Shopify vs Ecwid: Platform mana yang terbaik untuk anda?

Dengan hampir 11% pangsa pasar dalam industri yang sangat kompetitif, Shopify adalah nama yang pasti pernah didengar oleh banyak orang. Memandangkan bahawa, secara langsung dari Shopify vs Ecwid, adakah kemungkinan yang terakhir muncul di atas?


Ecwid juga mempunyai ciri produk yang sangat komprehensif dan ditujukan kepada mereka yang ingin mendirikan kedai eCommerce dengan lebih mudah. Ia juga mempunyai rancangan percuma yang tidak dimiliki oleh Shopify. Untuk menyelesaikan masalah, kami akan melihat rancangan harga yang sama antara Shopify dan Ecwid.

Shopify vs Ecwid: Sepintas Lalu

Sekiranya anda tergesa-gesa, berikut adalah jadual perbandingan Shopify vs Ecwid;

ciri-ciri
Shopify
Ecwid
RancangAsasPerniagaan
Harga (asas tahunan)$ 26.10 / bln$ 29.17 / bln
Pelan Percuma AdaTidakYa
Kedai atas talianYaYa
Berbilang saluranYaYa
Sokongan POSTerhadTidak
Bilangan ProdukTanpa had2,500
Yuran Transaksi AsasTidakTidak
Lawati Dalam TalianLawati ShopifyLawati Ecwid

Bandingkan Ecwid dan Shopify dalam:

 • Kemudahan penggunaan
 • Menambah dan menguruskan produk
 • Had produk
 • Sokongan untuk produk digital
 • Tempat jualan
 • Pemprosesan pembayaran
 • Pengendalian troli terbengkalai
 • Sokongan pengguna

Shopify vs Ecwid: The Head-Perbandingan ke-Ketua

Shopify dan Ecwid adalah pembangun laman web eCommerce dan setanding dalam banyak cara. Mari kita lihat beberapa ciri penting yang perlu diselaraskan oleh penyedia seperti ini:

1. Kemudahan Penggunaan

Antara muka pembangun Shopify Antara muka pembangun Shopify

Antara muka pembina EcwidAntara muka pembina Ecwid

Salah satu sebab utama bahawa setiap orang akan membayar lebih dari $ 20 sebulan untuk menjadi tuan rumah laman web adalah bahawa Shopify dan Ecwid dikembangkan di sekitar pembangun laman web. Ini bermaksud hampir semua orang yang mempunyai beberapa kemahiran asas Internet dapat membina laman web eCommerce yang berfungsi dengan pantas – tidak memerlukan pengekodan.

Oleh kerana itu, betapa pentingnya penggunaan sistem mereka tidak dapat diremehkan. Kedua-dua pembangun laman web ini menawarkan pengalaman drag-and-drop kepada pengguna. Premisnya sederhana – di satu sisi anda mempunyai bar navigasi dengan alat dan di sisi lain, kanvas untuk dikerjakan.

Dari segi penampilan dan nuansa, pembangun laman Shopify mempunyai nuansa profesional yang sangat tajam. Ini sangat berbeza dengan kawalan keratan besar yang dimiliki Ecwid. Walau bagaimanapun, untuk kebolehgunaan, yang terakhir terasa lebih mudah digunakan untuk pemula.

Shopify juga cenderung menggunakan beberapa jargonnya sendiri seperti ‘koleksi’ yang mungkin membiasakan diri.

Oleh kerana kedua-dua pembangun ini bertujuan untuk pembangunan pesat, mereka tidak membenarkan pelbagai penyesuaian berbanding dengan membina laman web sendiri dari awal. Walau bagaimanapun, kedua-duanya menawarkan fleksibiliti yang cukup untuk anda menyesuaikan penampilan asas.

Secara semula jadi, latar belakang dan seumpamanya dapat digantikan dengan gambar peribadi anda sendiri untuk menjadikan laman web anda unik. Untuk skop penyesuaian, Shopify mengetepikan Ecwid sedikit – hanya sedikit.

Mana yang lebih baik?

Shopify agak sukar untuk dinavigasi dan digunakan tetapi menawarkan lebih banyak pilihan dalam reka bentuk. Ecwid, di sisi lain, lebih mesra pengguna terutama bagi mereka yang baru membina laman web.

Ketahui lebih lanjut mengenai ulasan Shopify komprehensif kami di sini.

2. Pengurusan Produk

Ubah tetapan SEO pada produk individu di Ecwid

2a. Menambah dan Mengurus

Mengendalikan produk adalah bahagian penting dari pembangun kedai dalam talian dan syukurlah, kedua Shopify dan Ecwid mempunyai sistem yang sangat mampu.

