Гоогле неуспеси и шта од њих можемо научити

Када се помиње реч Гоогле прво што вам падне на памет је Гоогле претрага. Иако је то био његов први и најуспешнији производ, било је и многих других. Међу најпознатијим осим његовог претраживача је и Андроид, мобилни оперативни систем (ОС) који је од 2018. године командовао 85,1% привлачења очију удио на тржишту паметних телефона.


Данас се захваљујући успешним производима и још много тога налази Гоогле (под матичном компанијом Алпхабет) капитализован са огромних 727 милијарди долара. То га чини једном од првих пет америчких компанија које постоје. Па ипак, није све глатко пловило за овај технолошки бехемотх и током година је добио прилично јак удио јаја на лицу..

Погледајмо неке од оних који су изашли са Гооглеом и шта се са њима дешавало током година. Запамтите, Гоогле је дуго присутан, тако да ће се неки од тих производа можда протезати од пре много година.

Гоогле Плус

Гоогле Плус

Иако данас многи људи користе Гоогле Плус, то је далеко од онога што је компанија замислила када је започела са радом. Првобитно замишљен као платформа за друштвене медије попут Фацебоок-а, Гоогле Плус је пребачен на углавном интегрисане пријаве на платформу и остале разне речи.

Као платформа друштвених медија, Гоогле Плус и даље блиједи у поређењу са Фацебоок-ом. цомСцоре, компанија за истраживање тржишта, процењује да корисници Гоогле+ проводе само око три минута месечно на веб локацији. С друге стране, корисници Фацебоока пролазили су око 405 минута месечно на тој страници.

Да, упркос свему томе, Гоогле је био неодољив у настављању Гоогле Плус-а до недавно откривена је грешка у Гоогле Плус АПИ-ју што је омогућило трећим програмерима апликација да рудају корисничке податке. Одлучио је да утиша вести о буги и – погодили сте – ухваћен је.

Гоогле ће коначно бити искључивање Гоогле Плус-а за ширу јавност и пооштравање ограничења дозвола за апликације.

Гоогле Бузз

Гоогле Бузз

Још један покушај стварања мреже друштвених медија, Гоогле Бузз је живео врло кратак и неспектакуларан живот од 2010. до 2011. године. Дизајниран је тако да корисницима омогући да блогирају, расправљају и поручују на интегрисаној платформи – опет, попут Фацебоока.

Међутим, Гоогле такође води сличне ствари одвојеним тимовима, а Бузз је пао у корист Гоогле Плус-а. Чак и у тако кратком животу, Гоогле Бузз се успео обрушити на најмање једну тужбу када је студент Харвард тврдио да је платформа „прекршила очекивања корисника, умањила приватност корисника, оспорила Гоогле-ову политику приватности и можда прекршила савезне законе о прислушкивању“..

Гоогле је повукао утикач на Бузз-у у марту 2011., Р.И.П.

Гоогле бележница

Гоогле бележница омогућава корисницима да спремају и организују исечке информација из различитих извора на мрежи. То звучи као савршено средство за студенте и истраживаче (или чак писце попут ваших заиста), тачно?

Нажалост, била је жртва технологије и заобишла је то што су проширења претраживача радећи исту ствар у основи преплавила тржиште. Оно што је најважније, ова проширења су такође била доступна у различитим облицима на конкурентним производима као што је Мозилла Фирефок.

После шестогодишње борбе, Гоогле бележница је укинута и сличне функције су уграђене у оно што је данас познато као Гоогле документи.

Гоогле модератор

Гоогле модератор

Ако сте икада користили реддит вероватно ћете имати представу о томе какав је некада био Гоогле модератор. Модератор је представљен 2008. године и замишљен је као платформа за кориснике на терену који постављају питања и одговоре, а други корисници су рангирали колико су та питања била добра или добра.

Нажалост за Гоогле, Модератор није био толико популаран као реддит и након дужег повлачења коначно је затворио завесе у 2015. Ово је био још један пример гиганта претраживача који покушава преузети функцију постојећег производа и претпостављајући да би могао једноставно зато што је имала толико много корисника.

Штета, тако тужно.

Гоогле Хелпоутс

Гоогле Хелпоутс

Још један краткотрајни производ, Гоогле Хелпоутс намењен је људима да си помажу једни другима путем видео записа уживо. То је попут удаљене помоћи на неки начин, где би ваш помоћник могао бити на другом крају света и даље вас водити кроз или вам чак показати како нешто учинити.

Људи који су заинтересовани да помогну могу да наведу своја подручја знања и искуства на веб локацији и добију плаћање путем Гоогле новчаника. Све је такође повезано кроз Гоогле календар како би се могли договорити тајминги.

Нажалост, претпостављам да је тражење помоћи од пријатеља било популарније јер им није требало да буду плаћени, тако да Гоогле Хелпоутс нису заиста добили велику помоћ. Угашен је 2015. године, само две године након увођења.

