Αποτυχίες Google και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτούς

Όταν αναφέρεται η λέξη Google, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η αναζήτηση Google. Αν και αυτό ήταν το πρώτο και πιο επιτυχημένο προϊόν του, υπήρξαν πολλά άλλα. Μεταξύ των πιο γνωστών εκτός από τη μηχανή αναζήτησής του είναι το Android, το λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας (OS) που από το 2018 διέταξε μια αύξηση 85,1% των μερίδιο αγοράς smartphone OS.


Σήμερα, χάρη σε αυτά τα επιτυχημένα προϊόντα και πολλά άλλα, η Google (υπό τη μητρική της εταιρεία Alphabet) είναι κεφαλαιοποιήθηκε σε επιβλητικά 727 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το καθιστά μία από τις κορυφαίες πέντε αμερικανικές εταιρείες που υπάρχουν. Ωστόσο, δεν ήταν όλα ομαλά για αυτό το τεχνολογικό μεγαλοπρεπές και έχει το δίκαιο μερίδιό του στο πρόσωπο με τα χρόνια.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα ψευδή που έχει βγει η Google και τι τους συνέβη με τα χρόνια. Θυμηθείτε, η Google υπήρχε εδώ και πολύ καιρό, οπότε ορισμένα από αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να ξεκινούν από πολλά χρόνια πριν.

Google Plus

Google Plus

Αν και το Google Plus χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους σήμερα, απέχει πολύ από αυτό που οραματίστηκε η εταιρεία όταν ξεκίνησε. Αρχικά προοριζόταν ως πλατφόρμα κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Google Plus έχει υποβιβαστεί στις περισσότερες ενσωματωμένες συνδέσεις πλατφόρμας και άλλα miscellanea.

Ως πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, το Google Plus παραμένει χλωμό σε σύγκριση με το Facebook. Το comScore, μια εταιρεία έρευνας αγοράς, εκτιμά ότι οι χρήστες του Google+ περνούν μόνο περίπου τρία λεπτά κάθε μήνα στον ιστότοπο. Οι χρήστες του Facebook, από την άλλη πλευρά, επιταχύνουν περίπου 405 λεπτά το μήνα σε αυτόν τον ιστότοπο.

Ναι, παρά όλα αυτά, η Google ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει το Google Plus μέχρι πολύ πρόσφατα εντοπίστηκε ένα σφάλμα στο Google Plus API το οποίο επέτρεψε σε τρίτους προγραμματιστές εφαρμογών να εξορύξουν δεδομένα χρήστη. Επέλεξε να κρύψει τις ειδήσεις για το σφάλμα και – το μαντέψατε – πιάστηκε.

Η Google θα είναι τελικά κλείσιμο του Google Plus για το ευρύ κοινό και την ενίσχυση των περιορισμών στις άδειες εφαρμογών.

Google Buzz

Google Buzz

Ακόμα μια άλλη προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου κοινωνικών μέσων, το Google Buzz έζησε μια πολύ σύντομη και απίστευτη ζωή από το 2010 έως το 2011. Σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν blog, να συζητούν και να στέλνουν μηνύματα σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα – και πάλι, όπως το Facebook.

Ωστόσο, η Google τείνει επίσης να τρέχει παρόμοια πράγματα από ξεχωριστές ομάδες και το Buzz απορρίφθηκε υπέρ του Google Plus. Ακόμα και σε μια τόσο σύντομη ζωή, το Google Buzz κατάφερε να χτυπήσει τουλάχιστον μία αγωγή όταν ένας φοιτητής του Χάρβαρντ ισχυρίστηκε ότι η πλατφόρμα “παραβίασε τις προσδοκίες των χρηστών, μείωσε το απόρρητο των χρηστών, αντιφάσκει με την πολιτική απορρήτου της Google και ενδέχεται να έχει παραβεί τους ομοσπονδιακούς νόμους περί ασύρματων επικοινωνιών”.

Η Google τράβηξε το βύσμα στο Buzz τον Μάρτιο του 2011, R.I.P.

Σημειωματάριο Google

Το Σημειωματάριο Google επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν και να οργανώνουν αποσπάσματα πληροφοριών από διάφορες διαδικτυακές πηγές. Ακούγεται σαν το τέλειο εργαλείο για μαθητές και ερευνητές (ή ακόμα και συγγραφείς που σας αρέσουν πραγματικά), σωστά?

Δυστυχώς, ήταν το θύμα της τεχνολογίας και έπεσε στο παρασκήνιο καθώς οι επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης κάνοντας το ίδιο πράγμα πλημμύρισαν ουσιαστικά την αγορά. Το πιο σημαντικό, αυτές οι επεκτάσεις ήταν επίσης διαθέσιμες σε διάφορες μορφές σε ανταγωνιστικά προϊόντα όπως το Mozilla Firefox.

Μετά από έναν εξαετή αγώνα, Το Σημειωματάριο Google τερματίστηκε και παρόμοιες λειτουργίες ενσωματώθηκαν σε αυτό που είναι γνωστό σήμερα ως Έγγραφα Google.

