Tapak Seperti Fiverr (Untuk Freelancer dan Penyewa)

Fiverr adalah laman web yang membolehkan pekerja bebas memasarkan perkhidmatan mereka. Selama beberapa tahun terakhir, terdapat pertumbuhan luar biasa dalam industri freelancing. Model dan peluang perniagaan baru telah melahirkan ekonomi pertunjukan.


Kerana pertumbuhan ini, kedua-dua pekerja bebas dan pemilik perniagaan yang mencari perkhidmatan kini mempunyai lebih banyak pilihan. Namun pilihan bermaksud keputusan mesti dibuat. Sama ada anda adalah freelancer seseorang yang mencari perkhidmatan – platform mana yang harus anda pilih?

Apa itu Fiverr dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Halaman utama FiverrLaman Utama Fiverr (Lawati di sini)

Fiverr.com telah berkembang menjadi salah satu pasaran perkhidmatan digital terbesar di dunia. Ini menghubungkan pembeli dan penjual untuk segala-galanya dari pengekodan hingga seni. Penjual hadir dengan pelbagai kemahiran dan tahap kepakaran.

Freelancer yang menggunakan platform Fiverr dapat menawarkan hampir semua yang dapat dibayangkan, asalkan dapat diserahkan melalui Internet. Portofolio mereka, harga yang dikutip, dan ulasan dari bekas pelanggan membantu menjualnya kepada yang baru.

Mendaftar di sini adalah percuma tetapi anda mesti mendaftar dengan mereka untuk mencari pekerjaan atau melibatkan pekerja bebas mereka. Laman web ini disusun mengikut kategori kerja dan anda boleh melihatnya seperti katalog dalam talian.

Untuk Penjual (Freelancer)

Sekiranya anda ingin menyenaraikan perkhidmatan anda di Fiverr, pastikan profil penjual anda lengkap. Tawaran pertunjukan yang ditulis dengan baik yang menggambarkan perkhidmatan anda dengan jelas bukan sahaja dapat membantu anda menjual pertunjukan, tetapi juga mengelakkan pertikaian yang mungkin berlaku.

Mendapatkan penilaian yang baik setelah perkhidmatan yang anda berikan adalah nilai tambah, kerana ia dapat dilihat di profil anda. Fiverr membayar dengan segera untuk pertunjukan yang telah selesai, tetapi mengurangkan bayaran anda. Pastikan anda memperhatikannya semasa menyenaraikan harga anda. Platform ini membayar anda 80% (yang bermaksud Fiverr ambil potongan 20%dari apa yang dijual oleh pertunjukan anda.

Faedah merangkumi:

 • Senarai percuma untuk perkhidmatan anda
 • Tidak perlu membida pekerjaan
 • Petua di atas harga pertunjukan

Untuk Pembeli (Penyewa)

Dengan puluhan ribu pertunjukan yang disenaraikan di Fiverr, ia adalah pasaran pembeli. Mereka juga mempunyai pelbagai jenis pertunjukan yang tersedia sehingga anda dapat menjumpai hampir semua perkara di sini. Harga telus, dan apa yang anda lihat pada dasarnya adalah apa yang anda akan bayar tanpa kos tersembunyi.

Perkara yang perlu diberi perhatian:

 • Pertunjukan murah mungkin berharga dari segi kualiti
 • Pertunjukan popular mungkin mempunyai tarikh akhir yang panjang
 • Pekerjaan con sesekali

5 Alternatif Fiverr Untuk Freelancer dan Penyewa

Namun, seperti yang saya sebutkan sebelumnya, ekonomi pertunjukan bermaksud lebih banyak pilihan. Freelancing tidak bermula dan berakhir dengan Fiverr, terdapat banyak alternatif Fiverr di sekitarnya. Berikut adalah 5 laman web seperti Fiverr yang perlu dipertimbangkan:

1. Kerja Atas

Upwork - Alternatif untuk FiverrLaman Utama Kerja Ringkas

Upwork adalah pasaran yang serupa dengan Fiverr tetapi lebih tertumpu pada beberapa bidang. Di sini anda akan mendapat tawaran seperti reka bentuk grafik, kesusasteraan, dan pengembangan web. Dengan cara yang sama, laman web ini menawarkan kepada profesional yang mencari pekerjaan tambahan kaedah untuk mencari projek, berkomunikasi dengan bakal pelanggan, dan cara yang selamat untuk dibayar.

Profil anda berfungsi dengan tujuan yang sama seperti portfolio umum untuk bakal majikan, jadi sangat mustahak anda membina yang sesuai. Yang paling penting, iklankan diri dan kerja anda dengan betul.

Bagaimana Kerja Upwork Berfungsi?

