10 handlingsbara optimeringstips för sökmotorer för nybörjare

SEO eller sökmotoroptimering är ett paraplybegrep som inkluderar alla ansträngningar som ett team tar för att se till att deras online-verksamhet eller webbplatsen får högre synlighet på sökresultatsidor (SERP). Det finns många sätt som hjälper dig att få en högre ranking i SERP: er. Huvudmålet med en SEO är att hitta ett sätt som hjälper till att optimera sidan organiskt.


Om du var ny, här är de 10 SEO saker du behöver veta (och göra) när du optimerar din webbplats för bättre sökrankning.

1. Förbättra din sidhastighet

Vad gör du om du landar på en sida som tar för lång tid att ladda?

Du trycker på bakåtknappen och öppnar en annan webbplats. Om detta händer för din webbplats är det en orsak till larm, som sidhastighet är en av Googles rankingfaktorer.

Långsam laddningssida är ett stort nej. Även om du tror att sidhastigheten inte spelar någon roll i rankningen måste du tänka på användarupplevelsen. I slutändan vill du ha en nöjd användare, och en långsam laddningssida är inte något som en användare vill ha.

Så det är viktigt att öka sidhastigheten genom att ladda ner.

SEO Basic - Förbättra din sidbelastningGoogle PageSpeed ​​Insights analyserar innehållet på din webbsida och ger förslag för att förbättra det.

För att kontrollera webbplatsens hastighet kan du använda Google PageSpeed ​​Insight. Det hjälper dig att kontrollera hastigheten på din sida, åt gången, och ge feedback om din sidprestanda. Både stationära och mobila versioner. Den här informationen hjälper dig när du optimerar din sida.

Här är några sätt som kan hjälpa dig att öka din sidhastighet:

 • Minska bildstorleken: Komprimera dina bilder så att de inte tar mycket utrymme. Minska inte kvaliteten, minska bara storleken. Du kan använda Canva-verktyg för redigering och komprimering av dina bilder. För WordPress-användare kan vissa plugins komprimera och optimera dina bilder automatiskt.
 • Ta bort värdelös HTML: Skär ned värdelös HTML-kod kan hjälpa dig att förbättra din sidhastighet. Verktyg som HTML-remsa och StripHTML kan hjälpa dig att rensa upp den röriga HTML-taggen och formateringen.
 • Få en bättre webbhotell: Byt till en högpresterande webbhotell är det snabbaste sättet att öka sidhastigheten. TTFB och servertid är två huvudfaktorer att kontrollera när ser man på serverns prestanda.

Om din webbplats körs på WordPress är här fler tips om hastighetsoptimering.

2. Generera användbart innehåll

När du skriver innehåll för din sida är det ett stort misstag att fokusera endast på sökmotorer. I slutet av dagen är användarna de personer som betalar dina räkningar. Så du måste skriva innehåll som är relevant och som är viktigt för dem.

Google och andra sökmotorer förstår vikten av kvalitetsinnehåll. De vill ha innehåll som har en långsiktig vision och förstår användarnas behov. Istället för att fokusera på nyckelord vill de ha innehåll som matchar användarens avsikt.

Det betyder inte att det inte är viktigt att använda nyckelord. Du måste skriva för människor och optimera för sökmotorer med hjälp av nyckelord som visar användarens avsikt.

Sökmotorer idag är tillräckligt smarta för att förstå vad en användare vill ha när han söker. Genom att använda LSI-nyckelord ger det mer sammanhang till ditt innehåll.

SEO Basic - använd LSI-nyckelord i ditt innehållLSI-nyckelord (Latent Semantic Indexing) är ord som vanligtvis finns i ett enda ämne och semantiskt relaterade till varandra.

Google-relaterade söktermer som dyker upp i slutet av SERP är en mycket bra källa för att hitta dessa LSI-nyckelord. LSI Nyckelordgenerator är ett mer användbart verktyg för att ta reda på LSI-nyckelord och Long Tail-nyckelord.

Med LSI-nyckelord har du en chans att öka din innehållssynlighet i sökmotorn.

3. Optimera för mobil

Numera använder många människor mobil för att besöka webbplatser eller bloggar, och Google har därför gjort mobiloptimering en av rankningsfaktorerna. Det betyder att du måste se till att din webbplats har en responsiv design för mobil och att den laddas snabbt på den.

