Utöka ditt företag: måste-göra för att utöka ditt företag online

Det finns ofta en koppling i hur människor tittar på webbplatser och företag. En tendens jag har lagt märke till är att behandla webbplatsen som bara en avtagbar del av ett företag, när det faktiskt är så mycket mer.


Åtminstone bör en webbplats fungera som en förlängning av ditt företag och hjälpa dig att nå en kundbas som inte är lättillgänglig för de flesta fysiska butiker. Om du hanterar webbplatsen väl har den potentialen att inte bara ta över din fysiska butik som inkomstkälla utan också minska dina totala kostnader medan du gör det.

Att närma sig hela webbplatsen som en egen verksamhet är ett bra sätt att röra sig i rätt riktning. Idag ska jag ge dig en kort beskrivning av hur metoden fungerar och vad du behöver göra för att göra det så.

1. Skaffa din egen domän

Att sätta upp din webbplats på en gratis domän är det värsta affärsbeslut du någonsin kan fatta. Klicka för att Tweeta

Att sätta upp din webbplats på en gratis domän – som mysaloon.wix.com, är det värsta affärsbeslut du någonsin kan fatta. Personer som driver affärswebbplatser på en gratis domän faller i dessa kategorier i min bok:

 • en nybörjare, eller
 • en billigskate, eller
 • en scammer som kör fly-by-night operation, eller
 • en kombination av alla tre ovan.

… vilket jag skulle tänka tre gånger innan jag köper något från dem.

Domännamn är billiga. En .com- eller .net-domän kostar $ 10 – $ 20 per år. Gratis domäner är för skolprojekt, ideella organisationer och hobbyister. Om du utökar ditt företag online, se till att du gör vad all legitim affär skulle göra – gå till en domänregistrator (dvs. NameCheap) och köpa en domän som passar ditt varumärke.

Domänpriser på NameCheap (skärmbild taget april 2019).

2. Värd din webbplats på en pålitlig webbhotell

Att ha ditt eget domännamn är hälften av ekvationen. Den andra hälften är att vara värd för det på en pålitlig webbhotell.

Din webbplats måste vara tillgänglig 24 × 7 så att dina besökare kan nå dig när de vill. Välj en webbhotell som erbjuder minst 99,9% drifttidsgaranti och bra prestanda för dig som börjar ny. För dig som redan kör på en befintlig webbplats, övervaka din webbplats timtid regelbundet. Tål inte med värdleverantörer som går ner ofta. Gör mycket ljud till supporten så att de flyttar dig till en stabil server eller byter till ett annat värdföretag vid behov.

Om du letade efter en pålitlig webbhotell, här är listan över webbhotell som jag rekommenderar.

För den här webbplatsen läser du (BuildThis.io) – Jag är värd för det på SiteGround. Deras drifttid har varit jämn som en sten. Den här webbplatsen du läser just nu är värd på SiteGround och jag har övervakat dess drifttid under de senaste åren. Här är en skärmdump av BuildThis.io drifttidsrekord tidigare.

Skärmdump 15 juli 2019 – 100% drifttid de senaste sju dagarna. Läs mer om SiteGround i min recension.

3. Implementera HTTPS

Hur SSL fungerar.

En HTTPS-anslutning krypterar all data som överförs mellan en användares dator och din webbplats. Det skyddar användarnas känsliga data (som kreditkortsnummer och inloggningsuppgifter) och ger användarna en känsla av säkerhet (Google Chrome har nu märkt webbplatser utan HTTPS som “inte säkert”).

För att implementera HTTPS, behöver du SSL-certifikat.

Ett delat SSL-certifikat är gratis och tillhandahålls vanligtvis av de flesta värdföretag. Alternativt kan du få en gratis SSL från Let’s Encrypt och manuellt installera den på din webbplats. För de flesta små företag är en gratis delad SSL tillräcklig

Ett dedikerat SSL-certifikat rekommenderas vanligtvis när du hanterar användarbetalningar på din webbplats. Det finns tre typer av dedikerat SSL-certifikat – Domain Validated (DV), Organisation Validated (OV) och Extended Validated (EV). DV, det mest grundläggande SSL-certifikatet, kostar cirka $ 20 – $ 30 / år; medan minimikostnaderna för OV och EV är cirka $ 60 / år respektive $ 150 / år.

