Как да възстановите резервно копие на вашия WordPress сайт

С WordPress захранване на повече от 34% от интернет, сега стана много лесно да се изгради и поддържа уеб сайт. Има обаче много функции, за които да се грижите. Кажете, че трябва мигрирайте уебсайта на вашата компания към различен уеб хост. Не се притеснявате – в края на краищата сте го правили и преди. Но какво ще стане, ако след приключване на миграцията откриете, че някои критични WordPress файлове не са били мигрирани? За съжаление, няма лесен бутон „Нулиране“ или „Отмяна“, който би могъл да обърне това. Ето защо е важно да поддържате уебсайта архивиран – можете да възстановите файловете и да повторите миграцията.


Има няколко начина за възстановяване на уебсайтове на WordPress от архивиране, които ще обсъдим в следващите раздели. Но първо, да разберем различните компоненти на уебсайт, които трябва да бъдат архивирани и възстановени.

Основните компоненти на WordPress сайт

Всяка инсталация на WordPress включва различни компоненти, които са нейните основни градивни елементи. Има 4 компонента на WordPress, които винаги трябва да архивирате:

 • Ядро на WordPress – Това представлява основните файлове на WordPress, включително изходния код, функциите на WordPress и настройките на уебсайта.
 • WordPress база данни – Това се състои от резервните файлове на WordPress, които съхраняват информация за вашия уебсайт. Това включва таблици от бази данни, съдържащи жизненоважни записи, като потребителски идентификационни данни, статии, публикации в уебсайтове и метаданни на уебсайта.
 • WordPress плъгини – Това са добавки или инструменти на трети страни, които са интегрирани в инсталацията на WordPress за подобряване на цялостната функционалност. Те могат лесно да бъдат изтеглени от хранилището на WordPress и добавени към вашия сайт.
 • Теми на WordPress – Това отново са приложения на трети страни, използвани за подобряване на цялостния вид и дизайн на вашия уебсайт. Подобно на приставките, има много безплатни теми за WordPress, достъпни в хранилището и други онлайн пазари.

Резервно копие на WordPress обикновено съдържа всички тези четири компонента. В резултат на това възстановяването на резервно копие означава възстановяване на тези компоненти на уебсайта. Нека сега да разгледаме как да извършим процеса на възстановяване.

Два метода за възстановяване на архива на WordPress

Можете да извършите възстановяване на WordPress, като използвате някой от следните методи:

 1. Ръчно възстановяване с помощта на инструмента phpMyAdmin или възстановяване на база данни с помощта на MySQL инструмент.
 2. Автоматично възстановяване с помощта на приставката за архивиране на WordPress.

Инструменти, необходими за възстановяване на архива на WordPress

Ще разгледаме всеки от тези методи за възстановяване по-подробно в следващия раздел. За да извършите ръчно възстановяване, първо трябва да имате:

 • Достъп до PhpMyAdmin инструмент (предоставен от вашия доставчик на уеб хост) във вашата система.
 • Резервното копие на данните на вашия уебсайт, които искате да възстановите.
 • Една FTP инструмент като FileZilla.
 • Права на потребителя да променя файловете на базата данни, включително редактиране, изрязване и авторски права.

Метод №1: Извършване на ръчно възстановяване с помощта на phpMyAdmin

Ако сте използвали инструмента phpMyAdmin за архивиране на вашия сайт, можете лесно да го използвате и за възстановяване на архива. Можете да изтеглите инструмента phpMyAdmin самостоятелно или да използвате предварително инсталирания инструмент, предоставен от вашия доставчик на уеб хост от контролния панел.

Ето стъпките, които трябва да изпълните:

 1. Влезте в phpMyAdmin с помощта на потребителските си идентификационни данни.

PHPMyAdmin може да се използва за архивиране и възстановяване на данните на вашия уеб сайт.

 1. След успешно влизане, отворете секцията „Бази данни“ на инструмента, където можете да видите пълния списък с таблици на база данни за вашия уебсайт.
 2. Изберете базата данни, в която искате да възстановите архивирането на вашата база данни.
 3. Преди възстановяването премахнете всички съществуващи таблици от избраната база данни. За да направите това, просто:
  • Щракнете върху „Кликнете върху всички“, за да изберете всички таблици в тази база данни.
  • Кликнете върху „Изпускане“ от списъка „С избрани“.
 4. За да импортирате данните за архивиране в базата данни, отворете раздела „Импортиране“ във вашия интерфейс phpMyAdmin.
 5. От новия прозорец щракнете върху бутона „Преглед“, за да изберете папката на вашия компютър, откъдето искате да импортирате резервните данни.
 6. Накрая щракнете върху бутона „Отиди“, за да импортирате и възстановите данните за архивиране в базата данни на вашия уебсайт.

Извършване на ръчно възстановяване с помощта на MySQL

Ако сте запознати със SQL команди и сте създали архивиране на уебсайта си с помощта на инструмента MySQL, можете да възстановите архивните файлове, като използвате същия.

Ето ръчните стъпки, които трябва да изпълните:

 1. Разархивирайте или извлечете резервните си файлове (* .tar.gz или * .bz2 файлове), като използвате следните SQL команди:

Забележка: Ако резервното копие на вашата база данни е * .tar.gz (например: blog.bak.sql.tar.gz, тогава)

tar -zxvf blog.bak.sql.tar.gz

Забележка: Ако резервното копие на вашата база данни е * .bz2 (например: blog.bak.sql.bz2, тогава)

[Имейл защитена]: ~ / файлове / блог> bzip2 -d blog.bak.sql.bz2

 1. От распакованите файлове копирайте и поставете следните SQL заявки във вашата база данни MySQL:

[Имейл защитена]: ~ / файлове / блог> mysql -h mysqlhostserver -u mysqlusername -p име на база данни < blog.bak.sql

Въведете парола: (въведете вашата парола за mysql)
[Имейл защитена]: ~ / файлове / блог>

С това можете да възстановите архивирането на вашата база данни на вашия уебсайт WordPress.

