Ulasan Grammarly: Adakah Grammarly Layak?

Ketika Grammarly pertama kali menjumpai radar saya, itu hanya dengan sedikit maklumat yang menyertakan maklumat. Ketika saya mengetahui apa maksudnya, ketakutan terlintas di fikiran saya ketika saya membayangkan sosok seperti budak sekolah yang jahat menjaga setiap perkataan saya.


Walau bagaimanapun, sebagai penulis dan penyunting, saya pasti dapat melihat kelebihannya dalam banyak kes. Walaupun saya tidak sepenuhnya yakin bahawa ini akan memenuhi semua keperluan saya, saya merasakan bahawa pasti ada pasaran untuk sesuatu seperti ini.

Ringkasan Kajian Tatabahasa

Alat penulisan yang lengkap untuk orang dewasa dan pelajar yang bekerja profesional.

Nama: Tatabahasa

Penerangan: Grammarly adalah alat yang berguna yang dapat digunakan oleh sesiapa sahaja untuk memperbaiki tulisan mereka dengan mudah. Ia tersedia dalam talian dan sebagai format yang boleh dipasang, berfungsi dengan lancar semasa anda menaip.

Sistem operasi: Windows, macOS

Kategori Permohonan: Penulisan

[Lagi]

 • Kemudahan penggunaan

 • ciri-ciri

 • Nilai untuk Wang

 • Sokongan Pengguna

 • Ketepatan / Kebolehpercayaan

Secara keseluruhan

4.7

Ringkasan

Grammarly menawarkan penyelesaian yang fleksibel untuk mencari dan memperbaiki kesalahan dalam penulisan anda dengan pantas. Grammarly Free menawarkan pembetulan penulisan asas dengan kos $ 0; Grammarly Premium, yang dilengkapi dengan lebih banyak ciri, relatif berpatutan pada harga $ 11.66 / bln.

Ringkasnya, Grammarly sangat serba boleh dan dapat memuatkan pelbagai khalayak. Beberapa perkara penting termasuk eksekutif perniagaan, blogger, pelajar (bahkan hingga pelajar pascasiswazah), penulis muda, kakitangan penjualan, dan banyak lagi.

Ketahui Lebih Lanjut

 • Pelan dan harga
 • Percuma vs Premium
 • Mulakan: Cara penggunaan?

Kelebihan

 • Tatabahasa boleh didapati di mana-mana sahaja
 • Pembetulan automatik menarik
 • Berfungsi lebih daripada ejaan
 • Sesuaikan perbendaharaan kata anda
 • Cadangan pembetulan yang mudah
 • Versi percuma terhad tersedia

Keburukan

 • Sambungan Chrome dalam versi beta
 • Tidak sesuai untuk kerja khusus
 • Hilang pembetulan kadang-kadang
 • Rancangan & Harga
 • Cubalah Tatabahasa Secara Percuma

{
"@konteks": "http://schema.org",
"@taip": "Kaji semula",
"itemDisemak": {
"@taip": "Aplikasi Perisian",
"nama": "Tatabahasa",
"penerangan": "Grammarly adalah alat yang berguna yang dapat digunakan oleh sesiapa sahaja untuk memperbaiki tulisan mereka dengan mudah. Ia tersedia dalam talian dan sebagai format yang boleh dipasang, berfungsi dengan lancar semasa anda menaip. \ R \ n",
"imej": "//buildthis-22a6.kxcdn.com/wp-content/uploads/grammarly-review-home.jpg",
"url": "/ pergi / tatabahasa",
"sistem operasi": "Windows, macOS",
"aplikasiKategori": "Penulisan"
},
"mengkaji semula": {
"@taip": "Penarafan",
"penilaianNilai": 4.70000000000000017763568394002504646778106689453125,
"terbaikNilai": 5,
"paling terukNilai": 0
},
"pengarang": {
"@taip": "Orang",
"nama": "Timothy Shim"
},
"ulasanBody": "

Grammarly menawarkan penyelesaian yang fleksibel untuk mencari dan memperbaiki kesalahan dalam penulisan anda dengan pantas. Grammarly Free menawarkan pembetulan penulisan asas dengan kos $ 0; Grammarly Premium, yang dilengkapi dengan lebih banyak ciri, relatif berpatutan pada harga $ 11.66 / bln.

