SEO for Dummies: Så SEO SEO 2020

Vad är sökmotoroptimering (SEO)?

Sökmotoroptimering (SEO) är processen att finjustera en webbplats för att försöka uppnå högre ranking i sökresultaten. SEO görs delvis baserat på:


 1. Man förstår hur maskiner tolkar sökarnas avsikt och matchar det med webbinnehåll (sökalgoritmen) och,
 2. Uppskattningar av hur människor interagerar med innehåll de ser online.

SEO har blivit extremt komplex. Hittills finns det mer än 200 rankningsfaktorer (parametrar som påverkar en webbsides ranking) som Internet-marknadsförare enats om och erkänns.

Sökmotor Land gjorde detta Periodisk tabell över SEO för att förklara de väsentliga delarna i SEO-strategin.

Dessa faktorer inkluderar användare bor tid, länk ankare text, sökord i URL, innehåll längd, TF-IDF, titel tagg, metabeskrivningstext, laddningshastighet på webbsidan, nyckelord i alt-text, antal utgående länkar, antal inkommande länkar, LSI-nyckelord, sökresultatsida klickfrekvens (SERP CTR), och så vidare.

Dessa faktorer erkändes av majoriteten eftersom de antingen verifierades av en Google-talesman eller visade sig vara (åtminstone något) effektiva i experiment och fallstudier publicerade av kända SEO-experter. Många, inklusive mig själv, tror att antalet kritiska rankingfaktorer är mycket större än 200. Var och en av dessa faktorer har en annan vikt på olika sökresultatsidor – vilket gör SEO otroligt (igen) komplex och svårt att förklaras. Vissa har kallat SEO mer av en konst än en vetenskap.

Jag tänker inte gräva in detaljerna i dessa 200+ rankingfaktorer. Mitt mål med den här artikeln är att ge dig en snabb överblick över hur sökmotorer arbetar idag och dela en lista över de mest kritiska SEO-artiklarna att titta på.

Som Google håller mer än 90% av dagens sökmarknadsvolym, Jag kommer att byta ut termen “sökmotor” och Google löst i min artikel.

Hur SEO fungerade 2005?

Lång svans vs kort svans nyckelord.Traditionellt SEO-processen börjar med sökord forskning. Helst vill du hitta nyckelord med mest sökvolym och minst konkurrens. Men båda är nästan exklusiva för varandra – sökord med mest sökvolym har mest konkurrens medan minsta konkurrens har liten eller ingen sökvolym alls.

Så gjorde jag SEO för 15 år sedan:

 1. Kör över en uppsättning nyckelord på Overture (nu borta) eller Google AdWords sökordsverktyg för att bestämma sökvolymen för varje sökord.
 2. Välj en uppsättning med 30-50 sökord baserat på sökvolym och marknadskonkurrens. Rikta söktermer med högre sökvolym men lägre marknadskonkurrens.
 3. Dela upp dessa nyckelord i 10 – 15 ämnen. Varje ämne bör bestå av ett primärt nyckelord och några få andra sekundära nyckelord.
 4. Skapa innehåll om ämnena – se till att primära nyckelord finns i sidtiteltaggen och dröjer sekundära nyckelord i sidrubrikerna (H1, H2, H3, etc).
 5. Inkludera vackra bilder och nyckelrika alttexter till var och en av dem.
 6. Koppla samman viktiga pengarsidor över hela sidan från sidhuvud och sidfot
 7. Skicka ut så många e-postmeddelanden som du kan till andra webbansvariga och be dem att länka tillbaka till din webbsida med dina primära nyckelord som ankartext.
 8. Köp bakåtlänkar från andra webbplatser om du har extra budget.
 9. Upprepa steg 1 – 6 oändligt.

Det här var till stor del hur jag byggde flera webbplatser och bloggar med hög trafik och på bloggen på 2000-talet. Även om denna metod fortfarande fungerar i begränsad mening i dag, är den inte längre en effektiv metod. Landskapet i sök- och webbtekniken har förändrats så mycket – det är helt enkelt omöjligt att uppnå samma goda resultat med den här metoden.

