Провали в Google и какво можем да научим от тях

Когато се спомене думата Google, първото нещо, което идва на ум, е Google търсене. Въпреки че това беше първият и най-успешен продукт, имаше и много други. Сред най-известните встрани от своята търсачка е Android, мобилната операционна система (ОС), която към 2018 г. командва повишаване на погледа 85.1% от пазарен дял на ОС на смартфони.


Днес, благодарение на тези успешни продукти и други, Google (под компанията си майка Alphabet) е капитализирани с огромни 727 милиарда долара. Това го прави една от първите пет съществуващи американски компании. И все пак не всичко е плавно плаване за този технологичен бехемот и той е получил справедливия си дял от яйца на лицето през годините.

Нека да разгледаме някои от глупостите, с които Google е излязъл, и какво им се случва през годините. Не забравяйте, че Google съществува отдавна, така че някои от тези продукти може да се простират от преди много години.

Google Plus

Google Plus

Въпреки че Google Plus се използва от много хора днес, това е далеч от това, което компанията е предвидила, когато стартира. Първоначално предназначен като платформа за социални медии като Facebook, като Google Plus е прехвърлен към предимно интегрирани входни платформи и други разни данни.

Като платформа за социални медии, Google Plus все още бледнее в сравнение с Facebook. comScore, компания за пазарни проучвания, изчислява, че потребителите на Google+ прекарват само около три минути месечно на сайта. Потребителите на Facebook от друга страна прекараха около 405 минути месечно в този сайт.

Да, въпреки всичко това, Google беше категоричен в продължаването на Google Plus доскоро, когато бе открита грешка в API на Google Plus което позволи на разработчиците на приложения на трети страни да изкопаят потребителски данни. Той избра да укроти новината за бъга и – предположихте – се хвана.

Най-накрая ще бъде Google изключване на Google Plus за широката общественост и затягане на ограниченията на разрешенията за приложения.

Google Buzz

Google Buzz

Поредният опит за създаване на мрежа от социални медии, Google Buzz е живял много кратък и неспективен живот от 2010 г. до 2011 г. Той е създаден така, че да позволява на потребителите да публикуват блогове, дискусии и съобщения в интегрирана платформа – отново като Facebook.

Google обаче също има тенденция да управлява подобни неща от отделни екипи и Buzz беше отпаднал в полза на Google Plus. Дори и в такъв кратък живот обаче, Google Buzz успя да бъде плеснат с поне едно дело, когато Harvard Student твърди, че платформата „нарушава очакванията на потребителите, намалява поверителността на потребителите, противоречи на политиката за поверителност на Google и може да е нарушила федералните закони за подслушване“.

Google изтегли щепсела на Buzz през март 2011 г., R.I.P.

Google Notebook

Google Notebook позволява на потребителите да запазват и организират фрагменти от информация от различни онлайн източници. Това звучи като перфектният инструмент за студенти и изследователи (или дори писатели като вашите наистина), нали?

За съжаление, тя стана жертва на технологиите и падна настрани, тъй като разширенията на браузърите, които правят същото, всъщност наводниха пазара. Най-важното е, че тези разширения бяха достъпни и под различни форми на конкурентни продукти като Mozilla Firefox.

След шестгодишна борба, Google Notebook бе прекратен и подобни функции бяха включени в това, което днес е известно като Google Документи.

Google Модератор

Google Модератор

Ако някога сте използвали Reddit най-вероятно ще имате представа за това какъв е бил модераторът на Google. Модераторът е представен през 2008 г. и е предназначен като платформа за потребителите да задават въпроси и отговори, като други потребители класират колко добри са тези въпроси или отговори.

За съжаление на Google, Модераторът не беше толкова популярен като reddit и след дълго изтегляне най-накрая затвори завесите през 2015 г. Това беше още един пример за гиганта на търсачката, който се опитва да поеме функцията на съществуващ продукт и да приеме, че може да просто защото имаше толкова много потребители в своите разбирания.

Жалко, толкова тъжно.

Google Helpouts

Google Helpouts

Още един краткотраен продукт, Google Helpouts беше предназначен за хората да си помагат взаимно чрез видео на живо. Това е като дистанционна помощ по начин, по който вашият помощник може да бъде от другата страна на света и все пак да ви преведе през или дори да ви покаже как да направите нещо.

Хората, които се интересуват да помогнат, могат да изброят своите области на опит и опит в сайта и да получат заплащане чрез Google Wallet. Всичко също е свързано чрез Google Календар, за да може да се подредят тайминг.

За съжаление, предполагам, че моленето на приятел за помощ беше по-популярно, тъй като не е трябвало да им се плаща, така че Google Helpouts, всъщност не получиха много помощ. Той беше затворен през 2015 г., само две години след представянето му.

