Как да създадете уебсайт: Ръководство за начинаещи от A до Z

В тази статия ще ви покажа основните стъпки при създаването на уебсайт.


 1. Регистрирайте име на домейн
 2. Регистрирайте се за уеб хостинг
 3. Създайте своя уеб страница
 4. Валидирайте и тествайте уебсайта си
 5. Finetune и расте

Създаването на основен уебсайт е лесно. Самата трудова дейност не трябва да отнема повече от час. Разбирането на избора ви и вписването им във вашата ситуация обаче не е лесен подвиг.

Поради факта, че някои стъпки може да изискват допълнителни знания, които не са в обхвата на тази статия, включих връзки към подробни ресурси, когато е необходимо.

Contents

Защо създавате уебсайт

Преди да започнем, важно е първо да определите целта си.

Всички знаем, че уебсайтът може да бъде важна част от вашето онлайн присъствие – като бизнес или физическо лице. За дадено лице може да бъде нещо толкова просто като основен профил или толкова подробно, колкото цялото ви портфолио. За бизнеса това трябва да се счита за част от активите ви и да се свързва с вашия профил, продукти или нещата, които правите.

Като имате предвид ясната цел, ви позволява да вземете по-добро решение по пътя – т.е. кои платформи да използвате, кои маркетингови канали да ангажирате и т.н..

Някои типични причини, поради които е изграден уебсайт:

 • За продажба на продукти – Ако основната ви цел е да продавате продукти, вашият уебсайт трябва да включва продуктови витрини, онлайн количка за пазаруване, защитен шлюз за плащане и за предпочитане система за продажба.
 • Да се показва информация – Ако целта ви е да покажете компания или лична информация, помислете за изграждането на прост уебсайт с една страница на достъпна платформа.
 • Да споделят актуални идеи и опит – Блогът обикновено е най-добрият за потребителите, които обичат да пишат и споделят своите идеи със света.

Тези причини не трябва да бъдат взаимно изключващи се. Например, можете да имате уебсайт, който комбинира два или повече от горните елементи.

Основните стъпки за изграждане на собствен уебсайт

След като подредите целите на уебсайта си, време е за изграждане! За да започнете, първо трябва да …

1. Регистрирайте име на домейн

Какво е име на домейн?

За да стартирате уебсайт, първото нещо, от което се нуждаете, е име на домейн.

Име на домейн е адресът, който идентифицира вашия уебсайт в Интернет. Някои примери включват Yahoo.com, Google.com или BuildThis.io (уебсайтът, който четете в момента).

Къде да регистрирате име на домейн?

За да притежавате домейн, ще трябва да го регистрирате с регистратор на домейн.

Регистратор на домейн ще ви помогне да проверите дали името на домейн е уникално, преди да ви позволи да продължите с регистрацията. GoDaddy и NameCheap са два популярни регистратора на домейни. Използвам ги за управление на моите домейни от много дълго време.

Как да изберем име на домейн?

Изборът на име на домейн често е най-трудната част, тъй като не само трябва да отразява вашата марка, но и да бъде лесен, прост и запомнящ се..

Името на вашия домейн трябва да е уникално – името не трябва да бъде собственост на друго лице или организация в целия свят. Общо правило, което трябва да имате предвид при създаването на имена на домейни, са:

 • Дръжте го кратко и лесно за запомняне
 • Не използвайте запазени търговски имена
 • Отидете за .com или .net, когато е възможно
 • Бъдете креативни и използвайте сложни или съставени думи
 • Опитайте да го направите ключова дума уместна

Подходящи съвети

 • Ако ви е трудно да разберете име на домейн, винаги можете да използвате генератори на имена на домейни за идеи. Някои от по-популярните са Wordroid и Lean Търсене на домейни.
 • Ако сте начинаещ, препоръчваме ви да отидете на GoDaddy или Namecheap, за да намерите име на домейн. И двамата улесняват закупуването и регистрирането на име на домейн за начинаещите.

2. Регистрирайте се за уеб хостинг акаунт

Какво е уеб хост?

Уеб хостът е голям компютър (известен още като сървър), който се използва за съхраняване на необходимите файлове като част от вашия уебсайт.

