Pendaftar Nama Domain Terbaik untuk Perniagaan

Kerumitan yang terlibat dalam memilih nama domain adalah dua kali ganda.


Pertama, anda mesti memikirkan nama yang sesuai. Kebanyakan orang memulakan laman web dengan tujuan atau tema tertentu. Sekiranya anda mengharapkan nama domain yang kira-kira berkaitan dengan tujuan atau tema tersebut, jumlah kemungkinan akan semakin meningkat.

Setelah anda menentukan nama, nama itu juga mesti ada. Sudah ada banyak nama yang telah didaftarkan – pada Q3 2019, telah ada sejumlah 359.8 juta nama domain yang telah didaftarkan. Untuk memasukkannya ke dalam konteks, edisi kedua Oxford English Dictionary mempunyai entri lengkap untuk 171,476 patah perkataan.

Oleh itu, jika anda mahukan domain, anda harus berharap domain tersebut belum dibeli atau pemiliknya bersedia menjualnya kepada anda. Untuk memulakan, lakukan carian domain di salah satu laman web berikut.

Tempat Terbaik untuk Mencari dan Membeli Nama Domain

1. Hostinger

Pemeriksa Domain HostingerGunakan Hostinger Domain Checker untuk mencari domain unik.

Hostinger tidak terkenal sebagai pendaftar domain. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai pakej dengan harga yang sangat baik, beberapa di antaranya termasuk nama domain percuma. Hostinger Premium dan Business berkongsi rancangan hosting web (yang masing-masing berharga hanya $ 2,15 dan $ 3,45) kedua-duanya hadir dengan pendaftaran nama domain percuma. Sekiranya anda hanya membeli domain – .online, .xyz, .tech, dan .store dijual pada harga $ 0.99 / tahun.

2. Namecheap

Pendaftar domain Namecheap - kini melayani hampir 2 juta pelanggan dan menguruskan lebih dari 9 juta domain.Pendaftar domain Namecheap – kini melayani hampir 2 juta pelanggan dan menguruskan lebih dari 9 juta domain.

Ditubuhkan dua dekad yang lalu, NameCheap adalah salah satu nama yang lebih besar dalam industri dan merupakan pendaftar nama domain yang terakreditasi ICANN. Ia mempunyai kombinasi harga nama domain yang berpatutan, sokongan pelanggan yang hebat, dan banyak pilihan domain tingkat atas (.com, .net, .uk, dll.).

Salah satu bahagian terbaik dari bentuk pembelian NameCheap ialah hey sering menjual nama domain, dengan harga turun serendah $ 0,50 sekali-sekala. Namun, ingat bahawa potongan nama domain hanya berlaku pada tahun pertama pendaftaran, jadi perhatikan kadar pembaharuan!

NameCheap juga menjual perkhidmatan tambah nilai untuk nama domain seperti perlindungan privasi WHOIS (dengan WhoisGuard), jaminan waktu operasi dengan sistem PremiumDNS mereka pada $ 5 per tahun, dan pilihan untuk sijil SSL yang bermula pada $ 9 per tahun.

3. GoDaddy

Pendaftar domain Godaddy - mempunyai lebih daripada 17 juta pengguna di seluruh dunia.Pendaftar domain Godaddy – mempunyai lebih daripada 17 juta pengguna di seluruh dunia.

GoDaddy mungkin salah satu pendaftar nama domain tunggal yang paling dikenali di dunia. Inilah yang saya anggap sebagai syarikat web perkhidmatan penuh kerana mereka adalah kedai sehenti untuk apa sahaja yang anda perlukan untuk memulakan laman web anda sendiri, dari nama domain hingga hosting.

Harga di GoDaddy lebih kurang standard tetapi mereka mempunyai perkhidmatan yang membolehkan anda membeli beberapa nama domain khas melalui lelong. Anda boleh mendapatkan beberapa nama domain hebat di sini yang sudah didaftarkan tetapi pemiliknya bersedia melepaskan – dengan harga. Ciri lain yang mereka sediakan adalah privasi WHOIS, sijil SSL dan tentu saja, web hosting.

