BigCommerce vs Shopify: Perbandingan Harga & Ciri

Setiap platform eCommerce dibuat tidak seperti yang berikutnya. Pada tahap pengalaman dan keselesaan anda dalam talian, anda mungkin memerlukan pilihan yang dapat mengubah kod atau yang siap dilancarkan secara langsung di luar kotak. Shopify dan BigCommerce adalah antara dua pilihan utama untuk platform pengembangan eCommerce.


Lebih dari 1 juta kedai menggunakan Shopify untuk membuat laman web mereka; sementara BigCommerce memegang tempat keempat dalam kategori 1 Juta Tapak Teratas dalam Hosted Solution menurut statistik dari BuiltWith.

Sekiranya anda seorang yang memiliki perniagaan kecil, Shopify mungkin kelihatan lebih menarik, tetapi jika anda juga mempunyai rancangan pertumbuhan jangka panjang, BigCommerce mungkin lebih bermanfaat — jadi, mari kita lihat kedua platform dan membandingkan ciri dan faedahnya.

Lompat cepat

Bandingkan Shopify dan BigCommerce dalam:

 • Simpan reka bentuk templat
 • Pembina kedai dalam talian
 • Sokongan pengguna
 • Kumpulan bakat
 • Pilihan aplikasi
 • Populariti
 • Harga

Bagaimana BigCommerce dan Shopify Berfungsi?

Shopify dan BigCommerce adalah platform eCommerce yang membolehkan anda menjual produk (fizikal atau digital) dalam talian. Kedua-dua pembangun kedai dalam talian beroperasi di penyemak imbas web, yang bermaksud tidak ada perisian untuk dimuat turun di komputer atau hosting web untuk dibeli, anda boleh mengekalkan kedai anda dari mana saja di dunia selagi anda mempunyai sambungan internet.

Editor kedai BigCommerce dan Shopify

Konsep utama di belakang kedua pembangun adalah bahawa sesiapa sahaja dapat menggunakannya untuk membuat kedai dalam talian tanpa perlu membuat kod atau merancang apa-apa – anda memilih templat dari pilihan yang ditawarkan, memuat naik produk yang ingin anda jual, memperbaiki proses anda dan anda, secara teori, selamat pergi.

Penyunting kedai ShopifyEditor kedai Shopify – Bahagian tema di sebelah kiri adalah tempat anda menyesuaikan tetapan untuk tema anda. Untuk setiap halaman yang berbeza, anda mempunyai bahagian tema yang berbeza di mana anda dapat mengubah kandungan dan susun atur.
Penyunting kedai BigCommerceEditor kedai BigCommerce – Di sebelah kiri adalah bar navigasi utama untuk tetapan tema. Anda boleh menyelesaikan sebahagian besar reka bentuk kedai menggunakan bahagian tetapan ini sendiri.

Walau bagaimanapun, adalah berguna untuk mengatakan bahawa walaupun anda tidak perlu menyewa Perkhidmatan pembangunan eCommerce semasa mengembangkan kedai BigCommerce atau Shopify, idea yang baik tentang reka bentuk, bersama dengan gambar individu yang diambil secara profesional, tetap penting untuk mengabaikan platform yang akhirnya anda pilih.

Kedua-dua BigCommerce dan Shopify adalah alat SaaS (perisian sebagai perkhidmatan). Ini menunjukkan bahawa ada kos yang berterusan untuk menggunakannya, yang dapat tahunan atau bulanan.

BigCommerce vs Shopify: Platform eCommerce Mana Yang Harus Anda Pilih?

Sekarang, mari kita bandingkan Shopify dan BigCommerce – yang mana satu platform yang lebih baik dengan melihat dan membandingkan reka bentuk kedai mereka, alat eCommerce, sokongan pelanggan, pasaran profesional, aplikasi, dan harga.

1. Platform mana yang mempunyai templat kedai yang lebih baik?

Oleh kerana orang cepat menilai, mempunyai etalase yang menarik sangat penting kerana memberi kredibiliti kedai dalam talian anda.

Tema etalase Shopify

Untuk kes ini, Shopify mempunyai tema yang mungkin merupakan beberapa tema etalase yang lebih menarik di pasaran sekarang. Mereka profesional, elegan, moden dan segar. Salah satu alasan utama di sebalik item di Shopify kelihatan sangat hebat adalah hakikat bahawa mereka memanfaatkan pereka autonomi untuk mengembangkan reka bentuk.

