Kako vratiti sigurnosnu kopiju svog WordPress web mjesta

S WordPressom koji napaja više od 34% interneta, sada je vrlo jednostavno graditi i održavati web mjesto. Međutim, postoje mnoge funkcije o kojima treba voditi računa. Recite da morate premjestiti web lokaciju vaše tvrtke na drugog web-domaćina. Ne brinete se – uostalom, to ste već radili. Ali što ako dovršite migraciju, otkrijete da neke kritične WordPress datoteke nisu premještene? Nažalost, ne postoji lako tipka “Poništi” ili “Poništi” koja bi to mogla preokrenuti. Zbog toga je važno održavati sigurnosnu kopiju web mjesta – možete vratiti datoteke i ponoviti migraciju.


Postoji više načina obnavljanja sigurnosnih kopija WordPress web stranica, o kojima ćemo raspravljati u sljedećim odjeljcima. Ali prvo, razumijejmo različite komponente web mjesta koje je potrebno izraditi sigurnosnu kopiju i obnoviti.

Ključne komponente web mjesta WordPress

Svaka WordPress instalacija sadrži razne komponente, koje su njezini bitni sastavni dijelovi. Postoje 4 WordPress komponente za koje biste uvijek trebali stvarati sigurnosne kopije:

 • WordPress jezgra – Ovo čine osnovne datoteke programa WordPress, uključujući izvorni kôd, WordPress funkcije i postavke web stranice.
 • WordPress baza podataka – Ovo se sastoji od zamjenskih datoteka WordPress-a u koje se pohranjuju podaci o vašoj web lokaciji. To uključuje tablice baza podataka koje sadrže vitalne zapise poput korisničkih vjerodajnica, članaka, postova na web stranicama i metapodataka web mjesta.
 • WordPress dodaci – Ovo su dodaci ili alati treće strane koji su integrirani u WordPress instalaciju za poboljšanje opće funkcionalnosti. Mogu se lako preuzeti iz WordPress spremišta i dodati na vašu web stranicu.
 • WordPress teme – Ovo su opet aplikacije treće strane koje se koriste za poboljšanje cjelokupnog izgleda i dizajna vaše web stranice. Poput dodataka, u spremištu i na ostalim mrežnim tržištima dostupno je puno besplatnih WordPress tema.

WordPress sigurnosna kopija obično sadrži sve ove četiri komponente. Kao rezultat toga, vraćanje sigurnosne kopije znači vraćanje tih komponenti na web mjesto. Pogledajmo sada kako izvesti postupak vraćanja.

Dva načina za vraćanje sigurnosne kopije WordPress-a

Vraćanje WordPressa možete izvesti pomoću bilo koje od sljedećih metoda:

 1. Ručno vraćanje pomoću phpMyAdmin alata ili obnove baze podataka pomoću MySQL alat.
 2. Automatsko vraćanje pomoću dodatka za sigurnosnu kopiju za WordPress.

Alati koji su vam potrebni za vraćanje sigurnosne kopije WordPressa

Mi ćemo detaljnije razmotriti svaku od tih metoda obnavljanja u sljedećem odjeljku. Međutim, da biste izvršili ručnu obnovu, prvo morate imati:

 • Pristup phpMyAdmin alat (kojeg pruža vaš mrežni pružatelj usluga) na vašem sustavu.
 • Rezervna kopija podataka vaše web stranice koju želite vratiti.
 • FTP alat poput FileZilla.
 • Korisnička prava za izmjenu datoteka baze podataka, uključujući uređivanje, rezanje i autorska prava.

Metoda br. 1: Izvođenje ručnog vraćanja pomoću phpMyAdmin

Ako ste koristili alat phpMyAdmin za izradu sigurnosne kopije vaše web stranice, lako ga možete koristiti i za vraćanje sigurnosne kopije. Možete samostalno preuzeti alat phpMyAdmin ili upotrijebiti unaprijed instalirani alat koji ste dobili od svog davatelja web hostinga s upravljačke ploče.

Evo koraka koje trebate izvesti:

 1. Prijavite se na phpMyAdmin pomoću korisničkih vjerodajnica.

PHPMyAdmin može se koristiti za izradu sigurnosnih kopija i vraćanje podataka vaše web stranice.