4. Tuding

Tuding - Pendaftar nama domain laman webTuding – Pendaftar nama domain laman web

Hover memfokuskan semata-mata untuk menjadi laman web pendaftar domain dan anda boleh mendapatkan domain di sini dengan harga sekitar $ 5 per tahun. Sistem harga mereka sangat telus dan kos pembaharuan dan kemudahan lain seperti pemindahan ditunjukkan di halaman yang sama. Terdapat potongan harga jika anda membeli secara pukal (lebih dari 10 nama domain) sekaligus. Anda boleh mendapatkan TLD standard anda di sini seperti .com atau bahkan beberapa nTLD seperti .io.

Seperti yang disebutkan, Hover tidak menawarkan hosting web, jadi anda perlu mengetahui cara mengarahkan DNS anda ke pelayan yang betul jika anda membelinya. Satu kelebihan ialah mereka merangkumi perlindungan privasi WHOIS percuma dengan semua nama domain mereka.

Menjadi pakar dalam nama domain juga mempunyai kelebihan kerana mereka mempunyai perkhidmatan tambahan yang hebat seperti penghantaran e-mel ke nama domain anda atau bahkan membenarkan pembuatan kotak masuk domain dengan harga $ 20 per tahun.

5. Gandi

Pendaftar domain Gandi - sudah hampir 20 tahun berniaga.Pendaftar domain Gandi – sudah hampir 20 tahun berniaga.

Tidak salah dengan aktivis India yang bernama serupa, Gandi adalah salah satu pendaftar nama domain yang paling lama wujud di industri ini. Kekayaan mereka telah menjadi pengalaman pendaftaran nama domain yang bebas dari keributan dan cenderung untuk tidak terlalu banyak mengalihkan perhatian pelanggan dengan membebani mereka dengan pilihan dan tawaran.

Gandi juga mempunyai salah satu pilihan peluasan nama domain terbesar yang tersedia dengan lebih daripada 700 pilihan. Apa sahaja dari .abogado hingga .zine boleh diambil di sini. Mereka juga mempunyai senarai pilihan domain tingkat atas yang selalu dikemas kini, bersama dengan artikel yang membincangkan TLD baru yang akan datang.

Harga boleh berpatutan bergantung pada peluasan nama domain dengan beberapa harga hanya $ 0,50 per tahun. Dengan nama domain anda mendapat perlindungan privasi WHOIS secara percuma dan dua kotak e-mel dengan disertakan sehingga 1,000 alias.

6. Freenom

Freenom - Dapatkan nama domain anda secara percumaFreenom – Dapatkan nama domain anda secara percuma

Freenom terutama ditubuhkan sebagai pendaftar untuk peluasan nama domain tertentu (.tk) yang diberikan secara percuma. Apabila anda mencari nama domain di Freenom, ia juga menunjukkan kemungkinan sambungan lain yang boleh anda daftarkan melalui platform mereka sebagai bentuk penjualan.

Hari ini mereka juga menawarkan peluasan nama domain percuma lain seperti .ml, .ga, .cf dan .gq bersama dengan sambungan lain untuk dijual. Freenom juga mempunyai layanan DNS percuma yang dapat Anda gunakan jika tidak berencana untuk menggunakan sendiri.

Satu masalah dengan menggunakan peluasan nama domain percuma adalah bahawa sering disalahgunakan dan telah diterima reputasi yang cukup buruk selama ini. Terdapat juga banyak perangkap dan anda harus membaca cetakan halus dengan teliti jika anda bercadang untuk mendapatkan peluasan nama domain percuma.

Apa itu Nama Domain?

Contoh nama domain.Contoh – amazon.com adalah nama domain.

Nama domain pada dasarnya adalah alamat ke laman web anda. Ini adalah bagaimana orang yang dalam talian menavigasi ke tempat laman web anda dihoskan. Anggaplah ia sebagai alamat jalan fizikal yang membolehkan orang mencari jalan ke lokasi.

Sebilangan orang menyalah anggap nama domain untuk hosting web, tetapi perlu diketahui bahawa tidak. Nama domain dan web hosting adalah dua unsur yang berbeza yang bergabung untuk membantu laman web berfungsi. Contoh nama domain adalah –

Apple.com USA.gov Amazon.com BBC.co.uk

Setiap nama domain di dunia mesti unik.

Anda tidak akan dibenarkan mendaftarkan nama domain yang sudah dimiliki oleh orang lain. Terdapat beberapa peringatan untuk ini, dan untuk memahami bagaimana dua nama domain yang kelihatan serupa dapat wujud, anda perlu memahami Sambungan Nama Domain.

