Najbolji graditelji internetskih trgovina za novajlije i mala poduzeća u 2020. godini

* Ažuriranja: Ažurirane cijene i značajke ažurirane za 2020 .; dodan odjeljak FAQ.


Internetska maloprodajna prodaja širom svijeta iznosi 2,3 trilijuna dolara u 2017. godini, a predviđa se da će prihod u 2021. narasti na 4,88 bilijuna dolara (izvor). U 2019. godini e-trgovina obuhvaća više od 13% svih prihoda od maloprodaje u svijetu.

Internetsko maloprodajno poslovanje je ogromno.

Nedostaje vam (puno!) Ako vaša tvrtka nije proširila domet na mreži.

Pojavom graditelja internetskih trgovina nikad nije bilo lakše stvoriti internetsku trgovinu – čak i ako ste tek početnik bez iskustva u razvoju web stranica.

Postoji nekoliko sjajnih graditelja web stranica eCommerce namijenjenih početnicima koji samo žele jednostavnu i funkcionalnu internetsku trgovinu. Smanjili smo ga na najboljih pet koji su izvrsni za sve korisnike novih ili malih poduzeća s ograničenim proračunom.

Ukratko: Usporedite najbolje graditelje web trgovina

Usporedite značajke i pregledajte cijene graditelja internetskih trgovina u sljedećoj tablici.

Značajke
Shopify
BigCommerce
Volusion
Wix
Weebly
Zyro
Aplikacije i teme1200+ aplikacija & 100+ tema470+ aplikacija & 110+ tema70+ aplikacija & 40+ tema260+ aplikacija & 500+ tema270+ aplikacija & 50+ temaNema aplikacija & 11 tema
podrškaE-pošta, chat uživo & telefonE-mail & telefonLive chat & telefonE-mailE-pošta, chat uživo & telefonLive chat & e-mail
Naknada za transakciju0,5 – 2,0%0%0%2,9%++2,9%++0%
Gateways plaćanja100+ Gateways plaćanja WorldWide60+ Gateways plaćanja WorldWideAuthroize.net, Digital River, FirePay, PayPal Pro, StripePrihvatite glavne kreditne karticeStripe, Square, PayPal Express, Autorize.netNepoznata
Najbolji plan za mali bizOsnovni – 29 USD mjesečnoPlus – 29,95 USD mjesečnoOsobno – 29 USD mjesečnoVIP – 35 USD mjesečnoPosao – 25 USD mjesečnoe-trgovina – 14,99 USD mjesečno
Što dobiješNeograničeni proizvodi i pohrana s naprednim značajkama e-trgovineNeograničeni proizvodi i propusnost. Do 150.000 USD internetske prodaje godišnje10.000 proizvoda s propusnošću od 10 GB. Prioritetna podrška20 GB pohrane i neograničena propusnost s korisnim značajkamaNeograničeni proizvodi sa značajkama za prodaju na mrežiPopis do 100 proizvoda
Pogodan zaOzbiljan vlasnik e-trgovine, koji traži najbolju ponudu.Internetska trgovina svih veličina na temelju prihoda; najbolje alternative Shopifyju.Mali ili pojedinačni prodavač koji želi prodavati fizičke proizvodePostojeći Wix korisnik koji želi nadograditi svoju web stranicu kako bi postao internetska trgovina.Korisnici koji žele jednostavnu i jeftinu internetsku trgovinu na svojoj web stranici.Pokretanje web mjesta za e-trgovinu
PosjetitiShopify.comBigCommerce.comVolusion.comWix.comWeebly.comZyro.com

Najbolje ocijenjeni graditelji internetskih trgovina – Pregledajte značajke & cijena

1. BigCommerce

BigCommerce Builder internetske trgovine - osnovni planBigCommerce – Isprobajte BigCommerce besplatno 15 dana (nije potrebna kreditna kartica), kliknite ovdje.

Bez obzira jeste li ozbiljan vlasnik tvrtke ili ste tek početnik, BigCommerce nudi mnoštvo funkcija koje su vrlo korisne. Važno je ipak napomenuti da njihova web stranica može biti malo zbunjujuća za nove posjetitelje.

