BlueHost vs HostGator 2020 [Sebesség, Uptime és szolgáltatások áttekintve]

0

Összezavarodik azzal, hogy melyiket válasszon a BlueHost vs HostGator közül?


BlueHost vs HostGator összehasonlítás

Mivel ezt a kettőt megbízható és olcsó WordPress-tárhely-szolgáltatónak nevezik, hogy bármilyen nagyobb CMS, például Joomla, Drupal vagy WordPress segítségével készítsenek webhelyet. És ez az oka annak, hogy az emberek zavartak, amikor az egyiket kiválasztják. Mindkét házigazda szinte azonos áron kínál tárhely-terveket, és tartalmaz minden olyan alapvető szolgáltatást, mint a cPanel, az 1-kattintásos telepítő, a legújabb PHP-verzió és az e-mail fiókok, stb..

Gyors tények – BlueHost vs HostGator áttekintés

Mind a BlueHost, mind a HostGator az EIG (Endurance International Group) tulajdonában van. A csoport számos más nagynevet is megszerezte a tárhelyiparban, és együttműködésben áll a WordPress.com, a SiteLock és a Comodo stb..

  • A BlueHostot az EIG 2010-ben vásárolta meg.
  • A HostGator-t az EIG 2012-ben vásárolta meg.

BlueHost vs. HostGator gyors áttekintés

A BlueHost szerepel az egyik ajánlott szolgáltatóként a Wordpres.org webhelyen. A cég gazdasági hírei miatt nagyon híres, ezért üzemeltetett több mint 2 millió webhelyet. Különféle skálázható lehetőségeket kínálnak, például felhő, dedikált és VPS tárolást.

Másrészt a HostGator szintén nagy szereplő és több mint 500 alkalmazottat foglalkoztat. Most több mint 8 millió domain nevet és 400 000 ügyfelet kezelnek világszerte. Sőt, számos hosting megoldást kínálnak, nagyon kedvező áron.

Bluehost

HostGator

Tehát itt van a BlueHost vs HostGator összehasonlítás, hogy megkönnyítsük a döntést. Biztosak vagyunk abban, hogy a cikk végén meg tudod oldani ezt a zavart, és előállíthatod a legjobbat.

BlueHost vs HostGator összehasonlítás: Ki nyeri a csatát??

Hírnév

A felhasználói válaszok vegyesen reagálnak e két szolgáltatóra, de látjuk, hogy a BlueHost valamivel jobb hírnevet képvisel, mint a HostGator. Lehet, hogy van valamilyen ok, például A BlueHost-ot a WordPress hivatalosan ajánlja valamint számos befolyásos blogger.

A BlueHost emellett kiváló hírnévvel rendelkezik azoknak a bloggereknek és webmestereknek a körében, akik csak blogot akarnak indítani. Másrészt sokan panaszkodnak, hogy a HostGator megpróbálja összetéveszteni az újszülötteket a felsõ taktikájukkal..

Volt idő, amikor a HostGator egyik nagyszerű szolgáltatónak számított, ám ma sok felhasználó nem elégedett a minőségével, különösen az ügyfélszolgálattal. Miközben a BlueHost szolgáltatások minőségében tudatlan ingadozások vannak. Tehát a BlueHost mellett keressük a hírnevet.

Nyertes: BlueHost

üzemidő

Gondoskodnod kell arról, hogy webhelye ne csökkenjen gyakran, mert ez ronthatja webhelyének hírnevét. A virulens igazság az, hogy a leállást nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni. Ezt azonban csökkentheti az, ha a webhelyeket minőségi tárhelyszolgáltatókon tárolja.

A BlueHost megbízható üzemidőt biztosít. Az általunk használt fiók kompetens módon működik. Eddig egyetlen olyan incidenssel sem szembesültünk, amikor átlagos üzemidejük 99,9% alatt marad. Itt található az Uptime statisztika, amelyet az Uptime robot figyelt.

BlueHost Uptime

UptimeTest BlueHost tárhely

A másik oldalon a HostGator szintén nagyon jól teljesít, és néhány hónap alatt képes 100% -osan rendelkezésre állni, de nincs következetesség.

