Shopify vs Volusion: Kajian dan Perbandingan yang Tidak Berpusat

Seiring berjalannya waktu, Shopify dan Volusion sepertinya ditujukan untuk segmen pasaran yang berbeza. Sejajar dengan bintang (atau mungkin pengurus pemasaran), kedua pembangun laman web eCommerce ini kini berharga hampir tidak langsung.


Pada masa lalu, Volusion telah diarahkan pada pertengahan pasaran, tetapi masa telah berubah. Revolusi digital telah menyaksikan peningkatan dalam e-Tailer skala kecil. Dengan Shopify yang memimpin dalam segmen pasaran yang sangat kompetitif ini, Volusion dilengkapi dengan set fitur yang tepat?

Shopify vs Volusion: Sekilas

Berikut adalah jadual perbandingan Shopify vs Volusion;

ciri-ciri
Shopify
Volusi
RancangAsasPeribadi
Harga (asas tahunan)$ 26.10 / bln$ 26.10 / bln
Pelan Percuma AdaTidakTidak
Kedai atas talianYaYa
Berbilang saluranYaYa
Sokongan POSTerhadYa
Bilangan ProdukTanpa had100
Yuran Transaksi AsasTidakTidak
Lawati Dalam TalianLawati ShopifyLawati Volusion

Bandingkan Shopify dan Volusion in

 • Kemudahan penggunaan
 • Menambah produk
 • Kawalan inventori
 • Mengendalikan produk digital
 • Tempat jualan (POS)
 • Pemprosesan pembayaran
 • Sokongan pengguna
 • Ciri-ciri lain

Shopify vs Volusion: Perbandingan Utama

1. Kemudahan penggunaan

Papan Pemuka Pengguna Volusion Volusion tidak mudah digunakan dan dalam banyak keadaan, mustahil bagi pengguna baru tanpa bantuan.

Setelah menggunakan Shopify berkali-kali pada masa lalu, saya selalu merasakan sistem yang ada di sana menjadi komprehensif. Lebih penting lagi, segala sesuatu dari bawah ke atas sangat mesra pengguna dan intuitif.

Sebenarnya, pengguna baru semestinya sama sekali tidak mengalami kesukaran untuk melakukan perjalanan di Shopify kecuali mereka mungkin tidak pernah menggunakan antara muka pengguna grafik (GUI) sebelumnya. Memandangkan kemungkinan itu rendah, susun atur Shopify hampir hampir dengan ideal.

Volusi sebaliknya mengingatkan saya pada reka bentuk moden yang ditempelkan pada sistem navigasi sekolah lama. Dengan sendirinya, itu bukan masalah besar. Malangnya, susun aturnya juga kurang difikirkan.

Volusion juga jauh ketinggalan dari Shopify dalam kemampuan kemampuan pembuat lamannya, dengan templat yang ditawarkan, tetapi sedikit kelonggaran dari segi penyesuaian. Walaupun cuba menukar logo anda memerlukan anda menuju ke halaman lain.

Memandangkan ini adalah perbandingan terutamanya pembangun kedai dalam talian antara Shopify dan Volusion, saya tidak akan membahas lebih terperinci mengenai kemudahan penggunaan. Walau bagaimanapun, saya menggesa sesiapa sahaja yang mempertimbangkan Volusion untuk mendaftar untuk percubaan 14 hari mereka dan memeriksa sistemnya sendiri sebelum membuat keputusan pembelian.

Mana Yang Lebih Baik?

Saya sama sekali tidak merasakan bahawa Volusion mudah digunakan, juga tidak sesuai digunakan tanpa menghabiskan banyak masa untuk membaca dokumentasi mereka dan meminta pertolongan. Shopify adalah pemenang yang jelas dari segi Kemudahan Penggunaan.

Lihat ulasan Shopify terperinci kami di sini.

2. Pengurusan produk

Menguruskan item untuk kedai dalam talian anda adalah salah satu aspek yang paling kritikal dari pembangun laman web eCommerce. Bagi pemilik kedai yang berpotensi, di sinilah anda mungkin akan menghabiskan banyak masa pada awalnya.

2a. Menambah Produk

Menambah kategori produk dalam volusion Menu pop-up menambah tahap yang tidak perlu pada latihan sederhana dalam menambahkan produk.

Shopify mempunyai proses yang sangat ramping untuk menambahkan produk, dengan hampir semua yang perlu anda tambahkan untuk menyenaraikan sesuatu tepat di hujung jari anda. Setiap kumpulan data yang berkaitan disusun dengan rapi ke zon mereka sendiri di halaman yang sama.