För att förbättra SEO och användarupplevelse är det viktigt att optimera dina sidor för mobil såväl som för olika webbläsare (här är en praktisk kontrolllista till att börja med).

Här är tre enkla sätt att veta om din webbplats är optimerad för mobil eller inte:

 • Google Chrome: Öppna din webbplats i Chrome och högerklicka på sidan. Välj Inspektera och hitta ikonen för växla enhetsverktyg. Klicka på ikonen för att kontrollera om din webbplats reagerar. Du kan dra gränsen för att se om webbplatsen ser bra ut i olika storlekar. Om innehållet ser ut ihop eller bilder pixlaras är det inte mobilvänligt.
 • Webmasterverktyg: Googles webbansvariga verktyg kan visa mobil användbarhetsrapport om din webbplats. Den visar dig vilken sida som har användbarhetsproblem när den visas på mobila enheter. Du måste verifiera ditt webbplatsägande med Google-konsolen innan du använder det.
 • Google-test: Google erbjuder en webbplats där du kan kontrollera mobilvänlighet på en sida även om du inte har tillgång till Google-konsolen. Du kopierar och klistrar bara in din URL och klickar på Test URL. Det kommer att berätta om den specifika sidan är mobilvänlig eller inte och varför.

För att skapa en mobilvänlig webbplats, här är de tips du kan följa:

 • Använd flytande layouter som din webbplatsdesign kan anpassa till alla skärmstorlekar och -typer.
 • Använd komprimerade bilder så att webbplatsen laddas snabbt på mobilen.
 • Minska eller ta bort all oönskad kod från din webbplats.
 • Använd inte flash för dina webbplatser eftersom mobilanvändare inte kan visa blixtelement på sina telefoner.
 • Begränsa användningen av popup-fönster på mobiler.
 • Använd mer vitrum i din design eftersom användare kan fokusera på att läsa ditt innehåll.

4. Håll din URL kort

Det finns två typer av URL: er, något liknande https://www.xyz.com/articles/322345.php och den andra som https://www.xyz.com/how-to-lose-weight.

Säg mig vilken av de två webbadresserna som är lätt för dig att förstå? Den andra eftersom den tydligt säger att det handlar om hur man går ner i vikt, men den första gör att du gissar.

SEO Basic - Håll din URL kortKortera URL: er tenderar att rankas bättre jämfört med långa webbadresser.

Ur en SEO-perspektiv är det viktigt att använda en URL som den andra – något som är kort och beskrivande. Varför? Därför att:

Om en webbplats bygger på WordPress är det mycket enkelt att ändra en URL-struktur. Gå bara till sidorna och redigera sidapermalinks med önskad URL. Det är allt du behöver göra för att ändra URL-strukturen.

Om du har ändrat URL: n ska du lägga till 301-omdirigering till din gamla URL. Så det går inte förlorat trafik och dina besökare stöter inte på en 404-felsida när de besöker den gamla URL: en. Du kan antingen lägg till kod i .htaccess för att omdirigera sidan eller använda ett plugin som t.ex. SEO-omdirigering eller WP 301 omdirigeringar.

Användbart SEO-tips nr 4 – Håll din URL kort! – Kortare beskrivande URL: er tenderar att rankas bättre i SERP: er. #SEOptips berätta för en vän

5. Gör webbplatsnavigering enkel

Webbplatsnavigering innehåller vad som är de viktigaste länkarna på webbplatsen. Navigationslänkarna hjälper användare att hitta innehåll på din webbplats. Samtidigt berättar länkarna även sökmotors sökrobotar vilka sidor som är viktiga för dig.

Kort sagt, det är en avgörande SEO-praxis att förenkla din navigering på webbplatsen för både användarnas upplevelse och sökmotorns sökrobotar. Prioritera ditt innehåll genom att berätta för användare och sökrobotar om dina viktiga sidor. Ge ett enkelt sätt att komma till dessa sidor.

Här är några vanliga typer av navigering på webbplatsen:

 • Navigering med en stapel
 • Navigering med dubbelstång
 • Dropdown-navigering
 • Dropdown-navigering med flyouts

Den bästa webbplatsnavigeringen är vad som är bäst för användarupplevelsen.

Det beror på att om användare inte hittar saker lätt på din webbplats kommer de att lämna omedelbart. Detta kommer att öka avvisningsfrekvensen, vilket är dåligt för SEO.