\ r \ n

Ringkasnya, Grammarly sangat serba boleh dan dapat memuatkan pelbagai khalayak. Beberapa perkara penting termasuk eksekutif perniagaan, blogger, pelajar (bahkan hingga pelajar pascasiswazah), penulis muda, kakitangan penjualan, dan banyak lagi.

\ r \ n

Ketahui Lebih Lanjut

\ r \ n \ r \ n

  \ r \ n
 • Pelan dan harga
 • \ r \ n

 • Percuma vs Premium
 • \ r \ n

 • Mulakan: Cara penggunaan?
 • \ r \ n

\ r \ n"
}

Kelebihan: Apa yang Saya Suka Tentang Tatabahasa

1. Tatabahasa Terdapat (Hampir) Di mana-mana sahaja

Menggunakan Tatabahasa di Chrome Grammarly bekerja dengan banyak alat pihak ketiga yang saya akses melalui Chrome, seperti Kotak Surat

Grammarly bukan hanya alat dalam talian yang membolehkan anda memuat naik dokumen untuk diperiksa. Ia menawarkan banyak fleksibiliti berkat kemampuannya untuk berintegrasi dengan aplikasi lain. Inti Grammarly adalah versi dalam talian yang asli. Di sini anda boleh memuat naik dokumen untuk diperiksa atau hanya membuatnya secara dalam talian dan menyemaknya dengan cepat semasa anda menaip. Selain itu, ada juga Grammarly untuk Windows, Microsoft Office, dan Chrome.

Versi Windows (atau Mac) adalah format Grammarly dalam talian yang dilokalkan. Ini bermaksud bahawa pada dasarnya adalah perkara yang sama, tetapi dimuat turun ke desktop anda. Anda kemudian menjalankannya seperti program lain di komputer anda. Pada asasnya, ia seperti alternatif MS Word.

Pemalam Grammarly’s Office membolehkannya berfungsi dalam Microsoft Word dan Outlook. Saya rasa ini adalah langkah yang baik kerana ada di antara kita yang tidak dapat berpisah dengan aplikasi ini secara peribadi atau atas sebab kerja.

Akhirnya, anda mempunyai Sambungan tatabahasa Chrome yang membolehkannya berfungsi di pelbagai laman web dalam talian. Walaupun seperti dengan Google Docs dan aplikasi pihak ketiga yang lain.

Sejauh ini, ini adalah salah satu ruang lingkup terluas yang telah diperhatikan oleh alat pembetulan teks sehingga saya dapati. Sebilangan besar akan mempunyai aplikasi yang anda terpaksa gunakan dan hanya akan berfungsi di ruang terhad itu.

2. Autocorrect adalah Menarik

Dengan kebanyakan perisian pembetulan teks yang memerlukan anda memeriksa apa yang telah mereka tandakan sebagai tidak betul, ciri pembetulan automatik pada Grammarly menyegarkan. Ia seperti versi pembetulan automatik teks mudah alih yang ditingkatkan secara besar-besaran.

Walaupun ini disertakan dengan beberapa bug (kerana kekurangan kata yang lebih baik), ia tetap merupakan port baru dari pelaksanaan mudah alih yang lama.

3. Berfungsi Lebih dari Ejaan

Pembetulan teks dalam tatabahasa - paparan papan pemuka pengguna Semasa anda menaip, senarai cadangan pembetulan pada teks anda akan bertambah

Salah satu faedah utama yang saya lihat dalam Grammarly adalah bahawa ia berfungsi bukan hanya untuk ejaan, tetapi juga dengan banyak bidang lain. Grammarly menilai teks bertulis anda berdasarkan beberapa bidang – Ketepatan, Kejelasan, Penglibatan, dan Penyampaian.

Ketepatan & Kejelasan

Ketepatan lebih kepada aspek teknikal, yang bermaksud itu adalah tatabahasa Grammarly untuk perkara seperti ejaan, tatabahasa dan sejenisnya. Kejelasan berkaitan dengan menolong anda memastikan bahawa anda tidak menjadi mangsa kebiasaan seperti menganggap audiens anda tahu apa yang anda maksudkan.

