Hoe een website te bouwen: de A-tot-Z beginnershandleiding

In dit artikel laat ik je de essentiële stappen zien bij het maken van een website.


 1. Registreer een domeinnaam
 2. Meld u aan voor een webhosting
 3. Ontwerp uw webpagina
 4. Valideer en test uw website
 5. Verfijn en groei

Een eenvoudige website maken is eenvoudig. Het arbeidswerk zelf mag niet meer dan een uur duren. Het begrijpen van uw keuzes en deze aanpassen aan uw situatie is echter niet eenvoudig.

Omdat voor sommige stappen aanvullende kennis nodig is die niet binnen het bestek van dit artikel valt, heb ik waar nodig links naar gedetailleerde bronnen opgenomen.

Waarom maak je een website?

Voordat we beginnen, is het belangrijk om eerst je doel te definiëren.

We weten allemaal dat een website een belangrijk onderdeel kan zijn van uw online aanwezigheid – als zakelijke entiteit of als individu. Voor een individu kan het zoiets eenvoudigs zijn als een basisprofiel of zo gedetailleerd als uw hele portfolio. Voor bedrijven moet het worden beschouwd als onderdeel van uw vermogen en betrekking hebben op uw profiel, producten of de dingen die u doet.

Als u een duidelijk doel voor ogen heeft, kunt u onderweg een betere beslissing nemen – d.w.z. welke platforms u moet gebruiken, welke marketingkanalen u moet gebruiken, enz..

Enkele typische redenen waarom een ​​website is gebouwd:

 • Om producten te verkopen – Als uw primaire doel is om producten te verkopen, moet uw website productshowcases, een online winkelwagentje, beveiligde betalingsgateway en bij voorkeur een verkooppuntsysteem bevatten.
 • Naar informatie weergeven – Als het uw doel is om bedrijfs- of persoonlijke informatie weer te geven, overweeg dan om een ​​eenvoudige website van één pagina te bouwen op een betaalbaar platform.
 • Om huidige ideeën en ervaringen te delen – Een blog is meestal het beste voor gebruikers die graag schrijven en hun ideeën met de wereld delen.

Deze redenen hoeven elkaar niet uit te sluiten. U kunt bijvoorbeeld een website hebben die twee of meer van de bovenstaande elementen combineert.

De essentiële stappen om uw eigen website te bouwen

Zodra u de doelstellingen van uw website heeft uitgezocht, is het tijd om te bouwen! Om te beginnen, moet je eerst …

1. Registreer een domeinnaam

Wat is een domeinnaam?

Om een ​​website te starten, heeft u allereerst een domeinnaam nodig.

Een domeinnaam is het adres dat uw website op internet identificeert. Enkele voorbeelden zijn Yahoo.com, Google.com of BuildThis.io (de website die u nu leest).

Waar een domeinnaam registreren?

Om een ​​domein te bezitten, moet u het registreren bij een domeinregistreerder.

Een domeinregistreerder zal u helpen om te controleren of een domeinnaam uniek is voordat u verder kunt gaan met een registratie. GoDaddy en NameCheap zijn twee populaire domeinregistreerders. Ik gebruik ze al heel lang om mijn domeinen te beheren.

Hoe een domeinnaam te kiezen?

Het kiezen van een domeinnaam is vaak het moeilijkste omdat het niet alleen uw merk moet weerspiegelen, maar nog steeds gemakkelijk, eenvoudig en gedenkwaardig moet zijn.

Uw domeinnaam moet uniek zijn – de naam mag niet eigendom zijn van een andere persoon of organisatie in de hele wereld. Een algemene vuistregel waarmee u rekening moet houden bij het maken van domeinnamen zijn:

 • Houd het kort en gemakkelijk te onthouden
 • Gebruik geen handelsmerknamen
 • Kies indien mogelijk voor .com of .net
 • Wees creatief en gebruik samengestelde of verzonnen woorden
 • Probeer het trefwoord relevant te maken

Bruikbare tips

 • Als je het moeilijk vindt om een ​​domeinnaam te vinden, kun je altijd domeinnaamgeneratoren gebruiken voor ideeën. Enkele van de meer populaire zijn Wordroid en Lean Domain Search.
 • Als je een beginner bent, raden we je aan naar GoDaddy of Namecheap te gaan om een ​​domeinnaam te vinden. Beide maken het voor nieuwkomers gemakkelijk om een ​​domeinnaam te kopen en te registreren.

2. Meld u aan voor een webhostingaccount

Wat is een webhost?

