Kako izraditi web stranicu: Vodič za početnike A-do-Z

U ovom ću vam članku pokazati bitne korake u stvaranju web stranice.


 1. Registrirajte ime domene
 2. Prijavite se za web hosting
 3. Dizajnirajte svoju web stranicu
 4. Potvrdite i testirajte svoju web lokaciju
 5. Finetune i rastu

Stvaranje osnovne web stranice je jednostavno. Sam rad ne bi trebao potrajati više od sat vremena. Međutim, razumijevanje svojih izbora i uklapanje u vaše stanje nije jednostavan podvig.

Budući da je potrebno da neki koraci zahtijevaju dodatno znanje koje nije u ovom članku, po potrebi sam uključio veze do detaljnih izvora..

Zašto stvarate web stranicu

Prije nego što započnemo, važno je najprije definirati svoju svrhu.

Svi znamo da web stranica može biti važan dio vaše mrežne prisutnosti – kao poslovni subjekt ili pojedinac. Za pojedinca to može biti jednostavna kao osnovni profil ili detaljna kao i cijeli vaš portfelj. Za tvrtke to treba smatrati dijelom vaše imovine i odnositi se na vaš profil, proizvode ili stvari koje radite.

Imajući na umu jasnu svrhu omogućuje vam donošenje bolje odluke niz put – tj. Koje platforme koristiti, koje marketinške kanale koristiti i sl..

Neki tipični razlozi za izradu web stranice:

 • Za prodaju proizvoda – Ako vam je osnovni cilj prodaja proizvoda, vaše web mjesto treba sadržavati izloge proizvoda, internetsku košaricu, osigurani ulaz plaćanja i po mogućnosti sustav prodajnih mjesta.
 • Do prikaz informacija – Ako vam je cilj prikazivanje tvrtke ili osobnih podataka, razmislite o izgradnji jednostavne web stranice s jednom stranicom na pristupačnoj platformi.
 • Dijeliti trenutne ideje i iskustva – Blog je obično najbolji za korisnike koji vole pisati i dijeliti svoje ideje sa svijetom.

Ovi razlozi ne moraju biti međusobno isključivi. Na primjer, možete imati web stranicu koja kombinira dva ili više gore navedenih elemenata.

Bitni koraci za izgradnju vlastite web stranice

Nakon što razvrstate ciljeve svoje web stranice, vrijeme je za izgradnju! Da biste započeli, prvo morate…

1. Registrirajte ime domene

Što je naziv domene?

Za pokretanje web stranice, prvo što vam treba je naziv domene.

Naziv domene je adresa koja identificira vaše web mjesto na Internetu. Neki primjeri uključuju Yahoo.com, Google.com ili BuildThis.io (web mjesto koje trenutno čitate).

Gdje registrirati ime domene?

Da biste posjedovali domenu, morat ćete je registrirati kod registrara domene.

Registar domena pomoći će vam da provjerite je li naziv domene jedinstven prije nego što će vam omogućiti da nastavite s registracijom. GoDaddy i NameCheap dva su popularna registra registra domena. Koristim ih za upravljanje mojim domenama već jako dugo.

Kako odabrati ime domene?

Odabir imena domene često je najteži dio jer ne samo da mora odražavati vašu marku, već će biti jednostavan, jednostavan i nezaboravan..

Naziv vaše domene mora biti jedinstven – ime ne smije posjedovati druga osoba ili organizacija u cijelom svijetu. Opće pravilo koje trebate imati na umu za stvaranje imena domena su:

 • Neka bude kratko i lako za pamćenje
 • Ne upotrebljavajte zaštićena imena
 • Idite za .com ili .net kad je to moguće
 • Budite kreativni i koristite složene ili sastavljene riječi
 • Pokušajte to učiniti ključnim riječima relevantnim

Savjeti koji se mogu razumjeti

 • Ako vam je teško shvatiti naziv domene, za ideje uvijek možete koristiti generatore naziva domena. Neki od popularnijih su Wordroid i Lean Search Domain.
 • Ako ste početnik, preporučujemo vam da odete u GoDaddy ili Namecheap kako biste pronašli naziv domene. Oba početnika olakšavaju kupnju i registraciju imena domene.

2. Prijavite se za račun za web hosting

Što je web domaćin?

Web domaćin je veliko računalo (aka poslužitelj) koje se koristi za spremanje datoteka potrebnih kao dio vaše web stranice.