Мислете за това като за къща, която съхранява мебели и домакински уреди – къщата е вашият уеб-домакин и всичко, което върви в къщата е съдържание на уебсайта ви. Съдържанието на уебсайта обикновено включва текст, изображения, видеоклипове и всякакви други елементи, които смятате за необходими.

Какви са вашите избори при хостинга?

Уеб хостингът идва в различни пакети днес. Традиционно доставчик на уеб хостинг се занимава само с отдаване под наем на сървърите с основен софтуер и техническа поддръжка. Хостингът на уебсайта Ви с традиционен хостинг доставчик обикновено е по-евтин и гъвкав; но изискват малко допълнителна работа, за да настроите уебсайт.

В наши дни компаниите обединяват различни услуги заедно и позволяват на потребителите да изграждат, хостват и управляват уебсайтове всички от един доставчик на услуги. Обикновено наричаме тези фирми строители на уебсайтове или строители на онлайн магазини. Хостинг на уебсайт на тези „пакетни“ платформи обикновено е скъпо и не толкова гъвкаво; но ще трябва лесно да създадете уебсайт или онлайн магазин.

Хостинг платформа за начинаещи

Ако тепърва започвате – основният споделен хостинг обикновено е достатъчно добър. За това препоръчвам Хостингер единен план – който ви позволява да хоствате един уебсайт на ниска цена от само 0,80 щ.д. / месец.

Хостинг хостингХостингер единичен план – Хоствайте един уебсайт с 10 GB SSD съхранение и 100 GB честотна лента (повече от достатъчно за начинаещи) при $ 0,80 / месец.

Хостинг платформа за електронна търговия / онлайн магазини

Ако планирате да продавате продукти директно от уебсайта си (магазин за електронна търговия), тогава трябва да проверите Shopify Basic (начална цена $ 29 / месец).

Shopify Platforms800 000 магазина за електронна търговия използват Shopify, включително NBA Lakers Store и Tattly.com. Shopify Basic започва от $ 29 / месец.

Хостинг платформа за лесни за правене уебсайтове / малък бизнес

Ако всичко, от което се нуждаете, е прост уебсайт, за да покажете вашето бизнес портфолио и данни за контакт, пакетна опция за хостинг може да е правилна. Wix и Weebly са двамата строители на сайтове, които харесвам – пишем подробно за двете и можете да разгледате нашите отзиви тук – Wix преглед / Weebly преглед.

Wix като пакетни опцииПредлага се като онлайн услуга, Wix ви позволява да работите с визуален редактор с плъзгане и пускане, за да изградите уебсайта си, дори ако имате нулеви познания за кодиране. Wix Unlimited план започва от $ 12,50 на месец.

Подходящи съвети

 • Предлагат се различни видове хостинг: споделен хостинг, посветен хостинг на сървъри и облачен / VPS хостинг.
 • Ако сте малък уебсайт, е по-евтино да посетите планове за споделен хостинг. По-големите сайтове се препоръчват да използват или облачен, или специализиран хостинг.
 • Някои ключови качества, които трябва да вземете предвид, преди да изберете уеб хост, са цените им, скоростта на сървъра и скоростта на работа. Hostinger (за начинаещи), както и InMotion хостинг и SiteGround (за по-големи уебсайтове), са някои от популярните имена.
 • Помислете дали да използвате строител на магазини, като Shopify или BigCommerce, ако планирате да продавате продукти директно от уебсайта си.

3. Дизайн на вашите уеб страници

След като сте готови вашето име на домейн и уеб хост, е време да поставите нещо в интернет. За да проектирате уеб страниците си, можете да наемете уеб програмист или да го направите сами.

Ние обсъждаме подробно как да възложим задача за уеб разработка тук. Трябва да пропуснете следните стъпки и да преминете към тази страница, ако планирате да наемете някой, който да разработи вашия уебсайт за вас.

За DIYers, ето трите лесни начина за проектиране на уеб страница:

1 – Какво-виждаш-е-какво-получаваш (WYSIWYG) уеб редактор

WYSIWYG редактор ви позволява да настроите уебсайт и да проектирате уеб страници от нулата, без да е необходимо кодиране. Тя работи точно както нормален текстообработващ процес – започвате с шаблон или празна страница, след което създавате страници на уебсайта си. След като свършите, ги запълвате със съдържание и качвате цялата папка на вашия уеб хост с помощта на програма за прехвърляне на файлове (FTP).