Een webhost is een grote computer (ook wel server genoemd) die wordt gebruikt om de bestanden op te slaan die nodig zijn als onderdeel van uw website.

Zie het als een huis dat meubels en huishoudelijke apparaten opslaat – het huis is uw webhost en alles wat er bij komt kijken in het huis is uw website-inhoud. Website-inhoud bevat over het algemeen tekst, afbeeldingen, video’s en alle andere elementen die u nodig acht.

Wat zijn uw keuzes bij hosting?

Webhosting bestaat tegenwoordig in verschillende pakketten. Traditioneel is een webhostingprovider alleen betrokken bij het leasen van de servers met basissoftware en technische ondersteuning. Het hosten van uw website bij een traditionele hostingprovider is doorgaans goedkoper en flexibeler; maar je hebt wat extra werk nodig om een ​​website op te zetten.

Tegenwoordig bundelen bedrijven verschillende services samen en kunnen gebruikers websites bouwen, hosten en beheren, allemaal vanuit één serviceprovider. We noemen deze bedrijven meestal Website Builders of Online Store Builders. Een website hosten op deze ‘bundel’-platforms is het meestal duur en minder flexibel; maar u kunt eenvoudig een website of online winkel bouwen.

Hostingplatform voor starters

Als je net begint, is basic shared hosting meestal goed genoeg. Daarvoor raad ik het Hostinger Single Plan aan – waarmee je één website kunt hosten tegen een lage prijs van slechts $ 0,80 / mo.

Hostinger HostingHostinger Single Plan – Host één website met 10 GB SSD-opslag en 100 GB bandbreedte (meer dan genoeg voor starters) voor $ 0,80 / mo.

Hostingplatform voor e-commerce / online winkels

Als u van plan was om producten rechtstreeks vanaf uw website (een e-commerce winkel) te verkopen, moet u Shopify Basic bekijken (startprijs $ 29 / maand).

Shopify-platforms800.000 e-commerce winkels gebruiken Shopify, waaronder NBA Lakers Store en Tattly.com. Shopify Basic begint bij $ 29 / maand.

Hostingplatform voor eenvoudig te maken websites / kleine bedrijven

Als u alleen een eenvoudige website nodig heeft om uw bedrijfsportfolio en contactgegevens onder de aandacht te brengen, is een gebundelde hostingoptie wellicht de juiste keuze. Wix en Weebly zijn de twee sitebouwers die ik leuk vind – we schrijven uitgebreid over de twee en je kunt onze recensies hier bekijken – Wix-recensie / Weebly-recensie.

Wix als gebundelde optiesWix wordt aangeboden als een online service en laat je werken met een visuele editor met slepen en neerzetten om je website te bouwen, zelfs als je geen kennis hebt van coderen. Wix Unlimited Plan begint bij $ 12,50 / maand.

Bruikbare tips

 • Er zijn verschillende soorten hosting beschikbaar: shared hosting, dedicated server hosting en cloud / VPS hosting.
 • Als je een kleine website bent, is het goedkoper om voor gedeelde hostingplannen te gaan. Grotere sites worden aanbevolen om cloud- of dedicated hosting te gebruiken.
 • Enkele belangrijke eigenschappen waarmee u rekening moet houden voordat u een webhost kiest, zijn hun prijzen, serversnelheid en uptime-tarieven. Hostinger (voor nieuwkomers), evenals InMotion Hosting en SiteGround (voor grotere websites) zijn enkele van de populaire namen.
 • Overweeg om een ​​winkelbouwer te gebruiken, zoals Shopify of BigCommerce, als u van plan bent producten rechtstreeks vanaf uw website te verkopen.

3. Ontwerp uw webpagina’s

Zodra u uw domeinnaam en webhost gereed heeft, is het tijd om iets op internet te zetten. Om uw webpagina’s te ontwerpen, kunt u een webontwikkelaar inhuren of het zelf doen.

We bespreken hier in detail hoe u een webontwikkelingstaak kunt uitbesteden. U moet de volgende stappen overslaan en naar die pagina gaan als u van plan bent iemand in te huren om uw website voor u te ontwikkelen.

Voor de doe-het-zelvers zijn hier de drie eenvoudige manieren om een ​​webpagina te ontwerpen:

1- Wat-je-ziet-is-wat-je-krijgt (WYSIWYG) webeditor

Met een WYSIWYG-editor kunt u een website opzetten en webpagina’s helemaal opnieuw ontwerpen zonder codering. Het werkt net als een normale tekstverwerker: u begint met een sjabloon of een lege pagina en maakt vervolgens uw websitepagina’s. Zodra dat is gebeurd, vult u ze met inhoud en uploadt u de hele map naar uw webhost met behulp van een programma voor bestandsoverdrachtprotocol (FTP).