Zamislite to kao kuću koja pohranjuje namještaj i kućanske aparate – kuća je vaš web domaćin i sve što vam ide u kuća je sadržaj vaše web stranice. Sadržaj web mjesta obično uključuje tekst, slike, videozapise i sve druge elemente za koje smatrate da su potrebni.

Koji su vaši izbori u hostingu??

Web hosting danas dolazi u raznim paketima. Tradicionalno, pružatelj web hosting usluga sudjeluje samo u iznajmljivanju poslužitelja s osnovnim softverom i tehničkom podrškom. Hostovanje vaše web stranice s tradicionalnim pružateljem usluga hostinga obično je jeftinije i fleksibilnije; ali vam treba malo dodatnog rada za postavljanje web stranice.

U današnje vrijeme tvrtke kombiniraju različite usluge zajedno i korisnicima omogućavaju izradu, hostiranje i upravljanje web stranicama sve od jednog davatelja usluga. Ovim tvrtkama obično nazivamo graditelje web stranica ili graditelje internetskih trgovina. Hosting web stranica na tim „paketima“ platforma je obično skupa i manje fleksibilna; ali lako ćete izraditi web stranicu ili internetsku trgovinu.

Hosting platforma za početak

Ako tek počinjete – osnovni zajednički hosting obično je dovoljno dobar. Za to preporučujem Hostinger Single Plan – koji vam omogućuje hostiranje jedne web stranice po niskoj cijeni od samo 0,80 USD / mjesečno.

Hostinger HostingJedinstveni plan hostingera – hostirajte jednu web stranicu s 10 GB SSD-a i 100 GB propusnog opsega (više nego dovoljno za početnike) po cijeni od 0,80 USD / m.

Hosting platforma za e-trgovinu / internetske trgovine

Ako planirate prodavati proizvode izravno s vaše web stranice (e-trgovina), trebali biste provjeriti Shopify Basic (početna cijena 29 USD / mjesečno).

Shopify platforme800.000 trgovina e-trgovine koristi Shopify, uključujući NBA Lakers Store i Tattly.com. Shopify Basic počinje od 29 USD mjesečno.

Hosting platforma za web stranice / male tvrtke koje su jednostavne za izradu

Ako vam je potrebno jednostavno web mjesto s prikazom vašeg poslovnog portfelja i kontaktnim podacima, paketna opcija za hosting može biti ispravna. Wix i Weebly su dva graditelja web mjesta koja mi se sviđaju – o njima opširno pišemo, a naše recenzije možete provjeriti ovdje – Wix pregled / Weebly pregled.

Wix kao opcije u paketuPonuđen kao internetska usluga, Wix vam omogućuje rad s povuci-i-ispusti vizualnim uređivačem na izgradnji vaše web stranice, čak i ako nemate znanje o kodiranju. Wix Unlimited plan kreće se od 12,50 USD mjesečno.

Savjeti koji se mogu razumjeti

 • Dostupne su različite vrste hostinga: zajednički hosting, namjenski hosting poslužitelj i cloud / VPS hosting.
 • Ako ste mala web lokacija, jeftinije je ići na zajedničke hosting planove. Većim web lokacijama preporučuje se korištenje ili cloud ili namjenski hosting.
 • Neke ključne osobine koje trebate uzeti u obzir prije odabira web-domaćina su njihove cijene, brzina poslužitelja i brzina produženja. Hostinger (za početnike), kao i InMotion Hosting i SiteGround (za veće web stranice), neka su od popularnih imena.
 • Razmislite o tome da upotrebljavate graditelja trgovina, poput Shopify ili BigCommerce, ako planirate prodavati proizvode izravno s vaše web stranice.

3. Dizajnirajte svoje web stranice

Nakon što pripremite naziv svoje domene i web-domaćina, vrijeme je da nešto stavite na Internet. Da biste dizajnirali web stranice, možete unajmiti web programera ili to učiniti sami.

Ovdje detaljno razgovaramo o tome kako dati outsourcing zadatak web razvoja. Treba preskočiti sljedeće korake i prijeći na tu stranicu ako namjeravate angažirati nekoga da razvije vašu web stranicu.

Za DIYers, ovdje su tri jednostavna načina dizajniranja web stranice:

1 – Što-što-vidite-što-šta-dobijete (WYSIWYG) web uređivač

WYSIWYG uređivač omogućuje vam postavljanje web stranice i dizajn web stranica ispočetka bez potrebe za kodiranjem. Djeluje kao što bi to činio uobičajeni program za obradu teksta – započinjete s predloškom ili praznom stranicom, a zatim kreirate stranice web mjesta. Nakon što je to učinjeno, napunite ih sadržajem i čitavu mapu prenesite na vaš web domaćin pomoću programa protokola za prijenos datoteka (FTP).