Pertunangan

Penglibatan lebih banyak berkaitan dengan pengalaman pengguna. Sebagai contoh, jika anda sering mengulang penggunaan kata, Grammarly kemungkinan akan menandakannya sebagai perhatian berdasarkan klausa Penglibatannya. Sebabnya untuk memastikan audiens anda terlibat, anda perlu menggunakan pelbagai kata, walaupun mereka mempunyai makna yang serupa.

Penghantaran

Penghantaran membantu anda menggilap. Ini adalah faktor pembezaan antara penulis dan penulis yang baik. Seorang penulis yang baik tahu cara menetapkan nada yang tepat dalam artikel berdasarkan naluri, dan Grammarly meniru dalam Penyampaian.

Tatabahasa untuk Plagiarisme Periksa

Ramai di antara kita pernah melakukan kesalahan ini sebelumnya – kita menyalin potongan teks dan kemudian menyuntingnya menjadi perkataan kita sendiri. Walau bagaimanapun, kesalahan telah dilakukan pada masa lalu dan kadang-kadang, kita bahkan tidak tahu bagaimana mengubah teks dan akhirnya meninggalkan terlalu banyak yang asli dalam.

Mengawal penipuan adalah perkara terpenting yang perlu dilakukan oleh penulis – tidak kira pekerjaan sebenar anda. Apa yang Grammarly lakukan ialah mengimbas teks anda terhadap banyak kandungan berasaskan web dan memberitahu anda jika anda terlalu banyak menyalin.

Anggap ia sebagai pelindung terbina dalam.

4. Sesuaikan Kosa Kata Anda

Bagi mereka yang mungkin perlu sering menggunakan kata-kata tidak standard dalam teksnya, Grammarly juga memberikan pilihan untuk membuat kamus tambahan. Sejujurnya, ciri ini terdapat dalam banyak pemproses kata yang berkemampuan seperti MS Word, jadi ia bukan sesuatu yang perlu diketengahkan.

Masih ada, ciri itu ada dan saya sudah dapat mendengar jurutera dan pengaturcara di antara kita menarik nafas lega.

5. Cadangan Pembetulan Mudah

Sekiranya anda ingat, pada awal artikel ini saya membayangkan perkhidmatan pembetulan bahasa seperti seorang pelajar sekolah yang tegas. Syukurlah, Grammarly sama sekali tidak seperti itu Sebenarnya, saya cukup kagum dengan cadangan yang sangat mudah dibuat.

Bagi pengguna biasa, ini sangat mudah diikuti dan difahami. Ini adalah salah satu sebab utama mengapa saya merasakan bahawa Tatabahasa dapat baik untuk pelbagai aplikasi. Sekiranya anda seorang profesional yang bekerja, katakanlah, anda boleh menggunakannya untuk meningkatkan penulisan anda dengan menggunakan penyesuaian yang dapat diperbaiki dengan cepat.

Secara peribadi, saya berpendapat bahawa tahap kebenaran dan kesederhanaan penjelasannya menjadikan Grammarly juga sesuai sebagai alat latihan bahasa. Pertimbangkan ini untuk pelajar yang mungkin menghadapi kesukaran berbahasa;

Dengan menggunakan Grammarly untuk menaip tugasan lain (sejarah, sastera, dll.), Anda pada masa yang sama dapat meningkatkan kemahiran berbahasa Inggeris anda. Sudah tentu, ini bukan penyelesaian yang sempurna, tetapi adalah pilihan jika kaedah lain terbukti kurang berjaya.

6. Terdapat Versi Percuma Terhad

Sejauh ini, tatabahasa untuk Chrome adalah percuma. Ini bagus untuk mereka yang mencari peluasan tunggal yang dapat menangani pembetulan asas pada pelbagai platform penyuntingan teks berasaskan web. Walaupun versi percuma sangat terhad, fungsi tetap ada dengan kos sifar.

Pelan dan harga tatabahasa - pelan percuma tersediaCubalah Grammarly dengan kos $ 0.

Kekurangan: Apa yang Saya Tidak Suka Mengenai Tatabahasa

1. Sambungan Chrome Masih dalam Beta

Menggunakan tatabahasa dalam dokumen Google Grammarly belum lagi bermain dengan baik dengan Google Docs kerana kedua-duanya berjuang untuk mengatasi masalah.

Perkara ini yang harus saya akui bukan sebenarnya mengenai Grammarly itu sendiri, tetapi lebih sebagai keluhan bagi mereka yang mendaftar dan harus membayarnya sekarang. Mod beta bermaksud bahawa masih ada pepijat yang melayang di sekitar alat Grammarly Chrome.