За да продължите с този метод, най-добре е да имате основни HTML / CSS умения и някои общи познания за това как работи Интернет.

Налични са няколко уеб редактори на WYSIWYG – някои са безплатни за нетърговска употреба, докато други може да изискват платен лиценз. Microsoft Expression Web, Google Уеб дизайнер, BlueGriffon, и Отворен елемент са някои добри, за да проверите.

За FTP програма – FileZilla и WinSCP са двете най-добри безплатни опции.

Microsoft Expression - WYSIWYG редакторПример – Ето екранна снимка на уеб редактора на Microsoft Expression. Списък с папки (отляво) – Структурирайте уебсайта си с помощта на папки. Редактор (в центъра) – Напишете и форматирайте текста си тук. Стилове / кутия с инструменти (вдясно) – Стил и дизайн на страницата ви с помощта на CSS (незадължително). Обърнете внимание, че ще трябва да създадете индекс на името на страницата (.html / .htm / .php / .asp) – той ще работи като начална страница на вашия уебсайт.

Тази опция е възможна само ако използвате традиционен хостинг (т.е. хостингер). Използването на WYSIWYG редактор е гъвкаво и забавно, ако се наслаждавате на изучаването на уеб кодиране … но това не е възможна опция за начинаещи, които искат незабавно уебсайт.

2- Използване на система за управление на съдържанието (CMS)

Повечето уебсайтове са създадени и управлявани с CMS днес. CMS има много предимства от гледна точка на собственика на сайта. Те са лесни за управление, гъвкави в дизайна и разработката и рентабилни (безплатно!) – три ключови предимства.

Ако още не сте чували за това – WordPress, захранващ ~ 33% от всички уебсайтове в Интернет, е най-популярната CMS в света.

За тези, които са избрали конвенционалната хостинг опция в стъпка №2, можете да инсталирате WordPress само с няколко кликвания.

Инсталиране на WordPress в HostingerЕто как можете да настроите WordPress в Hostinger. Влезте в акаунта си на Hostinger, отидете на Уебсайт > Авто инсталатор > WordPress > Настройте парола и име на уебсайт > Инсталирай.

Ще получите основна рамка на уебсайта, след като WordPress е инсталиран. След това можете да проектирате своите уеб страници с помощта на шаблон на WordPress. Предварително изградени WordPress шаблони са достъпно безплатно в WordPress.org (официална директория с теми). Или можете да закупите първокласни шаблони от професионални разработчици като Elegant Themes или Artisan.

Диша обясни как да създадете блог или уебсайт с помощта на WordPress тук. Моля, следвайте инструкциите, в случай че се нуждаете от допълнителна информация.

Забележка – Не можете да използвате CMS, ако сте избрали да отидете с платформа „Bundle“ като Wix или Weebly в стъпка №2.

3. Използване на конструктор на уебсайтове / магазини с влачене и пускане

Създателят на уебсайтове / магазини с плъзгане и пускане е най-лесният и бърз начин за създаване на уебсайт.

Не се нуждаете от никакви умения за уеб разработка – просто изберете предварително изграден шаблон, вземете необходимите уеб елементи от съставителя (т.е. формуляр за контакт, падащи менюта, Google Map, бутони за плащане, кошница за пазаруване и т.н.) и пълноценен уебсайт е готов.

Има много строители на уебсайтове, разпръснати по интернет – Wix и Weebly са два от най-популярните. И както споменахме по-горе, Shopify би бил чудесен избор, ако изграждате онлайн магазин.

Демонстрация на Wix

Създаване и редактиране на уебсайт с помощта на Wix EditorПроектиране на вашата уеб страница в Wix: Меню на сайта (вляво) – Управление на страници, избор на фон на сайта, задаване на навигация в сайта, добавяне на текстове и връзки, качване на изображения и т.н. тук; Подравняване (в центъра / вляво) – Подредете и подравнете елементите на уебсайта тук; Преглед (горе вдясно) – Запазване, преглед и публикуване на уебсайта Ви.

Проектиране на уебсайт за предварително изградени шаблони на WixWix шаблони – има стотици предварително изградени шаблони в Wix (вижте всички).