Макар и двата ръчни метода да са ефективни, те са полезни само за възстановяване на файлове с база данни на WordPress. Трябва да извършите някои допълнителни ръчни стъпки, за да възстановите други компоненти на WordPress от наличната резервна копия. Освен това, за да извършвате ръчно възстановяване, трябва да имате достатъчно технически познания, за да го изпълнявате безпроблемно в системата си и да отстранявате проблеми, ако възникнат проблеми..

По-добра опция за архивиране и възстановяване за начинаещ или нетехнически потребител на WordPress е автоматизираното възстановяване с помощта на инструмент за архивиране на WordPress и възстановяване на плъгин инструмент.

Метод №2: Извършване на автоматично възстановяване с помощта на плъгин

Нека да разгледаме как можете да използвате BlogVault плъгин за възстановяване на резервно копие. Той създава и съхранява множество версии на архивирането на уебсайта ви на безопасно и независимо място. По време на процеса на възстановяване можете да изберете някоя от тези резервни версии, които да възстановите на вашия уебсайт.

За да извършите автоматично възстановяване:

 1. Първо влезте и изберете уебсайта, който искате да възстановите.
 2. От страницата „Подробности за сайта“, която се отваря, кликнете върху бутона „Възстановяване на сайта“ (показано по-долу).
 3. Вашият уебсайт на WordPress ще бъде възстановен от най-новата налична резервна копия.

Процесът на възстановяване на BlogVaults е опростен, но подробен; можете да изберете коя резервна версия искате да възстановите.

Процесът на възстановяване на BlogVaults е опростен, но подробен; можете да изберете коя резервна версия искате да възстановите.

Алтернативно, ако искате да възстановите друга версия на архивирането на уебсайта:

 1. Щракнете върху бутона „Покажи всички резервни копия“ от секцията „Резервни копия“. Това ще покаже цялата история на архивните версии за конкретния уебсайт.
 2. Кликнете върху „Автоматично възстановяване“ за конкретната резервна версия, която искате да възстановите.
 3. Въведете вашите FTP идентификационни данни.
 4. Изберете папката, в която е инсталиран WordPress (например папката „public_html“, ако използвате контролния панел, предоставен от вашия уеб хост). Можете също така да търсите папки, в които се съхраняват WordPress файлове като wp-admin или wp-content.

Изберете папката, в която е инсталиран вашия WordPress. Обикновено се намира в папката „public_html“.

 1. В следващия екран трябва да посочите какво искате да възстановите на вашия уебсайт WordPress. Например можете да изберете цялата резервна версия или избрани файлове или таблици.
 2. Накрая можете да щракнете върху „Продължи“, за да започнете възстановяването на вашата резервна версия. Ще бъдете уведомени при завършване на възстановяването.

Това е. Този процес е лесен и по-бърз от ръчните процедури. Освен това можете да го изпълните сами без никаква техническа помощ.

Ето още нещо, което трябва да знаете – Както всеки друг WordPress файл, и архивните файлове също могат да бъдат повредени или повредени. Възстановяването на повредени архивни файлове може допълнително да повреди уебсайта Ви. Как предотвратявате това?

Просто решение е да създадете сайт за поставяне и да тествате резервното копие, което искате да възстановите. В случай на BlogVault, можете да използвате неговия „Интелигентно възстановяване на теста за архивиране“Функционалност, която директно зарежда последната резервна версия на сценичен сайт. Можете също да използвате плъгини като Постановка на WP или копирна машина за да създадете сайт за постановка След като сте доволни, можете да продължите напред и да обедините резервното копие с уеб сайта на живо.

В заключение

В сегашния онлайн свят човек никога не може да бъде прекалено внимателен, що се отнася до уебсайта им. Осигуряването на резервно копие е жизненоважно за здравето на даден сайт. Той действа като предпазна мрежа срещу загуба на данни и свежда до минимум престоя. Но какво е резервно копие, ако не може да бъде възстановено?

За да бъдат полезни архивирането на уебсайтове в случай на срив на уебсайтове, потребителите на WordPress трябва да имат достъп до и да възстановят своите резервни копия за възможно най-малко време. Въпреки че е възможно да направите това ръчно, обикновено това е сложна процедура, която изисква време и търпение. Дори и най-малката грешка може да наложи повторното възстановяване.

В такъв случай е най-добре да изберете резервен пристав, който е опростил процеса на възстановяване. Автоматизираните инструменти осигуряват лесни за потребителя процеси на възстановяване, които могат да се изпълняват по-бързо и без много караница.

Коя процедура бихте предпочели? Ако не се занимавате сами с това, разберете как можете да възложите своята уеб разработка.

Акшат Чодари винаги се гордееше със способността си да обучава себе си. Откакто стартира BlogVault, Akshat превърна своя страничен проект в печелившо начинание, което мащабира нови височини в индийското стартиращо пространство. Като член на общността на WordPress почти десетилетие, Akshat има желание да разбере областите, в които потребителите се борят. Основното убеждение на Akshat за изграждането на всеки продукт е да се увери, че крайният потребител няма нужда от помощ и да им помогне по най-добрия възможен начин, ако го направи. Свържете се с Akshat на Facebook и LinkedIn

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map