Zbog dubine značajki koje ima BigCommerce, može zadovoljiti ogroman krug korisnika. Svoje proizvodne linije podijelili su u dva glavna segmenta – Enterprise i Essentials. Ako nemate tvrtku za više milijardi dolara, veće su šanse da ćete htjeti pogledati odjeljak Essentials.

BigCommerce Essentials korisnicima nudi platformu „sve u jednom“ koja vam pomaže u svakoj fazi od prijave do rada na vašoj web stranici. Od besplatnih predložaka za početnike koji će vam pomoći u dizajnu do drugih opsežnih značajki poput prodaje na više kanala, marketinških alata i još mnogo toga – BigCommerce Essentials ima sve.

Oni također imaju vrlo veliku podršku, a to je moguće iskoristiti na više načina. Osim uobičajenih kanala pomoći, također možete imati koristi od njihovih tečajeva na zahtjev koji vam pomažu da naučite osnovno kako rasti svoju web lokaciju.

Možete ih isprobati s 15-dnevnim besplatnim probnim vremenom, nije potrebna kreditna kartica.

Ovdje pročitajte detaljni pregled BigCommerce-a.

Ključne značajke BigCommercea

 • Širok izbor tema – Izgradite prekrasnu internetsku trgovinu s lako prilagodljivom temom
 • Prodaja svugdje – integrirajte se s eBayom, Amazonom, Facebookom, Trgom, Google Shoppingom i još mnogo toga
 • Podrška za otpremu i oporezivanje – Automatski izračunajte stope otpreme i porez
 • Sveobuhvatni analitički alati – ugrađena analitika u trgovini i povezanost s Google Analyticsom; izvesti podatke o prodaji i podatke o proizvodima u CSV ili XML formatu
 • Dropshipping mogućnosti – Različite aplikacije dostupne za Dropshipping posao
 • Najbolje SEO mogućnosti – Solidne SEO značajke i podrška
 • Nema naknada za transakcije u svim planovima – prodajte i zaradite više pomoću BigCommercea

BigCommerce cijene

 • Standardno – 29,95 USD mjesečno
 • BigCommerce Plus – $ 79,95 mjesečno
 • Pro – 299,95 USD mjesečno

2. Shopify

Shopify e-commerce platformu - izgradite i razvijajte svoje poslovanje na mrežiShopify – isprobajte Shopify besplatno 14 dana (nije potrebna kreditna kartica), kliknite ovdje.

Jedinstveno rješenje za sve vlasnike tvrtki, Shopify je rješenje za one koji žele pokrenuti trgovinu eCommerce na svojoj web stranici. Shopify vam omogućava pristup tvorcu web trgovina koji vam omogućuje izradu web mjesta upravo onako kako vi želite.

Pomoću unaprijed ugrađenih predložaka Shopify vrlo je jednostavno stvoriti trgovinu e-trgovine. Možete birati između više od stotinu različitih predložaka. Sve predloške profesionalnog izgleda prilagođeni su mobilnim uređajima.

Oni čak uključuju brojne značajke kao što su SEO, marketinški resursi, integracija društvenih medija, sigurna košarica za kupnju, pa čak i podrška preko 100 pristupnika za plaćanje. Ako su vam potrebne dodatne značajke za proširivanje trgovine, možete odabrati odgovarajući dodatak iz Shopify trgovine aplikacija – dolaze s besplatnim i plaćenim.

Ako je vaša internetska trgovina sa sjedištem u SAD-u ili Kanadi, možete koristiti Shopify plaćanje i rješenje za otpremu. Plaćanje putem usluge Shopify u potpunosti je integrirano s vašom trgovinom. Ne morate platiti nikakvu naknadu za transakciju. Inače, naplatit ćete do 2% transakcijske naknade za svaku prodaju.

Saznajte više – pročitajte našu detaljnu recenziju na Shopify.