Pengendalian produk Volusion agak serupa, kecuali memperkenalkan label dropdown untuk memisahkan set data yang berkaitan (mis. Maklumat Asas, Pengurusan Imej, Kawalan Inventori). Namun, jika anda memperhatikan dengan lebih dekat, beberapa pemboleh ubah yang dapat dipilih akan membuat menu pop timbul untuk perincian yang lebih jelas. Ini cenderung melambatkan proses dan kadang-kadang sedikit mengganggu.

Semasa saya bereksperimen dengan menambahkan produk dan mengubah tetapan, saya berhadapan dengan tidak kurang dari 3 pop timbul dan dua tab menu penyemak imbas tambahan yang dibuat! Shopify sementara itu memindahkan saya dengan lancar dalam segmen bergantung pada apa yang saya edit.

Ia juga mempunyai beberapa label yang tidak biasa yang mungkin tidak diketahui oleh semua orang (memerlukan anda kembali ke pangkalan pengetahuan mereka untuk mendapatkan bantuan lagi). Sebilangan label ini merangkumi Peraturan Vendor dan grid Kawalan Inventori.

Mana Yang Lebih Baik?

Pengurusan produk jauh lebih sederhana dan diperkemas di Shopify berbanding Volusion. Anehnya, yang terakhir ini juga hanya membenarkan gambar GIF untuk digunakan di laman web ini, yang berpotensi mengakibatkan penggunaan gambar berkualiti rendah.

2b. Kawalan inventori

Kawalan inventori dalam volusi

Secara runcit, hubungan antara produk dan inventori jelas dan jelas. Produk adalah item yang anda jual, dan inventori diuruskan berdasarkan penjualan. Proses pengurusan harus lancar.

Setiap bahagian ini didefinisikan dengan baik di Shopify dan Volusion tetapi yang terakhir telah menambahkan apa yang disebutnya sebagai Grid Kawalan Inventori dalam segmen di halaman produk. Ini menambahkan tahap kerumitan yang lain dan bukannya kemudahan.

Saya pasti dapat melihat potensi idea, tetapi seperti yang berlaku pada banyak perkara, Volusion telah menerapkannya dengan cara yang terlalu sukar bagi kebanyakan orang yang tidak mahir berteknologi untuk mengurus.

Mana yang lebih baik?

Walaupun sistem Volusion lebih kompleks, grid inventori boleh berguna untuk kedai besar yang mengendalikan jumlah besar. Namun kerumitan tugas yang semestinya lancar tetap menjadi rasa ingin tahu.

2c. Mengendalikan Produk Digital

Penerangan produk Shopify Menambah muat turun digital untuk produk adalah mudah di Shopify.

Secara semula jadi, Shopify tidak mengendalikan produk digital tetapi ada tambahan yang boleh anda gunakan secara percuma untuk menguruskannya. Setelah memasangnya, menambahkan produk digital hampir sama dengan produk fizikal – dengan beberapa langkah tambahan. Anda sebenarnya perlu memuat naik produk digital untuk dijual di halaman produk.

Adakah anda perlu merujuk coretan halaman bantuan ini setiap kali anda menambahkan produk digital ke Volusion?

Di sini sekali lagi, Volusion telah mencipta cara yang sangat kompleks untuk menguruskan sesuatu yang seharusnya tidak berbeza daripada norma. Daripada hanya mempunyai pilihan untuk menambahkannya, Volusion meminta anda mengingat rangkaian tetapan yang perlu anda uruskan untuk mengklasifikasikan produk sebagai digital.

Mana yang lebih baik?

Saya tidak tahu mengapa Volusion menguruskan muat turun digital dengan cara ini dan tidak mempunyai keinginan untuk bertanya. Cukup untuk mengatakan, saya lebih suka klik sahaja untuk menambah daripada mengingat sekumpulan medan untuk ditambahkan ‘0’ ke.

3. Tempat jualan (POS)

Volusi POS Sistem POS Volusion mudah digunakan dan berfungsi hampir di luar kotak.

Sistem POS mungkin merupakan salah satu rahsia penjimatan terbesar Volusion. Ia sangat terintegrasi dan hanya memerlukan tetapan sekali sahaja agar anda dapat berjalan. Tetapan ini melibatkan pengaktifan mod POS tulen atau hibrid.

Setelah selesai, anda boleh menggunakan pengimbas POS di kedai runcit untuk membuat pesanan, atau anda juga boleh mempunyai antara muka etalase di sana untuk tujuan yang sama. Walau apa pun, ia berkaitan dengan kedai dan inventori Volusion anda secara semula jadi.

Walaupun di kawasan ini, Shopify POS memberikan Volusion untuk mendapatkan wangnya. Sebagai tambahan kepada integrasi POS standard antara fizikal dan digital, Shopify menambah elemen tambahan dalam – mudah alih.

