Tinjauan: Adakah Blogger Mengupah Freelancer?

Kebanyakan orang kini mengenali seseorang yang membuat hidup mereka sebagai pekerja bebas atau menggunakan platform yang berbeza untuk mendapatkan sejumlah wang tambahan. Ekonomi Gig telah melambung sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dan tidak ada tanda-tanda ia melambat.


Mengikut Biro Statistik Buruh A.S., 16.5 juta orang dianggap sebagai freelancer di A.S. sahaja. Dan a Laporan Tenaga Kerja Masa Depan 2018 dari Upwork menunjukkan bahawa hampir separuh (48%) syarikat A.S. kini menggunakan freelancer, meningkat 43% dari tahun 2017.

Di peringkat global, kadar purata jam untuk pekerja bebas ialah $ 19. Ini mesti cukup menarik kerana lebih daripada separuh (51%) pekerja bebas mengatakan bahawa tidak ada sejumlah wang yang akan memikat mereka untuk mengambil pekerjaan tradisional lagi.

Ini membawa kita kepada soalan terbaru kita: Adakah orang yang “blog” mengupah freelancer? Untuk menjawabnya, BuildThis.io membuat tinjauan dan menghasilkan beberapa hasil yang menarik.

Tinjauan pengguna: Berapa banyak wang yang dibelanjakan oleh blogger untuk mengambil pekerja bebas? beritahu kawan

5 Pengambilan Dari Kajian Kami

Kami menghubungi sekumpulan 22 blogger untuk mengetahui apakah mereka menggunakan freelancer, bagaimana mereka menggunakannya, dan sikap mereka terhadap kerja penyumberan luar atau menyimpannya di rumah. 5 keputusan utama dari tinjauan kami adalah membuka mata.

1- 66.7% daripada blogger yang kami wawancara mengupah freelancer

Tinjauan bloggerAdakah blogger mengupah freelancer?

Ketika ditanya adakah mereka mengupah freelancer, majoriti (66.7%) mengatakan bahawa mereka melakukannya. Selebihnya (33.3%) menyimpan semua kerja yang mereka lakukan secara dalaman.

Mengapa blogger tidak mengupah freelancer?

Daripada responden yang tidak mengambil pekerja bebas, beberapa alasan yang paling biasa yang mereka berikan untuk keputusan mereka adalah:

 • Saya seronok melakukannya sendiri
 • Kekangan bajet
 • Kebimbangan mengenai kualiti kerja
 • Penyumberan luar kurang sahih

2- 50% blogger menghabiskan kurang dari $ 500 setiap bulan

Berapa banyak perbelanjaan blogger setiap bulan untuk mengupah freelancer?

Separuh (50%) responden kajian mengatakan bahawa mereka membelanjakan di bawah $ 500 sebulan untuk pekerja bebas. 25% perbelanjaan antara $ 1,001- $ 3,000, perbelanjaan 18,8% antara $ 501- $ 1,000, dan selebihnya 6,2% membelanjakan lebih dari $ 5,000 setiap bulan.

3- Upwork, Fiverr, Peopleperhour dan Freelancer.com paling popular di kalangan blogger

Di mana blogger mengupah freelancer mereka?

Sebilangan besar blogger yang kami wawancara menggunakan Upwork (31.3%) untuk mencari dan mengupah freelancer yang sesuai. Platform kedua paling popular adalah Fiverr (18.8%), diikuti oleh Freelancer.com dan Peopleperhour (masing-masing masing-masing dengan 12.5%).

Kedua-dua Upwork dan Fiverr digabungkan telah mengambil lebih daripada 50% saham.

4- Kumpulan Facebook, LinkedIn dan komuniti adalah tempat lain di mana orang mencari sumber luar

Walaupun terdapat platform dalam talian yang dirancang untuk menghubungkan freelancer dengan pelanggan, ini bukan satu-satunya tempat yang kedua-dua kumpulan ini temui. Menurut kaji selidik itu, cara lain yang dilakukan oleh blogger yang menggunakan freelancer adalah:

 • Kumpulan Facebook
 • Masyarakat setempat
 • Rujukan peribadi atau profesional
 • LinkedIn

5- Tugas penyumberan luar yang paling popular adalah karya berkaitan reka bentuk web, diikuti dengan penulisan kandungan

Apakah tugas-tugas yang disumberkan oleh blogger?

Hanya kerana kami meninjau blogger, itu tidak semestinya mereka membuat penyumberan luar kandungan (ada yang melakukannya). Blog adalah sifat dalam talian yang memerlukan grafik, SEO, dan kemahiran khusus lain untuk mengatasi rakan sebayanya.