Shopify ključne značajke

 • Skalabilnost – Snažan graditelj internetskih trgovina za male i velike tvrtke
 • Prodaja svugdje – integrirajte se s Amazonom, Facebookom, Instagramom i još mnogo toga
 • Ugrađeni dizajn pročelja trgovine – 100+ profesionalnih predložaka za web stranice e-trgovine (besplatno & premija)
 • Shopify Point-of-Sale – objedinite izvanmrežnu trgovinu i internetsku prodaju
 • Shopify Payment – Prihvatite plaćanje kreditnom karticom bez računa treće strane
 • Podrška za dostavu – Automatski izračunajte stope isporuke i ispisujte naljepnice za dostavu USPS
 • Shopify Generator Business Name – Odaberite svoje izvorno ime tvrtke uz pomoć automatiziranog alata
 • Exchange Marketplace – Kupite, prodajte ili prenesite svoju Shopify trgovinu na jednostavan način
 • Najveće aplikacije i podrška u zajednici – Shopify podržava velika zajednica neovisnih programera; Shopify App Store prepun je tona korisnih dodataka

Pozovite cijene

 • Shopify Lite – 9 USD mjesečno (ograničene mogućnosti)
 • Osnovni Shopify plan – 29 USD mjesečno
 • Kupujte – 79 dolara mjesečno
 • Napredno Shopify – 299 USD mjesečno

3. Volzija

VolusionVolusion – Isprobajte 14 dana besplatno (nije potrebna kreditna kartica), kliknite ovdje.

Za one koji žele izgraditi internetsku trgovinu koja izgleda glatko i čisto, Volusion nudi sve alate koji su najprikladniji za izgradnju vizualno atraktivne e-trgovine koja nije pretjerano bljeskalica..

Mnogi aspekti Volusionovih alata za izradu web stranica mogu se prilagoditi kako bi vam pomogli u prodaji bilo koje vrste proizvoda, međutim njihov je dizajn usmjeren na prodaju fizičke robe.

Web-lokacija e-trgovine sa Volusionom omogućuje kupcima da lako pregledavaju vašu trgovinu i pregledavaju bilo koje proizvode koje prodajete.

Ključne značajke Volusion

 • Podrška za plaćanje – prihvatite plaćanje kreditnom karticom putem Stripea, Authorize.net i još više.
 • Stranica proizvoda – Privlačna stranica za prezentaciju proizvoda s funkcijom zumiranja i galerijom slika
 • Napuštena funkcija košarice – Oporavi više prodaje
 • Ocjene korisnika – Neka vaši korisnici pregledaju i ocijene vaše proizvode
 • Prijateljski za mobilne uređaje – Sve web stranice i internetske trgovine optimizirane su za korisnike mobilnih uređaja

Volusion cijene

 • Osobno – 29 dolara mjesečno
 • Profesionalni – 79 USD mjesečno
 • Posao – 299 USD mjesečno

4. Wix

Wix početna stranica - graditelj web mjesta i e-trgovineWix prodavaonice – kliknite ovdje kako biste isprobali besplatno.

Wix je završio 154 milijuna registriranih korisnika u 190 zemalja i oni se brzo razvijaju. Za tvrtke koje žele započeti malu tvrtku u svijetu e-trgovine, Wix je sjajno rješenje za izgradnju web-mjesta jer za nekoliko minuta možete imati spremnu web lokaciju..

Jedna od sjajnih stvari o Wixu jest to što pruža usluge onima koji nemaju znanje o pokretanju web stranice. Od pružanja predložaka do odabira fontova, žlicom vam pružaju svu pomoć koja vam je potrebna da biste imali web mjesto.

Iako je Wix poznatiji za općenitu web stranicu, oni imaju i snažan alat za izradu web stranica eCommerce koji je prilično moćan.

Ovdje pročitajte našu detaljnu Wix recenziju.

Ključne značajke Wix trgovina

 • Jednostavan za upotrebu uređivač – napravite trgovinu pomoću alata za povlačenje i ispuštanje
 • Wix Logo Maker – Dizajnirajte prilagođeni logotip koji odgovara vašoj robnoj marki
 • Generator naziva tvrtke – odaberite izvorno i nezaboravno ime za svoju tvrtku
 • Prijateljski za mobilne uređaje – Sve web stranice i internetske trgovine optimizirane su za korisnike mobilnih uređaja
 • Dostupno je bloganje – dodajte značajke bloga na svoju web lokaciju e-trgovine jednostavno
 • Predlošci internetske trgovine – Više od 500+ prilagodljivih predložaka u Wix trgovinama

Cijene Wix prodavaonica

 • Neograničeno poslovanje – 17 USD mjesečno
 • Neograničeno poslovanje – 25 USD mjesečno
 • Poslovni VIP – 35 USD mjesečno

5. Weebly

Weebly internetska trgovinaWeebly Internet trgovina – Kliknite ovdje kako biste isprobali besplatno.