Jelenleg jól csinálnak, ahogy az alábbi képen látható, amely igazolja, hogy az elmúlt 7 napban 100% -osak voltak. De amikor a 30 napos megfigyelési időszakról van szó, a az átlagos üzemidő 99,98% lesz. És ha a 30 napos előtti időszakról beszélünk, akkor 2 leállással is szembesülünk, az első 1 percig tart, a második pedig 3 percig tartja a webhelyünket.

Bár ezek kismértékű leállások, de összességében ez súlyos leállásokká válik.

HostGator Uptime

UptimeTest HostGator tárhely

Igen, minden host szolgáltatónál mindig vannak leállási lehetőségek, de a BlueHost vs HostGator uptime statisztikáink szerint a BlueHost a nyilvánvaló nyertes.

Győztes: Bluehost

Bluehost

HostGator

Sebesség

Utálsz várni? Senki sem akarja, hogy a böngészője csak töltse be az oldalt, és végül a webhelyet törött tartalommal töltse be. Ha a kiszolgálók hosszabb időt vesznek igénybe az oldal betöltése, ez alacsony sebességet jelent, és ezáltal csökken a forgalom. És amikor nincs forgalom, mi a célja a weboldal fenntartása. Az üzemidő után a sebesség a következő elengedhetetlen elem, amelyet figyelembe kell venni.

Mindkét vállalat nagyon közel áll egymáshoz, amikor összehasonlítják a sebességi statisztikákat

BlueHost sebességteszt

Pingdom BlueHost sebességteszt

HostGator sebességteszt

Pingdom HostGator sebességteszt

A statisztikai összefoglaló elmagyarázza, hogy mindkettő többnyire 1 másodperc alatt tölti be az oldalt. De néha a webhely, amelyen üzemelnek A HostGator szerverek 800 – 1500 ms közötti időt vesznek igénybe. Az időtartam továbbra is tiszteletben tartható, de az alacsonyabb betöltési idő azt jelenti, hogy a webhely gyorsan betöltődik, így a webhely számára a legjobb.

A BlueHost szerveren tárolt webhely nagyobb oldalmérettel rendelkezik, mint a HostGator, de még mindig gyorsabban töltődik be, mint a HostGator.

Győztes: Bluehost

Terhelési teszt

A terhelési teszt segítségével megítélheti a kiszolgálók minőségét. Annak ellenőrzése, hogy mindkét vállalat fenntartható és megbízható webtárhelyet nyújt-e, egy híres eszközt használunk, a LoadImpact néven ismert.

Az eszköz segítségével virtuális felhasználókat küldünk mind a HostGator, mind a BlueHost szerverek által üzemeltetett webhelyekre.

Csak ellenőrizze az alábbiakban a statisztikákat, hogy megtalálják a legjobb internetes hostot.

A HostGator statisztikája azt mutatja, hogy akár 30 virtuális felhasználó számára az eredmények meglehetősen kielégítőek, és a betöltési idő többnyire 630 ms alatt marad. De miután a kiszolgáló bizonytalan viselkedést mutatott, a betöltési idő 16 másodpercre nőtt.

HostGator LoadImpact statisztikák

LoadImpact Test HostGator Server

BlueHost LoadImpact statisztikák

A BlueHost statisztikája szerint kezdetben szerverük csaknem 950 ms-ot vesz igénybe, de ezt követően a szerver elég jól játszik a betöltési idő csökkentésével. Megfigyeléssel láthatja, hogy a webhely betöltési ideje többnyire 900 ms alatt marad, és csak ritkán fordul elő, hogy amikor 1 másodpercre kattint. Láthatja a konzisztenciát a betöltési idő sorában is.

Ez azt jelenti, hogy a BlueHost megszakítók hatékonyan tudják kezelni a forgalmat, még akkor is, ha több aktív felhasználó van.

LoadImpact Test BlueHost tárhely

Győztes: Bluehost

Támogatás

Mi a helyzet a webgazda támogatási politikájával? 24 órás technikai támogatást kínálnak? Ez az egyik terület, amely a legfontosabb a kezdő és a szakemberek számára.

Mindkét társaság 24/7 élő csevegést, telefont, e-mailt, jegykezelő rendszert és számos tudásbázist kínál. De valamennyien gyorsak??

A BlueHost támogatási szolgáltatások gyorsabbak, mint a HostGator. Ha segítségre vagy valamilyen információra van szükségünk, élő csevegést indítunk, és kapcsolatba lépünk 5 – 7 perc alatt.