Shopify демонстрация

Създаване и редактиране на уебсайт с помощта на Shopify редакторПроектирайте онлайн магазина си с предварително изградена тема в Shopify. Меню (вляво) – Изберете теми и добавете тук елементи на магазина (слайдове, заглавия, изображения, колонтитули и т.н.); Визуализация (в центъра / вдясно) – Вижте вашия магазин тук.

Shopify шаблониShopify предлага широка гама от безплатни и премиум теми (вижте мостри).

Демонстрация на уебсайтове на Hostgator

Gator Website BuilderИзползване на Gator Website Builder – Меню (отляво) – Тук изберете теми, добавете страници и добавете раздел от страниците; Визуализация (в центъра / вдясно) – Преместване между страници в горната лента за навигация; запазвайте, визуализирайте и публикувайте уебсайта си.

Безплатни теми в Gator Website BuilderНапълно адаптивни и отзивчиви шаблони на уебсайтове, предлагани в Hostgator Website Builder.

Подходящи съвети

 • Преглеждайте безплатни шаблони на сайтове за електронна търговия от Shopify, BigCommerce, Wix и Weebly в една страница
 • Стъпка по стъпка инструкции за създаване на уебсайт с помощта на Wix
 • Вижте примери за уебсайтове, изградени с Wix
 • Стъпка по стъпка инструкции за създаване на уебсайт с помощта на Shopify
 • Вижте примери за уебсайтове, създадени с Shopify

4. Утвърждаване и тестване на вашия уебсайт

След като уебсайтът ви е готов – време е да потвърдите и тествате как работи в основните браузъри (Chrome, Firefox, Safari, Microsoft Edge, IE 11 и т.н.), както и в различни размери на екрана.

Можем да стартираме тези тестове с помощта на безплатни инструменти онлайн.

Валидиране на маркировката

W3C - Валидирайте уебсайта си, след като приключите със създаването сиПроверете лесно маркирането на уебсайта си лесно Услуга за валидиране на маркирането на W3C.

Какво е валидиране на маркировката? Кодиращите езици или скриптове като HTML, PHP и т.н., всеки от тях има свои собствени формати, речник и синтаксис. Валидирането на маркировката е процесът на проверка дали уебсайтът Ви следва тези правила.

Тест на браузъра

Тествайте уебсайта си в различни браузъриПревърнете теста на уебсайта си за до 115 различни браузъри в един кадър BrowserShots.

Екранен тест

Тествайте уебсайта си в различни размери на екранаупотреба Screenfly да визуализирате уеб страницата си на монитори, таблети, смарт телефони и други различни размери на екрана.

5. Фина настройка и отглеждане на вашия уебсайт

Публикуването на вашия уебсайт в интернет е първият етап. Има още много неща, които трябва да направите, за да осигурите успеха на вашия уебсайт. Ето няколко задачи, които да започнете с …

Фина настройка на скоростта на уебсайта

Google ясно заяви, че скоростта на сайта е един от факторите за неговото класиране. Това означава, че вашият сайт може да се класира по-високо, ако се зарежда бързо.

Освен това – колкото по-бързо се зарежда уебсайтът ви, толкова по-щастливи ще бъдат посетителите на вашия уебсайт. В безброй казуси и експерименти е доказано, че бавното зареждане на уебсайт ще навреди на потребителското изживяване и ще повлияе на приходите на уебсайта. Amazon би загубил приблизително 1,6 милиарда долара приходи, ако сайтът му се забави дори с една секунда.

Ако текущата ви скорост на уебсайта е бавна, научете как да го подобрите.

Подобрете видимостта на търсенето в уебсайтове

Не е нужно да сте майстор в оптимизацията на търсачките (SEO), за да забележите уебсайта си. Но някои основни умения за оптимизация на търсачките винаги е добре да има.

Създайте акаунт за уеб администратори в Google конзола за търсене да изпратите уебсайта си до Google и да идентифицирате всички SEO проблеми. Направете основни изследвания на ключови думи и след това оптимизирайте заглавието и заглавията на вашата страница за основните си ключови думи. Внедрете схемата за маркиране на вашия сайт, за да се откроява от страниците с резултати от търсенето.

За повече SEO съвети прочетете нашето ръководство за SEO манекени.