Weebly nudi moćnu platformu za izgradnju web stranice, ali još uvijek je pristupačan za tvrtke koje tek počinju. Pored Wixa, Weebly je prilično sličan u pogledu značajki koje nude.

Neke od sjajnih značajki koje nude je mogućnost da na kupcu omoguće pretragu i filtriranje proizvoda koje želi na vašoj web lokaciji.

Ali naravno, najveća prednost Weeblela su njihove cijene. A 12 USD za njihov najniži plan e-trgovine, definitivno je lakše i manje bolno na vašem novčaniku imati web lokaciju za e-trgovinu..

Ovdje pročitajte naš detaljni pregled Weebly.

Ključne značajke web trgovine Weebly

 • Povoljno – najjeftiniji graditelj internetskih trgovina na tržištu, započnite s samo 12 USD mjesečno
 • Automatski kalkulator poreza – Mogućnost postavljanja poreznih stopa za lokacije vašeg kupca
 • Podrška za plaćanje – prihvaćate plaćanja putem davatelja usluga kvadrata ili trećih strana
 • Jednostavno upravljanje trgovinom – Alat za upravljanje zalihama s bedževima i kvadratnim poklon karticama
 • Dobra SEO podrška za SEO alate za poboljšanje vidljivosti vaše web stranice i proizvoda

Weebly cijene

 • Pro – 12 USD mjesečno
 • Posao – 25 USD mjesečno
 • Business Plus – 38 USD mjesečno

6. Zyro

Zyro internetska trgovina – započnite besplatno graditi svoju internetsku trgovinu.

Zyroov cilj je omogućiti izgradnju web stranica lako dostupnim masama, a to uključuje i internetske trgovine. Njihova dvostruka sposobnost znači da novi korisnici imaju napredak na putu čak i kada započinju sa svojim besplatnim planovima – i kasnije mogu nadograditi radi komercijalizacije svojih web stranica. 

No treba imati na umu da upravo ta jednostavnost može biti mač s dvije oštrice. Za korisnike koji su iskusni veterani e-trgovine, možete pronaći ono što je ovdje dostupno. Ako ste, pak, novi, vjerojatno ćete se lako prilagoditi.

Budući da je nova usluga, postoje problemi sa zubima, ali Zyro tim je naporno radio na rješavanju problema. Sve što trebate je stupiti u kontakt s njima i njihova podrška će podnijeti ostale.

U svakom slučaju, s vječno probnim računom, što može poći po zlu?

Zyro ključne značajke:

 • Jednostavan za uporabu graditelja internetskih trgovina
 • Unaprijed dizajnirani predlošci
 • Uključeni su korisni poslovni alati kao što su proizvođač logotipa
 • SEO-optimizirane web stranice
 • Nisu naplaćene transakcijske naknade
 • Podrška prodaje s više kanala

Zyro cijene:

 • e-trgovina – 14,99 USD mjesečno
 • eCommerce + – 21,99 USD mjesečno

Je li graditelj internetske trgovine pravi za vas?

Više od 40% web lokacija na host rješenju u BuiltWith-ovih Top 1,000,000 web-lokacija koristi izradu internetskih trgovina: Shopify, Shopify Plus i BigCommerce (izvor: BuiltWith).

Graditelj e-trgovine ili mrežne trgovine softver je koji je osmišljen da ponudi cjelovito rješenje za izradu web stranice i prodaju na mreži.

Softver se uvelike podiže u postavljanju internetske trgovine kao što su izrada web stranica, postavljanje fronta za trgovinu, izračun zaliha, izračunavanje troškova isporuke, upravljanje zalihama, izvještavanje o prodaji, integracija gateway-a, dizajn trgovine itd.; tako da se možete usredotočiti na vođenje poslovanja.

Graditelj internetske trgovine obično je pogodan za stručnjake i stručnjake. Sve što trebate je naučiti kako koristiti te unaprijed programirane značajke – baš poput korištenja MS Words ili WYSIWYG web uređivača.

Međutim, kao i sve dobre stvari u životu, i graditelji internetskih trgovina imaju svoj udio nedostataka.