Tema Shopify - Tanpa hadTema Shopify – Tanpa had
Tema Shopify - Lalai DebutTema Shopify – Lalai Debut

Oleh itu, sementara Shopify membuat platform atau alat, mereka membiarkan pereka profesional melakukan rancangan mereka. Ini juga bermaksud bahawa walaupun anda mendapat beberapa tema secara percuma, banyak yang premium yang boleh anda beli dari $ 100 hingga $ 180.

Lihat lebih banyak templat kedai dalam talian oleh Shopify

Tema etalase BigCommerce

BigCommerce, sebaliknya, telah meningkat banyak baru-baru ini kerana mereka lebih menumpukan perhatian untuk mengembangkan etalase profesional dan menarik untuk pelanggannya. Sebelumnya, kualiti reka bentuk mereka yang buruk adalah kelemahan, tetapi mereka mulai mengikuti tema Shopify. BigCommerce juga menawarkan anda tema percuma dan premium yang berkisar antara $ 145 hingga $ 235.

Tema Bigcommerce - Cornerstone BoldTema Bigcommerce – Cornerstone Bold
Tema BigCommerce - Fortune HighlightTema BigCommerce – Fortune Highlight

Shopify dan BigCommerce menawarkan tema percuma dan tema berbayar yang responsif mudah alih. Shopify menawarkan anda 10 masalah percuma dan 62 yang premium sementara BigCommerce memberi anda 10 tema percuma dan 127 yang premium.

Lihat lebih banyak templat kedai dalam talian oleh BigCommerce

Keputusan: Shopify menang

Walaupun BigCommerce mempunyai lebih banyak tema dibandingkan dengan Shopify, reka bentuk tema menjadikan Shopify sebagai potongan di atas. Tema Shopify sangat disesuaikan. Dengan satu set pilihan yang unik, anda dapat menyesuaikan tema anda dengan satu set parameter.

2. Platform mana yang menawarkan pembangun kedai yang lebih baik?

Pembangun kedai Shopify

Shopify memberi anda semua alat asas untuk membuat kedai dalam talian yang berfungsi. Walau bagaimanapun, alat canggih seperti ulasan produk, senarai keinginan pelanggan, cadangan produk, dan lain-lain, perlu ditambahkan ke kedai anda melalui App Store. Sebilangan alat percuma, dan ada yang dibayar, dan alat ini dibayar kerana pembangun dari luar membuatnya.

Shopify mengajak para pembangun untuk menggabungkan alat mereka ke dalam platform supaya pelanggan mereka dapat menggunakan alat ini juga tanpa melakukan apa-apa kod. Oleh itu, wang tambahan yang anda bayar kebanyakannya diberikan kepada pemaju luaran ini. Tidak semua alat ini diperlukan, tetapi jika anda ingin mengembangkan kedai anda, anda mungkin memerlukannya.

Pembangun kedai Shopify – Ini adalah tempat di mana anda mengurus dan mengesan kedai dalam talian anda. Dari kedai percubaan di atas, anda dapat melihat, Shopify dilengkapi dengan senarai fungsi di mana anda dapat melancarkan kedai dalam talian anda dengan cepat.

Pembina kedai BigCommerce

BigCommerce mungkin mempunyai salah satu yang paling lengkap koleksi alat di antara semua pembangun laman web terkemuka untuk kedai eCommerce. Mereka menawarkan alat luar kotak yang sudah ditambahkan dalam rancangan bulanan mereka.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak alat, BigCommerce App Store adalah tempat anda dapat mencari alat canggih yang dibuat oleh pemaju luaran — seperti Shopify. Ini berguna kerana anda tidak tahu alat tambahan apa yang mungkin anda perlukan setelah perniagaan anda bermula.

Pembina kedai BigCommercePembangun kedai BigCommerce – Anda boleh mengakses sebahagian besar fungsi BigCommerce walaupun anda sedang dalam rancangan percubaan. Klik pada setiap bahagian untuk melangkah lebih jauh ke dalam tetapan.

Keputusan: Ikat

Itu sangat bergantung pada bagaimana anda mahu perniagaan anda berkembang. Kedua-dua pembangun laman web ini mempunyai alat yang berguna dalam pelbagai peringkat perniagaan, sehingga keputusannya sedikit kacau di sini.