 1. Nakon uspješne prijave, idite na odjeljak “Baze podataka” u kojem možete vidjeti potpuni popis tablica baza podataka za vaše web mjesto..
 2. Odaberite bazu podataka u koju želite vratiti sigurnosne kopije baze podataka.
 3. Prije vraćanja uklonite sve postojeće tablice iz odabrane baze podataka. Da biste to učinili, jednostavno:
  • Kliknite “Kliknite sve” za odabir svih tablica u toj bazi podataka.
  • Kliknite “Ispusti” s popisa “Sa odabranim”.
 4. Da biste uvezli podatke sigurnosne kopije u bazu podataka, idite na karticu “Uvoz” na vašem sučelju phpMyAdmin.
 5. U novom prozoru kliknite gumb “Pregledaj” da biste odabrali mapu vašeg računala odakle želite uvesti sigurnosne kopije.
 6. Na kraju, kliknite gumb “Idi” da uvezete i vratite podatke sigurnosnih kopija u bazu podataka vaše web stranice.

Izvođenje ručne obnove pomoću MySQL-a

Ako ste upoznati sa SQL naredbama i stvorili sigurnosne kopije vaše web stranice pomoću MySQL alata, možete vratiti datoteke sigurnosnih kopija pomoću iste.

Evo upute za uporabu koje trebate izvršiti:

 1. Raspakujte ili izdvojite sigurnosne kopije datoteka (* .tar.gz ili * .bz2 datoteke) koristeći sljedeće SQL naredbe:

Napomena: Ako je sigurnosna kopija baze podataka bila * .tar.gz (na primjer: blog.bak.sql.tar.gz, tada)

tar -zxvf blog.bak.sql.tar.gz

Napomena: Ako je sigurnosna kopija baze podataka bila * .bz2 (na primjer: blog.bak.sql.bz2, tada)

[Email protected]: ~ / datoteka / blog> bzip2 -d blog.bak.sql.bz2

 1. Iz nepakiranih datoteka kopirajte i zalijepite sljedeće SQL upite u svoju MySQL bazu podataka:

[Email protected]: ~ / datoteka / blog> mysql -h mysqlhostserver -u mysqlusername -p ime baze podataka < blog.bak.sql

Unesite lozinku: (unesite svoju mysql lozinku)
[Email protected]: ~ / datoteka / blog>

Pomoću toga možete vratiti sigurnosne kopije baze podataka na web mjesto WordPress.

Iako su obje ove ručne metode učinkovite, korisne su samo za obnavljanje datoteka baze podataka WordPress. Trebate izvršiti neke dodatne ručne korake da biste obnovili ostale WordPress komponente iz dostupnih sigurnosnih kopija. Uz to, za izvršavanje ručnih vraćanja trebate imati dovoljno tehničkog znanja za nesmetano izvršavanje na vašem sustavu i rješavanje problema ako se pojave problemi.

Bolja opcija sigurnosne kopije i vraćanja za početnike ili ne-tehnički WordPress korisnika je automatizirana obnavljanja koristeći WordPress alat za sigurnosnu kopiju i vraćanje dodataka..

Metoda br. 2: Automatsko vraćanje pomoću dodatka

Pogledajmo kako se možete koristiti BlogVault dodatak za vraćanje sigurnosne kopije. To stvara i pohranjuje više verzija sigurnosnih kopija vaše web stranice na sigurnom i neovisnom mjestu. Tijekom postupka vraćanja možete odabrati bilo koju od ovih sigurnosnih verzija za vraćanje na web stranicu.

Da biste izvršili automatsko vraćanje:

 1. Prvo se prijavite i odaberite web mjesto koje želite vratiti.
 2. Na otvaranju stranice “Detalji o mjestu” kliknite gumb “Vrati web mjesto” (prikazano dolje).
 3. Vaša web stranica WordPress bit će vraćena iz najnovije dostupne sigurnosne kopije.

Postupak vraćanja BlogVaults-a pojednostavljen je ali je detaljno opisan; možete odabrati verziju sigurnosne kopije koju želite vratiti.