6. Lägg till beskrivande bild alt

Förutom att hjälpa användare med synskador, lägga till alternativ text (alt taggar) kan ge bilder med bättre sammanhang. Alt-taggarna i bilden kan hjälpa sökmotorns sökrobotar att indexera en bild korrekt.

Om en bild inte laddas, hjälper den beskrivande alt-taggen användare att förstå vad bilden handlar om. Det du behöver är att se till att bildens beskrivning och filnamn är relevant och korrekt.

SEO Basic - använd alt-textDen markerade texten visar alttexten (altattributet) på bilden.

Även om sökmotorerna har förbättrats under åren kan sökrobotar fortfarande inte “förstå” bilderna på en webbplats. Du kan missa chansen att rangordna för dina bilder om sökmotorer inte tolkar din bild korrekt.

Här är några tips för att skriva en bra alt-text:

 • Var så specifik som möjligt när du beskriver bilderna
 • Använd nyckelorden i din bild
 • Håll beskrivningen relevant
 • Undvik att använda bilder som text

Att skriva en beskrivande alt-tagg är SEO-grundläggande som hjälper sökmotorerna att förstå din bild och strecksatsen i enlighet därmed. Om du vill att Google och andra sökmotorer ska rangordna din bild högre måste du optimera den.

7. Använd schema-markering

Schema-markering hjälper Google att förstå vad din sida innehåller. En sida i Googles sökresultat med bilder, recensioner och stjärnor är ett exempel på schemamarkering.

Folk tenderar att kolla in länk till bilder eller stjärnor, och följaktligen kommer CTR för dessa sidor att öka med ett schema.

SEO Basic - Använd schemamarkeringExempel på schemamarkering i SERP.

Enligt fallstudier, detaljhandelsföretag kan få upp till 30% ökning av organisk trafik genom att använda strukturerad markering.

Med korrekt användning av schema kan du berätta mycket mer om din sida, som författaren, platsen, kostnaden, ISBN och så vidare. Även om det inte påverkar ranking direkt kan det ha en positiv inverkan på sidan vilket är en bra idé.

SEO basic - använd Googles hjälpprogram för strukturerad datamarkeringAnvänd Googles hjälpstruktur för strukturerad data för att generera scheman.

Så här kan du implementera schemamarkering på din sida:

 • Gå till Googles strukturerad datamarkeringshjälpare.
 • Välj den datatyp du vill markera från de omfattande alternativ du ser.
 • Klistra in webbadressen till bloggen / artikeln du markerar och klicka sedan på starttaggningen.
 • Markera elementen du vill markera som artikelns namn.
 • Lägg till så många elementmarkeringar som du kan, till exempel namn, författare, publicerat datum osv
 • Klicka på skapa HTML när du är klar.
 • Gå till ditt CMS eller källkod och lägg sedan till den markerade delen på lämpliga platser.

Förutom Googles strukturerade datamarkeringshjälper finns det andra alternativa verktyg:

För att ta reda på vilka sidor som behöver scheman markera, leta efter toppsidor för samma sökord som du är inriktad på. Kom ihåg att ditt mål är att prestera bättre i SERP och framför användare.

Handlingsbart SEO-tips nr 7 – Använd schemamarkering! – Genom att använda strukturerad markering har du en chans att öka 30% i organisk trafik. #SEOptips berätta för en vän

8. Öka innehållets läsbarhet

Google har börjat ranka sidor baserat på användarsignaler som tid tillbringad på sidan. Om ditt skrivande är för svårt att förstå, kommer användaren att lämna din sida och det påverkar din ranking.

Använd enkelt språk för att säkerställa att det inte händer. De flesta användare vill läsa innehåll som är lätt att förstå, så använd inte stora ord eller teknisk jargong i din artikel. Här är några tips för att förenkla skrivningen:

 • Använd enkelt språk. Om du till exempel kan använda ordet “nära”, skriv det istället för att använda “närhet”.
 • Håll meningarna korta.
 • Skriv informellt, som om du pratar med publiken. Skapa inte ditt innehåll som att skriva en uppsats.
 • Använd alltid aktiv röst i ditt innehåll.

Överväg nu följande två meningar och berätta vilka som är mer kortfattade och skulle intressera dig? Till exempel har jag många böcker. Eller så har jag 20 böcker i mitt personliga bibliotek.