Za upotrebu ove metode najbolje je ako imate osnovne HTML / CSS vještine i općenito znanje o tome kako Internet funkcionira.

Na raspolaganju je nekoliko WYSIWYG web uređivača – neki su besplatni za nekomercijalnu upotrebu, dok drugi mogu zahtijevati plaćenu licencu. Microsoft Expression Web, Google Web Designer, BlueGriffon, i Otvoreni element su neki dobri za provjeru.

Za FTP program – FileZilla i WinSCP dvije su najbolje besplatne opcije.

Microsoft Expression - WYSIWYG uređivačPrimjer – evo snimke zaslona Microsoftovog izraelskog izraza Expression. Popis mapa (lijevo) – strukturirajte web mjesto pomoću mapa. Uređivač (u sredini) – Ovdje napišite i formatirajte tekst. Stilovi / okvir alata (desno) – Stil i dizajn stranice pomoću CSS-a (izborno). Imajte na umu da ćete trebati izraditi indeks naziva stranice (.html / .htm / .php / .asp) – on će raditi kao početna stranica vaše web stranice.

Ova je opcija moguća samo ako koristite tradicionalni hosting (tj. Hostinger). Upotreba WYSIWYG uređivača fleksibilna je i zabavna ako volite učiti web kodiranje … ali to nije izvediva opcija za početnike koji žele web mjesto odmah.

2- Korištenje sustava za upravljanje sadržajem (CMS)

Većina web stranica danas se izrađuje i upravlja CMS-om. CMS ima brojne prednosti s gledišta vlasnika web mjesta. Jednostavni su za upravljanje, fleksibilni u dizajnu i razvoju, a ekonomični (besplatno!) – tri ključne prednosti.

Ako već niste čuli za to – WordPress, koji koristi oko 33% svih web stranica na Internetu, je najpopularniji CMS na svijetu.

Za one koji se odluče za konvencionalnu opciju hostinga u koraku # 2, možete instalirati WordPress sa samo nekoliko klikova.

Instaliranje WordPress-a u HostingerEvo kako možete postaviti WordPress na Hostinger. Prijavite se na svoj Hostinger račun, idite na web mjesto > Automatski instalacijski program > WordPress > Postavljanje lozinke i imena web mjesta > Instalirati.

Osnovni okvir web stranice dobit ćete nakon instaliranja WordPress-a. Tada možete dizajnirati svoje web stranice pomoću WordPress predloška. Unaprijed izgrađene WordPress predloške su besplatno dostupno na WordPress.org (službeni direktorij tema). Ili možete kupiti premium predloške od profesionalnih programera poput Elegant Themes ili Artisan.

Disha je ovdje objasnila kako stvoriti blog ili web stranicu koristeći WordPress. Slijedite upute u slučaju da su vam potrebne dodatne informacije.

Napomena – Ne možete koristiti CMS ako ste u koraku br. 2 odlučili ići s platformom “Bundle” kao što su Wix ili Weebly.

3. Korištenje alata za crtanje i spuštanje web mjesta / trgovine

Alat za izradu web lokacija / trgovina s povlačenjem i ispusta najlakši je i najbrži način za izradu web stranice.

Ne trebaju vam nikakve web vještine razvoja – samo odaberite unaprijed izgrađeni predložak, zgrabite potrebne graditeljske elemente od graditelja (npr. Obrazac za kontakt, padajuće izbornike, Google Map, gumbe za plaćanje, košaricu, itd.) I cjelovita web stranica je spremna.

Internetom su razbacani mnogi graditelji web stranica – Wix i Weebly su dva najpopularnija. I kao što je već spomenuto, Shopify bi bio odličan izbor ako gradite internetsku trgovinu.

Wix demo

Stvaranje i uređivanje web mjesta pomoću Wix EditoraDizajniranje web stranice na adresi Wix: Izbornik web mjesta (lijevo) – Upravljanje stranicama, odaberite pozadinu web mjesta, postavite navigaciju po web mjestu, dodajte tekstove i poveznice, ovdje prenesite slike itd. Poravnanje (u sredini / lijevo) – ovdje rasporedite i poravnajte elemente web stranice; Pregled (gore desno) – spremite, pregledajte i objavite svoju web stranicu.

Izrada web stranice na unaprijed izgrađenim predlošcima WixaWix predlošci – na Wixu postoje stotine unaprijed ugrađenih predložaka (pogledajte sve).