Pogledajmo prednosti i nedostatke korištenja izrađivača internetske trgovine:

Pros od Graditelj internetske trgovine

Uobičajene prednosti korištenja programera internetske trgovine uključuju:

 • Nije potrebno kodiranje – stvorite i uredite internetsku trgovinu lako pomoću uređivača povuci i ispusti. Za usporedbu su vam potrebne napredne vještine za web razvoj da biste izradili internetsku trgovinu ispočetka koristeći rješenje otvorenog koda (tj. Web mjesto PrestaShop ili Magento)
 • Tehnička podrška nakon prodaje – Platforme poput BigCommercea i Shopify dolaze s opsežnom podrškom nakon prodaje, pomoć je (obično) udaljena samo jedna e-pošta.
 • Gotovo, lijepo dizajnirano izlog (pogledajte neke od najboljih besplatnih predložaka ovdje)
 • Zaštitite se ugrađenim sigurnosnim značajkama i zajedničkim SSL certifikatima
 • Lako razvijajte svoje poslovanje na više kanala i platformi (Facebook, Instagram, Pinterest, Amazon itd.)
 • Jednostavno se plaća u raznim valutama putem više pristupnika za plaćanje
 • Neki proizvođači trgovina omogućuju vam da na jednom mjestu upravljate mrežnom i izvanmrežnom prodajom (npr. Shopify Pos)
 • Stalna podrška za web stranice (uključujući sigurnost i nadogradnje softvera) bez dodatnih troškova

Nedostaci graditelja internetskih trgovina

Uobičajeni nedostaci upotrebe graditelja internetske trgovine uključuju:

 • Snižavanje poslovne marže – Mnogi graditelji internetskih trgovina naplaćuju transakcijske naknade po prodaji (tj. Shopify pristojbu 0,5 – 2,0%)
 • Neki graditelji internetskih trgovina dolaze sa SEO problemima (struktura URL-a, .htaccess pristup itd.) Koje ne možete ispraviti
 • Život i smrt vaše trgovine, ovisno o platformi. Ako platforma nestane, to vrijedi i za vašu trgovinu

Kako odabrati: Koji graditelj web stranica eCommerce je pravi za vas?

Na internetu su dostupni različiti graditelji internetskih trgovina i odabir prave platforme za vas ovisi o tome što vi i vaša tvrtka stvarno trebate od toga.

Nekako je poput kupovine automobila. Glavna svrha toga je da vas prebaci iz točke A u B, ali postoji više toga kada je pokušavate odabrati. S platformom internetske trgovine glavna je svrha pokazati proizvod koji prodajete, staviti ga u košaricu i dati vam novac. Ali baš kao što kupujete automobil, postoji još toga.

Kada je riječ o odabiru najboljeg graditelja web stranica eCommerce za vaše poslovanje, prethodno treba uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

1. koliki je vaš proračun?

Vaš će proračun odrediti što si možete priuštiti. Ako imate veći proračun, možete nabaviti veći automobil. Isto se odnosi na internetske trgovine i opcije e-trgovine. Veći proračun definitivno će vam pružiti zanimljivije platforme koje nude više ugrađenih značajki. S druge strane, pristupačni će biti jednostavniji i jednostavniji.

 • Izgradnja prodavača bez naknada za transakcije: BigCommerce, Volusion
 • Najjeftiniji graditelj prodavaonica: Weebly

2. Jednostavnost prema korisniku?

Kada tražite graditelja internetske trgovine, morate razumjeti razliku između nečega što radi i nečega što je korisniku prilagođeno. Određeni graditelji usredotočit će se na dizajn preko značajki ili obrnuto. Ako vam ne smeta prolazak kroz upute i korisnički priručnik, možda biste radije imali više značajki i mogućnosti. Neki će možda željeti jednostavan i jasan dizajn preko opskurnih značajki.

 • Većina poslovnih prodavača prilagođenih graditelja: Shopify, BigCommerce

3. Trebate li dodatnu podršku?

Podrška je uvijek sjajna, pogotovo kada možete pozvati nekoga za pomoć. Nažalost, može koštati i novac. Iako će neki možda biti u redu s standardiziranom pomoći ili čineći sve sami, ako vam je potrebna dodatna pomoć, možda biste trebali razmotriti da imate programera na retainer-u.