Trots typ av validering har alla certifikat samma nivåer av datakryptering. Den enda skillnaden är försäkran om företagets identitet bakom webbplatsen.

 • Läs vår SSL-guide här för att lära dig mer om SSL och dess implementering.
 • Besök SSL.com för att köpa ett dedikerat SSL-certifikat.

4. Optimera din webbplats hastighet

En sekunders fördröjning i sidbelastningen kan orsaka 7% förlust i kundkonverteringar.

Din webbplatshastighet spelar en integrerad del för en webbplats utöver att bara laddas snabbt. Google rangordnar till exempel webbplatser som laddar snabbt högre än de som inte gör det. Och att rankas högt i Google kommer definitivt att hjälpa din webbplats att få mer trafik och mer försäljning.

Dessutom har forskning visat att 40% av människorna kommer att lämna din webbplats om det tar mer än 3 sekunder att ladda. Föreställ dig att du tappar 40% av ditt företag bara för att du inte optimerade webbplatsens hastighet. Det är en hel del potentiell försäljning i avloppet!

Utan att gå för djupt in i de tekniska detaljerna, nedan är saker du kan göra för att påskynda din webbplats.

Fler tips om webbplatsoptimering här.

På servernivå

På webbplatsnivå

 • Cache din webbplats
 • Lägg till utgående rubriker för att utnyttja webbläsarens cache
 • Undvik att använda överdimensionerade bilder
 • Komprimera dina bilder
 • Bygg din webbplats på PHP7
 • Använda en PHP-accelerator
 • Förhindra att andra hotlinkar dina bilder
 • Fixa alla trasiga länkar på din webbplats
 • Förminska Javascript- och CSS-filer

Tips – Använd Google PageSpeed ​​Insights för att analysera hastigheten på webbsidan och få användbara optimeringsförslag.

5. Lägg till spårning på webbplatsen och ställ in webbplatsmål

Ditt företag sätter mål för att fortsätta förbättra och fortsätta.

Detsamma gäller för dina webbplatsmål.

Data är nyckeln när du försöker hålla reda på framstegen och förbättra din bussinss webbplatsprestanda. Med rätt data kan du finjustera din webbplats efter användarens beteende och behov.
Det är här webbanalysverktyg som Google Analytics (GA) är praktiska. GA är gratis, extremt kraftfull och används av över 40% av alla kända webbplatser över hela världen. För att installera GA och börja spåra dina webbplatsdata, läs detta Google-dokument.

Exempel – Skärmdump av Google Analytics.

För att dechiffrera den enorma mängden data som Google Analytics tillhandahåller, rekommenderar jag att du startar enkelt och fokuserar på dessa fyra nyckeltal:

 1. Sessioner / användare förvärvade: Att spåra antalet sessioner / användare som din webbplats får är ett sätt att mäta tillväxt. Helst vill du få fler sessioner när din webbplats växer.
 2. Trafikkanaler / hänvisningar: Förstå var din trafik kommer och fokusera dina ansträngningar på plattformar som är viktiga.
 3. Avvisningsfrekvens: Detta hjälper dig att mäta ditt innehåll eller trafikkvalitet och berättar om du visar rätt innehåll eller riktar dig till fel publik.
 4. Genomsnittlig tid på sidan: Att veta hur länge en besökare spenderar på din webbplats kan hjälpa dig ta reda på sätt att förbättra din webbplats klibbighet.

Med dessa data i åtanke kan du börja utforska och sätta specifika mål som hjälper till att växa ditt företag. Några exempel på webbplatsens mål som du kan sätta är:

 • Öka sessioner / användare förvärvade med 25%
 • Öka genomsnittlig tid på sidan med 5%
 • Öka besök från specifika trafikkanaler med 20%
 • Minska avvisningsfrekvensen för webbplatsen med 10%

6. Håll dina besökare nöjda

När dina besökare får god upplevelse på din webbplats är de glada.

När de är glada är de mer benägna att stanna längre på din webbplats, dela ditt innehåll med sina vänner och spendera pengar på en produkt / tjänst du säljer.

Hur gör vi våra besökare glada?

Det finns otaliga saker vi kan göra för att göra vår webbplats till en lyckligare plats för våra besökare.

För en – se till att din webbplats laddas snabbt (se punkt 4).

