Cara Membuat Aplikasi Permainan Secara Online Gratis (Dan Alat untuk Memulai)

Pernah terfikir mengapa aplikasi permainan mudah alih begitu popular? Sudah tentu ada sebabnya. Industri permainan mudah alih dianggap sebagai peluang perniagaan yang paling menguntungkan dan terbesar untuk potensi pendapatan. Semakin banyak perniagaan memanfaatkan aplikasi permainan mudah alih kerana pasaran permainan global dijangka menjana $ 152.1 Billion in 2019.


Angka yang terus berkembang mendorong perniagaan untuk menghasilkan aplikasi permainan mudah alih yang sangat menarik untuk promosi jenama. Oleh kerana keuntungan adalah pertimbangan utama untuk mengembangkan aplikasi permainan mudah alih.

Oleh itu, sangat mustahak untuk membuat permainan mudah alih dengan ciri-ciri yang sangat menawan dan ketagihan dan pengalaman pengguna yang menarik pasti ditambah dalam senarai ciri yang paling dikehendaki.

Dalam artikel ini, anda akan meneroka cara berjaya membuat aplikasi permainan mudah alih. Mari mulakan dengan kisah kejayaan ini untuk inspirasi anda.

Aplikasi Permainan Mudah Alih Paling Berjaya di Dunia

1. Candy Crush

candy crush - cara membuat aplikasi permainan mudah alih secara percumaSumber: Poligon

Candy Crush dilancarkan pada bulan Jun 2016, dan sehingga hari ini permainan masih menjadi kegemaran orang ramai, belum menunjukkan tanda-tanda untuk berhenti. Rahsia di sebalik kejayaan Candy Crush adalah konsep mudah yang menjadikan para pemain kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi.

Pada mulanya, permainan ini membolehkan pengguna memadankan tiga gula-gula warna yang sama. Pengguna mendapat kepuasan setelah menyelesaikan setiap tahap. Kemudian, apabila pengguna melepasi tahap yang berbeza maka mereka mula membuka pelbagai ciri yang menjadi daya ketagihan permainan. Pengguna juga diminta untuk menghantar permintaan Candy Crush kepada rakan-rakan untuk membuka kunci kehidupan. Secara keseluruhan, warna, reka bentuk, kesan bunyi dan ciri cukup menarik dan menjadi alasan kejayaan aplikasi.

2. Pertembungan Klan

Clash of clans - cara membuat aplikasi permainan mudah alih secara percumaSumber: Reddit

Aplikasi Clash of Clans yang dikuasakan oleh Supercell berubah sebagai aplikasi mega-seller 2012. Rahsia kejayaan aplikasi ini adalah fungsi berbilang pemain, permainan, konsep, grafik, dan kegunaan yang baik. Lebih-lebih lagi, kedua Clash Royale dan Clash of Clans menghasilkan keuntungan sebanyak $ 635 juta hasil $ 1.6 bilion pada tahun 2018.

Ini adalah beberapa contoh aplikasi permainan mudah alih paling berjaya di dunia yang memperoleh pendapatan besar. Sekarang anda mesti berfikir untuk membuat aplikasi permainan anda bukan? Sekiranya ya, berikut adalah ikhtisar lengkap yang menerangkan cara membuat aplikasi permainan percuma dengan jayanya.

Cara Membuat Aplikasi Permainan Secara Percuma

Sebelum membawa anda ke aplikasi permainan mudah alih perjalanan pembangunan, mari kita jelaskan kepada anda sesuatu yang penting. Sebilangan besar daripada kita membuat aplikasi permainan mudah alih untuk menjana pendapatan, dan untuk itu, anda memerlukan strategi pengewangan yang lurus.

Buat Strategi Pengewangan untuk Aplikasi Permainan Mudah Alih Anda

Sekiranya anda membuat aplikasi permainan mudah alih anda untuk tujuan keuntungan, pertama anda perlu membuat strategi pengewangan anda. Strategi pengewangan akan membantu anda mengetahui bagaimana anda dapat memperoleh manfaat maksimum dari aplikasi.

Apabila anda mengembangkan permainan mudah alih, anda melaburkan sejumlah kos, untuk memulihkannya, anda mesti mempunyai strategi pengewangan. Untuk merancang strategi pengewangan tegak, pilih dari kaedah yang paling biasa berikut.

 • Pembelian dalam aplikasi – Pembelian dalam aplikasi adalah cara yang baik untuk mendapatkan keuntungan daripada pemain. Pembelian dalam aplikasi adalah pendekatan yang membolehkan pemain membeli produk maya untuk permainan tertentu di mana pemaju dapat menjana wang.
 • Sertakan Kandungan Iklan – Kaedah lain yang bagus untuk menjana pendapatan dari aplikasi permainan adalah iklan. Anda boleh menggabungkan iklan dengan pembelian dalam aplikasi. Bersama-sama, kedua strategi ini akan berjaya, tetapi, pastikan untuk memasukkan iklan yang paling relevan jika tidak, anda tidak akan mendapat hasil yang diinginkan.
 • Versi Premium – Versi premium membolehkan pemain mengambil demo produk anda kemudian membayar jika mereka mahu bermain lebih jauh.

