајан утисак. Дакле, пронађите догађај у својој заједници, као што је спортска игра, концерт, изложба, конференција или дан заједнице, на којем ћете вероватно срести много људи жељене публике свог бренда. Резервишите простор и дистрибуирајте бесплатне играче!

Саллие Томато, компанија за шивење, издала је оловке са својим логотипом.

Ако се одлучите за испуштање марамица, ваш најбољи избор су предмети које људи могу носити или носити са собом (мајице, капе, боце са водом или торбе). Ово ће људе који користе сваг претворити у паное за ходање, што ће вашој свесности о марки пружити још један подстицај!

Не заборавите да пружите бесплатна искуства са производом или услугом „на залогај“. Ако људи који то пробају уживају у њиховом искуству, још је већа вероватноћа да ће вас се сетити и вратити се у куповину, а можда ће то и рећи својим пријатељима. Давање верзија пробних величина производа или бесплатних узорака је одличан избор ако вам то омогућава ваша марка.

Али шта ако ваш производ није физички? Још увек имате опције. Ако продајете софтвер или дигиталну претплату, демо или бесплатна пробна верзија је још један солидан „фреебие“ који можете да дате. А ако пружите понављајућу услугу, можете понудити бесплатну прву услугу или кредите за ту услугу.

13. Покрените реферални програм

Не можемо довољно да нагласимо колико је важна усмена реч у стварању свести о бренду. Али усмену предају може бити тешко пратити и контролирати. Међутим, не брините – покретање рефералног програма омогућава вам да једноставно промовишете и пратите реч од уста, стављајући снагу натраг у руке вашег пословања.

Програми препоруке нуде вам узбудљиве награде за постојеће купце који директно деле вашу марку са својим пријатељима. Можете одабрати подстицаје који ће на најбољи начин мотивисати ваше купце да деле, као што су бесплатни производи, продавнице, попусти, надоградње услуга или робни бренд..

Такође, реферални програми купцима олакшавају дељење методама које преферирају у само неколико кликова. А ако изаберете а софтвер за упућивање, једноставно је пратити ове препоруке.

Програм препоруке компаније Лиме Цриме нуди купон од 20% попуста за купце који упуте своје пријатеље и омогуће купцима да лако деле путем е-поште, Фацебоока, Мессенгер-а или копирањем и лепљењем везе препоруке.

Када их њихови пријатељи или чланови породице лично упуте вашем послу, потенцијални купци обратите пажњу, јер верују ономе што њихови вршњаци имају да кажу. Као резултат тога, вероватније је да ће ови упућени клијенти постати ваши купци, и то вероватније остани лојалан на свој бренд на дуже временске периоде.

У закључку

Освешћеност бренда односи се на то да ваш бренд постане још незаборавни и да се публици покаже како се разликује од ваших конкурената.

Можете да повећате свест о бренду на два основна начина – директним акцијама које ваш бренд подузима и дељењем речи од уста до других. Обавезно комбинирајте оба ова приступа, јер се људи сећају и верују мишљењима својих вршњака.

Која би од наведених стратегија била најбоља за раст вашег пословања на мрежи? Почните да их примените и појачајте своју марку.

Јессица Хухн је маркетиншка ауторица садржаја у компанији Реферрал Роцк, где верују да сваки посао има потенцијал да повећа свој маркетинг од уста до уста. Када Јессица не пише, постоји велика шанса да пева, сређује песме или дели и ужива у садржајима на друштвеним мрежама. Повежите се са Јессицом ЛинкедИн.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map