Två, design din webbplats för bättre UX. Om du säljer en produkt online ska du se till att din kassaprocess är lätt att följa och säkra. Ta bort alla distraktioner och använd en statusindikator under kassan. Överväg också att spara dina kunder leverans- och faktureringsinformation för deras nästa köp.

En rapport utförd av Aaron Marcus från AM + A visar det Om du förbättrar en webbplatsupplevelse (UX) kommer du sedan att förbättra dina totala intäkter. Marcus gjorde en fallstudie på ett antal företag och det visade en tydlig korrelation mellan god UX och sunda affärsintäkter.

Elementet av användarupplevelse (källa).

Fallstudie nr 1 

IBMs webb-närvaro har traditionellt bestått av en svår att navigera i labyrint av olika sub-webbplatser, men en ny design gjorde det mer sammanhängande och användarvänligt. Enligt IBM betalade den enorma omarbetningen snabbt utdelningar. Företaget sade under månaderna efter omstart av februari 1999 att trafiken till butiken IBM online-butik ökade med 120% och försäljningen ökade med 400% (källa).

Fallstudie # 2

Staples.com bestämde att nyckeln till framgång på nätet och ökad marknadsandel var att göra sin e-handelswebbplats så användbar som möjligt. Staples.com tillbringade hundratals timmar på att utvärdera användarnas arbetsmiljöer, beslutsstödbehov och tendenser när man bläddrade och köper kontor och små företagstjänster via webben. Metoder inkluderade datainsamling, heuristiska utvärderingar och användbarhetstest (källa).

7. Lägg till socialt bevis på din webbplats

Exempel – Starkt socialt bevis visas på Drifts sida om kundens framgång (källa).

Äkta vittnesmål ger trovärdighet för de produkter eller tjänster du säljer. Och människor tenderar att lita på recensioner online när de gör köp.

Tre saker du kan göra:

 1. Skicka undersökning till dina kunder. Överväg att skicka en kupong eller en gratis gåva för att uppmuntra svar.
 2. Uppmuntra dina kunder att dela sin feedback på sociala medieplattformar. Använd hashtags för att spåra kundernas svar på dina produkter.
 3. Skicka dina produkter eller erbjuda gratis prövning till bloggare eller påverkande sociala medier och få dem att granska dina produkter / tjänster.

Lägg till dessa feedback och recensioner till din webbplats.

Utnyttja din Om-sida

Sidan “Om oss” är förmodligen den näst viktigaste sidan på din webbplats som ofta förbises. Du ser, en effektiv sida “Om oss” kan fungera som en “försäljningssida” om den görs ordentligt.

När du har en “Om oss” -sida som talar till användarna och etablerar ditt varumärke som pålitligt och lättillgängligt, är det mer troligt att användaren gör affärer med dig.

Men vad gör en bra “Om oss” -sida? Det finns inga hårda regler som du måste följa, men till att börja med måste de svara på följande frågor:

 • Vem är du?
 • Varför de borde välja dig framför någon annan
 • Vad gör du?
 • När började du?
 • Hur gjorde du det?

Detta bör ge en bra grund att börja med. Efter det handlar det om att utforma sidan så att den passar din marknad. Återigen finns det inga svåra regler att följa och du kan försöka experimentera med din design så att den passar ditt märke.

Här är ett exempel på en bra “Om oss” -sida av Canva:

Skärmdump av sidan om Canva About Us.

8. Optimera för högre sökrankning (SEO)

Organiska sökningar utgör ungefär en tredjedel av en företags webbplats trafik enligt Hubspot-studie.

Över 90% av onlineupplevelser börjar med en sökmotor.

Optimering av din webbplats för högre sökrankning – speciellt Google-ranking är inte längre ett alternativ.

Att täcka allt om SEO i den här artikeln skulle vara för mycket information, så jag kommer att fokusera på tre viktigaste saker du behöver göra.

Innehåll / avsikt

Skapa användbart innehåll som matchar din målgrupps avsikt. Dina besökare finns på din webbplats av en anledning – oavsett om det är att få en information, jämföra en produkt eller göra ett köp. Din webbplats ska tjäna din målgrupps avsikt effektivt och effektivt, detta inkluderar användning av:

 • Rensa call-to-actions (CTA) för en kommersiell sida,
 • Nummererad lista för att visa steg för steg förfaranden,
 • Tydliga rubriker för enkel webbläsning,
 • Lätt att förstå diagram och grafik för att visa information tydligt.