Alat untuk Bermula

Untuk mengembangkan permainan mudah alih anda yang seterusnya, lihat panduan ringkas ini yang akan menunjukkan kepada anda beberapa alat penting untuk membuat aplikasi permainan anda.

1. Komputer

Pertama sekali, anda memerlukan sistem untuk memasang mesin permainan di atasnya. Anda boleh memiliki PC atau Mac untuk itu. Perlu diingat bahawa ada enjin permainan tertentu yang hanya berfungsi pada PC atau Mac, mereka tidak menyokong kedua-dua sistem tersebut.

2. Telefon Pintar

Perkara seterusnya yang anda perlukan adalah satu atau dua telefon pintar untuk menguji permainan di platform yang anda perlukan. Sekiranya anda ingin menjalankan aplikasi anda di Android dan iPhone, maka perlu memastikan bahawa aplikasi ini berjalan dengan baik di kedua platform.

3. Akaun pembangun

Akaun pembangun diperlukan jika anda ingin menghantar aplikasi permainan anda. Penyerahan di Play Store memerlukan $ 25 seumur hidup dan $ 99 setiap tahun untuk App Store. Tidak serupa dengan pembuat aplikasi, anda harus bertanggungjawab terhadap kemas kini untuk memastikan bahawa permainan berjalan di semua peranti. Ini memerlukan pelbagai kemas kini baru setiap tahun.

4. Alat untuk merancang Permainan

Tidak kira anda sanggup mengembangkan permainan 2D atau 3D, anda mesti memerlukan aset permainan yang mantap untuk membuatnya menonjol di pasaran. Aset permainan mungkin merangkumi watak permainan, muzik, latar belakang, dan menu.

5. Web hosting

Bergantung pada sifat aplikasi permainan, jika permainan anda menghendaki anda menyimpan data dalam talian seperti profil pengguna, sejarah aktiviti, dan lain-lain, diperlukan hosting web yang boleh dipercayai. Hosting boleh didapati dalam banyak bentuk, dari penyimpanan pangkalan data hingga prestasi pelayan, apa yang anda perlukan sangat bergantung pada fungsi yang anda kembangkan.

Jika tidak, jika aplikasi permainan luar talian standard seperti Tetris maka ia tidak memerlukannya.

6. Mesin Permainan

Enjin permainan adalah alat yang paling penting untuk mengembangkan aplikasi permainan mudah alih anda. Terdapat pelbagai mesin permainan yang tersedia di pasaran bergantung pada keperluan aplikasi permainan anda; anda boleh memilih dari mesin permainan yang paling asas hingga sangat canggih.

Anda boleh mengkategorikan mesin permainan anda berdasarkan ciri berikut:

Templat Permainan

Templat permainan adalah cara untuk memulakan. Ini tidak membolehkan anda membuat beberapa perubahan kecuali watak, muzik, dan latar belakang. Untuk memilih templat permainan, anda boleh menyemak banyak penyelesaian dalam talian seperti AppyPie atau ChupaMobile.

Di samping itu, terdapat beberapa templat permainan WordPress yang akan membantu para pemula, beberapa contoh yang baik disebutkan di bawah:

Templat aplikasi permainan mudah alih ArcaneArcane templat aplikasi permainan mudah alih

Arcane templat permainan WordPress yang kuat memerlukan ciri dan pilihan hebat untuk mewujudkan komuniti permainan yang besar. Ini adalah templat yang baik bagi mereka yang ingin membuat pertandingan dan perang pasukan. Ciri utama templat Arcane adalah:

 • Perang pasukan dan penciptaan kejohanan yang mudah
 • Profil pengguna tersuai
 • Halaman pasukan tersuai
 • Bentuk hujung depan
 • Reka bentuk yang responsif sepenuhnya
 • Komposer visual PB
 • Pilihan footer
 • Warna tidak terhad
 • Pilihan SEO
 • Merentas penyemak imbas
 • Gambar dan ikon animasi
 • Pasang satu klik

Templat permainan mudah alih eSporteSport templat aplikasi permainan mudah alih

eSport adalah templat laman web permainan lain yang sesuai untuk pemula. Ia dilengkapi dengan bahan siap pakai yang sempurna yang membolehkan anda melakukan sesuatu mengikut cara anda sambil mengemas kini penampilannya seperti yang anda mahukan. eSport menawarkan ciri-ciri canggih termasuk: permainan, lekapan tanpa had, pemain dan slaid, bahagian penaja, senarai ciri tidak akan pernah habis.

Seret dan lepas

Bagi pemula, drag and drop adalah pendekatan yang sangat sesuai. Ini memberi anda senarai tindakan dan anda hanya perlu menerapkannya pada objek permainan anda. Andaikan, jika anda mengembangkan persegi 2D maka pendekatan drag and drop akan mengarahkan anda dengan beberapa arah. Ini akan menunjukkan kepada anda bahawa jika anda menekan kekunci tertentu, kotak anda akan mula membuat lompatan.