Beberapa tugas yang paling biasa yang disumberkan oleh blogger termasuk:

 • Reka bentuk (laman web, logo, grafik lain) – 81.3%
 • Penulisan kandungan – 62.5%
 • Pembangunan web – 50%
 • Media sosial – 50%

Perlukan Bantuan Mencari dan Menggaji Freelancer?

Kadang kala, lebih baik menggaji pekerja bebas daripada mempunyai kakitangan dalaman atau melakukan tugas sendiri. Freelancer boleh bekerja di mana mereka berada (umumnya di rumah), yang mengurangkan overhead anda, dan banyak yang mempunyai beberapa kemahiran khusus yang mereka bawa ke meja.

Tetapi seseorang yang menyebut diri mereka sebagai “freelancer” tidak semestinya mereka akan memberikan apa yang anda mahukan dan perlukan. Ingat – terdapat berjuta-juta pekerja bebas yang bekerja dalam ekonomi pertunjukan, jadi ada peluang yang baik bahawa sebilangan pekerja itu jauh lebih baik daripada yang lain.

Jadi, bagaimana anda mendapat bakat teratas itu? Berikut adalah beberapa petua yang kami kumpulkan dari responden kajian.

1. Tentukan Skop Anda dan Ketahui Apa yang Anda Perlu

Akan sukar untuk mendapatkan pekerjaan yang berkualiti jika anda tidak dapat menyampaikan apa yang anda perlukan kepada pekerja bebas. Sebelum mengambil pekerja, sangat penting untuk mempunyai garis besar tugas yang anda ingin lakukan. Tuliskan skop anda dengan jelas dan tetapkan tarikh akhir untuk diselesaikan. Sebab di belakang adalah untuk mengelakkan sebarang kekeliruan antara anda dan pekerja bebas.

Sebab lain untuk mempunyai ruang lingkup yang ditentukan dengan jelas adalah untuk mengelakkan diri daripada menjadi ruang lingkup. Anda mungkin tidak menyedari bahawa kebanyakan projek terbengkalai kerana permintaan dan perubahan skop yang tidak terkawal. Oleh itu, berikut adalah petua dari responden kami:

Terperinci seberapa banyak yang anda dapat dalam keperluan anda kerana ini akan membantu menjadikan projek berjalan lebih lancar dan terus berada di landasan yang betul. Ia juga membantu menetapkan jangkaan mengenai apa yang boleh disampaikan. – Chris Makara

Jadilah sangat jelas mengenai apa yang anda cari, bagaimana rasanya bekerja untuk anda, dan apa yang anda harapkan dari segi hubungan yang berterusan. Semakin spesifik yang anda dapat, semakin baik. Saya juga memberi titik untuk menyatakan kadar pembayaran dalam komunikasi awal saya untuk memastikan kami berada di taman permainan yang sama agar tidak membuang masa antara satu sama lain. – Maddy Osman

Pastikan sesuai dengan menetapkan harapan dan memastikan mereka bertindak balas dengan cepat terhadap komunikasi. – Vinay Koshy

2. Cari di Sekitar Platform atau Rangkaian Anda untuk Bakat

Seperti yang anda lihat dari hasil tinjauan, terdapat banyak tempat untuk mencari pekerja bebas. Semasa mengambil pekerja di laman web bebas, salah satu petua yang paling berharga adalah membaca sampel dan ulasan. Ulasan adalah petunjuk prestasi terbaik kerana mereka datang dari pelanggan yang membayar sebelumnya seperti anda.

Berikut adalah beberapa platform pengambilan pekerja yang popular di mana anda boleh mula mencari bakat:

Kerja Atas

upwork - platform untuk mengupah freelancerUpwork adalah platform freelancing utama di mana anda boleh mencari freelancer dan agensi profesional yang mahir untuk pelbagai jenis tugas dan projek (lawati dalam talian).

Fiverr

fiverr - platform bebasFiverr adalah komuniti bebas dengan banyak freelancer dan profesional yang berbakat. Selalunya Fiverr menawarkan perkhidmatan cepat, jangka pendek dan anggaran yang disukai oleh banyak majikan (lawati dalam talian).

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih jauh perbezaan antara kedua platform, baca artikel kami Upwork vs Fiverr. Walaupun begitu, anda mungkin memerlukan freelancer untuk bekerja dengan platform tertentu seperti salah seorang responden kami di sini:

Saya tidak khusus, saya hanya mengambil berat bahawa mereka mengambil SimbiRicky

Selain platform, apa yang dinyatakan oleh responden kami semasa mencari calon bebas?