Utgående / inkommande länkar

Länkar, både inkommande och utgående länkar, har varit en av de viktigaste faktorerna som sökmotorer använder för att ranka webbplatser. Få naturligtvis länkar från relevanta betrodda webbplatser; länka till andra pålitliga källor från din webbplats när det är lämpligt.

On-page SEO

Inkludera relaterade sökord i din sidtitel och underrubriker (

,

), använd beskrivande alttexter för alla bilder, använd schemamarkering för att hjälpa sökmotorer att förstå ditt innehåll, länka till dina viktiga sidor ofta och ta bort eller konsolidera sidor med duplicerat innehåll.

9. Var närvarande på sociala medienätverk

Det är 2020, du behöver inte att jag ska berätta för dig att sociala medier spelar en viktig roll i en affärsmarknadsföringsstrategi.

Med nästan 3,5 aktiva miljarder användare som använder sociala medier är det viktigt att du har en aktiv närvaro på sociala medier på plattformar som är relevanta för din målgrupp..

Fördelarna med att använda sociala medier för att bygga ditt varumärke är obestridliga. Med tanke på att 60% av Instagram-användare upptäcker nya produkter på plattformen, sociala medier är en naturlig plats att nå nya och mycket riktade potentiella kunder.

Medan du kan välja att ha ett konto på alla sociala medieplattformar tillgängliga, är det mycket klokare att fokusera på de platser där din nyckeldemografi tenderar att vara aktiv på.

Om du till exempel inriktar dig på yngre målgrupper måste du ha konton på populära plattformar som SnapChat och Instagram. FaceBook är utmärkt för inriktning på äldre demografi medan Linkedin främst kommer att fokusera på yrkesverksamma.

Här är ett exempel på sociala medier gjort rätt:

Laurens webbplats, SincerelyLauren.com, integreras effektivt med hennes sociala mediesida.

Mamma bloggar, Lauren, är fokuserad på att bygga sina uppföljningar på Instagram från sin hemsida – Instagram är rätt plats att vara som Lauren fokuserad på “föräldraskap med stil” och det dominerande könet på Instagram är kvinnor.

10. Skapa en e-postlista

Tips om marknadsföring via e-post – Segmentera dina prenumeranter i olika grupper så att du kan skicka specifikt innehåll som är mest relevant för dem separat. Klicka för att Tweeta

E-postmarknadsföring kan vara ett effektivt sätt att öka dina affärsintäkter och vinst.

E-postmarknadsföring har en uppskattad avkastning på investeringar (ROI) på 3 800% vilket innebär att i genomsnitt investerar varje dollar i e-postmarknadsföring en avkastning på $ 38. Bortsett från bara det ekonomiska perspektivet, finns det många andra fördelaktiga aspekter av e-postmarknadsföring som:

 • Utökad uppsökning: Besökare på webbplatsen kommer och går, men när de väl är borta kommer många aldrig tillbaka. Genom att samla in e-postinformation från dina besökare kan du nå ut till dem igen i framtiden. Med en e-postlista skickar du hela listan värdefullt innehåll som de annars skulle missa. Du kan också få tilläggstrafik när vissa väljer att följa länkar tillbaka till din webbplats baserat på information som skickas ut till dem.
 • Öka försäljning: E-postkonverteringar har observerats överträffa både social och organisk söktrafik. Faktum är att statistik visar att sociala medier har en total engagemangsgrad på bara 0,58% jämfört med en klickfrekvens på 3,71% för e-post.
 • Finjustera dina operationer: Eftersom marknadsföring via e-post baseras på statistik är det möjligt att samla in dessa data och analysera dem. Denna information kan sedan användas för att ytterligare förbättra dina e-postkampanjer för att öka effektiviteten. Lär dig till exempel om dina användares databaser, gillar och intressen och skicka relevant material.

“Unbounces e-postlista är den största tillgången vi har för att driva nya förvärv.” – Corey Dilley, marknadschef på Unbounce (källa).