3. Siapa yang mempunyai sokongan pelanggan yang lebih baik?

BigCommerce dan Shopify menawarkan sokongan pelanggan 24/7 melalui pelbagai saluran – sembang langsung, telefon dan e-mel. Pada asasnya, jika anda mempunyai pertanyaan atau masalah, walaupun pada waktu tengah malam, anda sentiasa boleh mendapatkan bantuan daripada sokongan teknikal kedua-dua platform.

Terdapat juga forum komuniti di Shopify dan BigCommerce di mana anda boleh menghantar soalan dan penyelesaian untuk pengguna lain. Anda juga boleh menggunakan kaedah ini untuk menghubungi pasukan sokongan mereka. Oleh kerana ini adalah saluran awam, waktu perolehan dari ahli sokongan biasanya lebih cepat.

pusat bantuan shopifyPusat bantuan Shopify (lawati)
Pusat bantuan BigCommerce (lawati)

Manfaat utama forum adalah bahawa anda dapat melihat apa yang dilakukan oleh pelanggan lain (pemilik perniagaan seperti anda), masalah atau pertanyaan yang mereka ada dan juga beberapa penyelesaian berguna yang mereka dapat. Anda juga mungkin mendapat petua yang berguna sekiranya anda meluangkan masa yang cukup di forum seperti itu.

Keputusan: Ikat

Walaupun ia sesuai, saya lebih cenderung ke arah Shopify di sini kerana komuniti yang dikumpulkannya selama ini. Bagi pemula, Shopify mungkin merupakan tempat yang lebih baik untuk memulakan kerana mereka menawarkan dokumentasi bantuan diri yang komprehensif berbanding dengan BigCommerce. Saya dapat mencari penyelesaian untuk masalah saya dengan mengunjungi pusat bantuan dalam talian mereka.

4. Siapa yang mempunyai kumpulan bakat yang lebih besar?

Shopify mempunyai pasar pakar untuk anda gunakan (pilihan). Profesional ini dapat membantu anda dalam membawa kedai anda ke tahap yang lain sambil memberi anda kebebasan untuk memperhatikan ciri perniagaan anda yang lain. Profesional ini merangkumi pemaju, pereka, pemasar, penyediaan kedai dan jurugambar. Shopify malah menyenaraikan pakar mereka secara geografi untuk anda mendapatkan bantuan dengan mudah.

Walaupun anda masih boleh mendapatkan pakar untuk membantu anda membuat kedai anda di BigCommerce, ahli lebih sedikit berbanding Shopify. Oleh itu, sedikit sukar untuk mencari pakar yang tepat di BigCommerce, terutamanya jika anda mahukan seseorang yang tinggal berdekatan dengan anda.

Shopify mempunyai kumpulan profesional yang lebih besar dan ekosistem kelihatan lebih maju.

Dari sudut pandangan ini, ekosistem sokongan Shopify kelihatan lebih maju tetapi mendapatkan bantuan tidak menjadi perhatian langsung ketika anda masih bermula. Mengambil pertolongan hanyalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan ketika perkara terlalu banyak yang perlu anda rawat.

Keputusan: Shopify menang

Pemenang pergi ke Shopify. Lebih mudah mencari pakar di Shopify di mana-mana negara daripada BigCommerce.

5. Platform mana yang mempunyai lebih banyak aplikasi yang boleh anda tambahkan?

Apabila perniagaan anda berkembang, kemungkinan besar ciri bawaan tidak dapat memenuhi keperluan anda. Anda memerlukan lebih banyak alat untuk mengembangkan perniagaan anda. Terdapat alat canggih dari kedua kedai aplikasi Shopify dan Bigcommerce untuk memperluas fungsi kedai anda.

Aplikasi Shopify

Aplikasi Shopify untuk penghantaranShopify aplikasi untuk penghantaran dan pemenuhan

Shopify, sekarang, menyediakan lebih dari 1500 aplikasi di Kedai mereka. Aplikasi ini dapat membantu anda dalam pemasaran dan penjualan, integrasi media sosial, mengotomatisasi atau mengekalkan tugas pengurusan yang berkaitan dengan pelaporan, pembukuan, sokongan pelanggan, pengiriman, pemenuhan, inventori, dll..

Pasar Aplikasi BigCommerce

Aplikasi BigcommercePasaran aplikasi BigCommerce

Bagi BigCommerce, hanya ada 250 aplikasi dibandingkan dengan Shopify 1500. Namun, ini tidak menunjukkan bahawa BigCommerce adalah yang kedua daripada Shopify kerana BigCommerce sudah menambahkan banyak alat dalam rancangan asas mereka (seperti sebut harga penghantaran masa nyata, alat pelaporan profesional, penilaian produk dan ulasan, dll.). Tetapi ini menunjukkan bahawa ekosistem pemaju di Shopify lebih luas daripada BigCommerce.