Jag föredrar den senare.

Att skriva i tydliga och kortfattade meningar hjälper definitivt till att öka innehållets läsbarhet.

Här är några verktyg som kan hjälpa dig att skriva bättre innehåll:

 • Hemmingway App: Ger dig en idé om din skrivstil. Hur lätt det är att läsa din kopia. De komplexa meningar du har som gör ditt skrivande svårt att förstå. Undvik också att använda passiva meningar i ditt skrivande.
 • Grammarly: För redigering av din artikel för stavning och grammatik misstag.

9. Skriv bra titel- och metabeskrivningstaggar

De metabeskrivningar och titeltaggar påverkar inte dina SERP: s ranking direkt. Men de välskrivna metataggarna kan bidra till att öka användarnas klickfrekvens (CTR) – vilket är viktigt. Google kommer att betrakta dig som ett bra resultat om fler klickar på dina länkar i SERP. Som ett resultat kommer din sida att rankas högre.

Studien visar att procentandelen av CTR har direkt relevans för positionen (källa).

En metabeskrivning är den korta beskrivningen (max 156 ord) på din sida. Beskrivningarna visas som ett stycke under din URL i sökresultaten. Din metabeskrivning ska vara tydlig och relevant för ditt innehåll. Du kan också inkludera nyckelord och en uppmaning, till exempel Ta reda på mer! att uppmuntra användare att vidta åtgärder.

Titeltaggarna å andra sidan visas i sökmotorresultaten som den klickbara rubriken. De är en viktig faktor som hjälper sökmotorer att förstå din sida. Ofta är titeltaggar det första intrycket som användare har på din sida.

Håll dina titeltaggar korta (rekommenderas under 60 tecken) och inkludera primära nyckelord. De sökord du använder kommer att markeras i sökresultaten. Så välj dina sökord klokt men använd inte överanvändning. Medan Google inte straffade för att använda långa titlar skapar du en dålig användarupplevelse för att fylla din titel med nyckelord.

Här är några användbara verktyg du kan utforska:

10. Moderera dina kommentarer

Stäng inte av dina kommentarer; istället, fortsätt med dem eftersom det hjälper till att bygga ett samhälle. När folk kommenterar ditt inlägg visar det att de bryr sig om det och läser det. Du behöver bara filtrera bort spam-kommentarer.

SEO-samhället håller med om det faktum kommentarer påverkar SEO. Kommentarer är i grunden användargenererat innehåll på din webbsida. Det är en chans att öka kvaliteten på sidan.

Här är det utdragna stycket som dras från användarens kommentar.

Vissa kommentarer är tillräckligt höga för att Google hoppade över huvudinnehållet på sidan och dra från kommentarerna för ett visst utdrag. Den pågående konversationen på din webbsida är också det som håller ditt innehåll uppdaterat. Genom att tillåta kommentarer på din blogg visar det att du värdesätter din läsares tankar.

Dessutom, a bloggkommentarservice ger dig en möjlighet till intern länk också.

Å andra sidan kan du använda bloggkommentarstrategi för att driva trafik tillbaka till din webbplats. Skriv en insiktsfull kommentar och släpp en länk tillbaka till din webbplats om det finns en chans. Att använda kommentarer är ett bra sätt att bygga en relation mellan webbplatser.

Läs – 10 användbara sökmotoroptimeringstips för nybörjare av Kavita @dreamerkavita från @canva #SEOtips berätta för en vän

Slutsatser

För att sammanfatta, här är de 10 grundläggande SEO-tips som hjälper dig att uppgradera ditt SEO-spel:

 • Förbättra din sidhastighet
 • Generera användbart innehåll
 • Optimera för mobil
 • Håll din URL kort
 • Gör webbplatsnavigering enkel
 • Lägg till en beskrivande bild alt
 • Använd schema-markering
 • Öka innehållets läsbarhet
 • Skriv en bra metataggar
 • Moderera dina kommentarer

När det gäller SEO finns det massor av tekniker du kan använda. Men ovanstående tips är tillräckligt bra för att komma igång.

Kavita Paliwal är Outreach Specialist cum Content författare på Canva. När hon inte är limmad på sin bärbara dator, kan hon hittas göra resplaner som sällan händer. Anslut med Kavita på Twitter och Linkedin.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map