1) Selidik terlebih dahulu mengenai VA. Bagaimana mereka berfungsi? Bagaimana mereka mahu dibayar? Berapa lama mereka akan melabur? Berapa banyak penglibatan yang mereka minta daripada anda? 2) Sekiranya anda mencari VA maka saya akan mengatakan jangan mencari yang murah. Sentiasa ingat kualiti tidak datang dengan kurang. Anda mendapat apa yang anda bayar. Ini adalah pembelajaran terbesar saya setakat ini. 3) Periksa ulasan jika anda mengupah exp VA. Tetapi jangan ragu untuk bekerja dengan yang baru. VA baru berfungsi dengan bersungguh-sungguh untuk membuat anda bahagia. 4. Tidak ada tawar-menawar dengan VA baru. – Bhawana

Perkara pertama bagi pengembangan web penyumberan luar adalah memilih rakan penyumberan luar yang tepat. Kemudian tanyakan kepada mereka rujukan masa lalu, misalnya, pelanggan dan produk sebelumnya. Jangan lupa menilai aliran komunikasi kerana melalui proses pengaduan adalah menyakitkan dan memakan masa. – Jerry Low

Kualiti kerja yang dilakukan dan ketepatan masa – Enstine Muki

Pengalaman dan harga – Azlinas Miswan

3. Padankan Keperluan Anda dengan Pengalaman mereka

Sekiranya anda memerlukan seseorang untuk membuat kod semula laman web anda, anda mungkin ingin menyewa pengkod dan bukannya pereka grafik. Anda mungkin mahukan seseorang yang dapat mengendalikan perakaunan kewangan anda dengan BigCommerce dan bukannya menyimpan buku tradisional.

Dengan kata lain, padankan pekerjaan dengan kemahiran dan pengalaman freelancer. Sekiranya anda mempunyai syarat yang jelas, seperti yang telah saya nyatakan pada awalnya, anda boleh melihat profil bebas untuk mencari calon yang sesuai.

Contoh profil freelancer dan pengalaman yang dimiliki calon. Baca dengan teliti untuk mengetahui apakah itu calon yang tepat untuk tugas anda (sumber).

Sekiranya anda mencari freelancer dengan skillet tertentu, berikut adalah contoh platform freelancing khusus:

Boleh dikodkan

Kod - platform bebasCodeable adalah platform bebas untuk mereka yang memerlukan kemahiran WordPress. Di Codeable, anda boleh menemui pakar WordPress yang dapat membantu anda dalam masalah berkaitan WordPress (lawati dalam talian).

Di samping itu, inilah yang dikatakan oleh sebilangan blogger mengenai perkara ini:

Pertama, buat kajian anda. Lihat portfolio mereka dan berbual untuk memastikan para freelancer dapat melakukan apa yang anda inginkan. Kedua, mempunyai tarikh akhir yang ringkas dan jelas. Selalu tetapkan tarikh akhir beberapa hari sebelum anda memerlukan kandungan untuk memberi sedikit ruang. – Dewan Sharon Hurley

Cari freelancer berpengalaman yang mempunyai kemahiran yang tepat untuk Pekerjaan anda. – Bill Acholla

Jangan lupa menemu ramah mereka. – Joe Kok

4. Susun Melalui Freelancer dan Temu ramah Mereka

Betul, jangan lupa temu ramah calon yang disenarai pendek!

Oleh kerana anda mungkin akan mendapat banyak minat dalam jawatan atau projek anda, anda pasti ingin menemubual calon akhir anda sebelum mengambil pekerja. Berikut adalah beberapa soalan yang boleh anda ajukan sebelum memutuskan:

 • Bagaimana pelanggan terakhir anda menilai anda?
 • Berapakah masa pemulihan anda?
 • Bagaimana anda akan terus mengemas kini saya?
 • Zon waktu mana anda bekerja?
 • Bagaimana anda melihat kedudukan ini dalam jangka masa panjang?

Perhatikan jawapan mereka dan jangan menganggap calon mempunyai budaya kerja yang sama dengan anda. Dengan soalan asas ini, anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai calon dan menetapkan asas untuk hubungan penyumberan luar yang lebih baik.

Petua tambahan dari responden kami mengenai perkara ini termasuk:

Luangkan masa untuk memeriksa secara menyeluruh orang. Semasa mengambil pekerja di laman web bebas – dan terutama ketika mengambil penulis – anda akan sering menghadapi situasi di mana sampel yang dikongsi sebenarnya bukan perkara yang ditulis oleh pemohon. Anda juga akan menghadapi senario di mana pemohon berkongsi contoh perkara yang sebenarnya telah mereka tulis, tetapi ia telah banyak diedit oleh orang lain sehingga draf akhir berbeza malam dan malam dari artikel asal. – Tabitha Naylor

Saya lebih suka menggaji beberapa orang dan kemudian memberikan semua tugas yang sama untuk mencari yang terbaik di antara mereka yang disenarai pendek. Juga, pastikan bahawa anda mempunyai sesuatu yang pelik dalam keterangan tugas anda untuk menyaring mereka yang tidak membaca keseluruhannya (cth: mulakan surat lamaran anda dengan ibu negara Ireland) – Khalid Farhan

5. Menjalin Hubungan Jangka Panjang

Mengambil freelancer adalah sedikit kerja, jadi itu bukan sesuatu yang anda ingin ulangi setiap kali anda memerlukan beberapa tugas. Ada nilai dalam menjalin hubungan jangka panjang dengan pekerja ini.