Seperti yang dikatakan untuk segmen di atas, mempunyai lebih banyak aplikasi sangat berguna ketika anda berfikir jangka panjang.

Keputusan: Shopify menang

Keputusan itu jelas adalah Shopify lagi. Saya memilih Shopify bukan hanya kerana jumlah aplikasi tetapi ekosistem pemaju besar yang telah dibina. Anda tahu selalu ada pembangun di luar sana untuk membina fungsi seterusnya yang anda perlukan.

6. Platform mana yang lebih popular?

Sekarang, Shopify mempunyai lebih daripada 2.4 juta pengguna, termasuk data sejarah, dan telah memproses transaksi bernilai lebih daripada $ 41 bilion. Mereka menawarkan lebih dari 70 tema etalase yang menarik untuk dipilih, memiliki 1500 aplikasi dan komuniti yang luas. Berdasarkan statistik ini sahaja, anda dapat melihat bahawa Shopify adalah yang lebih popular.

Sekiranya anda melihat Google Trends untuk pembangun kedai eCommerce, Shopify banyak dicari oleh orang di enjin carian berbanding dengan BigCommerce.

Mengikut statistik, BigCommerce mencatatkan lebih daripada 159,000 pelanggan dengan data sejarah disertakan dan telah memproses transaksi bernilai $ 17 bilion. Mereka menawarkan 130 tema dan 250 aplikasi dan mempunyai komuniti pakar yang lebih kecil.

Perhatikan bahawa statistik ini berdasarkan tahap yang sangat tinggi dan ini tidak menunjukkan bahawa Shopify lebih bermanfaat daripada BigCommerce.

Keputusan: Shopify menang

Walaupun ini mungkin keputusan yang tidak adil, terutama ketika BigCommerce lebih awal daripada Shopify, saya tetap memilih yang terakhir kerana ketika membuat keputusan, kami biasanya memilih pilihan yang lebih popular, tepat?

7. BigCommerce vs Shopify: Harga

Sudah menjadi kebiasaan dalam industri teknologi bahawa anda mendapat lebih banyak sumber setiap kali anda menaik taraf ke rancangan yang lebih tinggi. Amalan ini berlaku untuk BigCommerce dan Shopify juga. Dengan rancangan yang lebih tinggi, anda akan mendapat fungsi yang lebih baik dan bayaran yang lebih rendah.

Rancangan Shopify sekilas

 • Shopify Asas – $ 29 / bln
 • Shopify – $ 79 / bln
 • Advance Shopify – $ 299 / bln
 • Shopify Lite – $ 9 / bln (jual di media sosial atau laman web)
Pelan / Harga Shopify
Shopify Asas
Shopify
Shopify Lanjutan
Harga Bulanan$ 29 / bln$ 79 / bln$ 299 / bln
Akaun kakitangan2515
ProdukTanpa hadTanpa hadTanpa had
Bayaran kad kredit2.9% + $ 0.302.6% + $ 0.302.4% + $ 0.30
Bayaran transaksi / pintu masuk pihak ketiga2%1%0.5%
Pembayaran Shopify0%0%0%
Pelbagai saluran penjualanYaYaYa
Kad HadiahYaYa
Pemulihan troli terbengkalaiYaYaYa
Sijil SSL percumaYaYaYa
Aplikasi Shopify POSYaYaYa
Analisis penipuanYaYaYa
Laporan profesionalYaYa
Sokongan 24/7YaYaYa

Lawati Shopify

Sekilas rancangan BigCommerce

 • Standard – $ 29.95 / bln
 • Plus– $ 79.95 / bln
 • Pro – $ 249.95 / bln
Pelan / Harga BigCommerce
Piawai
Tambahan
Pro
Harga Bulanan$ 29.95 / bln$ 79.95 / bln$ 249.95 / bln
Akaun kakitanganTanpa hadTanpa hadTanpa had
ProdukTanpa hadTanpa hadTanpa had
Ambang jualan setahunSehingga $ 50kSehingga $ 150kSehingga $ 400k
Bayaran kad kredit2.9% + $ 0.302.5% + $ 0.302.2% + $ 0.30
Tiada bayaran transaksi0%0%0%
Pelbagai saluran penjualanYaYaYa
Beli-belah GoogleYaYaYa
Kad HadiahYaYaYa
Penjimat troli terbengkalaiYaYa
HTTP percuma dan SSL khususYaYaYa
Kumpulan pelanggan dan segmentasiYaYaYa
Alat pelaporan profesionalYaYaYa
Sokongan 24/7YaYaYa