Sambungan Nama Domain

Semasa saya menyenaraikan beberapa contoh nama domain di atas, anda mungkin menyedari bahawa setiap nama tersebut diikuti oleh “.” – sesuatu. Itu dikenali sebagai peluasan nama domain. Nama domain mesti selalu disertakan dengan pelanjutan agar dapat berfungsi.

Ketika web baru bermula, hanya ada beberapa peluasan nama domain yang diperkenalkan. Ini dipanggil Domain Aras Atas (TLD) dan contohnya termasuk:

.com .net .org

Kerana kepantasan web berkembang, ada keperluan untuk lebih banyak peluasan domain dan dari situlah muncul TLD kod negara (ccTLD). Ini digunakan untuk mengenal pasti laman web yang berasal dari negara tertentu, seperti

.uk .cn .sg

untuk United Kingdom, China, dan Singapura.

Tidak lama kemudian, TLD lain juga ditambahkan untuk pelbagai tujuan, seperti

.dev .travel .biz .store .guru .inc

Ini dijuluki TLD generik baru (gTLD atau nTLD).

Sekarang, ingat di mana saya katakan bahawa ada dua nama domain yang serupa? Ini kerana sifat peluasan nama domain. Sekali lagi, semua nama domain mesti unik dan kerana itu, jika anda membeli namaanda.com, kemungkinan orang lain mungkin membeli nama anda.biz.

Idea Nama Domain: Cara Memilih Domain yang Sempurna

Sekarang setelah anda mengetahui apa yang membentuk nama domain dan beberapa kemungkinan perangkap sistem, bagaimana anda akan memilih nama domain yang baik?

Walaupun secara teknikal anda dapat mendaftarkan nama domain selagi anda memenuhi syarat untuk itu, ada panduan umum untuk memilih nama domain yang lebih baik.

1. Pastikan Domain Anda Ringkas dan Ringkas

Nama domain pendek mendapat permintaan yang sangat tinggi dan melainkan jika anda memilih nTLD, kemungkinan besar anda tidak akan mencari yang sesuai dengan mudah. Banyak nama domain pendek telah didaftarkan, misalnya one.com atau g.cn.

Nama domain yang lebih pendek lebih mudah bagi pengunjung untuk menaip dan juga mengingat. Ini sangat berguna jika anda bukan jenama global seperti Nike atau Coca Cola.

Contoh:

voice.com 360.com insurans.com naik.com pingdom.com tujuan.com

2. Elakkan Slang

Oleh kerana begitu banyak nama domain telah dibeli, proses mencari yang anda mahukan boleh menjadi proses yang menjengkelkan dan membosankan. Namun, cubalah dan elakkan menggunakan slanga seperti mengganti ‘anda’ dengan ‘u’ atau ‘kanan’ dengan ‘ritus’ kerana ini menjadikan kemungkinan pengunjung anda akan membuat kesalahan ketik.

3. Elakkan Perwatakan Khas

Ini kembali ke titik di atas mengenai mengelakkan slanga. Menggunakan digit (1, 2, 3, dll) atau simbol seperti tanda hubung (-) antara kata dapat membantu anda mencari nama domain dengan lebih mudah, tetapi sukar untuk menaip, dan pelawat lebih cenderung melakukan kesalahan. Faktor-faktor ini mudah menimbulkan kekeliruan dan boleh menimbulkan kekecewaan di kalangan bakal pengunjung.

4. Gunakan Kata Strategik dalam Domain Anda

Sekali lagi, ini mungkin sukar dilakukan tetapi menggunakan kata kunci yang berkaitan dengan sifat perniagaan anda boleh membantu. Ia bertindak bersama bagi orang-orang yang mendengarnya dan dapat membantu anda dalam hal SEO juga.

Sebagai contoh, nama domain seperti BostonLocksmith mungkin berguna untuk tukang kunci yang melayani Kawasan Boston.

5. Berhati-hati dengan Penyasaran Kawasan

Walaupun saya memberikan contoh Boston di atas, adalah bijaksana untuk menjaga bagaimana ia digunakan. Perniagaan dalam talian, misalnya, kedai eCommerce, sering tanpa sempadan dan menggunakan kata kunci penyasaran kawasan dalam nama domain anda tidak akan berkesan. Sebenarnya, ini sering kali menyesatkan dan boleh mengakibatkan kerugian perniagaan yang berpotensi.