Isi kategori pekerjaan yang ingin anda muat dan pastikan untuk menyebut kemahiran apa yang anda miliki dan tahap kepakaran anda. Penting juga agar pekerjaan anda dilakukan dengan sebaik mungkin seolah-olah anda tidak dapat melakukan pekerjaan, akaun anda berpotensi ditutup.

Ketahuilah bahawa terdapat beberapa kos tinggi yang berkaitan dengan pekerjaan di sini. Upwork mengenakan bayaran sekitar 25% dari yuran anda dan yang melebihi dengan harga pemprosesan 2.75% + kadar VAT + FX. Dengan kata lain, mungkin sukar untuk mencari nafkah di sini kerana komisen tersebut.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, berikut adalah perbandingan langsung antara Upwork dan Fiverr.

Kebaikan Kerja Daripada Fiverr

Untuk Freelancer:

 • Keahlian percuma
 • Prospek pendapatan sampingan
 • Bayar lebih sedikit komisen untuk pelanggan jangka panjang

Untuk Penyewa:

 • Pencarian dan ulasan yang berkesan
 • Alat bersepadu untuk bekerjasama
 • Bil yang adil

2. Toptal

ToptalHalaman Utama Toptal

Toptal adalah rangkaian eksklusif pemaju perisian bebas, pereka, pakar kewangan, pengurus produk di dunia. Syarikat terkenal mengupah freelancer Toptal sebagai pilihan ideal mereka untuk banyak projek penting.

Cukup pergi ke laman web mereka dan klik “Hire talent top”, dan mendaftar dengan maklumat anda akan memulakan anda. Semasa menambahkan kemahiran dan perkhidmatan anda, pasukan Toptal menyemak profil pekerjaan anda dan kemudian memadankan anda dengan calon terbaik. Setelah semakan anda selesai, anda boleh memulakan kerja.

Bagaimana Toptal Menjana Wang?

Toptal menjana wang dengan mengenakan bayaran kepada mereka yang ingin melibatkan freelancernya. Freelancer sendiri tidak membayar apa-apa untuk perkhidmatan ini. Jumlah yang anda kenakan adalah tepat seperti yang akan anda perolehi (mungkin lebih sedikit yuran transfer bank).

Pelanggan membayar kadar setiap jam lebih kurang dua kali ganda daripada permintaan freelancer. Ini boleh berakhir dalam bil yang agak ketat bergantung pada bayaran yang dikenakan. Contohnya, jika pekerja bebas meminta $ 20 sejam, penyewa dikenakan bayaran $ 40 sejam.

Kelebihan Toptal Bukannya Fiverr

Untuk Freelancer:

 • Profil pekerjaan yang disesuaikan
 • Antara muka pengguna yang sederhana
 • Bekerja untuk khalayak global

Untuk Penyewa:

 • Kumpulan kemahiran yang terhad
 • Lazimnya freelancer yang lebih mahal

3. Freelancer.com

Freelancer.comLaman Utama Freelancer.com

Freelancer.com adalah laman web pasar orang ramai yang telah membantu berjuta-juta perniagaan mencari pekerja bebas. Sekiranya anda mahukan karya berkualiti tinggi dengan anggaran yang berpatutan (untuk pembeli dan penjual) maka Freelancer.com adalah untuk anda.

Apa yang ditawarkan oleh Freelancer.com?

Laman web ini menawarkan pelbagai peluang pekerjaan seperti projek penulisan iklan hingga reka bentuk web, dan banyak lagi. Freelancer, mulakan dengan membuat profil anda sendiri. Senaraikan kemahiran dan kepakaran anda dan kongsi pengalaman anda dengan orang awam. Kemudian, cari pekerjaan yang paling sesuai dengan kemahiran dan kepakaran anda. Tulis tawaran terbaik anda, dapatkan penghargaan, dan dapatkan.

Kelebihan Freelancer.com dan bukannya Fiverr

Untuk Freelancer:

 • Terdapat banyak projek
 • Interaksi masa nyata dengan pelanggan
 • Pelan langganan murah

Untuk Penyewa:

 • Sokongan teknologi responsif
 • Interaksi yang mudah dengan freelancer

4. PeoplePerHour

Jam OrangLaman Utama PeoplePerHour

PeoplePerHour adalah satu lagi pasaran pekerjaan bebas berasaskan web yang memadankan keperluan perniagaan dengan bakat. Ia adalah platform yang sesuai untuk perniagaan kecil dan individu. Walaupun platform ini memberi anda kumpulan bakat global di tempat, ia juga membantu anda memprioritaskan bakat tempatan mengikut spesifikasi anda.

Bagaimana PeoplePerHour Berfungsi?

Platform ini juga memberikan fleksibiliti belanjawan, yang membolehkan anda menetapkan harga tetap atau bayaran per jam, sesuai dengan kehendak dan keperluan anda.