Varför? Eftersom sökmotorer och Internet fungerar annorlunda idag.

Dagens sökmotor är …

Mycket hemlighetsfull

Antal sökningar dolda bakom Googles kryptering.

Sökningar idag är mestadels krypterade – detta betyder att vi inte längre kan se vad användare skriver i sin sökfält för att nå vår webbplats. Den mest exakta sökdata som vi kan få idag kommer från en handfull leverantörer av SEO-verktyg som köper klickströmdata från tredje part mäklare.

Och för att inte nämna – användning av annonsblockerare och VPN blockerar också hur data delas mellan mindre webbplatsägare. Vi kan inte längre exakt se hur många sökare som kommer till vår webbplats och varifrån de söker.

personlig

Duck Duck Go hittade 62 olika uppsättningar resultat i 76 sökningar på samma term “gun control” (källa).

googla nu serverar mycket personliga sökresultat till individer baserade på individuella preferenser och webbläsarhistorik. Enheten du använde, till exempel mobiltelefonmärken, surfplattor, stationära datorer, smarta TV-apparater och så vidare, är också med.

Även ditt beteende analyseras också och bidrar till viss del. Till exempel din användningshistorik som vilka webbplatser du besökte, videor gillade eller delade, appar du installerade på dina smarta telefoner och andra interaktioner.

Sedan finns det hur du interagerar med sökresultat (webbplatser som du klickade på, saker du har sökt tidigare, annonser som du har mött osv.). Dessa kombineras för att diktera nästa resultat du får från din Google-sökning. Mina topp 10 sökresultat kommer mycket troligt att vara helt annorlunda än ditt.

Plattformsoberoende

olika enheter för att utföra en sökning

Sökningar utförs på olika typer av enheter – som ofta representerar olika avsikter för sökmotorerna. Till exempel är det mer sannolikt att sökare som söker efter “aglio olio” på skrivbordet letar efter ett recept; men sökare som söker efter samma sak på mobil kanske letar efter en italiensk restaurang. Även om du har exakta siffror i sökordsvolymen för ett sökord, kommer det att vara svårt att uppskatta trafikvolymen du får.

Hur man gör SEO 2020?

Den största utmaningen för dagens SEO-utövare ligger i exekvering, inte kunskap.

Jag kunde inte hålla mer med Kevin Indigs segmentering av modern SEO i två kategorier

 1. Makronivå, som involverar tekniska aspekter som webbarkitekturdesign, UX-optimering, webbplats internationalisering och så vidare;
 2. Mikronivå, vilket innebär fokuserat innehåll och optimering på sidan som avsiktsmatchning och tweaking av innehåll.

Saken är att du inte längre kan komma med en uppsättning fasta procedurer i SEO och tillämpa den på alla webbplatser och sidor lika.

Varje bransch är unik.

Varje webbplats är unik.

Varje avsikt bakom en sökning är unik.

SEO är inte längre en fristående marknadsföringstaktik; men något som ska integreras i din webbutvecklings- och innehållsproduktionsprocess. För att rangordna högt på Google och växa din webbplats behöver du en handlingsplan för kontinuerlig förbättring som tittar på både makro- och mikronivåbilder.

I den handlingsplanen är här de fem områdena på din webbplats som du måste förbättra och optimera kontinuerligt.

1. Skapa relevant och användbart innehåll

Gör – Skapa webbsidor (och din webbplats) som tjänar ett tydligt syfte för dina användare. Uppdatera och lägg till värde till dessa webbsidor ständigt. Omedelbart bör din webbplats tillhandahålla användbart innehåll som användare inte kan hitta någon annanstans på Internet.

Om du är ny skulle en stor del av dina SEO-ansträngningar spenderas till innehållsrevision. Ställ följande frågor.