Dalam kes Shopify, halaman produk semuanya linier, yang bermaksud bahawa setiap pilihan yang dapat anda ubah tentangnya ada dalam satu halaman berterusan. Sudah tentu, ini dipecah menjadi segmen logik seperti perincian produk, inventori, harga, penghantaran, dan banyak lagi.

Untuk Ecwid, halaman produk dipecah menjadi tab dengan setiap tab menangani bidang perhatian individu. Sebilangan tab dinamakan agak pelik seperti Atribut dan Fail. Yang pertama adalah untuk pengurusan vendor, yang kedua untuk mengendalikan produk digital.

Salah satu bidang di mana Ecwid muncul dalam pengurusan produk adalah kemampuan untuk mengendalikan SEO secara langsung untuk produk yang berkaitan. Anda boleh menetapkan (dan bahkan melihat) beberapa kawasan seperti penampilan carian dan deskripsi meta. Ciri-ciri ini terdapat pada semua pelan berbayar.

Mana Yang Lebih Baik?

Walaupun pengurusan produk Shopify sedikit lebih mudah (dan lebih jelas) untuk dikendalikan, saya akan mengatakan bahawa pilihan SEO yang ditawarkan oleh Ecwid, walaupun sedikit, memang memimpin pilihan saya seperti itu.

2b. Had Produk

Tidak diragukan lagi bahawa Shopify lebih murah hati mengenai berapa banyak produk yang boleh anda mainkan – ia tidak terhad untuk semua rancangan. Ecwid membataskan anda berdasarkan rancangan yang anda jalani, dengan rancangan percuma hanya menyokong 10 produk.

Sebagai perbandingan yang setara antara Pelan Asas Shopify dan rancangan Perniagaan Ecwid, yang terakhir menaikkan tahap sebelumnya ke tahap yang sangat murah hati dan membolehkan anda menyimpan hingga 2.500 produk. Ini mungkin kedengaran banyak, tetapi ingat bahawa setiap produk adalah satu SKU.

Untuk produk tanpa had di Ecwid, anda perlu menaikkan rancangan anda ke Unlimited yang berharga $ 82.50 sebulan setiap bulan berdasarkan pembayaran tahunan.

Mana Yang Lebih Baik?

Tangan ke bawah Shopify yang satu ini.

2c. Sokongan untuk Produk Digital

Kedua-dua rancangan yang sedang kami kaji memungkinkan penjualan barang digital seperti muzik, video dan banyak lagi. Untuk menguruskannya, anda perlu menggunakan aplikasi tambahan di Shopify dan ini membataskan anda kepada produk digital bersaiz 5GB.

Ecwid membolehkan anda mengendalikan produk digital secara semula jadi plus lebih murah hati dengan saiz fail, sehingga 25GB.

Mana Yang Lebih Baik?

Dari segi pengendalian, sistem asli biasanya akan menang tetapi Shopify mempunyai stabil aplikasi tambahan yang sangat baik. Ini akan menjadikan mereka lebih kurang leher dan leher dalam pengurusan produk digital.

3. Tempat Jualan (POS)

Shopify mempunyai sistem POS yang hebat yang membolehkan anda mengintegrasikan digital dengan penjualan fizikal.

Sekiranya anda mempunyai kedai fizikal dan digital, mempunyai sistem yang terintegrasi dapat menjadi sangat berharga bagi perniagaan. Segmen ini adalah salah satu sorotan Shopify dan apa yang membuatnya biasanya menonjol daripada pembangun laman web eCommerce yang lain.

Shopify menawarkan banyak fungsi berkaitan dengan POS dan bahkan rancangan Shopify Basic mereka dapat menggunakan aplikasi POS mereka. Aplikasi ini membolehkan anda membuat penjualan dari mana-mana lokasi dan bahkan menyatukan pembaca kad untuk menerima pembayaran.

Inventori dan pesanan diselaraskan, walaupun rancangan Asas tidak mempunyai ciri canggih seperti sokongan untuk perkakasan POS khusus. Namun, anda boleh membuat penjualan dari gabungan produk dengan lancar dan terus mengetahui inventori anda dengan tepat.

Mana Yang Lebih Baik?

Ecwid memang mempunyai integrasi POS tetapi ini hanya untuk rancangan Tanpa Had mereka. Oleh kerana ini dan keunggulan sistem Shopify POS, ia berjaya.

4. Pembayaran

Ecwid mengintegrasikan pendaftaran pembayaran pihak ketiga di bawah payung jenama sendiri.