Shopify demo

Izrada i uređivanje web mjesta pomoću Shopify uređivačaDizajnirajte svoju internetsku kuću s unaprijed izgrađenom temom na Shopify. Izbornik (lijevo) – Odaberite teme i ovdje dodajte elemente trgovine (slajdovi, naslovi, slike, podnožja, itd.); Pregled (u sredini / desno) – ovdje pregledajte svoju trgovinu.

Otkrijte predloškeShopify nudi širok raspon besplatnih i vrhunskih tema (pogledajte primjere).

Demonstracija graditelja web mjesta Hostgator

Gator Web BuilderKorištenje Gator Web Builder-a – Izbornik (slijeva) – Ovdje odaberite teme, dodajte stranice i dodajte odjeljak stranice; Pregled (u sredini / desno) – premještanje između stranica na gornjoj navigacijskoj traci; spremite, pregledajte i objavite svoju web stranicu.

Besplatne teme u programu Gator Website BuilderPotpuno prilagodljivi i responzivni predlošci web stranica ponuđeni u Hostgator Builderu web stranica.

Savjeti koji se mogu razumjeti

 • Pregledajte besplatne predloške web-mjesta e-commerce na jednoj stranici Shopify, BigCommerce, Wix i Weebly.
 • Detaljne upute za izradu web stranice pomoću Wixa
 • Pogledajte primjere web stranica izgrađenih s Wixom
 • Detaljne upute za izradu web stranice pomoću usluge Shopify
 • Pogledajte primjere web stranica izgrađenih pomoću Shopifyja

4. Provjeravanje i testiranje vaše web stranice

Nakon što je vaša web lokacija spremna – vrijeme je da provjerite i testirate kako to funkcionira u glavnim preglednicima (Chrome, Firefox, Safari, Microsoft Edge, IE 11 itd.) Kao i na različitim veličinama zaslona.

Te testove možemo izvoditi uz pomoć besplatnih alata na mreži.

Provjera oznake

W3C - Ovjerite svoju web stranicu nakon što završite s izradomJednostavno provjerite označavanje web lokacije W3C usluga provjere markiranja.

Što je provjera oznake? Jezici kodiranja ili skripte kao što su HTML, PHP itd. Imaju svaki svoj oblik, vokabular i sintaksu. Provjera oznake postupak je provjere slijedi li vaša web stranica ta pravila.

Test preglednika

Testirajte svoju web lokaciju u različitim preglednicimaPregledajte do 115 različitih preglednika u jednom snimku BrowserShots.

Screen test

Testirajte svoju web stranicu u različitim veličinama zaslonaKoristiti Screenfly za pregled vaše web stranice na monitorima, tabletima, pametnim telefonima i drugim veličinama zaslona.

5. Fino ugađanje i razvoj vaše web stranice

Objavljivanje vaše web stranice na internetu prva je faza. Ima još mnogo stvari koje treba učiniti kako bi se osigurao uspjeh vaše web stranice. Evo nekoliko zadataka za početak …

Fino podešavanje brzine web stranice

Google je jasno rekao da je brzina web stranice jedan od faktora rangiranja. To znači da se vaša web lokacija može rangirati ako se brzo učitava.

Također – brže se učitava vaša web stranica, sretniji će posjetitelji vaše web stranice. Dokazano je u bezbroj studija slučaja i eksperimenata da će sporo učitavanje web mjesta oštetiti korisničko iskustvo i utjecati na njegove web stranice. Amazon bi izgubio procijenjeni prihod od 1,6 milijardi dolara ako bi se njegovo mjesto usporilo čak za jednu sekundu.

Ako je vaša trenutna brzina web stranice mala, naučiti kako to poboljšati.

Poboljšajte vidljivost pretraživanja web stranica

Ne morate biti majstor u optimizaciji tražilice (SEO) da biste primijetili svoju web lokaciju. No, neke su osnovne vještine za optimizaciju pretraživača uvijek dobre.

Izradite račun za webmastere na Google Search Console poslati svoje web mjesto Googleu i otkriti sve SEO probleme. Obavite osnovno istraživanje ključnih riječi i zatim optimizirajte naslov i naslove stranica za svoje primarne ključne riječi. Provedite oznaku sheme na svojoj web lokaciji kako bi se istaknuo od stranica s rezultatima pretraživanja.

Za više SEO savjeta, pročitajte naš vodič za lutke za lutke.

Uvedite HTTPS

Otkako je Google Chrome počeo s označavanjem HTTP web stranica “Nije siguran”, SSL certifikat postao je velika stvar. Da biste osigurali da korisnici web stranicu “vjeruju” – HTTPS veza je obavezna.