Sejujurnya, untuk pemalam seperti Grammarly untuk bekerja di persekitaran seluas Chrome (pada dasarnya anda melihat keserasian dengan seluruh Internet) Memandangkan cabaran itu, Grammarly untuk Chrome sudah berfungsi dengan baik.

Semasa penilaian pelanjutan Chome saya, saya perhatikan tiga masalah utama yang saya mahukan telah diselesaikan. Yang pertama adalah bahawa ia belum siap untuk WordPress, yang bermaksud bahawa untuk blogger, anda harus menggunakan aplikasi asli.

Yang kedua adalah bahawa Beta nampaknya mempunyai masalah semasa bekerja bersama Google Docs. GDOC mempunyai pemeriksa ejaannya sendiri dan saya merasa bertembung dengan Grammarly ketika membuat pembetulan. Ini bukan sesuatu yang serius, tetapi ia pasti menjengkelkan.

Akhirnya, kebanyakan pembetulan berasaskan pihak ketiga yang digunakan Grammarly mempunyai penggunaan yang terhad. Ia berfungsi dalam mod yang sangat asas dan jika anda menginginkan cadangan Grammarly sepenuhnya, anda masih perlu mengembalikannya dalam tetapan asli, seperti dalam aplikasi.

2. Tidak Sesuai untuk Kerja Khusus

Apabila saya mengatakan karya khusus, saya tidak merujuk kepada peranan khusus seperti Jurutera atau sejenisnya, tetapi lebih dalam konteks penyunting sebenar. Terdapat lebih banyak lagi untuk menulis dan menyunting apa yang ditawarkan oleh Grammarly pada masa ini.

Ya, memang betul bahawa secara teknikal, Grammarly dapat membantu, terutama jika seorang penulis baru dan tidak berpengalaman. Namun, ketika anda meningkat, Grammarly kehilangan pengalaman dan kemampuan untuk menolong penulisnya semakin terbatas.

Beberapa idea tentang kekurangannya adalah kemampuan untuk membingkai perkara, menangani sudut cerita, dan sebagainya. Ini tidak semestinya negatif serius kerana kemungkinan kawasan tersebut berada di luar ruang lingkup pembangun Grammarly, tetapi sekadar pemerhatian mengenai perbezaan peranan.

3. Kadang-kadang Hilang Pembetulan

Ada kalanya Tatabahasa entah bagaimana ketinggalan

Mungkin masalah terbesar saya dengan Grammarly adalah bahawa ia boleh menjadi rentak yang tidak konsisten kadang-kadang. Sepanjang ujian saya di pelbagai platform, saya mendapati bahawa dari masa ke semasa ia tidak berfungsi. Walaupun kejadian ini jarang berlaku dari apa yang saya lihat, yang tidak dapat dilupakan adalah orang yang suka mengecewakan.

Sekiranya anda menaruh kepercayaan pada alat seperti Grammarly, mungkin ada akibat membiarkannya melakukan perkara itu tanpa memeriksa. Bolehkah anda mencitrakan e-mel yang dihantar kepada atasan anda untuk projek penting yang dipenuhi dengan kesilapan?

Cara Menggunakan Tatabahasa?

Halaman utama tatabahasa Anda boleh menggunakan Tatabahasa di Chrome. Ianya percuma! (lawatan)

Cara menggunakan Grammarly - Menambah alat ke platform yang berbezaGrammarly Addon berfungsi di platform SaaS utama, rangkaian media sosial, dan perkhidmatan e-mel.

Tatabahasa berfungsi dalam dua cara utama – sebagai tambahan atau melalui laman web dalam taliannya yang asli. Semua berfungsi dengan cara yang serupa walaupun:

 1. Buat dokumen baru dan mula menambahkan teks
 2. Semasa anda mengikuti, Grammarly akan menggariskan perkataan atau frasa yang memerlukan pembetulan
 3. Garis bawah warna yang berbeza mewakili pembetulan kategori yang berbeza
 4. Panduan untuk cadangan yang dibuat akan muncul di menu di sebelah kanan dokumen
 5. Untuk membuat pembetulan, anda boleh mengarahkan kursor ke frasa yang digarisbawahi untuk melihat apa yang Grammarly mahu ubahnya.
 6. Sekiranya anda ingin menerima perubahan itu, klik sahaja.