Om bij deze methode te passen, is het het beste als je basis HTML / CSS-vaardigheden hebt en wat algemene kennis hebt over hoe internet werkt.

Er zijn verschillende WYSIWYG-webeditors beschikbaar – sommige zijn gratis voor niet-commercieel gebruik, terwijl andere mogelijk een betaalde licentie vereisen. Microsoft Expression Web, Google Web Designer, BlueGriffon, en Open Element zijn enkele goede om uit te checken.

Voor een FTP-programma – FileZilla en WinSCP zijn de twee beste gratis opties.

Microsoft Expression - WYSIWYG-editorVoorbeeld – Hier is een screenshot van Microsoft Expression Web Editor. Mappenlijst (links) – Structureer uw website met mappen. Editor (midden) – Schrijf en formatteer hier uw tekst. Stijlen / Toolbox (rechts) – Stijl en ontwerp uw pagina met CSS (optioneel). Merk op dat u een paginanaamindex (.html / .htm / .php / .asp) moet maken – het zal werken als de startpagina van uw website.

Deze optie is alleen mogelijk als u een traditionele hosting gebruikt (d.w.z. Hostinger). Het gebruik van een WYSIWYG-editor is flexibel en leuk als u graag webcodering leert … maar het is geen haalbare optie voor beginners die direct een website willen.

2- Een contentmanagementsysteem (CMS) gebruiken

De meeste websites worden tegenwoordig gebouwd en beheerd met een CMS. Een CMS biedt veel voordelen vanuit het oogpunt van een site-eigenaar. Ze zijn gemakkelijk te beheren, flexibel in ontwerp en ontwikkeling en kostenbesparend (gratis!) – drie belangrijke voordelen.

Als je er nog niet van hebt gehoord – WordPress, dat ~ 33% van alle websites op internet van stroom voorziet, is de meest populaire CMS ter wereld.

Voor degenen die in stap 2 kiezen voor conventionele hostingoptie, kunt u WordPress met slechts een paar klikken installeren.

WordPress installeren in HostingerHier leest u hoe u WordPress kunt instellen bij Hostinger. Log in op uw Hostinger-account, ga naar Website > Auto-installatieprogramma > WordPress > Stel een wachtwoord en websitenaam in > Installeren.

Zodra WordPress is geïnstalleerd, krijgt u een eenvoudig website-framework. Vervolgens kunt u uw webpagina’s ontwerpen met een WordPress-sjabloon. Vooraf gebouwde WordPress-sjablonen zijn gratis beschikbaar op WordPress.org (officiële map met thema’s). Of u kunt premiumsjablonen kopen van professionele ontwikkelaars zoals Elegante thema’s of Artisan.

Disha legde hier uit hoe je een blog of website maakt met WordPress. Volg de instructies voor meer informatie.

Opmerking: je kunt geen CMS gebruiken als je ervoor kiest om in stap 2 met het ‘Bundel’-platform zoals Wix of Weebly te gaan.

3. Met behulp van een website-winkelbouwer met slepen en neerzetten

Een website-winkelbouwer met slepen en neerzetten is de gemakkelijkste en snelste manier om een ​​website te maken.

Je hebt geen vaardigheden voor webontwikkeling nodig – kies gewoon een vooraf gebouwd sjabloon, pak de benodigde webelementen van de bouwer (bijv. Contactformulier, vervolgkeuzemenu’s, Google Map, betaalknoppen, winkelwagentje, enz.), En een volledig uitgeruste website is klaar.

Er zijn veel websitebouwers verspreid over het internet – Wix en Weebly zijn twee van de meest populaire. En zoals hierboven vermeld, zou Shopify een goede keuze zijn als u een online winkel bouwt.

Wix-demo

Een website maken en bewerken met Wix EditorHet ontwerpen van uw webpagina op Wix: Sitemenu (links) – Beheer pagina’s, kies siteachtergrond, stel sitenavigatie in, voeg teksten en links toe, upload afbeeldingen, enz. Hier; Uitlijning (midden / links) – Schik hier website-elementen en lijn ze uit; Preview (rechtsboven) – Bewaar, bekijk en publiceer uw website.