Skrip Visual

Skrip visual adalah proses mudah yang menyediakan kemudahan untuk membuat kod tanpa pengekodan. Ini adalah penyelesaian lanjutan yang membolehkan anda membuat nod yang mewakili tindakan untuk objek permainan anda. Ia menunjukkan gambarajah yang mewakili setiap aktiviti yang berlaku di tetingkap permainan anda.

Pengekodan

Kini ciri terpenting mesin permainan adalah pengekodan. Sekiranya anda hanya ingin mengembangkan aplikasi untuk tujuan memperoleh pendapatan, anda boleh memilih mesin permainan yang menawarkan bahasa skrip yang mudah difahami oleh para pemula. Walau bagaimanapun, jika anda ingin melihat diri anda sebagai pembangun profesional maka anda mesti mula belajar bagaimana membuat kod untuk aplikasi permainan.

Baca petua oleh @CubixWorldwide – Alat dan templat permainan untuk membuat aplikasi permainan secara percuma. beritahu kawan

Contoh Mesin Permainan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, mesin permainan adalah perkara yang paling penting ketika membuat aplikasi permainan anda. Sekiranya anda tidak mempunyai idea mengenai enjin permainan mana yang terbaik untuk anda, lihatlah beberapa cadangan dengan cepat.

1. GameSalad

salad permainan - Contoh mesin permainanSumber VB

Ini adalah usaha yang baik untuk pemula. GameSalad mempunyai menu drag and drop dengan antara muka yang intuitif. Bahagian yang terbaik adalah bahawa ia terdiri daripada penonton bergerak yang membolehkan anda menguji permainan anda pada peranti yang berbeza.

2. Bina Kotak

BuildBox - Contoh enjin permainanSumber: Bina Kotak

BuildBox adalah mesin permainan baru dan menyenaraikan 100 permainan menggunakan platform mereka dan beberapa permainan mendapat muat turun teratas di App Store termasuk The Line Zen dan Color Switch. BuildBox merangkumi beberapa ciri termasuk drag and drop, templat permainan, UI hebat, editor grafik (sprite) 2D dan animator.

3. GameBuilder Studio

Gamebuilder Studio - contoh mesin permainanSumber: Studio Gamebuilder

GameBuilder Studio menggunakan skrip visual oleh itu, untuk memulainya, anda perlu melihat tutorial video apa saja untuk mendapatkan asasnya. GameBuilder Studio merangkumi ciri berikut editor visual, fizik permainan, pasar plugin, tutorial yang bagus, animasi 2D.

4. CryEngine

Cry Engine - contoh mesin permainanSumber: Enjin Menangis

CryEngine adalah enjin permainan all-in-one yang menyediakan kod sumber enjin penuh kepada pengguna bersama dengan ciri-ciri lengkap tanpa royalti, tanpa kewajipan, dan tanpa bayaran lesen sebagai balasan. Ciri CryEngine merangkumi Kotak Pasir dan alat, Visual, watak dan animasi, platform, dan Audio / fizik.

5. Mesin Godot

Godot Engine - contoh mesin permainanSumber: GitHub

Godot Engine adalah mesin permainan canggih dan hebat. Ini adalah mesin permainan sumber terbuka multi-platform, 2D dan 3D. Godot Engine menyediakan sekumpulan beberapa alat terperinci termasuk simpul untuk pelbagai tingkah laku tersuai, sistem pemandangan fleksibel, editor visual, penyuntingan langsung dan alat khas lain. Ini adalah usaha yang baik untuk membuat aplikasi permainan mudah alih yang sangat profesional.

Gunakan mesin permainan ini untuk membuat aplikasi permainan percuma >> GameSalad, BuildBox, CryEngine, dll. Terokai lebih lanjut. beritahu kawan

Bersedia untuk Membuat Aplikasi Permainan Seterusnya

Permainan mudah alih cukup menarik bukan hanya untuk pemain tetapi juga untuk pemaju. Sekiranya anda tidak terlalu banyak dalam proses pengembangan maka ada platform yang tersedia yang tidak memerlukan pengekodan dan anda boleh membuat produk yang luar biasa dengan bantuan beberapa templat siap pakai.

Sekiranya, jika pengembangan permainan adalah minat anda, maka anda boleh belajar membuat kod dengan berjuta-juta sumber dalam talian yang ada. Luangkan sedikit masa untuk membuat aplikasi permainan mudah alih terbesar seterusnya dan nikmati ciptaan anda. Ini berpeluang mengubah aplikasi permainan mudah alih anda menjadi perniagaan yang menguntungkan.

Rameez Ramzan adalah Penolong Pengurus – Pemasaran Digital di Cubix, sebuah syarikat pengembangan perisian dan produk terkenal di Washington. Dia pakar dalam pemasaran berbayar, SEO dan SMM dan audit laman web untuk membantu laman web berkinerja lebih baik. Berhubung dengan Rameez dihidupkan LinkedIn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map