Picasa

Google Picasa

Технически всъщност не е провал, Picasa се използва от много през годините като онлайн приложение за снимки. Той беше достъпен както за Windows, така и за MacOS, първоначално закупен от Google през 2004 г. Смъртта му се очакваше, тъй като приложението не беше актуализирано дълго време, между другото, тъй като Google Photos се появяваше.

В крайна сметка, Picasa бе прекратено и заменено с Google Photos което беше по-ново и по-богато на функции от Picasa. Мисля, че най-големият проблем на Picasa беше, че той нямаше функции за споделяне, така че когато Google видя на кой начин технологията е подпряна, вместо това реши да надгражда Google Photos.

Все пак, приложение, което беше от полза в продължение на много години.

Google Wave

Google Wave

Друг от по-неясните продукти на Google, Google Wave е бил предназначен от Google, за да позволи комуникация и сътрудничество в реално време? Звучи познато нали? Точно така – Google вече има тези функции в Google Документи, които позволяват на множество хора да имат достъп, да редактират и обсъждат документи или електронни таблици..

Самата вълна днес е трансформирана в проекта Apache Wave и е с отворен код. Wave in a Box, основният му продукт е нещо като уеб сървър, който е по-скоро за използване от развитието, отколкото за всичко останало. Звучи като Google доена вълна за всичко, което си струваше и след това премести частите, които работиха в Google Документи.

Гугъл очила

Гугъл очила

Последното в този списък (и моят личен фаворит) е нещо, което и до днес предизвиква известен дебат. Ще видиш, Гугъл очила, за разлика от други продукти на Google в този списък, не е мъртъв. Обаче, което Google е имало за цел стъклото на Google да наводни пазара като микрокомпютри.

Това беше вид интелигентни дрехи, които всеки може да използва и подпомаган от мъничък компютърен чип, ще може да предостави на потребителя информация на интерфейс за тип дисплей с глава, да прави снимки и видео и други.

Звучи наистина страхотно, а? За съжаление, той никога не се е захванал по някаква причина, въпреки че днес Google Glass намери ниша в някои индустрии. Например, за подпомагане на медицински процедури, за подпомагане на децата с аутизъм в обучението и в производствените производствени линии.

За нормални потребители дори можете да купите Google Glass на места като Amazon, но това ще ви върне повече от 1000 долара или около.

И все пак причината, поради която казвам, че се е провалила, е, че резултатът, макар и възхитителен, не успя да изпълни основната си цел – да наводни потребителския пазар с още един продукт на Google.

Учене от урока на Google

Тези примери на неуспешни продукти от една компания са само върхът на айсберга – има още. И все пак само това ще покаже, че една компания, която е технологично развита и изглеждаща в бъдеще като Google, не е имунизирана от капаните на бизнеса.

Виждате ли, Google е и винаги е била компания, управлявана от търсачки. Това е техният основен продукт, така че всичко, което правят, е с цел да разшири Google Search още повече. Вземете например Android.

Той помогна на производителите да наводнят пазара с достъпни смартфони, които са дълбоко обвързани с толкова много продукти на Google – Google Photos, Google Mail и други. За съжаление, не всичко работи по план, така че Google, както и всяка друга компания, има своя справедлив дял от лимони.

Понякога може да не е така, че даден продукт сам по себе си е лош, но просто не е подходящият момент за него. Вземете случая на Palm Inc., производител на PDA, който се опита да въведе лични цифрови асистенти (PDA) като Palm III през 1998 г..

Спомням си по това време, че бях в последната си година по компютърни науки в университета и успях да се хвана за една. И така, моят екип и аз решихме да създадем приложение за Palm IIIc – нещо за употреба в медицинската област.

Написахме от нулата програма, която ще превърне КПК в бележник на лекар, допълнен с консултация и графика на човешко тяло, с намерение да го свърже в централна база данни. За съжаление, технологията все още не беше удовлетворила нашите нужди и много неща, от които се нуждаехме, все още не бяха излезли или просто се появиха.

И все пак ние управлявахме рудиментарна работна система – първата в нашата страна по това време. В крайна сметка го преустановихме, защото технологичните ограничения направиха концепцията нежизнеспособна по онова време.

Заключение: Направете лимонада!

Да, започна като неуспехи на Google, но всеки може да отнеме нещо от това. Не всичко ново успява и някои стари концепции в крайна сметка се превръщат в по-нови и по-добри неща (дори и няколко години по-късно)

Идеите са това, върху което светът на изобретението работи и да има визия е важно. Само защото имате идея, която се проваля, не означава, че това е пълна загуба – научете нещо от нея и може би, възстановете идеята на по-късна дата.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map