 • Gradite trgovinu s najboljom zajednicom podrške: Shopify

4. Trebate li izvanmrežnu prodaju / zalihe?

Pomoću platformi e-trgovine možete upravljati svojim narudžbama i oglasnim prostorom. Neke platforme omogućit će vam da ga sinkronizirate i s izvanmrežnom prodajom. Možete ih koristiti i kao sustav za izvanmrežno naručivanje tako da vaš inventar / plaćanje može nesmetano raditi između internetske i izvanmrežne trgovine.

 • Gradite prodavaonicu s ugrađenim POS sustavom: Shopify

5. Koje su osnovne značajke internetske trgovine?

Dobar graditelj internetske trgovine trebao bi ponuditi osnovne značajke koje će vam trebati za web mjesto e-trgovine, kao što su SSL certifikati, funkcije košarica, značajke SEO web mjesta, izvještavanje o prodaji i zalihama, oporavak kartice i dodaci za transakcije. Neki će ponuditi više značajki i dodataka, ali kompromis znači da treba imati posla sa složenijim sučeljem.

 • Graditelj internetske trgovine s najboljim značajkama: BigCommerce

Često postavljana pitanja o graditeljima web stranica eCommerce

Mogu li koristiti vlastitu domenu s graditeljem internetske trgovine?

Da, to možete učiniti s većinom graditelja internetskih trgovina. Svih pet platformi koje preporučujemo u ovom članku omogućuju korisnicima da jednostavno povežu ime svoje domene.

Trebam li kupiti posebne SSL certifikate za svoju internetsku trgovinu?

Većina graditelja internetskih trgovina dolazi s besplatnim zajedničkim SSL certifikatom – stoga od vašeg kraja nisu potrebni dodatni troškovi ili posao. No možete kupiti i instalirati svoj privatni SSL certifikat za svoju trgovinu. Posjedovanje SSL certifikata bitno je ne samo za internetsku sigurnost vaših korisnika, već i za vašu Google ocjenu. Google je to jasno izjavio HTTPS enkripcija je signal za rangiranje u kolovozu 2014.

Koliko naknada za transakcije moram platiti graditelju internetskih trgovina?

Nisu svi graditelji internetskih trgovina naplatili transakcijske naknade – na primjer, BigCommerce ne naplaćuje transakcijske naknade u svim svojim planovima. Međutim, ako do toga dođe, naknade obično variraju od 0,5% do 3% – ovisi o planu koji koristite.

Evo dva primjera:

Omogućite naknade za transakcije
Basic Shopify: 0 – 2% za vanjske kanale plaćanja
Shopify: 0 – 1% za vanjske kanale plaćanja
Advanced Shopify: 0 – 0,5% za vanjske kanale plaćanja

Za upotrebu svih glavnih kreditnih kartica (Visa, Mastercard, American Express, JCB, Discover i debitne kartice Diners Club i kreditne kartice), morat ćete je postaviti tako da odete na odjeljak za prihvaćanje kreditne kartice i odaberete Shopify plaćanja.

Izvrsno naknade za transakcije
Weebly dodaje 2,9% naknade usluge + transakcijske naknade 0,30 USD za Stripe, Authorize.net i PayPal. Na njihove početne i profesionalne planove, Weebly naplaćuje dodatnih 3%, ali možete se odlučiti za poslovni plan kako biste izbjegli dodatnu naknadu.

Trebam li umjesto toga koristiti besplatnog graditelja web stranica eCommerce?

Ne. Ne preporučujemo upotrebu besplatnog alata za izradu web lokacija eCommerce, koje je uglavnom osnovno. Kada je u pitanju izrada web lokacije za e-trgovinu, dobivate ono što plaćate, a često i vrijeme, ono što plaćate je mogućnost korištenja alata i značajki potrebnih za internetsku trgovinu.

Što je internetska trgovina s kapljicama?

Dropshipping je poslovni model u kojem možete prodavati fizičke proizvode bez stvarnih predmeta sa sobom. Kada postoji narudžba kupaca, vlasnici prodavaonica trebaju samo kontaktirati dobavljača. Nakon toga dobavljač isporučuje izravno kupcima. Pogledajte našu nedavnu studiju slučaja i saznajte kako možete pokrenuti Dropshipping tvrtku koristeći Shopify.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map