De amikor beszélünk HostGator Live chat, ez szörnyű. Elindít egy élő csevegést, hogy gyorsan megkapja a választ. Átlagosan majdnem 10–40 percet vesz igénybe, sőt néha még egy órát is várni kell. Tegyük fel, hogy több forrást szeretne, vagy a webhelyén valamilyen hiba merül fel, és azonnal segítségre van szüksége, de ezek csak alszanak. Ez annak a jele, hogy „Nem érdekel az ügyfelek”.

Nyertes: BlueHost

Bluehost

HostGator

HostGator vs BlueHost tárhely szolgáltatások

Tárhely

Tehát mennyire van szüksége a tárhelyre a webhely tartalmának tárolására? Egy egyszerű információs típusú webhelynek általában nem kellett sok helyet foglalnia. BlueHost ajánlat 50GB tárolás az alaptervben, míg a HostGator a tárolást mint “korlátlan”.

Korlátlan azt jelenti, hogy nincs korlátozás, de ha a cég úgy gondolja, hogy webhelye több erőforrást fogyaszt, akkor értesítést küld a terv frissítéséről. Általában, amikor egy szolgáltató korlátlan vagy nem mérlegelt mond, ez szinte 100 GB-ot jelent. A HostGator felhasználói azonban akár 200 GB-os tartalmat is könnyen feltölthetnek, és ezt követően frissítést kell igényelniük.

Nyertes: HostGator

Sávszélesség

A sávszélesség az adatátvitel, amikor minden látogató meglátogatja a webhelyét. Azt is mondhatjuk, hogy az Ön webhelye látogatók száma. Ha túl van a sávszélesség, akkor senki sem képes felkeresni az Ön webhelyét.

De nincs gond, mivel mind a BlueHost, mind a HostGator mérhetetlen sávszélességet biztosít az összes tervhez.

Nyertes: Tie

E-mail fiókok

A márkanévvel ellátott e-mail fiók professzionálisabbnak tűnik, és több ellenőrzést biztosít.

Ezért válassza ki a szolgáltatót, amely lehetővé teszi számú e-mail fiók létrehozását. A BlueHost legfeljebb 5 e-mail fiókot és 100 MB e-mail tárhelyet tesz lehetővé minden fiókban. Ez elegendő összeg, mert többnyire az egyedi szintű webhelyeknek egy vagy két e-mail címe van ahhoz, hogy kapcsolatba léphessenek a látogatókkal.

A HostGator korlátlan számú e-mail fiókot kínál minden tervükhöz amelyek egyértelmű győzelmet jelentenek számukra a BlueHost felett ebben a fordulóban. Itt vegye figyelembe, hogy mindkét host szolgáltató támogatja az internetes e-maileket, a POP-t és az IMAP-t.

Nyertes: HostGator

Bluehost

HostGator

Vezérlőpult

A bonyolult háttérpanel nemcsak a működéshez komor, hanem az értékes időt is pazarolja. Nem számít, hogy ha a cég saját gyártású panelt vagy ipari szabványt kínál a cPanel-hez, de a lényeg az, hogy ennek könnyen érthetőnek kell lennie.

Mindkét szolgáltató cPanelt kínál, amely intuitív jellege miatt nagyon gyakori a piacon.

BlueHost Vezérlőpult

BlueHost Vezérlőpult műszerfal

HostGator vezérlőpult

HostGator vezérlőpult irányítópultja

Tehát ha jelenleg cPanel-et használ, akkor a BlueHostra vagy a HostGatorra való váltás nem okoz zavart. Őszintén szólva, a BlueHost cPanel színesebb és WordPress eszközöket tartalmaz. Mivel mindkettő cPanelt kínál, tehát ez döntetlen.

Nyertes: Tie

[Megjegyzés: Személy szerint jobban szeretjük a BlueHost kezelőpanelt, mint a HostGator-t.]

Bluehost

HostGator

Alkalmazástelepítő

Elmúltak azok a napok, amikor parancsokat kell tanulnia a webes alkalmazás (szkript), például a WordPress telepítéséhez. Most a legjobb WordPress-tárhely-szolgáltatók mutatták be Kattintson egy kattintással a telepítőre amely lehetővé teszi a gyors telepítést. Csak néhány kattintás kérdése.