Een website ontwerpen op vooraf gemaakte Wix-sjablonenWix-sjablonen – er zijn honderden vooraf gebouwde sjablonen bij Wix (zie alle).

Shopify-demo

Een website maken en bewerken met Shopify-editorOntwerp je online etalage met een vooraf gebouwd thema bij Shopify. Menu (links) – Kies thema’s en voeg hier winkelelementen (dia’s, koppen, afbeeldingen, voetteksten, enz.) Toe; Voorbeeld (midden / rechts) – Bekijk hier een voorbeeld van uw winkel.

Shopify-sjablonenShopify biedt een breed scala aan gratis en premium thema’s (zie voorbeelden).

Hostgator Website Builder Demo

Gator Website BuilderGator Website Builder gebruiken – Menu (links) – Kies thema’s, voeg pagina’s toe en voeg hier een paginasectie toe; Voorbeeld (midden / rechts) – Verplaats tussen pagina’s in de bovenste navigatiebalk; bewaar, bekijk en publiceer uw website.

Gratis thema's bij Gator Website BuilderVolledig aanpasbare en responsieve websitesjablonen aangeboden door Hostgator Website Builder.

Bruikbare tips

 • Blader door gratis sjablonen voor eCommerce-sites van Shopify, BigCommerce, Wix en Weebly op één pagina
 • Stapsgewijze instructies om een ​​website te maken met Wix
 • Bekijk voorbeelden van websites die met Wix zijn gebouwd
 • Stapsgewijze instructies om een ​​website te maken met Shopify
 • Bekijk voorbeelden van websites die zijn gebouwd met Shopify

4. Valideren en testen van uw website

Zodra uw website gereed is, is het tijd om te valideren en te testen hoe deze werkt in de belangrijkste browsers (Chrome, Firefox, Safari, Microsoft Edge, IE 11, etc.) en op verschillende schermformaten.

We kunnen deze tests uitvoeren met behulp van gratis online tools.

Markup-validatie

W3C - Valideer uw website zodra u klaar bent met uw creatieValideer eenvoudig uw website-opmaak met W3C Markup Validation Service.

Wat is opmaakvalidatie? Coderingstalen of scripts zoals HTML, PHP enzovoort hebben elk hun eigen formaten, vocabulaire en syntaxis. Markeringsvalidatie is het proces om te verifiëren of uw website deze regels volgt.

Browsertest

Test uw website in verschillende browsersTest uw website in één keer voor maximaal 115 verschillende browsers BrowserShots.

Scherm test

Test uw website in verschillende schermformatenGebruik Screenfly om een ​​voorbeeld van uw webpagina weer te geven op beeldschermen, tablets, smartphones en andere verschillende schermformaten.

5. Verfijn uw website en breid deze uit

Het publiceren van uw website op internet is de eerste fase. Er zijn nog veel meer dingen die u moet doen om het succes van uw website te garanderen. Hier zijn een paar taken om mee te beginnen …

Verfijn de snelheid van de website

Google heeft duidelijk verklaard dat sitesnelheid een van de rangschikkingsfactoren is. Dit betekent dat uw site mogelijk hoger scoort als deze snel wordt geladen.

Ook: hoe sneller uw website wordt geladen, hoe gelukkiger de bezoekers van uw website zullen zijn. In talloze casestudy’s en experimenten is bewezen dat een langzaam ladende website de gebruikerservaring zal schaden en de website-inkomsten zal beïnvloeden. Amazon zou naar schatting $ 1,6 miljard aan inkomsten hebben verloren als de site met één seconde zou zijn vertraagd.

Als uw huidige websitesnelheid laag is, leer hoe u het kunt verbeteren.

Verbeter de zichtbaarheid van websites

U hoeft geen meester te zijn in zoekmachineoptimalisatie (SEO) om uw website te laten opvallen. Maar sommige basisvaardigheden voor zoekmachineoptimalisatie zijn altijd goed om te hebben.

Maak een webmasteraccount aan op Google Search Console om uw website bij Google in te dienen en eventuele SEO-problemen te identificeren. Doe fundamenteel zoekwoordonderzoek en optimaliseer vervolgens uw paginatitel en koppen voor uw primaire zoekwoorden. Implementeer schema-opmaak op uw site om u te onderscheiden van pagina’s met zoekresultaten.

Lees onze SEO dummies-handleiding voor meer SEO-tips.

HTTPS implementeren

Sinds Google Chrome HTTP-websites als ‘niet veilig’ bestempelde, is het SSL-certificaat een groot probleem geworden. Om ervoor te zorgen dat uw website door gebruikers wordt “vertrouwd” – is een HTTPS-verbinding een must.