6. Pilih Sambungan Domain yang Tepat

Sambungan nama domain sangat berbeza dan terdapat pada harga yang berbeza, walaupun dibeli baru. Sebenarnya, terdapat beberapa peluasan nama domain seperti .tk yang sepenuhnya percuma. Gunakan dengan berhati-hati kerana peluasan nama domain percuma sering disalahgunakan dan banyak yang mendapat reputasi yang sangat buruk.

Secara peribadi, saya cadangkan menggunakan TLD yang bereputasi atau paling tidak ccTLD, terutamanya jika anda berniaga.

7- Cuba Penjana Nama Domain

Sekiranya anda benar-benar tidak dapat memutuskan nama domain yang baik dan anda kehabisan idea atau rakan untuk bertanya, ada pilihan lain. Cuba gunakan salah satu daripada banyak penjana nama domain percuma yang melayari Internet (lihat di bawah). Walaupun anda tidak dapat mencari nama domain yang ideal, beberapa cadangan mungkin memberi anda perspektif baru dan inspirasi.

Berikut adalah beberapa penjana nama domain percuma untuk digunakan.

Penjana Nama Domain Percuma yang Boleh Anda Gunakan

Mari kita lihat beberapa alat cadangan nama domain yang mungkin memberi anda sedikit sebanyak mempermudah proses ini.

1. Carian Domain Lean

LeanDomainSearch - Penjana nama domain percuma untuk laman web andaPencarian LeanDomain

Untuk membantu mereka yang mempunyai blok otak atau yang kehabisan nama untuk mencuba, LeanDomainSearch boleh berguna. Ini adalah alat cadangan nama domain percuma yang membolehkan anda memasukkan beberapa istilah yang ingin anda kaitkan dan kemudian mengeluarkan banyak kombinasi yang mungkin dapat digunakan.

Saya katakan mungkin kerana banyak dari mereka tidak benar-benar masuk akal dan pada dasarnya sampah. Namun, yang peliknya adalah bahawa senarai besar ini dapat memberi anda inspirasi untuk menyesuaikan istilah carian anda dan mencuba lagi. Ia sedikit membantu.

2. Penjana Nama Perniagaan Shopify

Gunakan Penjana Nama Perniagaan Shopify untuk mencari nama domain pilihan andaPenjana Nama Perniagaan Shopify

Penjana Nama Perniagaan Shopify berfungsi dengan konsep yang serupa dengan LeanDomainSearch tetapi jika anda mencubanya, anda akan dapati itu adalah binatang yang berbeza. Daripada menggabungkan istilah carian anda secara rawak, istilah ini nampaknya lebih bijak.

Ini tidak bertujuan untuk menolong anda mencari nama domain, melainkan nama perniagaan dan dengan demikian memasukkan istilah tambahan untuk carian anda. Contohnya ketika saya mencari Tech Magazine, salah satu hasil yang dikembalikan adalah ‘Mantis Tech Magazine’. Anda masih boleh menggunakannya untuk carian nama domain.

3. Semakan Nama Permulaan

Pemeriksa Nama Permulaan

Pemeriksaan Nama Permulaan adalah alat percuma dan mudah yang dibuat oleh Peter Thaleikis. Pemeriksaan Nama Permulaan membantu anda mengesahkan nama domain dalam tiga TLD yang berbeza (.com, .io, .co) dan nama pengguna di sejumlah platform – termasuk Facebook, Twitter, dan Instagram.

4. Nama Payudara

Bust A Name - Alat cadangan nama domain yang berfungsi dalam pelbagai bahasaPayudara Nama

Bust a Name lebih kompleks daripada kedua-dua alat yang disebutkan di atas dan membolehkan anda menyesuaikan beberapa istilah carian. Sebagai contoh, anda boleh memilih untuk mengutamakan kata mula atau akhir atau mengehadkan panjang nama domain. Anda juga boleh memilih untuk menggunakannya dalam pelbagai bahasa!

Anda juga mempunyai pilihan agar sistem menunjukkan kepada anda mana hasil carian yang sudah digunakan untuk beberapa Domain Tingkat Atas. Laman web ini kelihatan seperti peninggalan internet terawal dengan antara muka kuno, tetapi ia memang mempunyai kegunaannya. Contohnya, jika anda keluar dari tab yang terbuka, menavigasi ke sana sekali lagi akan memberi anda pilihan untuk menyambung semula di tempat yang anda tinggalkan.