Nem csak a WordPress mindkét webtárhely számos szkriptet kínál, mint például a Joomla, Drupal, a PrestaShop stb. a telepítések könnyű végrehajtása.

Nyertes: Tie

PHP verzió

A PHP a leghíresebb programozási nyelv, és a webhelyek közel 82% -át lefedi. Tehát mennyire fontos, hogy olyan társaságot válasszon, amely támogatja a legújabb PHP verziót?

A válasz egyszerű, a A legújabb PHP verzió, mint például a 7.0, 7.1, jelentősen javíthatja a webhely sebességét. Itt többet megtudhat a PHP-ről.

Mind a HostGator, mind a BlueHost támogatja a legújabb verziót változatok. Lehetősége van minden régi verzióra, például 5.6 vagy 5.4 verzióra is.

Nyertes: Tie

Bluehost

HostGator

Parkolt domainok

Lehet, hogy a kezdetektől nem érezheti a parkolt domainek szükségességét, de ha egyszer híres vagy, akkor ezt használhatja a márka és a forgalom biztosítására is. Például van az abc.com domain, és jelentős forgalmat ér el. Mi lenne, ha valaki létrehozna neked hasonló domainnevet, mint például az abc.net? Lehet, hogy megkapja a potenciális látogatóit.

A parkolt domain védi meg az ilyen eseményeket. Val vel A BlueHost alaptervében 5 domain parkolható. Ez azt jelenti, hogy ha megvásárolja az abc.net-t, akkor megjelölheti a domain nevével (abc.com), és amikor a látogató megnyitja az abc.net-t, automatikusan átirányítja az Ön webhelyére (abc.com)..

A HostGator azonban nem kínált semmilyen lehetőséget a domainek parkolására a Hatchling (alap) tervükben. Tehát, ha az Ön esetében feltétlenül szerepel a domain parkolás, akkor a HostGator Hatchling terve nem megfelelő választás.

Nyertes: BlueHost

Automatikus webhely-migráció

A webhelyek áttelepítése kényelmesnek bizonyult, amikor arra gondolt, hogy blogját / webhelyét áthelyezi a meglévő szolgáltatótól a másikra. A migrációnak több oka lehet, például a méretezhető lehetőségek hiánya. A másik ok az lehet, hogy a meglévő szolgáltató már nem minőségi szolgáltató.

Tehát ha áttérni szeretne a régi szolgáltatótól a HostGator-ra, akkor csak töltse ki az átutalási űrlapot, és minden dolgot átutal például adatbázisok, tartalmak és szkriptek stb. Ne feledje, hogy jogosult az automatikus migrációra a regisztráció első 30 napja alatt. És 30 nap elteltével az adminisztrátor csak segítséget nyújt Önnek.

Másrészt viszont sokkolva látja ezt A BlueHost 149,99 USD-t számít fel az automatikus webhely-migrációért. Tehát, ha el akarja helyezni a webhelyet a BlueHost szerverekön, akkor jobb, ha csinálja. Rengeteg oktatóanyag elérhető az interneten.

Nyertes: HostGator

Titkosítsuk az SSL-t

Az SSL eleinte az ügyfelek személyes adatait, például neveket, címeket, hitelkártya-számokat stb. Kezelő webhelyek fontos része. Az SSL a felhasználó személyes adatainak titkosítására szolgál, a biztonság és a magánélet fokozása érdekében a biztonsági protokollok végrehajtásával..

De most a Google legutóbbi bejelentése miatt minden webhely és blog kötelező részévé válik, függetlenül attól, hogy van-e tartalmi alapú blog vagy e-kereskedelmi webhely.. Mivel a keresőmotorok (Google) bizonyos rangsorolási előnyöket biztosítanak az SSL-t használó webhelyek számára.

A BlueHost cPanel a Let’s Encrypt opcióval szerepel minden tervükben. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy néhány kattintással aktiválja az SSL-t. De a HostGator eddig nem vezetett be ilyen automatizált és praktikus funkciót (legyen a titkosítás). Természetesen az SSL-t is nyújtják az összes tervükön, de ennek aktiválásához műszaki munkát kell végeznie, és külön díjat kell fizetnie..