Postupak vraćanja BlogVaults-a pojednostavljen je ali je detaljno opisan; možete odabrati verziju sigurnosne kopije koju želite vratiti.

Ako želite vratiti drugu verziju sigurnosne kopije web mjesta:

 1. Kliknite gumb “Prikaži sve sigurnosne kopije” iz odjeljka “Rezervne kopije”. To će prikazati cijelu povijest rezervnih verzija za određeno web mjesto.
 2. Kliknite “Automatska obnova” za određenu verziju sigurnosne kopije koju želite vratiti.
 3. Unesite svoje FTP vjerodajnice.
 4. Odaberite mapu u kojoj je instaliran WordPress (na primjer, mapa “public_html” ako koristite upravljačku ploču koju vam je pružio web domaćin). Također možete potražiti mape u kojima su pohranjene WordPress datoteke poput wp-admin ili wp-sadržaja.

Odaberite mapu u kojoj je instaliran vaš WordPress. Obično se nalazi u mapi “public_html”.

 1. Na sljedećem zaslonu morate odrediti što želite vratiti na svoju web stranicu WordPress. Na primjer, možete odabrati cijelu sigurnosnu kopiju ili odabrane datoteke ili tablice.
 2. Na kraju, kliknite “Nastavi” kako biste započeli vraćanje sigurnosne kopije. Nakon dovršetka vraćanja bit ćete obaviješteni.

To je to. Ovaj je postupak lakši i brži od ručnih postupaka. Osim toga, možete ga izvesti sami bez ikakve tehničke pomoći.

Evo još nešto što biste trebali znati – Kao i bilo koja druga WordPress datoteka, i sigurnosne kopije mogu se oštetiti ili oštetiti. Vraćanje oštećenih sigurnosnih kopija može dodatno oštetiti vaše web mjesto. Kako to sprečavate??

Jednostavno rješenje je stvoriti mjesto postavljanja i testirati sigurnosne kopije koje želite vratiti. U slučaju BlogVaulta, možete koristiti njegov “Smart Backup Test Restore“Funkcionalnost koja izravno učitava zadnju sigurnosnu kopiju na početnoj stranici. Možete koristiti i dodatke poput WP postavljanje ili aparat za kopiranje za stvaranje mjesta za insceniranje. Nakon što ste zadovoljni, možete nastaviti naprijed i spojiti sigurnosnu kopiju s web stranicom uživo.

U zaključku

U trenutnom mrežnom svijetu, nikad se ne može biti previše pažljiv kada je riječ o njihovoj web stranici. Osiguravanje sigurnosnog kopiranja od presudne je važnosti za zdravlje mjesta. Djeluje kao sigurnosna mreža protiv gubitka podataka i minimizira stanke. Ali što je sigurnosna kopija ako je ne možete vratiti?

Da bi sigurnosne kopije bile korisne u slučaju pada sustava, korisnici WordPressa trebali bi imati pristup i sigurnosno kopiranje za što kraće vrijeme. Iako je to moguće učiniti ručno, to je obično složen postupak koji zahtijeva vrijeme i strpljenje. Čak i najmanja pogreška može zahtijevati ponavljanje obnove.

U takvom je slučaju najbolje odabrati rezervni dodatak koji je pojednostavio postupak vraćanja. Automatizirani alati pružaju korisne procese vraćanja koji se mogu izvesti brže i bez puno gnjavaže.

Koji postupak biste željeli? Ako se ne bavite time samostalno, saznajte kako možete dati svoje resurse na web razvoj.

Akshat Choudhary se oduvijek ponosio na svoju sposobnost da sam podučava stvari. Od pokretanja BlogVaulta, Akshat je svoj sporedni projekt pretvorio u profitabilan pothvat koji povećava nove visine u indijskom startup prostoru. Budući da je član WordPress zajednice skoro desetljeće, Akshat želi razumjeti područja u kojima se korisnici bore. Temeljno uvjerenje Akshata koji stoji iza izgradnje bilo kojeg proizvoda osigurava da krajnjem korisniku ne treba pomoć i da im pomogne na najbolji mogući način ako to učini. Povežite se s Akshatom Facebook i LinkedIn

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map