Συντονιστής Google

Συντονιστής Google

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ reddit το πιθανότατα θα έχετε μια ιδέα για το πώς ήταν ο Συντονιστής Google. Το Moderator κυκλοφόρησε το 2008 και προοριζόταν ως πλατφόρμα για τους χρήστες για την αποστολή ερωτήσεων και απαντήσεων, με άλλους χρήστες να κατατάσσουν πόσο καλές ήταν αυτές οι ερωτήσεις ή απαντήσεις.

Δυστυχώς για το Google, ο Συντονιστής δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο το reddit και μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έκλεισε τελικά τις κουρτίνες το 2015. Αυτό ήταν ένα ακόμη παράδειγμα του γίγαντα της μηχανής αναζήτησης που προσπαθούσε να αναλάβει τη λειτουργία ενός υπάρχοντος προϊόντος και υποθέτοντας ότι θα μπορούσε απλώς και μόνο επειδή είχε τόσο πολλούς χρήστες στο χέρι του.

Πολύ κακό, τόσο λυπηρό.

Βοήθεια Google

Βοήθεια Google

Ένα ακόμη προϊόν βραχύβιας διάρκειας, το Google Helpouts προοριζόταν για τους ανθρώπους να αλληλοβοηθούνται μέσω ζωντανών βίντεο. Είναι σαν μια απομακρυσμένη βοήθεια κατά κάποιον τρόπο, όπου ο βοηθός σας θα μπορούσε να βρίσκεται στην άλλη πλευρά του κόσμου και να σας καθοδηγεί ακόμα και να σας δείχνει πώς να κάνετε κάτι.

Τα άτομα που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν θα μπορούσαν να αναφέρουν τους τομείς εμπειρίας και εμπειρίας τους στον ιστότοπο και να πληρώνονται μέσω του Πορτοφολιού Google. Όλα συνδέθηκαν επίσης μέσω του Ημερολογίου Google, έτσι ώστε να είναι δυνατή η τακτοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Δυστυχώς, υποθέτω ότι το να ζητάς βοήθεια από έναν φίλο ήταν πιο δημοφιλές, δεδομένου ότι δεν χρειάστηκε να πληρωθούν, επομένως το Google Helpouts, δεν έλαβε πραγματικά πολύ βοήθεια. Κλείστηκε το 2015, μόλις δύο χρόνια μετά την εισαγωγή.

Πικάσα

Google Picasa

Από τεχνική άποψη, δεν είναι πραγματικά μια αποτυχία, το Picasa χρησιμοποιήθηκε από πολλά χρόνια ως διαδικτυακή εφαρμογή φωτογραφιών. Ήταν διαθέσιμο τόσο για Windows όσο και για MacOS, που αγοράστηκαν αρχικά από την Google το 2004. Η κατάρτισή του αναμενόταν καθώς η εφαρμογή δεν ενημερώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρεμπιπτόντως, καθώς οι Φωτογραφίες Google εμφανίζονταν.

Τελικά, Το Picasa καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το Google Photos που ήταν νεότερο και πιο πλούσιο σε χαρακτηριστικά από το Picasa. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο σημείο αποτυχίας του Picasa ήταν ότι είχε έλλειψη κοινής χρήσης χαρακτηριστικών, οπότε όταν η Google είδε την τεχνολογία που κλίνει, αποφάσισε να βασιστεί στις Φωτογραφίες Google.

Ακόμα, μια εφαρμογή που ήταν χρήσιμη για πολλά χρόνια.

Google Wave

Google Wave

Ένα άλλο από τα πιο ασαφή προϊόντα της Google, το Google Wave προοριζόταν από την Google να επιτρέπει την επικοινωνία και τη συνεργασία σε πραγματικό χρόνο; Ακούγεται οικείο, έτσι δεν είναι; Αυτό είναι σωστό – η Google διαθέτει πλέον αυτές τις λειτουργίες στα Έγγραφα Google, η οποία επιτρέπει σε πολλά άτομα να έχουν πρόσβαση, να επεξεργάζονται και να συζητούν έγγραφα ή υπολογιστικά φύλλα.

Το ίδιο το Wave έχει μετατραπεί σήμερα στο έργο Apache Wave και είναι ανοιχτού κώδικα. Το Wave in a Box, το κύριο προϊόν του είναι ένα είδος διακομιστή ιστού που είναι περισσότερο για αναπτυξιακή χρήση από οτιδήποτε άλλο. Ακούγεται σαν το Google milked Wave για όλα αυτά που άξιζε και στη συνέχεια μετέφερε τα μέρη που λειτουργούσαν στα Έγγραφα Google.

Google Glass

Google Glass

Το τελευταίο σε αυτήν τη λίστα (και το προσωπικό μου αγαπημένο) είναι κάτι που εξακολουθεί να εγείρει κάποια συζήτηση σήμερα. Βλέπεις, Google Glass, σε αντίθεση με άλλα προϊόντα Google σε αυτήν τη λίστα, δεν είναι νεκρό. Ωστόσο, αυτό που σκόπευε η Google ήταν το Google Glass να πλημμυρίσει την αγορά ως μικροϋπολογιστές.