Nyertes: BlueHost

Bluehost

HostGator

Adatok biztonsági mentése

A biztonsági másolat készítése az utolsó remény, amikor minden összezavarod, és nem lát semmilyen megoldást. A biztonsági másolat helyreállításával a webhely arra a helyzetre változik, amikor legutóbb létrehozta a biztonsági másolatot. Ezért szükséges a biztonsági mentés létrehozása. Számos ingyenes és fizetett szolgáltatás kínál a weboldal teljes vagy kiválasztott elemeinek biztonsági mentéséhez.

Biztonsági mentés készítésének lehetősége, amelyet a fogadó cég nyújt, valamint a vezérlőpanelen általában megadott tervvel, és nem kell telepítenie a plugint.

A BlueHost ingyenes és fizetett biztonsági mentési szolgáltatásokat is kínál. A szolgáltatást úgy konfigurálhatja, hogy készítsen napi, heti és havi biztonsági másolatot. Sőt, ha a biztonsági másolatot számítógépére szeretné letölteni, akkor ezt FTP-n keresztül is megteheti. Ezenkívül a biztonsági mentés visszaállítása díjat nem számít fel.

A HostGator rossz munkát végez itt. A cég azt mondja, hogy ingyenes biztonsági mentést kínálnak, és igen, igazuk van, de amikor vissza kívánja állítani a biztonsági másolatot, akkor 15 dollárt számít fel. Komolyan ?? Ja! Komolyan gondolkodunk. Tehát mit fogunk tenni az ingyenes szolgáltatásokkal, amelyek csak biztonsági másolatot készíthetnek, de nem engedik meg az ingyenes helyreállítást?

Nyertes: BlueHost

Árazás

Az ár egy másik nagyon fontos elem, amelyet figyelembe kell venni, különösen azok számára, akiknek korlátozott pénzeszközeik vannak. Gondoskodjon arról, hogy ár-érték arányt kapjon. Mindkét vállalat megosztott WordPress, VPS és dedikált tárhely-terveket kínál.

Ingyenes domain név

A domain név bármely blog vagy weboldal webcíme. E nélkül nem állíthat be blogot. Számos tárhely-szolgáltató ingyenesen kínálja ezt, ha vásárol egy tárhely-tervet. A BlueHost ingyenes domain nevet is kínál a webtárhely mellett. Az első évben még egy fillért sem kell fizetnie.

A HostGator nem kínált ingyenes domain nevet ügyfeleinek. Ez egy kicsit több lesz az első évben, mint a BlueHost.

Nyertes: BlueHost

Bluehost

HostGator

Domains & Adatvédelmi őr

Mi van, ha csak a domain nevet szeretné megvásárolni? Annak ellenére, hogy vannak még néhány legjobb domain regisztráló, de a BlueHost és a HostGator szintén kivételes szempont. Kismértékű különbség van az áraik között.

A BlueHost 11,99 USD-t számít fel a .com domainért, míg a HostGator 12,95 USD-ért kínál. De a történet még nem ért véget. Egy év után a BH 15,99 dollárba került, míg a HG 15 dollárt igényel a megújításra. Tehát ha BH-ra megy, akkor egyszerre csak egy dollárt spórolhat meg, de többet fizethet a megújításoknál, mint a HG.

A domain adatvédelmi őr egy olyan kiegészítő, amely elrejti a személyes adatait, például e-mail címét stb., Hogy megmentse a kártékony e-mailektől és a marketing cégeket. De itt vegye figyelembe, hogy ez nem kötelező kiegészítő. Tehát, ha aktiválni akarja, akkor a BlueHost 11,88 dollárban, míg a HostGator 12,95 dollárban kínálja fel.

Az első évben majdnem 2 dollárt fog megtakarítani, amikor domain-és magánéletvédelmet vásárol a BlueHost-tól, és a megújításoknál néhány centot takarít meg. Mivel a különbségek csekélyek, tehát ez egyértelmű kötés.

Nyertes: Tie

Webtárhely

A BlueHost 3 webtárhely-tervet kínál megosztott kategóriában. Jelenleg nincs különbség a költségek között, az alapszolgáltatások kivételével a szolgáltató mindkét ára megegyezik. Alaptervükben a BlueHost 1 ingyenes domain nevet, 50 GB tárhelyet (több mint elég) és nem mérhető sávszélességet kínál. Ebben a tervben egy domain is üzemeltethető. Ez nagyon alkalmas, ha kis személyes blogot szeretne üzemeltetni.