Ini membolehkan pemilik kedai menggunakan aplikasi mudah alih untuk entri pembelian dan juga penerimaan pembayaran. Walaupun pelaksanaan keseluruhan ketinggalan sedikit di belakang Volusion, elemen mudah alih lebih relevan pada zaman ini.

Mana yang lebih baik?

Saya menyebutnya seri antara Shopify dan Volusion dari segi sokongan POS.

4. Pemprosesan Pembayaran

Pembayaran Shopify diuruskan di bahagian tetapannya; sesuai kerana ini tidak mungkin menjadi kawasan yang sering diubah suai. Secara lalai, PayPal tersedia dan anda boleh menggunakan pelbagai penyedia pembayaran pihak ketiga seperti Jalur. Terdapat juga pilihan untuk anda gunakan kaedah pembayaran manual seperti deposit bank dan kiriman wang.

Namun, jika anda memutuskan untuk menggunakan pemproses pembayaran pihak ketiga, anda akan dikenakan yuran transaksi bergantung pada mana yang anda pilih untuk digunakan.

Volusion tidak mengenakan yuran transaksi asas kepada anda tetapi anda perlu mendaftar dengan pemproses pembayaran mereka sendiri untuk menggunakannya. Ini mengenakan bayaran setiap transaksi bermula dari 2.15% setiap kali pesanan dibuat. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh memilih untuk menggunakan pemproses pembayaran pihak ketiga seperti Stripe atau Skrill.

Mana Yang Lebih Baik?

Dari segi kebolehgunaan, Shopify sekali lagi memberikan tekanan kepada pengguna tetapi jika pembayaran berkaitan, mereka mengenakan hak istimewa tersebut. Sekiranya anda mempunyai jumlah penjualan yang tinggi di laman web anda, kosnya mungkin cepat ditumpukan pada pembayaran Shopify. Di kawasan ini, saya katakan pemilik kedai dalam talian harus mencari jalan yang jauh lebih baik dengan Volusion.

5. Sokongan Pelanggan

Shopify dan Volusion mempunyai saluran sokongan pelanggan yang komprehensif. Anda boleh menghubungi mereka melalui pelbagai saluran dan keduanya sangat luas pangkalan pengetahuan dan panduan dalam talian untuk menolong anda bersama.

Malah, Volusion bahkan mempunyai artikel asas pengetahuan mengenai cara menghubungi mereka sekiranya anda memerlukan sokongan.

Mana yang lebih baik?

Ini adalah pertembungan yang merata antara kedua-duanya dari segi sokongan.

6. Ciri-ciri Lain

Volusi mungkin sukar dikendalikan tetapi pasti menyeluruh. Terdapat sejumlah tambahan yang membuatnya lebih baik dibandingkan dengan Shopify, seperti kemampuan untuk menangani pesanan telefon dan pengembalian produk (RMA).

Sekiranya laman web anda cukup besar untuk mempertimbangkan kawasan-kawasan ini, maka Volusion adalah langkah lebih awal daripada Shopify. Namun, saya merasakan bahawa kemudahan ini bukanlah sesuatu yang paling diminati oleh kedai dalam talian baru atau kecil kerana jumlah dagangan yang berpotensi lebih rendah.

Kesimpulan: Adakah Volusion Masih Perlu Dilakukan?

Sekarang anda mungkin telah memutuskan bahawa saya benci Volusion dan mengekori mereka. Saya dapat memberi jaminan bahawa ini tidak benar. Sebenarnya, di banyak kawasan, saya merasakan Volusion dirancang untuk mengendalikan kedai dalam talian yang mempunyai jumlah lalu lintas yang lebih tinggi kerana cara pilihan mereka dikonfigurasi.

Walau bagaimanapun, melihat rancangan tahap awal kedua-dua ini secara bersebelahan dan mempertimbangkan segmen pasaran pada tahap ini yang menjadi sasaran kedua-duanya, saya harus mempertimbangkan penonton. Pada peringkat permulaan, Volusion menawarkan kerumitan yang terlalu banyak dan sedikit keramahan pengguna untuk menyokong pemilik kedai dalam talian yang baru.

Membuat kedai dalam talian mereka semestinya mereka tidak banyak berusaha – dan pangkalan data yang komprehensif sahaja tidak akan memotongnya. Dari perspektif tahap kemasukan, saya akan menggunakan Shopify, tanpa ragu-ragu sama sekali.

Percubaan Percuma

 • Shopify – Klik di sini untuk mencuba Shopify secara percuma selama 14 hari (tanpa kad kredit)
 • Volusion – Klik di sini untuk mencuba Volusion percuma selama 14 hari (tidak memerlukan kad kredit)
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map