Ήταν ένας τύπος έξυπνων ενδυμάτων που ο καθένας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και να βοηθηθεί από ένα μικροσκοπικό τσιπ υπολογιστή, θα μπορούσε να παρέχει στον χρήστη πληροφορίες σχετικά με μια διεπαφή τύπου οθόνης, να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο και άλλα.

Ακούγεται πολύ ωραίο ε; Δυστυχώς, δεν συνέβη ποτέ για κάποιο λόγο, αν και σήμερα το Google Glass βρήκε εξειδικευμένη χρήση σε ορισμένες βιομηχανίες. Για παράδειγμα, για βοήθεια σε ιατρικές διαδικασίες, βοηθώντας τα παιδιά με αυτισμό να μάθουν και σε εργοστασιακές γραμμές συναρμολόγησης.

Για τους κανονικούς καταναλωτές, μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε το Google Glass ορισμένα μέρη όπως το Amazon, αλλά θα σας επιστρέψει περισσότερα από 1.000 $ περίπου.

Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο λέω ότι απέτυχε είναι επειδή το αποτέλεσμα, αν και αξιοθαύμαστο, απέτυχε να εκπληρώσει τον βασικό του σκοπό – να πλημμυρίσει την καταναλωτική αγορά με ένα ακόμη προϊόν Google.

Μαθαίνοντας από το μάθημα Google

Αυτά τα παραδείγματα αποτυχημένων προϊόντων από μία εταιρεία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου – υπάρχουν περισσότερα. Ωστόσο, αποδεικνύει μόνο ότι μια εταιρεία με γνώσεις τεχνολογίας και μελλοντική εμφάνιση όπως η Google δεν είναι απαλλαγμένη από τις παγίδες της επιχείρησης.

Βλέπετε, το Google είναι και ήταν πάντα μια εταιρεία με γνώμονα τη μηχανή αναζήτησης. Είναι το βασικό τους προϊόν, οπότε ό, τι κάνουν, είναι με σκοπό την επέκταση της Αναζήτησης Google ακόμη περισσότερο. Πάρτε για παράδειγμα το Android.

Βοήθησε τους κατασκευαστές να πλημμυρίσουν την αγορά με προσιτά smartphone που είναι βαθιά συνδεδεμένα με τόσα πολλά προϊόντα Google – Google Photos, Google Mail και άλλα. Δυστυχώς, δεν λειτουργούν όλα όπως ήταν προγραμματισμένο, έτσι η Google, όπως και με κάθε άλλη εταιρεία, έχει το δίκαιο μερίδιο των λεμονιών.

Μερικές φορές, μπορεί να μην ισχύει αυτό το προϊόν, αυτό καθαυτό, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό. Πάρτε την περίπτωση του Palm Inc.., κατασκευαστής PDA που προσπάθησε να εισαγάγει προσωπικούς ψηφιακούς βοηθούς (PDA) όπως το Palm III το 1998.

Θυμάμαι εκείνη την εποχή ότι ήμουν στο τελευταίο έτος της Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο και κατάφερα να πάρω τα χέρια μου σε ένα. Έτσι, η ομάδα μου και εγώ αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια αίτηση για το Palm IIIc – κάτι για χρήση στον ιατρικό τομέα.

Έχουμε γράψει από το μηδέν ένα πρόγραμμα που θα μετέτρεπε το PDA σε σημειωματάριο γιατρού, συμπληρωμένο με σημείωμα διαβούλευσης και το γράφημα ενός ανθρώπινου σώματος, σκοπεύοντας να το συνδέσουμε σε μια κεντρική βάση δεδομένων. Δυστυχώς, η τεχνολογία δεν είχε ακόμη καλύψει τις ανάγκες μας, και πολλά πράγματα που χρειαζόμασταν δεν ήταν ακόμη έξω ή μόλις εμφανίστηκαν.

Ωστόσο, καταφέραμε ένα στοιχειώδες σύστημα εργασίας – το πρώτο στη χώρα μας εκείνη την εποχή. Τελικά το σταματήσαμε επειδή οι τεχνολογικοί περιορισμοί καθιστούσαν την ιδέα μη βιώσιμη εκείνη την εποχή.

Συμπέρασμα: Κάντε λεμονάδα!

Ναι, ξεκίνησε ως αποτυχίες της Google, αλλά όλοι μπορούν να πάρουν κάτι μακριά από αυτό. Δεν πετυχαίνουν όλα τα νέα και μερικές παλιές έννοιες τελικά μεταμορφώνονται σε νεότερα και καλύτερα πράγματα (ακόμα και αν μερικά χρόνια αργότερα)

Οι ιδέες είναι αυτό που βασίζεται ο κόσμος της εφεύρεσης και το να έχεις ένα όραμα είναι σημαντικό. Ακριβώς επειδή έχετε μια ιδέα που αποτυγχάνει, δεν σημαίνει ότι είναι μια συνολική απώλεια – μάθετε κάτι από αυτήν και ίσως, ξαναχτίστε την ιδέα αργότερα.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map