Sekiranya anda ingin membina hubungan jangka panjang dengan pekerja bebas, berikut adalah beberapa statistik yang perlu anda perhatikan. Menurut Rakan MBO, freelancer mengharapkan lebih banyak daripada pelanggan mereka, selain wang, misalnya:

 • Untuk menilai pekerjaan mereka – 96%
 • Kawal jadual mereka – 89%
 • Mengawal kerja mereka – 88%
 • Untuk dilayan sebagai ahli pasukan – 83%

Pendek kata, anda perlu mempercayai kepakaran mereka.

Berikut adalah beberapa idea tambahan dari salah seorang responden:

Semasa menggaji sesiapa, fikirkan jangka panjang. Jangan mengambil sesiapa sahaja selama 1 atau 2 bulan (atau untuk 1 atau 2 projek). Latih mereka, pelajari dari mereka, dan cubalah menjaganya selama mungkin. Bukan hanya membina hubungan yang lebih sihat, tetapi mereka juga akan menganggap kerja anda serius. – Anil Agarwal

6. Jangan Membuat Keputusan Berdasarkan Harga Sendiri

Menggunakan freelancer boleh menjadi cara yang berpatutan untuk menyelesaikan pekerjaan di blog anda, tetapi itu tidak bermakna anda memilih pilihan termurah. Sebaliknya, anda mahukan freelancer berpengalaman yang dapat memenuhi keperluan anda.

Anda mungkin mencari freelancer rawak yang dapat menyelesaikan masalah anda dengan setengah harga orang yang berpengalaman. Tetapi, kemungkinan hasilnya juga jelas kurang profesional.

Inilah yang dikatakan oleh salah seorang responden kajian mengenai perkara ini:

Sama seperti ‘beli bagus sehingga anda tidak membeli dua kali’ – mengupah pekerja bebas yang baik, jadi anda tidak membelanjakan lebih banyak untuk memperbaiki kerja buruk. – Suraya

Perlukan bantuan untuk mengambil pekerja bebas? Jangan membuat keputusan berdasarkan harga sahaja. Ketahui mengapa. beritahu kawan

Pemikiran Akhir

Tidak semua perniagaan (blogging adalah perniagaan) berminat untuk mengupah freelancer, tetapi anda tidak dapat melakukan semuanya sendiri dan mengharapkan masa terluang di hari anda. Nasib baik, teknologi telah membuat perubahan mendasar dalam cara kita mendekati pekerjaan, yang bermaksud anda boleh mendapatkan bantuan berkualiti untuk blog anda dengan harga yang berpatutan.

Walau bagaimanapun, mari kita lihat beberapa sebab mengapa blogger tidak mengambil pekerja bebas:

Menulis sangat mudah dan menyeronokkan bagi saya sehingga saya melakukannya sendiri. Saya telah menulis lebih dari 10,000 artikel sepanjang karier dalam talian saya, jadi saya menulis secara percuma dan mudah – Ryan Biddulp

Saya percaya bahawa keaslian adalah kunci kejayaan, terutamanya ketika kita bercakap mengenai pemasaran kandungan. Saya selalu mengesyorkan agar blogger menerbitkan catatan yang menceritakan pengalaman, pendapat, dan pengetahuan mereka. Itulah sebabnya saya tidak gemar mengambil freelancer rawak untuk keperluan kandungan saya. – Shane Barker

Penonton cerdas. Mereka akan melihat walaupun sedikit perubahan nada dan kekurangan keaslian. Penting bagi saya untuk menyampaikan kebenaran saya dan ini adalah sesuatu yang dapat dicapai dengan mengambil pekerja bebas. – Rhode InStyle

Saya tidak memerlukannya buat masa ini. Saya akan melakukannya pada masa akan datang dan saya bimbang akan mengambil masa yang terlalu lama untuk melatih mereka untuk apa yang saya perlukan. – Ileane B. Smith

Kekangan belanjawan dan kualiti penulisan – Yan Jian

Kerana saya boleh melakukannya sendiri. – Wong Zhi Xin

Walaupun anda pernah menjadi salah satu yang paling tahan terhadap pengambilan pekerja bebas, hasil ini semestinya menjadi makanan pemikiran. Rakan sebaya anda semakin menggunakan platform dalam talian dan sumber lain untuk berhubung dengan profesional untuk meningkatkan kualiti laman web mereka dan meningkatkan pengalaman keseluruhan bagi pelawat laman web mereka.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map