 • Är ditt innehåll uppdaterat och presenteras tydligt?
 • Bär ditt innehåll tillräckligt djup (och värde) till användarna?
 • Visar ditt innehåll expertis, auktoritet och tillförlitlighet (E-A-T)?

En nyhetssida är bara till nytta för användarna när den rapporterar de senaste eller viktiga händelserna. En inköpssida ska tillhandahålla all nödvändig information om produkten och göra ett starkt fall för en försäljning. En handledning för hur man ska tillhandahålla fullständig A-till-Z-information – i form av text, bilder eller videor – för att få en uppgift.

2. Bygg in inkommande länkar och länka ut klokt

Gör – Länka till dina nyckelwebbsidor internt ofta (utan att äventyra webbplatsens användarupplevelse). Länk till andra relevanta och användbara webbsidor på Internet. Få andra relevanta webbplatser och bloggar att länka till dig.

Länkar på Internet är som röster i den verkliga världen – förutom att olika länkar har en annan vikt i sökrankningen. En länk från en mycket betrodd webbplats, till exempel Nasa.com, har mer kraft än en länk från en webbkatalog som länkar till 500 olika webbplatser från en sida.

Ditt huvudmål i länkbyggandet är att få så många “bra” länkar som möjligt.

Olika SEO-metoder närmar sig byggnad på olika sätt. Vissa metoder rekommenderar att producera bra innehåll som lockar länkar naturligt (människor tenderar att länka till innehåll som de tycker är användbart eller intressant); medan andra skaffar länkar genom handel – pengar (sponsring och annonser), bra innehåll (gästposter), affärsrelationer (nätverk).

Tips: Ett bra sätt att hitta länkmöjligheter är att titta på din konkurrents backlinkprofil. Det finns många SEO-verktyg för att göra det men jag gillar enkelheten i Linkology Backlink Checker. Det är gratis (för upp till 100 bakåtlänkar per domän och betygsätt länkkvaliteten i en enkel skala från 0 – 100. Skärmdump ovan visar de första 15 länkarna Linkology som finns på denna webbplats.

Var och en av dessa tillvägagångssätt kanske inte fungerar för dig. Nyckeln i detta är att ta reda på vad som är din starka kostym och välja några lämpliga länkbyggnadstaktiker.

3. Skriv tilltalande webbsidor

Gör – Skriv nyckelriksrika titlar som lockar användare att klicka igenom till din webbplats från sökresultatsidor.

Din sidtitel gör två saker i SEO:

 1. Hjälp sökmotorer att förstå innehållet på webbsidan
 2. För att hjälpa till att marknadsföra din webbsida på sökresultatsidor

En titeltagg är begränsad till 65 – 70 tecken. Viktiga nyckelord och viktiga förslag bör komma i början av din mening.

4. Matcha sökandens avsikt

Gör – Kontrollera SERP för dina riktade nyckelord för att förstå vad Google anser vara avsikten med sökningen. Förny din sida med nya format och ytterligare element för att matcha sökintentionen.

”Sökintensitet” är det mål en användare försöker uppnå när han utför en sökning på Internet.

Sökmotorsegmenten sökfrågor i tre olika avsiktsklasser (citerar Andrei Broders papper):

 1. Navigations Den omedelbara avsikten är att nå en viss webbplats.
 2. Informations Avsikten är att få information som antas vara närvarande på en eller flera webbsidor.
 3. Transaktions Avsikten är att utföra någon webbmedierad aktivitet.

Traditionellt sett är sökande vanligtvis väldigt bokstavliga (i de flesta fall) och tenderar att leta efter exakt vad de vill. Den grundläggande idén med SEO är därför att matcha ditt webbplatsinnehåll så nära så många relevanta sökord i varje sökning som möjligt.

Moderna SEO kräver lite mer än så. Inte bara för att ditt innehåll behöver matcha sökarens frågor, men hur ditt innehåll presenteras gör också skillnad i avsiktsmatchning.