Satu bahagian yang sangat menarik dari Bust A Name adalah ia mempunyai bahagian tutorial tersendiri yang merangkumi beberapa video panduan. Saya tidak menyangka ini benar-benar diperlukan, tetapi sistem ini nampaknya tidak bodoh.

5. Domain Teka-teki

Penjana nama domain kompleks yang boleh anda gunakanTeka-teki Domain

Penjana nama domain percuma ini lebih kompleks, dan saya rasa agak membingungkan, terutama bagi pengguna kali pertama. Terdapat banyak pilihan dan anda boleh mendapatkan sedikit atau sedikit bantuan jika anda mahu. Yang penting ialah selain daripada memberi cadangan mengenai nama domain, Domain Puzzler juga memberitahu anda tentang ketersediaannya.

Contohnya ketika saya menambah empat kata kunci. Sistem ini memberi saya empat kombinasi, tetapi juga memberitahu saya bahawa varian .com sudah diambil. Anda mempunyai pilihan untuk mencari hampir semua TLD, mulai dari .com hingga .travel dan .aero.

6. NameBoy

Penjana nama domain percuma terbaikNamaBoy

Laman web ini dikuasakan oleh BlueHost dan mendakwa sebagai salah satu penjana nama domain tertua yang wujud. Anda boleh mengetik kombinasi kata kunci dan penjana akan mengeluarkan banyak kombinasi untuk anda pilih dari gaya LeadDomainSearch.

Malangnya, kebanyakan kombinasi kelihatan sangat pelik dan saya tidak pasti anda boleh menggunakannya. Saya akan menuliskan ini kepada ‘penjana idea’ yang lain di mana anda perlu membuat sendiri asas setelah membaca cadangan.

Laman web ini nampaknya dikuasakan oleh BlueHost, jadi akan ada iklan dan banyak pautan yang cuba membawa anda ke laman web itu untuk mendaftar dengan mereka.

Panduan: Cara Membeli Nama Domain

Proses pendaftaran sebenar nama domain adalah sesuatu yang mudah diselesaikan dalam beberapa langkah mudah. Format asasnya ialah: cari, pilih, kemudian beli. Walaupun sebilangan istilah yang digunakan oleh laman web yang menjual nama domain mungkin berbeza, prosesnya harus serupa.

1. Cari Nama yang Anda Mahukan

Daftarkan domain dengan HostingerPergi ke Hostinger Domain Checker. 1) Taipkan nama domain yang anda mahukan di bar carian; 2) Klik “Periksa”.

Sebilangan besar pendaftar akan mempunyai bahagian khas untuk nama domain. Di sana anda harus mencari kotak carian di mana anda boleh memasukkan nama domain yang anda mahukan. Saya cadangkan anda memasukkan nama domain yang lengkap, termasuk TLD.

Untuk melakukan carian domain, pergi ke Hostinger Domain Checker.

2. Pilih dari Senarai Yang Ada

Daftarkan domain dengan Hostinger3) Periksa sama ada nama domain anda tersedia; 4) Klik “Tambah ke Troli” untuk membeli.

Setelah anda memasukkan nama domain yang anda mahukan, sistem akan melakukan carian dan melihat apakah ia tersedia. Tidak kira sama ada ia tersedia atau tidak, anda sering akan ditunjukkan senarai nama domain yang sama dengan pelbagai pelanjutan lain yang mungkin anda mahukan.

Sekiranya tiada pilihan ini menarik bagi anda, kembali ke langkah 1 dan ulangi proses sehingga anda menjumpai pilihan yang anda sukai dan tersedia. Beberapa laman web membolehkan anda mencari lebih dari satu nama domain pada satu masa.

3. Selesaikan Pembelian Anda

Daftarkan domain dengan Hostinger5) Pilih tempoh pendaftaran (Tempoh – 1/2/3 tahun) yang anda mahukan, pilih rancangan hosting jika perlu (bermula dari $ 0.80 / bln); 6) Klik “Checkout Now” untuk meneruskan pesanan.

Setelah anda memilih nama domain yang ingin anda beli, laman web ini akan sering bertanya sama ada terdapat tambahan yang anda mahukan juga. Perhatikan apa yang mereka tawarkan kerana sebahagian dari mereka menawarkan privasi yang lebih besar untuk anda.