Пицаса

Гоогле Пицаса

Технички није заиста квар, Пицаса су многи користили током година као своју апликацију за фотографије на мрежи. Доступна је и за Виндовс и МацОС, првобитно их је купио Гоогле 2004. године. Његова смрт је била очекивана јер апликација дуго није била ажурирана, успут, како су се појавиле Гоогле Пхотос.

Коначно, Пицаса је укинута и замењена је Гоогле Пхотос који је био новији и богатији од функција Пицаса-е. Мислим да је највећа грешка Пицаса-е била да нема недостатка функција за дељење, па када је Гоогле видео на који се начин технологија ослања, одлучио је уместо тога да изгради Гоогле Пхотос.

Ипак, апликација која је била у употреби дуги низ година.

Гоогле Ваве

Гоогле Ваве

Још један од опскурнијих Гоогле производа, Гоогле Ваве је намијенио Гоогле-у да омогући комуникацију и сарадњу у стварном времену? Звучи познато зар не? То је тачно – Гоогле сада има ове функције у Гоогле документима, које вишеструким људима омогућавају приступ, уређивање и расправу о документима или табелама..

Сам талас је данас трансформисан у пројекат Апацхе Ваве и отворен је извор. Ваве ин а Бок, његов главни производ, је врста веб сервера који је више за употребу у развоју него ишта друго. Звучи као да је Гоогле млекао талас за све што је вредело, а затим пребацио делове који су радили у Гоогле документе.

Гугл стакло

Гугл стакло

Последње на овој листи (и мој лични фаворит) је нешто што и данас покреће неку дебату. Видиш, Гугл стакло, за разлику од других Гоогле производа на овој листи, није мртав. Међутим, оно што је Гоогле намеравао било је да Гоогле стакло преплави тржиште као микрорачунари.

Била је то врста паметне одеће коју би свако могао да користи и уз помоћ малог рачунарског чипа, који би кориснику могао да пружи информације о хеад-уп интерфејсу, интерфејсу, слика и видео и још много тога.

Звучи заиста супер? Нажалост, никада се није ухватила из неког разлога, мада је данас Гоогле Гласс пронашао нишу у неким индустријама. На пример, за помоћ у медицинским процедурама, помагање деци која имају аутизам у учењу и у фабричким линијама за монтажу.

За нормалне потрошаче чак можете да купите Гоогле Гласс на неким местима као што је Амазон, али он ће вам само вратити више од 1000 долара или слично.

Ипак, разлог за који кажем да није успео је тај што резултат, иако је био диван, није успео да испуни своју основну сврху – преплавити потрошачко тржиште још једним Гоогле производом.

Учење из Гоогле лекције

Ови примери неуспелих производа једне компаније само су врх леденог брега – има их још. Па ипак, то само показује да компанија као технолошки паметна и перспективна као што је Гоогле није имуна на замке пословања..

Видите, Гоогле је и одувек је био компанија која води претраживаче. Њихов је основни производ, тако да све што раде, има за циљ још више проширити Гоогле претрагу. Узмимо за пример Андроид.

Помогло је произвођачима да поплаве тржиште приступачним паметним телефонима који су дубоко везани за толико Гоогле производа – Гоогле Пхотос, Гоогле Маил и још много тога. Нажалост, не функционише све како је планирано, па Гоогле, као и свака друга компанија, има свој удио лимуна.

Понекад можда није случај да је производ лош, сам по себи, али само није право време за њега. Узми случај Палм Инц., произвођач ПДА који је 1998. године покушао да представи личне дигиталне помоћнике (ПДА) попут Палм ИИИ.

Сјећам се у то вријеме да сам био на посљедњој години рачунарских наука на универзитету и успио сам се домоћи једне. Дакле, мој тим и ја смо одлучили да направимо апликацију за Палм ИИИц – нешто за употребу у медицини.

Написали смо испочетка програм који ће ПДА претворити у лекарску бележницу, употпуњену консултантским белешкама и графиком људског тела, са намером да је повежемо са централном базом података. Нажалост, технологија још није задовољила наше потребе, а многе ствари које су нам биле потребне још увек нису биле тек или су се тек појавиле.

Ипак, управљали смо основним радним системом – првим у нашој земљи у то време. На крају смо је прекинули јер су ограничења технологије учинила концепт тада неизводљивим.

Закључак: Направите лимунаду!

Да, све је почело као Гоогле неуспех, али сви могу нешто да им одузму. Не успева све ново, а неки стари концепти се на крају претварају у нове и боље ствари (чак и ако неколико година касније)

Идеје су оно на чему делује свет проналаска и важно је имати визију. То што имате идеју која вам не успева, не значи и да је то потпуни губитак – научите нешто из ње и можда, касније изградите идеју.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map