För att förstå vad Google anser vara avsikten med en sökning, titta på de högst rankade sidorna för dina målsökord. Jämför hur är din webbsida annorlunda än deras. Förny din sida med nya format och ytterligare element för att bättre matcha sökintentionen. Du kan mäta effektiviteten antingen via hur många användare som klickar till din webbplats eller har användare som stannar längre.

5. Förbättra användarupplevelsen (UX)

Gör – Betona på UX när du utformar din webbsida. Kör A / B-test regelbundet för att förbättra din webbplats användarupplevelse.

För att hjälpa användare som kommer till din webbplats mer engagerade krävs mer än bara inlärningen. Dina läsare är dina kunder och det är ovärderligt att lämna dem med ett positivt intryck. Detta innebär att du måste erbjuda dem säkerhet, en smidig surfupplevelse och en trevlig vistelse.

Några grundläggande exempel …

Att använda ett SSL-certifikat hjälper inte bara dina användare att säkra sina uppgifter när de ansluter till din webbplats utan låter också sökmotorer veta att din webbplats är säker för dem att dirigera trafik till.

Användare som måste vänta på att en webbsida laddas blir ofta otåliga och lämnar, så se till att din webbplats också är optimerad för hastighet.

Slutligen, även om annonser och popups kan vara ett effektivt sätt att driva intäkter, kan dessa bli påträngande för användares surfupplevelse.

Slutsats: SEO är en resa, inte en destination

Det finns många företag och individer idag som erbjuder SEO-tjänster. Innan du engagerar dem, kom ihåg att SEO är en resa och inte bara en destination. När webbplatser och innehåll utvecklas kommer SEO-kraven att förändras.

Sökmotorer förändrar ständigt hur deras algoritmer också fungerar, vilket innebär att du aldrig kommer att ha den “perfekta SEO-lösningen”. De är viktiga i att förstå, experimentera och hängivenhet – en livsresa, så att säga.

Vanliga frågor om SEO

Vad står SEO för?

SEO står för sökmotoroptimering.

Vad är SEO i enkla ord?

Som nämnts är SEO processen för att optimera en webbplats för att uppnå högre ranking i sökresultaten. SEO görs, dels baserat på en förståelse för hur sökalroritm fungerar och dels baserat på att uppskatta hur människor interagerar med sina sökresultat.

Är vanliga frågor bra för SEO?

En sida med “Vanliga frågor” är alltid användbar ur användarens perspektiv. En noggrant planerad och inbyggd FAQ-sida fungerar bra som ett försäljningsverktyg och ökar antalet innehåll på din webbplats (antal ord osv.) Och därmed öka din chans att visas i relevanta sökningar.

Vanliga frågor, när de är markerade med strukturerad data (den här till exempel), ökar din chans att visas i rika sökresultat och (teoretiskt) hjälper till att dra fler klick på din webbplats. Hänvisa till Googles och Bings guide för mer information om webbplatsmarkering.

Vad är bakåtlänk i SEO?

Backlink är hyperlänk som länkar från en webbsida till din webbplats. En baklänk, även känd som inkommande länk, är av de viktiga rankingfaktorerna hos Google.

Bör du göra SEO själv?

Ja och nej. Det finns många användbara SEO-guider på Internet – så det är inte svårt att komma igång och göra det själv för att spara pengar. Tänk dock på att SEO är mycket tidskrävande och arbetskrävande.

Kostar SEO pengar?

Absolut. Baserat på min studera topp 400 frilansarprofiler på Upwork, SEO tar i genomsnitt 23,68 $ per timme. Avgiften går så högt som $ 175 per timme. Personligen tycker jag att det är rimligt att betala 1 000 – 2 500 USD per månad för en bra långsiktig SEO-tjänst.

Hur gör nybörjare SEO?

Börja med att läsa den här guiden och observera vad andra webbplatsägare gör med sina webbplatser. Använd SEO-verktyg som AHREFS, SEM Rush eller MOZ för att ta reda på vad andra gör för att förbättra sin sökrankning.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map