Anda juga perlu memilih jangka masa pembelian, yang bermaksud berapa lama anda mahu pendaftaran ini berlangsung. Tempoh minimum masa anda boleh mendaftar untuk nama domain adalah satu tahun. Setelah selesai, semua yang perlu anda lakukan adalah membayar pembelian anda dan perincian mengenai pengurusan domain anda akan dihantar kepada anda melalui e-mel.

Berapa Banyak Yang Perlu Saya Bayar untuk Nama Domain?

Nama domain sama seperti produk lain yang boleh anda beli di kedai. Harganya akan berbeza bergantung pada bila anda membelinya dan dari mana anda membelinya. Contohnya, laman web mungkin mempunyai penjualan nama domain dari semasa ke semasa.

Faktor lain yang menyumbang kepada harga nama domain adalah peluasan. Sambungan nama domain yang berbeza mempunyai harga pembelian dan pembaharuan yang berbeza. Contohnya .win TLD berharga $ 1.74 untuk mendaftar dan $ 2.23 untuk diperbaharui setiap tahun.

Kadang-kadang laman web juga akan menurunkan harga nama domain berdasarkan berapa lama anda membuat pendaftaran awal. Pendaftaran satu tahun adalah standard, tetapi mereka mungkin akan menurunkan harga jika anda mendaftar selama dua tahun atau lebih pada masa yang sama.

Oleh kerana itu, sebenarnya tidak ada ‘standard’ mengenai berapa banyak kos nama domain yang anda harapkan. Syukurlah, seperti tiket penerbangan ada tempat seperti TLD-Senarai, di mana anda dapat mengumpulkan maklumat ini dengan cepat untuk membeli nama domain yang anda mahukan dengan harga terendah.

Sebagai garis panduan umum, kebanyakan TLD berharga sekitar $ 10 hingga $ 15 setiap tahun. Sekiranya anda membeli nama domain yang sudah tua, itu akan menelan belanja lebih banyak bergantung pada usia dan kata kunci. Nama domain percuma tentu saja percuma, tetapi sering terdapat cetakan halus yang perlu anda perhatikan.

Memilih Pendaftar Nama Domain yang Baik?

Hari ini, anda boleh membeli nama domain secara praktikal di mana sahaja di Internet. Dari laman nama domain khusus hingga syarikat hosting web, mereka tersedia di semua tempat. Namun tidak semua tempat sama dan ada beberapa perkara yang boleh anda perhatikan sebelum mendaftarkan nama domain anda dari suatu tempat.

Pendaftar nama domain yang baik (laman web yang dibenarkan untuk menjual nama domain) sering berkongsi kualiti yang serupa yang memberi mereka kelebihan dalam persaingan. Sebaik-baiknya, anda ingin mencari pendaftar yang terakreditasi ICANN, mempunyai harga harga dan pembaharuan yang telus, menawarkan sokongan pelanggan yang baik dan yang paling penting, mempunyai sistem yang membolehkan anda mengurus nama domain anda dengan mudah.

Pentauliahan ICANN

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, atau ICANN, adalah badan bukan keuntungan utama yang memantau dan mengatur keseluruhan industri nama domain. Sentiasa memastikan bahawa di mana sahaja anda merancang untuk membeli nama domain dari ICANN bertauliah.

Pendaftar ini mesti mengikut peraturan ICANN dan ada garis panduan yang dikeluarkan yang memastikan bahawa mereka yang mendaftar melalui pendaftar terakreditasi dilindungi. Tidak semua syarikat yang menjual nama domain mendapat pengiktirafan ICANN.

Harga dan Pembaharuan

Saya menganggap nama domain sebagai perkhidmatan dan bukannya barang, kerana anda mesti membayar yuran pembaharuan untuk menjaga nama domain. Oleh kerana itu, penting untuk memastikan bahawa pendaftar tempat anda membeli nama domain mempunyai struktur harga dan pembaharuan yang telus.

Seperti barang pengguna biasa, nama domain sering dijual dan beberapa pendaftar mungkin menawarkan tawaran murah untuk nama domain. Perhatikan bahawa penjualan ini hanya berlaku untuk pendaftaran nama domain baru dan hanya untuk jangka masa anda membelinya. Pembaharuan akan dilakukan dengan harga biasa.

Contoh amalan perniagaan domain yang baik – Apabila NameCheap menjalankan promosi di TLD, syarikat akan menyatakan harga pembaharuan dengan jelas di halaman pesanan mereka.