A HostGator nem mérhető tárhelyet és sávszélességet kínál a sraffozási tervben, de egy domain névre korlátozódik. A BlueHosttól eltérően az első évben nem adnak ingyenes domaint a tárhely-fiók megvásárlásához.

Az alapterven kívül, ha a Plusz (BlueHost) és a Baby (HostGator) tervekről beszélünk, mindkettő nagyon hasonló. Korlátlan tartományokat üzemeltethet. Ez a legmegfelelőbb azoknak a felhasználóknak, akik a közeljövőben több webhely létrehozását tervezték, anélkül, hogy külön pénzt költenek. Mint láthatja, nincs magasabb különbség a magasabb tervek között, mint az alap, tehát ezt a részt a fentiekhez kötjük..

Nyertes: Tie

Bluehost

HostGator

Pénzvisszatérítési eljárás

A visszatérítési politika pénzvisszafizetési garanciaként is leírható. A vállalat csak arra törekszik, hogy minden ügyfelét kielégítse. Nincs garancia arra, hogy ha a felhasználó teljes mértékben elégedett, és így a másik. Itt a visszatérítési politika lép életbe, és pénzt takarít meg.

Miután feliratkozott a BlueHostra, az első 30 napon belül kérheti a visszatérítést. Tehát ha úgy érzi, hogy szolgáltatásaik nem kielégítőek, akkor biztosan visszatér a pénzed. Emlékezz rá, hogy a 30 nap után nem jogosult visszatérítést kérni.

Míg a HostGator a 45 napos visszatérítési politikát követi, tehát ez azt jelenti, hogy még több nap áll rendelkezésére, hogy kipróbálhassa szolgáltatásait, mielőtt döntést hozna arról, hogy visszatérítést igényel-e vagy sem.?

Tehát, ha a BlueHost vagy a HostGator között dönt a pénz-visszafizetési garancia tekintetében, akkor nem olyan nehéz a legjobbat választani. Nem elég könnyű?

Nyertes: HostGator

Következtetés

Tehát itt az ideje, hogy levonjuk a következtetést a BlueHost vs HostGator. Ha más aspektusokról beszélünk, mint például az ingyenes SSL, akkor a BlueHostnak is van előnye a HostGator felett. Ezenkívül a BlueHost legalapvetőbb tervében ingyenes biztonsági mentést, domain parkolást, ingyenes domain nevet és jól felszerelt kezelőpanelt is tartalmaz.

Másrészt a HostGator számos más funkcióval is rendelkezik, mint például korlátlan e-mail fiókok, aldomainek, nagyobb tárhely az e-mailekhez és 4500 ingyenes webhelysablon. De fontolóra kell venni az ingyenes SSL-t a Let’s Encrypt által, mivel ez fontos a SEO számára.

Az ingyenes SSL-t a CloudFlare-ról szerezheti be. Néhány blogunkban már a CloudFlare által használt ingyenes SSL-t használunk, és a legkedvezőbb rész az, hogy nem kell tanulnia semmilyen műszaki dolgot a végrehajtásához.. Itt található egy teljes útmutató hogy engedélyezze a CloudFlare ingyenes SSL-jét a WordPress-alapú webhelyeken.

Mindent összevetve, a BlueHost tervek jól megtervezték, és hatékonyan teszik lehetővé gyors szolgáltatásaik maximális rendelkezésre állását, szóval javasoljuk a BlueHost-ot.

Biztosak vagyunk abban, hogy a beszámoló mindent megtud, és nincs több zavar azzal, hogy melyiket választja a BlueHost vs HostGator között.?

Bluehost

HostGator

Ha úgy gondolja, hogy elfelejtünk lefedni minden olyan fő jellemzőt, amelyet összehasonlítani kellene, kérjük, ossza meg velünk a megjegyzésekben. Örömmel olvassuk el javaslatait és visszajelzéseit.

Ha továbbra is segítségre van szüksége és összezavarod a HostGator vs BlueHost ügyben, ne habozzon kapcsolatba lépni. Mindig itt vagyunk, hogy segítsünk megtalálni a legjobb internetes házigazdát.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map