Dodajte ključne stranice

Nijedna dva web stranica nikad nije ista jer bi mogla poslužiti drugačijoj svrsi i / ili funkciji. No postoje tri standardne stranice koje bi svaka web stranica trebala imati: Indeks (početna stranica), O stranici i Stranica s kontaktima.

Početna stranica

Početna stranica često je prvo mjesto na koje će većina posjetitelja otići nakon što se iskrcaju na vašoj web stranici. Vaša početna stranica trebala bi pružiti pravi kurs i posjetitelje dovesti dublje u vašu web lokaciju.

Primjer web stranice - HausPrimjer – Početna stranica tvrtke Haus sadrži jasan navigacijski izbornik i dizajn u stilu galerije (što je savršeno za izlog proizvoda).

O stranici

O stranici je riječ o stvaranju izvještaja s posjetiteljima. Omogućuje vam da se predstavite i date detaljne informacije (dobro?) O svojoj web stranici. Obično se preporučuje uključivanje fotografija ljudi koji su vlasnici i pokretanje web stranice.

Primjer web stranice - Bulldog SkincarePrimjer – stranica o buldogu Skincare šalje dopadljivu i pamtljivu poruku.

Stranica za kontakt

Važno je komunicirati sa svojim korisnicima i potencijalnim klijentima. Otuda – stranica za kontakt. Uključite sve moguće kanale komunikacije (profili društvenih medija, obrasci za kontakt, adresa e-pošte itd.) Kako biste bili sigurni da će vas posjetitelji moći kontaktirati.

Primjer web stranice - SurvicatePrimjer – stranica za kontakt Survicate lijepo je dizajnirana s velikim poljima obrasca, jasnim pozivom na radnju; a sastoji se od svih potrebnih informacija.

Proširite svoj domet na platformama društvenih medija

Vaša web stranica također bi trebala biti prisutna na platformama društvenih medija na kojima se većina vaše ciljane publike druži. Za BuildThis.io to znači Facebook i Twitter. Za ostale to može biti LinkedIn, Tumblr ili Pinterest.

Evo nekoliko savjeta za marketing na društvenim mrežama za početnike.

Dodajte favicon

Jeste li vidjeli slovo “B“U žutom krugu koji se pojavio s lijeve strane kartice preglednika? To je poznato kao “favicon”. Poput logotipa, i favicon je manji vizualni element koji predstavlja web mjesto.

Favicon je sjajna tehnika robne marke koju vlasnici web stranica često zanemaruju. Ako vam to zvuči poput vas – iskoristite ovaj besplatni generator favicon-a da vam pomogne.

Napravite često postavljana pitanja o web lokaciji

Možete li napraviti vlastitu web stranicu besplatno?

Možete stvoriti besplatnu web stranicu pomoću besplatno web hosting poput ponude za 000Webhost ili pomoću besplatnog plana koji nude neki graditelji web stranica. Na primjer, Wix nudi besplatni plan s ograničenim resursima koji je pogodan za male web stranice s malim količinama.

Kako mogu stvoriti web mjesto za svoje poslovanje?

Graditelji web stranica idealan su način za male tvrtke da izrade vlastite web stranice bez potrebe za outsourcingom. Ove opcije ne zahtijevaju tehničko znanje i često nude unaprijed dizajnirane predloške koje mogu biti korisne > Kliknite ovdje za početak.

Koji je najbolji web dizajner?

“Najbolje” je subjektivan pojam – ono što najbolje za nas možda nije najbolje za vas. U pogledu popularnosti – Squarespace je najpopularniji graditelj web stranica s 22% tržišnog udjela. Nakon njih slijede Wix i GoDaddy’s GoCentral na drugom i trećem mjestu.

Mogu li stvoriti web mjesto na Googleu?

Google nudi izradu web stranica kao dio svoje ponude u G Suiteu. Cijene kreću od 5,40 USD / korisnik / mjesec.

Kako mogu stvoriti PDF s web mjesta?

Ako na vašem računalu imate instaliran čitač Adobe, možete stvoriti PDF s web stranice bt pritiskom na CTRL-P. Iz izbornika za ispis koji se otvori odaberite izlaz u PDF, a zatim spremite datoteku.

Završite sada!

Sada znate više nego dovoljno za stvaranje i izgradnju uspješne web stranice. Vrijeme je da svoje znanje postavite na posao. Krenite odmah i skačite po internetu!

* Prijevod: EN ID

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map