Sentiasa perhatikan kedua harga pembelian dan juga harga pembaharuan bagi setiap nama domain yang anda beli. Pendaftar yang berbeza juga mempunyai harga yang berbeza, jadi berbelanja sebelum anda membuat keputusan untuk membeli.

Sokongan pengguna

Sokongan pelanggan yang baik adalah suatu keharusan bagi mana-mana syarikat, dan ini juga berlaku untuk pendaftar nama domain. Sebelum memesan sebarang produk dari pendaftar, cubalah menghubungi staf sokongan mereka untuk melihat betapa responsif dan bermanfaatnya mereka. Syarikat yang bertindak balas dengan cepat cenderung mempunyai sistem sokongan yang lebih baik untuk menangani sebarang masalah yang mungkin timbul.

Pengurusan Nama Domain

Selain membiarkan anda membeli dan memperbaharui nama domain, pendaftar harus memberi anda sistem yang membolehkan anda mengurus nama domain anda. Ini termasuk menetapkan DNS untuk nama domain atau fungsi lain seperti memindahkan ke pendaftar lain.

Beberapa pendaftar mempunyai sistem yang teruk dan sukar untuk digunakan untuk mengendalikan akaun anda. Saya cadangkan anda mendaftar untuk akaun dengan pendaftar yang anda berminat untuk meneroka sistem mereka sedikit sebelum anda membuat pembelian. Saya pernah mendaftar dengan pendaftar yang mempunyai sistem yang mengerikan di tempat yang praktikalnya tidak dapat digunakan.

Penyalahgunaan Nama Domain

Sekilas pandang dua nama domain yang serupa mungkin salah satu sama lain kecuali anda memperhatikan peluasan nama domain. Sistem ini sering dimanfaatkan oleh setinggan nama domain yang merampas nama domain atau mendaftarkan nama domain yang serupa di kedai bahawa perniagaan yang sah akan membeli nama domain tersebut dari mereka.

Citibank.tk

Salah satu contohnya ialah jika penipu mendaftarkan nama domain seperti Citibank.tk dan cuba meneruskannya sebagai laman web Citibank yang sebenar. Beberapa pelawat mungkin tertipu oleh laman web tersebut dan memasukkan maklumat peribadi di sana secara tidak sengaja. Walaupun mereka tidak menubuhkan laman web penipuan, penyerang nama domain sering melanggar tanda dagangan, sering dengan tujuan menjualnya dengan harga yang meningkat kepada pemilik tanda dagangan tersebut.

SteveJob.com

Kes domain SteveJob.com adalah contoh lain. Domain itu dulu dimiliki oleh orang Korea Selatan yang bernama Steve Jobs Kim dan dia menggunakan domain tersebut untuk menerbitkan berita dan artikel yang berkaitan dengan teknologi. Kes itu diselesaikan pada bulan Disember 2019 – di mana The Steve Jobs Archive, LLC, amanah yang dikendalikan oleh janda Steve Jobs, Laurene Powell Jobs, memenangi hak untuk memiliki nama domain.

Dalam beberapa kes, persamaan mungkin sama sekali tidak bersalah, seperti dalam kes remaja Kanada Mike Rowe, yang mendaftarkan domain MikeRoweSoft untuk perniagaan reka bentuk laman webnya. Microsoft (syarikat) tidak geli dan digugat, mengeluarkan notis berhenti dan berhenti.

Kesimpulan: Domain Yang Baik Lebih Bernilai Daripada Yang Anda Fikirkan

Walaupun panduan ini bertujuan untuk memberi anda idea yang lebih baik tentang di mana dan bagaimana mendapatkan nama domain anda, anda akan melihat bahawa saya telah memasukkan bahagian-bahagian pada proses pemilihan nama domain dan juga maklumat lain.

Tidak kira sama ada anda seorang individu yang ingin menubuhkan blog kecil atau perniagaan kecil yang ingin berkembang secara digital, nama domain lebih daripada sekadar label nama yang murah. Pada dasarnya, ia mewakili anda dalam dunia digital dan mempunyai semua implikasi yang berlaku.

Ia perlu dibina dan dipupuk, sama seperti anda akan reputasi anda sendiri di dunia nyata. Pilih, beli dan lindungi nama domain anda dengan berhati-hati.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map