Voeg essentiële pagina’s toe

Geen enkele website is ooit hetzelfde omdat ze een ander doel en / of andere functie zouden kunnen hebben. Er zijn echter drie standaardpagina’s die elke website zou moeten hebben: Index (homepage), Overpagina en Contactpagina.

Startpagina

De startpagina is vaak de eerste plaats waar de meeste bezoekers naartoe gaan nadat ze op uw website zijn beland. Uw startpagina moet de juiste toonhoogte opleveren en uw bezoekers dieper naar uw site leiden.

Voorbeeld website - HausVoorbeeld – Haus homepage wordt geleverd met een duidelijk navigatiemenu en een galerij-achtig ontwerp (perfect voor productshowcase).

Over pagina

Bij About Page gaat het erom een ​​band op te bouwen met uw bezoekers. Hiermee kunt u uzelf voorstellen en gedetailleerde informatie (nou ja?) Over uw website geven. Meestal wordt aanbevolen om foto’s op te nemen van de mensen die de website bezitten en beheren.

Voorbeeld website - Bulldog SkincareVoorbeeld – Bulldog Skincare’s About Page stuurt een liefdevol en gedenkwaardig bericht.

Contactpagina

Het is belangrijk om te communiceren met uw gebruikers en potentiële klanten. Vandaar – de contactpagina. Voeg alle mogelijke communicatiekanalen toe (profielen van sociale media, contactformulieren, e-mailadres, enz.) Om ervoor te zorgen dat uw bezoekers u kunnen bereiken.

Voorbeeld website - OverlevenVoorbeeld – De contactpagina van Survicate is prachtig ontworpen met grote formuliervelden, duidelijke call-to-action; en bestaat uit alle benodigde informatie.

Vergroot uw bereik op sociale mediaplatforms

Uw website moet ook aanwezig zijn op sociale mediaplatforms waar de meeste van uw doelgroep rondhangen. Voor BuildThis.io betekent dat Facebook en Twitter. Voor anderen kan het LinkedIn, Tumblr of Pinterest zijn.

Hier zijn enkele marketingtips voor sociale media voor beginners.

Voeg favicon toe

Heb je de letter ‘B‘In een gele cirkel die aan de linkerkant van uw browsertabblad verscheen? Dat staat bekend als ‘favicon’. Net als een logo is het favicon een kleiner visueel element dat een website vertegenwoordigt.

De Favicon is een handige kleine merktechniek die vaak over het hoofd wordt gezien door website-eigenaren. Als dat op jou lijkt, gebruik dan deze gratis favicon-generator om je te helpen.

Maak een website Veelgestelde vragen

Kunt u gratis uw eigen website maken?

U kunt een gratis website maken door te gebruiken gratis webhosting zoals 000Webhost-aanbiedingen of door een gratis abonnement te gebruiken dat wordt aangeboden door sommige websitebouwers. Wix biedt bijvoorbeeld een gratis abonnement met beperkte middelen dat geschikt is voor kleine websites met een laag volume.

Hoe maak ik een website voor mijn bedrijf?

Websitebouwers zijn een ideale manier voor kleine bedrijven om hun eigen websites te maken zonder uit te besteden. Deze opties vereisen geen technische kennis en bieden vaak vooraf ontworpen sjablonen die nuttig kunnen zijn > Klik hier om te beginnen.

Wat is de beste websitebouwer?

‘Beste’ is een subjectieve term – wat voor ons het beste is, is misschien niet geschikt voor u. In termen van populariteit – Squarespace is de populairste website-builder met een marktaandeel van 22%. Ze worden gevolgd door respectievelijk Wix en GoDaddy’s GoCentral op de tweede en derde plaats.

Kan ik een website maken op Google?

Google biedt een sitebuilder aan als onderdeel van het G Suite-assortiment. Prijzen beginnen vanaf $ 5,40 / gebruiker / maand.

Hoe maak ik een PDF van een website?

Als u Adobe Reader op uw computer hebt geïnstalleerd, kunt u een PDF maken vanaf een webpagina door op CTRL-P te drukken. Selecteer in het geopende afdrukmenu uitvoer naar PDF en sla het bestand op.

Klaar, nu!

Je weet nu meer dan genoeg om een ​​succesvolle website te maken en te bouwen. Het is tijd om je kennis aan het werk te zetten. Ga nu beginnen en rock het internet!

* Vertaling: EN ID

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map