Kelebihan PeoplePerHour Bukannya Fiverr

Untuk Freelancer:

 • Kaedah pembayaran selamat
 • Interaksi yang mudah dengan pelanggan
 • Berkongsi fail dan dokumen

Untuk Penyewa:

 • Mudah dicari bakat
 • Ramai calon yang berkelayakan
 • Antara muka yang senang digunakan

5. Guru.com

Guru.comLaman Utama Guru.com

Guru.com adalah platform untuk pekerja bebas dan majikan bekerjasama dalam projek. Dengan jangkauan global, majikan dapat memiliki akses ke pelbagai portfolio dari sejumlah besar calon. Ini semua dapat dilakukan dengan menggunakan papan pemuka sederhana dan antara muka yang bersih, menjadikannya lebih mudah bagi pekerja bebas dan juga majikan.

Apa yang Guru.com tawarkan?

Guru menawarkan pekerjaan dari pengaturcaraan & perkembangan hingga penulisan & perkhidmatan terjemahan. Skop tugasnya juga menawarkan banyak kemahiran yang berbeza dari perkhidmatan undang-undang hingga kejuruteraan dan seni bina. Cukup sertai secara percuma, hantar pekerjaan dan mula menerima sebut harga.

Kelebihan Guru.com Bukan Fiverr

Untuk Freelancer:

 • Pasukan sokongan yang baik
 • Sistem pembayaran yang mudah

Untuk Penyewa:

 • Kumpulan bakat global
 • Antara muka pengguna yang sederhana
 • Pilih daripada beberapa kaedah pembayaran

Mengapa Menggunakan Portal Kerja Seperti Fiverr?

Ini adalah soalan yang sering ditanyakan kepada saya oleh para freelancer dan juga perniagaan. Motivasi untuk masing-masing mungkin berbeza, tetapi ada alasan yang kuat untuk memilih portal pekerjaan seperti Fiverr atau mana-mana pesaing Fiverr yang disenaraikan di atas.

Bagi pencari kerja, kerana ini adalah ekonomi pertunjukan tidak bermaksud ia adalah pasaran penjual. Ingat, anda juga bersaing dengan pencari kerja yang lain dalam ekonomi pertunjukan.

Anda juga perlu mempertimbangkan jika anda mempunyai masa untuk meminta klien anda sendiri. Sekiranya anda baru memulakan aktiviti bebas, anda mungkin tidak tahu di mana untuk mencari pekerjaan seterusnya! (Sekiranya anda memerlukan pertolongan, kami telah menyenaraikan 10 tempat di mana anda dapat mencari pekerjaan dalam talian yang sah.) Walaupun freelancer berpengalaman sering dapat bertahan sendiri, ia tidak begitu mudah pada mulanya.

Untuk perniagaan, ini terutama mengenai perkara yang masuk akal dalam bentuk wang. Terdapat begitu banyak perniagaan kecil di sekitar hari ini yang mengusahakan anggaran yang sedikit. Masalah terbesar biasanya adalah penggajian yang besar, jadi fokus pada perniagaan teras anda dan menyumberkan kerja pengembangan web lain atau pekerjaan sokongan.

Ini dapat membantu anda menyelesaikan masalah dan pada masa yang sama menguruskan garis bawah anda dengan lebih mudah.

Alternatif Fiverr – Pemikiran Akhir

Ekonomi pertunjukan memberi peluang tetapi tidak ada bunga mawar. Freelancer berperang terutama dalam pertempuran yang menanjak, walaupun mereka bersedia menawarkan perkhidmatan terbaik dengan harga yang berpatutan. Masalah terbesar antara pembeli dan penjual adalah kepercayaan – dan di situlah laman web seperti Fiverr masuk.

Dengan bertindak sebagai orang tengah, platform kerja membantu mendorong ekonomi pertunjukan, memastikan pekerja bebas dibayar sambil membuka jalan perselisihan untuk perniagaan. Namun, semua ini selalu berharga – kadang-kadang, sangat curam.

Nasihat saya kepada freelancer adalah bekerja keras dalam pertunjukan anda, tetapi cuba dan bina laman web portfolio anda sendiri. Anggaplah ia sebagai perancangan untuk masa depan. Belajar dari laman web seperti Fiverr dan manfaatkan pengalaman anda berurusan dengan pelanggan di sana untuk menguruskan sendiri di masa hadapan.

Bagi perniagaan, platform pekerjaan kebanyakannya selamat digunakan, tetapi freelancer berpengalaman sering menjauhkan diri kerana berapa banyak platform ini dikenakan. Pertimbangkan fakta itu, jadi jika anda mencari pakar yang sebenar, kontraktor bebas mungkin menjadi kunci masalah anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map