Enkel guide till intellektuellt skydd för företag

Den här artikeln är skriven av Marsha Kelly.


Du har sett dem alla. ©, ™, ®, till och med “pat. i väntan på.” Vad betyder allt? Och hur kan förstå varumärken, patent och upphovsrätt hjälpa till att skydda ditt företags immaterialrätt?

När du börjar förstå skillnaderna mellan varje typ av licensiering för immateriell egendom kan du börja arbeta för att skydda dem. I allmänhet skyddar upphovsrätten böcker och filmer, patent skyddar uppfinningar och varumärken skyddar logotyper och paroler. Det finns ganska många skillnader i hur de fungerar och hur du kan skydda dem.

Det är viktigt att skydda din affärs egendom.

Obs! Om du skapar en webbplats, e-handelsaffär eller någon typ av onlineföretag kommer den här artikeln att ge dig ytterligare information för att skydda dina företag.

Vad är upphovsrätt?

Upphovsrätten är främst för medieproducenter. Enligt U.S. Patent and Trademark Office kan en upphovsrätt bland annat vara poesi, romaner, filmer och arkitektur. De skyddar arbetet som presenteras och fixas på ett visst sätt att presentera det.

Huruvida du registrerar din upphovsrätt är helt upp till dig. Upphovsrättsskydd finns för arbete i det ögonblick det skapas. Du måste registrera dig om du vill väcka talan mot någon annan för brott mot ditt arbete.

Upphovsrätten förklarades för mig på ett sätt som är svårt att glömma. Föreställ dig att du sitter i ett klassrum och din lärare lägger fram idéerna från kända upplysningstänkare. Tänk Voltaire, John Locke, Rousseau, etc. Du är helt fri att skriva ner dessa idéer. Dessa tänkare detaljerade idéer om att vem som helst borde tillåtas replikera, som en konstitutionell regering, som är mycket populär runt om i världen.

När du skrivit anteckningar om den lektionen är du emellertid författare och tekniskt kan dessa anteckningar skyddas under upphovsrätten. Du har skapat ett verk som är fixerat i ett visst medium som är unikt.

Du kan officiellt registrera en upphovsrätt på www.copyright.gov. Webbplatsen uppskattar att anspråk på webben tar sju månader att behandla.

Vad är patent?

När du tänker patent kan du tänka dig någon som Edison eller Tesla och uppfinningarna som de skapade. Patent används fortfarande idag som ett sätt att skydda verk från konkurrerande galna forskare under en tillfällig period som varar från 15 till 20 år i utbyte mot offentliggörande av dessa verk.

Produkter skyddade med patent inkluderar “tillverkade artiklar”, industriella processer, kemikalier och vissa typer av konstruktioner. Specifikt ger patent patentinnehavaren ”rätten att utesluta andra från att göra, använda, erbjuda till salu eller sälja” uppfinningen som innehavaren har gjort. Det gör det också möjligt för innehavaren att utesluta andra från att importera den till USA. Emellertid är beviljade patent endast effektiva i USA.

Processen för att erhålla ett patent varierar beroende på vilken typ av patent som lämnas in, men det innebär att skicka en ansökan till U.S. Patent and Trademark Office och få det godkänt av en granskare. Kontoret uppskattar att det kommer att ta cirka 16 månader att först höra tillbaka om de första ansökningarna.

Du kan starta en applikation för din uppfinning kl https://www.uspto.gov/patent.

Vad är varumärken?

De gyllene bågarna, formen på en colaflaska, ett lejons brus före en film, ett McIntosh-äpple, “Just do it”, alla dessa är omedelbart igenkända som tillhörande ett specifikt företag. Det var vad dessa företag hade i åtanke när de designade dem och registrerade dem som varumärken.

Det finns en otrolig frihet när det gäller varumärken du kan registrera. Det kan vara så enkelt som en logotyp, en slogan eller ett varumärke. Det kan också vara formen på en produkt, en färg, ett ljud eller en lukt.

National Football League: s aggressiva verkställighet av en viss varumärkes nationellt tv-sänd fotbollsturnering har fått många olicensierade företag att undvika att använda frasen helt. Varumärkesskydd är varför du hör om det “stora spelet” snarare än dess riktiga namn i annonser för heta vingar i februari.

Varumärkesskydd fungerar på samma sätt som copyright-skydd. Gemenskapsrättigheter till ett varumärke kan upprättas helt enkelt med din användning av det varumärket i handeln.

Du behöver inte registrera dig, men om du gör det kan USPTO garantera ett meddelande om offentlig ägande av varumärket, ett antagande om äganderätt i hela landet och exklusiv användning av ett varumärke på varor och tjänster. Alla dessa ger dig betydande fördelar när det gäller att säkerställa skyddet av det varumärket.

Du kan registrera ett varumärke på https://www.uspto.gov/trademark. USPTO säger att processen kan ta “några månader.” När avgifter har betalats för att registrera varumärket måste du göra regelbundna betalningar för att behålla det.

Sammantaget, om du vill se till att ingen replikerar ditt media, uppfinningen eller logotypen, vill du registrera respektive immateriell egendom. Var och en av dessa processer kan ta betydande tid, och även i slutet av processen kan ditt anspråk avslås. Webbplatser och tjänster som LegalZoom kan hjälpa till att arkivera dessa applikationer. Läs min granskning av LegalZoom-patent för att få mer information. Webbplatsen tillhandahåller även en sökmotor för varumärken, så att du kan se om ditt företagsnamn redan har tagits i andra stater.

Om immaterialrätt

Nu, även med så mycket information om immateriell egendom, kan du ha några fler frågor …

FAQ om immaterialrätt

F: Kan jag varumärke min logotyp?

S: Så länge det är knutet till ett visst märke, naturligtvis! Det kan dock bero på om patentkontoret anser att det är tillräckligt distinkt för att kunna vara varumärke. Använd gärna en sökmotor för att försöka upptäcka liknande märkesmärken innan du lämnar in en ansökan.

F: Vilka är de olika typerna av patent? Hur skiljer de sig?

S: Du kan arkivera för tre typer av patent, verktygspatent, designpatent, växtpatent. Om du läser den här guiden är det tveksamt att du behöver veta om växtpatent, eftersom de har att göra med nya och distinkta växtsorter.

Verktygspatent har mer att göra med praktiska uppfinningar, och de kan beviljas upptäckare av nya processer, maskiner eller materiens sammansättning.

Designpatent handlar mer om kreativa processer och kan tillämpas på tillverkningsartiklar (t.ex. en produkt).

Fråga: Hur kan jag lagligen lägga ”patentsökt” på mina produkter?

S: En preliminär ansökan gör att du kan lägga “patentsökt” på dina produkter och tjänster i 12 månader, vilket inte kan förlängas.

F: Vad betyder symboler som ® och ©?

S: Jag trodde att du aldrig skulle fråga!

© – Copyright

® – Registrerat varumärke

™ – varumärke

℠ – Servicemärke (betecknar en tjänst)

Marsha Kelly sålde sin första verksamhet för mer än en miljon dollar. Hon har delat hårda upplevelser som en framgångsrik serieföretagare på sin Best4Businesses-blogg, där hon också regelbundet publicerar affärstips, idéer och förslag samt produktrecensioner för företagsläsare. Som en serieentreprenör som har gjort ”tid” i företagets Amerika har Marsha lärt sig vilka produkter och tjänster som verkligen fungerar bra i affärer idag. Du kan lära av hennes erfarenheter för att bygga ditt företag.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map