Cuba secara percuma: Lawati Grammarly dalam talian

Rancangan dan Harga Tatabahasa

Ciri / Pelan
Percuma
Premium
Perniagaan
PenggunaanBagi individuBagi individuUntuk pasukan
TatabahasaYaYaYa
KetekalanYaYa
KebolehbacaanYaYa
Perbendaharaan KataYaYa
Pengesanan NadaYaYa
Bilangan LesenYaYa
Panel PentadbirYaYa
Bil BerpusatYaYa
HargaPercuma$ 11.66 / bln$ 12.50 / bln

Untuk langganan tahunan, Grammarly agak berpatutan pada harga $ 11.66 / bln. Sekiranya anda mendaftar dengan syarat yang lebih pendek, harganya agak tinggi. Saya akan mengatakan bahawa jika anda benar-benar menggunakannya sebagai alat, harganya mudah dibenarkan untuk pertunangan jangka panjang.

Anggaplah ia sebagai pengalaman nilai tambah yang dapat membantu anda bukan hanya dalam pekerjaan anda, tetapi juga secara individu untuk pengembangan diri. Dalam konteks itu, langganan tahunan sepertinya tidak terlalu mahal, adakah itu?

Percuma Tatabahasa vs Premium

Percuma tatabahasa menawarkan pemeriksaan ejaan asas dan beberapa bentuk kepolisian di bidang seperti kejelasan, keterlibatan, dan penyampaian. Mod Premium merangkumi perkara itu tetapi merangkumi bidang lain juga. Sebagai contoh, dalam kebenaran teknikal, selain ejaan dan tatabahasa, Grammarly juga akan melihat kefasihan dan konsistensi dalam tanda baca. Yang paling penting, Grammarly Premium merangkumi pemeriksa Plagiarisme.

Kesimpulan: Adakah Tatabahasa Tepat untuk Anda?

Sekarang anda mungkin akan menyedari bahawa walaupun Grammarly cukup lengkap, ia tidak semestinya penyelesaian yang tepat untuk semua orang. Sekiranya anda tidak berkomunikasi untuk bekerja, sebenarnya tidak ada banyak hal yang boleh dilakukan untuk memperbaiki diri.

Namun berapa banyak dari kita yang benar-benar terpencil sehingga kita tidak dapat menggunakan sesuatu seperti Grammarly? Saya akan mengatakan bahawa ini adalah utiliti yang kuat bukan hanya untuk orang dewasa yang bekerja profesional, tetapi seperti yang disebutkan sebelumnya juga, dalam konteks pendidikan.

Yang Baik untuk Tatabahasa?

Sebagai panduan kepada pengguna yang tidak mahu menghabiskan banyak masa untuk meningkatkan kemahiran berbahasa mereka, Grammarly dapat membuktikan aset yang tidak ternilai. Begitu juga, bagi mereka yang ingin memperbaiki bahasa mereka, Grammarly cukup mudah untuk tidak mengganggu semasa memberi arahan yang mudah difahami.

Perkara di atas juga berlaku bagi mereka yang telah menulis karir mereka, terutamanya penulis muda. Walau bagaimanapun, penulis yang lebih tua seperti saya cenderung sedikit lebih keras kepala, jadi anda mungkin mendapati perubahan yang ingin dilakukan Grammarly agak menjengkelkan kadang-kadang.

Ringkasnya, Grammarly sangat serba boleh dan dapat memuatkan pelbagai khalayak. Beberapa perkara penting termasuk eksekutif perniagaan, blogger, pelajar (bahkan hingga pelajar pascasiswazah), penulis muda, kakitangan penjualan, dan banyak lagi.

Cuba secara percuma: Lawati Grammarly dalam talian

Pendedahan: BuildThis menerima bayaran rujukan dari alat yang disenaraikan di laman web ini. Tetapi, pendapat itu berdasarkan pengalaman kami dan bukan berapa banyak yang mereka bayar. Kami memberi tumpuan untuk membantu perniagaan kecil dan individu untuk membina laman web sebagai perniagaan. Tolong menyokong kerja kami dan pelajari lebih lanjut mengenai pendedahan pendapatan kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map