Lawati BigCommerce

Satu perkara yang perlu diperhatikan, BigCommerce tidak mengenakan bayaran untuk sebarang transaksi di semua rancangan. Maksudnya, anda tidak perlu membayar yuran atau komisen kepada BigCommerce ketika pelanggan anda membayar melalui PayPal. Sebaliknya, jika anda mahukan bayaran transaksi 0% di Shopify, anda harus menggunakan pembayaran Shopify.

Keputusan: Shopify menang

Walaupun kedua-duanya mempunyai titik harga yang dapat disesuaikan dengan anggaran, saya lebih suka Shopify di sini. Dari segi nilai untuk wang, anda mendapat lebih banyak dari Shopify dengan jumlah wang yang sama dibayar.

BigCommerce vs Shopify: Yang Sesuai untuk Anda?

Shopify memberi anda tema-tema yang lebih menarik yang sedia untuk bergerak. Mereka juga mempunyai gedung aplikasi besar yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan fungsi kedai anda, dan mereka mempunyai lebih banyak pakar dalam komuniti daripada tempat lain. Pengguna berbayar Shopify adalah 15x lebih tinggi daripada BigCommerce, yang memberitahu bahawa mereka lebih popular. Ini juga terbukti dalam Shopify lebih banyak pembangun aplikasi, pencipta tema, dan profesional untuk membantu anda, sekiranya anda memilih Shopify.

Alat dari BigCommerce sedikit lebih lengkap daripada Shopify. Walaupun BigCommerce mempunyai koleksi tema yang sangat baik, reka bentuk Shopify lebih baik. Juga, tidak semua tema dari BigCommerce siap untuk mudah alih. Terdapat 250 aplikasi yang dapat anda pilih dari gedung aplikasi BigCommerce dan mempunyai kumpulan pakar yang terhad. Walaupun mereka mempunyai lebih sedikit pengguna, penting untuk mengetahui bahawa Shopify bermula lebih awal (2004) daripada BigCommerce (2009). Secara keseluruhan, kita menyedari bahawa Shopify memperluas pangkalan penggunanya lebih cepat daripada BigCommerce.

Ketahui lebih lanjut

 • Klik di sini untuk meneroka BigCommerce dalam talian
 • Klik di sini untuk meneroka Shopify dalam talian

Kesimpulannya

Untuk menyatukannya, kedua-dua platform adalah penyedia penyelesaian eCommerce yang popular. Kedua-duanya cekap dan mempunyai pelbagai jenis alat untuk membantu anda mengembangkan perniagaan. Walaupun Shopify kelihatan lebih menarik daripada BigCommerce, dan kerana tidak ada jawapan pasti, kami mencadangkan anda mengujinya.

Bagaimana untuk memulakan dengan Shopify?

Tidak mengapa mempunyai pemikiran bebas risiko. Tidak ada yang bersedia melabur dalam sesuatu sebelum mencubanya. Itulah sebabnya Shopify menawarkan percubaan 14 hari. Percuma untuk digunakan dan anda bahkan tidak perlu mengisi butiran kad kredit anda.

Klik di sini untuk mendaftar akaun percuma di Shopify.

Halaman Daftar ShopifyLangkah # 1 – Masukkan alamat e-mel dan nama kedai untuk memulakan percubaan percuma Shopify anda.
Mendaftar ShopifyLangkah # 2 – Masukkan maklumat peribadi dan stor.

Bagaimana untuk memulakan dengan BigCommerce?

BigCommerce menawarkan percubaan bebas risiko selama 15 hari untuk mengalami sendiri platform ini. Tidak diperlukan perincian kad kredit. Oleh itu, anda pasti yakin bahawa ia tidak akan dikenakan bayaran sekiranya anda memutuskan untuk tidak meneruskannya setelah 15 hari.

Klik di sini untuk mendaftar akaun percuma di BigCommerce.

pendaftaran perniagaan besarLangkah # 1 – Masukkan alamat e-mel untuk memulakan percubaan BigCommerce anda.
kedai besarLangkah # 2 – Masukkan nama kedai (anda boleh mengubahnya kemudian) dan bukti kelayakan masuk yang lain.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map