4a. Pemprosesan Pembayaran

Shopify dan Ecwid berfungsi dengan pelbagai pemproses pembayaran tetapi hanya Shopify yang mempunyai versi asli yang dapat anda gunakan – Shop Pay. Selain daripada itu, semua yang lain berfungsi dengan pemproses pembayaran luaran seperti Jalur, PayPal, dan sebagainya.

Pembayaran Shopify’s Shop hanya tersedia di segelintir negara jadi kemungkinan besar anda akhirnya perlu menggunakan pemproses pembayaran yang lain. Melakukannya cukup mudah walaupun anda perlu membuat akaun dengan penyedia tersebut untuk menggunakannya. Ini harus dilakukan sendiri dan maklumat dari penyedia pembayaran tersebut harus dimasukkan ke dalam Shopify.

Di mana Ecwid berbeza adalah bahawa ia tidak mempunyai pemproses pembayaran asli seperti Shop Pay dan ia berusaha menjadikan integrasi pembayaran pihak ketiga lebih mudah. Memilih pemproses pembayaran akan membuka pautan langsung ke laman web itu, dengan halaman pendaftaran di bawah jenama Ecwid.

Mana Yang Lebih Baik?

Walaupun Shopify memiliki kelebihan dengan pemproses pembayaran asli sendiri, saya lebih suka integrasi lancar yang dimiliki Ecwid dengan penyedia pihak ketiga.

4b. Pengendalian Troli Terbengkalai

Sekiranya anda pernah menggunakan sistem eCommerce dan membiarkan pembelian anda belum selesai – kemungkinan anda akan mendapat e-mel peringatan dari mereka. Itu pengendalian troli yang ditinggalkan dan sesuatu yang anda mahukan untuk kedai anda sendiri.

Kaedah mudah untuk mencuba dan memulihkan penjualan yang mungkin hilang sangat berharga bagi pedagang eCommerce dan dapat membantu anda membuat perbezaan pada garis bawah anda. Kedua-dua rancangan Shopify dan Ecwid yang sedang kita lihat merangkumi ciri pemulihan troli yang ditinggalkan sebagai sebahagian daripada perjanjian.

Kedua-dua vendor juga menawarkan fungsi yang serupa, dengan anda dapat mengatur peringatan (untuk diri sendiri), menyesuaikan dan mengirim e-mel secara manual, atau mengatur e-mel automatik berdasarkan templat.

Mana Yang Lebih Baik?

Ini hampir sama dan memberikan ciri yang sangat diperlukan. Walau bagaimanapun, Shopify menjadikan pemulihan troli terbengkalai tersedia untuk semua rancangan, sementara rancangan yang lebih rendah daripada Business on Ecwid tidak mendapat ini.

Shopify dan Ecwid membolehkan anda menghantar e-mel pemulihan troli yang ditinggalkan dengan mudah, tetapi Shopify boleh dibilang mempunyai kelebihan di sini, hanya kerana ia menyediakan ciri pada titik harga yang lebih rendah – seperti POS, ciri ini termasuk dalam semua rancangan Shopify, malah rancangan ‘Lite’ bernilai $ 9. Pengguna Ecwid mesti menggunakan rancangan $ 35 + atau lebih tinggi untuk memanfaatkannya.

5. Sokongan Pelanggan

Shopify dan Ecwid menawarkan sokongan pelanggan yang komprehensif sama ada melalui e-mel atau sembang langsung. Ecwid memang membolehkan anda berhubung melalui panggilan telefon tetapi cara mereka melaksanakannya adalah rumit dan pada pendapat saya, tidak semestinya sukar.

Mana Yang Lebih Baik?

Ini adalah taruhan yang sama rata untuk kedua-duanya.

Kesimpulan: Siapa yang Menang di Shopify vs Ecwid?

Seperti yang anda lihat, banyak ciri yang dimiliki kedua-dua ini sebenarnya sangat serupa. Pada akhirnya, ini merangkumi masalah pilihan masing-masing tentang bagaimana anda mahu mereka menawarkan fungsi tersebut, bukan termasuk atau tidak.

Secara peribadi, saya lebih suka pengalaman pengguna Ecwid tetapi Shopify juga mempunyai beberapa bidang yang sangat menarik, terutama dalam sistem integrasi POS mereka. Untuk pasaran hari ini, jambatan ini yang membolehkan peruncit mengendalikan digital dan fizikal dapat sangat berharga.

Percubaan Percuma

 • Shopify – Klik di sini untuk mencuba Shopify secara percuma selama 14 hari (tanpa kad kredit)
 • Ecwid– Klik di sini untuk mencuba Ecwid
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map