För att samla in besökarmails

 • Registrera dig för en e-postmarknadsföringstjänst som hjälper dig att skapa och hantera din e-postmarknadsföringskampanj. Här är en lista över e-postmarknadsföringstjänster som vi rekommenderar.
 • Se till att det finns något i det för dina användare – ge ut kunskapsprodukter, gratis kuponger och senaste produktnyheter (som är användbara för dem) i utbyte mot deras e-post.
 • Kör Facebook-remarketingannonser för att få kontakt med dina befintliga webbplatsbesökare.
 • Använd “halo bar” eller popups på webbplatsen för att uppmuntra e-postprenumerationer.

För att upprätthålla en aktiv e-postlista

 • Segmentera dina prenumeranter i olika grupper så att du kan skicka specifikt innehåll som är mest relevant för dem separat.
 • Erbjuda stort värde i dina e-postmeddelanden (dvs. användbart innehåll, produktrabatt, etc.).
 • Enkla beröringar som att adressera dem med för- och efternamn kan hjälpa till att göra dina e-postmeddelanden mer personliga.
 • Maximera ditt engagemang genom att justera dina e-postmeddelanden med de tre kärnspåren: på morgonen, tidig eftermiddag eller kväll.
 • Skapa ämnesrader som lockar läsarna att öppna ditt meddelande. Var inte rädd för att bli kreativ och prova något nytt.

11. Följ regler och förordningar

Precis som att driva en tegelverksamhet finns det regler och föreskrifter för att driva en webbplats som ett företag. Och precis som att driva ett företag måste du ha någon form av bokföring till hands.

Vissa av dessa ämnen kan verka lite komplicerade men det är definitivt viktigt för dig som företag och webbplatsägare att känna till dem och förstå dem.

Håll din bokföring i schack

En viktig aspekt som de flesta företagare tenderar att förbise i en online-verksamhet är ekonomin. När din webbplats och ditt företag börjar bli större är det en bra idé att ha en bra revisor till hands för att se till att webbplatsens ekonomi är sunda.

När du har ett onlineföretag som är uppdaterat med de bästa metoderna för redovisning, kommer det att hjälpa ditt företag att växa ekonomiskt och möjligen ge dig fler möjligheter att expandera.
Men var kommer du igång?

Tja, om du fortfarande är ett litet företag, är det bäst att bara anställa en frilansrevisor på kontraktsbasis för att hantera alla dina ekonomier då och då. Allt större och du måste använda en fullständig redovisningsbyrå för att hålla reda på din ekonomi.

 • Du kan välja ett redovisningsprogram, till exempel QuickBooks för att hantera din ekonomi. Några av de funktioner som QuickBooks erbjuder inkluderar redovisningsapplikationer på plats, lönefunktioner och till och med fakturahantering.
 • Om du bara vill förbereda en enkel faktura kan du leta efter gratis fakturamallar som Invoiceto.me eller Fakturagenerator.

Förståelse av GDPR

GDPR står för Allmän uppgiftsskyddsförordning. Det är i princip en lag som anger hur personuppgifter ska samlas in, användas, skyddas eller interageras med. Även om det i allmänhet fokuserar på EU, kan det också påverka alla organisationer som inte är baserade i EU.

De som konstateras inte överensstämmer med GDPR: s krav kommer sannolikt att få böter på upp till 4% av ett företags årliga globala intäkter eller 20 miljoner euro (beroende på vad som är större).

Om du är baserad i EU eller har för avsikt att göra affärer inom EU rekommenderas det att du gör din webbplats GDPR kompatibel för att undvika att bli böter.

Betydelsen av ansvarsfriskrivning & integritetspolicy

Eftersom EU gör GDPR till ett krav, blir en ansvarsfriskrivning eller en integritetspolicy en nödvändighet för alla företagare eller företag som startar en webbplats. I allmänhet bör en sekretesspolicy avslöja vilken personlig information du samlar in från en användare och hur du tänker använda den och hålla den privat.

Vissa länder kräver att du har en sekretesspolicy enligt lag och andra gånger kan det krävas av tredje parts tjänster som Google Adsense eller Amazon Affiliates. Hursomhelst är det en bra idé att ha en på plats.

Helst skulle du samarbeta med din utvecklare för att utveckla ett webbkakasystem och gå till en advokat för att utarbeta integritetspolicy som överensstämmer med alla tillämpliga lagar. Men om du inte har tid och budget är iubenda ett prisvärt alternativ.