Внедрете HTTPS

Откакто Google Chrome започна да маркира HTTP уебсайтовете „Not Secure“, SSL сертификатът се превърна в голяма работа. За да сте сигурни, че вашият уебсайт е „доверен“ от потребителите – HTTPS връзката е задължителна.

Добавете съществени страници

Никой два уебсайта не е същият, тъй като може да служи за различна цел и / или функция. Съществуват обаче три стандартни страници, които всеки уебсайт трябва да има: Индекс (начална страница), страница за информация и страница за контакти.

начална страница

Началната страница често е първото място, където повечето посетители ще отидат да видят, след като кацнат на вашия уебсайт. Началната ви страница трябва да предлага правилния терен и да кара посетителите по-дълбоко в сайта ви.

Пример за уебсайт - HausПример – Началната страница на Haus се предлага с ясно меню за навигация и дизайн в стил галерия (което е идеално за витрина на продукти).

За страницата

Всичко за страницата е свързано с изграждането на рапорт с вашите посетители. Тя ви позволява да се представите и да дадете подробна информация (добре?) За вашия уебсайт. Обикновено се препоръчва да се включват снимки на хората, които притежават и управляват уебсайта.

Пример за уебсайт - Bulldog SkincareПример – страницата за информация на Bulldog Skincare изпраща приятно и запомнящо се съобщение.

Страница за контакти

Важно е да общувате с вашите потребители и потенциални клиенти. Оттук – страницата за контакти. Включете всички възможни канали за комуникация (профили в социалните медии, формуляри за контакт, имейл адрес и т.н.), за да сте сигурни, че посетителите ви могат да достигнат до вас.

Пример за уебсайт - SurvicateПример – Страницата за контакти на Survicate е красиво проектирана с големи формулярни полета, ясни призиви за действие; и се състои от цялата необходима информация.

Разширете обхвата си в социалните медийни платформи

Вашият уебсайт също трябва да има присъствие в платформи за социални медии, където повечето от вашата целева аудитория се мотаят. За BuildThis.io това означава Facebook и Twitter. За други това може да е LinkedIn, Tumblr или Pinterest.

Ето няколко съвета за маркетинг в социалните медии за начинаещи.

Добавете фавикон

Видяхте ли буквата „B“В жълт кръг, който се появи вляво на раздела на браузъра ви? Това е известно като „фавикон“. Подобно на лого, favicon е по-малък визуален елемент, който представлява уебсайт.

Favicon е изящна малка техника на брандиране, която често се пренебрегва от собствениците на уебсайтове. Ако това ви звучи като вас – използвайте тези безплатни генератори за фавикон, за да ви помогнат.

Направете често задавани въпроси за уебсайт

Можете ли да направите свой собствен уебсайт безплатно?

Можете да създадете безплатен уебсайт, като използвате безплатен уеб хостинг като офертите на 000Webhost или чрез използване на безплатен план, предлаган от някои строители на уебсайтове. Например, Wix предлага безплатен план с ограничени ресурси, който е подходящ за малки уебсайтове с малък обем.

Как да създам уебсайт за моя бизнес?

Създателите на уебсайтове са идеален начин за малкия бизнес да създават свои собствени уебсайтове, без да е необходимо да се възлагат външни източници. Тези опции не изискват технически познания и често предлагат предварително проектирани шаблони, които могат да бъдат полезни > Щракнете тук, за да започнете.

Кой е най-добрият строител на уебсайтове?

„Най-доброто“ е субективен термин – това, което е най-добро за нас, може да не е подходящо за вас. По отношение на популярността – Squarespace е най-популярният създател на уебсайтове с 22% пазарен дял. Следват Wix и GoCadral на GoDaddy на второ и трето място съответно.

Мога ли да създам уебсайт в Google?

Google предлага строител на сайтове като част от гамата си от G Suite. Цените започват от $ 5,40 / потребител / месец.

Как да създам PDF от уебсайт?

Ако на вашия компютър е инсталиран Adobe Reader, можете да създадете PDF от уеб страница bt, като натиснете CTRL-P. От менюто за печат, което се отваря, изберете изход в PDF и след това запазете файла.

Направи го, сега!

Вече знаете повече от достатъчно, за да създадете и изградите успешен уебсайт. Време е да накарате знанията си да работят. Започнете сега и разтърсете интернет!

* Превод: EN ID

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map