12. Anställa människor för att skala upp

När din webbplats blir större kan det vara dags att överväga att anställa människor för att utföra vissa jobb eller funktioner.

Låt oss säga att du driver en blogg på din företagswebbplats. När bloggen blir större kan det bli svårare att producera innehåll mer konsekvent eftersom du kanske måste jonglera med andra uppgifter, till exempel att producera nya bloggposter och nätverka med andra bloggare.

Det är här som frilansare eller deltidsanställda kommer att vara praktiska. Delegering av dina uppgifter till andra gör att du kan fokusera på större och viktigare uppgifter.

Plattformar som Upwork, Freelancer.com och till och med Fiverr gör det enklare än någonsin för dig att anställa människor tillfälligt eller projekt-för-projekt. Självklart, kostnaden för att anställa en frilansare tenderar att variera och ibland kan det vara bättre att bara utöka din outfit och anställa fast personal istället. Om du vill anställa en fast personal, webbplatser som Monster.com eller CareerBuilder.com är ett populärt alternativ för mindre företag. Allt du behöver göra är att bara publicera en jobbannons eller söka efter CV på plattformen.

Naturligtvis är vissa av bekymmerna med att anställa människor att det finns mer omkostnader för dig. Om du är ett litet företag kanske du skulle behöva mikrostyrka din personal och ha mindre tid att fokusera på ditt företag.

Exempel – Frilansare som du hittar på Fiverr

Fiverr är en resurs som låter dig bläddra i pooler av frilansare för allt från innehållsskapande till sociala mediesupport.

De tillåter frilansare att skapa erbjudanden som sedan kan väljas av dig. Alternativt kan du skapa ett jobb (skicka en “begäran”) som du specifikt behöver och låta Fiverr-frilansare bjuda på det. För varje transaktion kommer Fiverr att sänka sig i form av en avgift som fastställs till det slutliga priset. Avgiften varierar beroende på transaktionens värde. På grund av ett rykte-system kan Fiverr-frilansare vara aggressiva när de försöker uppfylla jobbkraven.

Webbutvecklare

Fler talanger i programmering och teknik – hyra frilansande webbutvecklare för att optimera, hantera eller till och med lägga till ny funktionalitet på din webbplats (se den live här).

Writers

fiverr författareFiverr talanger i webbplatsinnehåll – anställ frilansförfattare för att skapa nytt innehåll för din webbplats (se den live här).

13. Sälj av din webbplats (avsluta!)

Vid någon tidpunkt kanske du vill överväga att sälja din webbplats efter att du har byggt upp den.

När din webbplats börjar bli stor och den blir en värdefull tillgång kan du sälja den till andra människor, precis som du skulle göra med en fysisk butik.

Att sälja din webbplats kan vara ett av två sätt:

 1. Du blir kontaktad av ett annat företag eller företag som är intresserade av att köpa din webbplats.
 2. Du säljer det på auktionssajter till personer som vill köpa din webbplats.

Alternativ A kanske inte är livskraftigt för de flesta webbplatsägare, men du kan definitivt utforska alternativ B. Onlinemarknad som Flippa och BuySellWebsite handlar specifikt om att köpa och sälja webbplatser.

Om din webbplats börjar dra anständig trafik, säg ungefär 20 000 unika besökare per månad, kan du enkelt sälja den på Flippa för så högt som 7 000 $! Om du är villig att släppa din webbplats är det definitivt ett genomförbart alternativ att sälja dem på auktionssajter.

Exempel på verklighet: Webbplats med i genomsnitt 18 790 unika besök per månad sålda för 7 000 $ på Flippa (källa).

Slutsats

Tack vare den digitala åldern är det inte längre ett extra tillval att ha en online-närvaro utan en mycket verklig nödvändighet. Stegen som jag har beskrivit här bör ge dig en god uppfattning om den kraftfulla potential som din webbplats representerar.

Den enda frågan som borde vara kvar efter att ha gått igenom den här guiden är den roll du önskar att din webbplats ska spela för att lyckas med ditt företag. Letar du efter stöd från det för ditt huvudsakliga företag, eller är du villig att ta avståndet och utnyttja det till dess fulla potential?

Gillar du den här artikeln? Stöd oss ​​genom att dela

13 måste göra för att utöka ditt företag online Klicka för att tweeta

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map