10 bästa webbsäkra teckensnitt för din blogg (arbeta med HTML & CSS)

Typsnitt. Vi ser dem varje dag. Från tryckta annonser till tidskrifter finns det alla typer av teckensnitt i världen. Om du inte kan läsa förstår du förmodligen vikten av att välja rätt teckensnitt för rätt medium


När det gäller bloggar och webbplatser är det viktigt att välja de teckensnitt som bäst passar din stil, men det som är viktigare är att de är webbsäkra teckensnitt.

Vad är webbsäkra typsnitt?

Alla operativsystem (windows, mac, android, ios, etc.) har en viss inbyggd typsnitt. Problemet är att olika operativsystem kan ha olika typsnitt installerade på sina system.

Det är här webbsäkra typsnitt kommer in.

Web Safe-teckensnitt är i grunden typsnitt som är delade och synliga på alla plattformar och olika system.

Inbäddningstjänster för webbteckensnitt

Googles webbteckensnitt eller Typekit är system som tillåter användning av teckensnitt som värdas på deras servrar. Typekit anger priset baserat på antalet teckensnitt, webbplatsens trafik och antalet domäner, till skillnad från Googles webbteckensnitt.

Tack vare Google är Google Web Fonts helt gratis och lätt att använda. Du kan till exempel välja typsnitt som Lato, Öppna Sans eller Tinos. Klistra in den genererade koden i ditt dokument. Och du är redo att referera till det i CSS.

Här är den grundläggande HTML för nybörjaren om du vill lära dig mer.

Varför är webbsäkra typsnitt viktiga?

“Vad du ser är vad du får” när det gäller utskrift men på webben, det som du ser på din skärm kanske inte exakt samma för någon annans skärm.

Här är ett exempel, låt oss säga att designern du har anställt beslutar att använda en riktigt snygg och otydlig teckensnittsfamilj för din webbplats textdesign. Om en besökare inte har det specifika teckensnittet installerat på sin dator eller inte drar från en webbvänlig plats, så kommer alla att se en standardtypsvariant som Times New Roman.

Du kanske har en vackert designad webbplats med fantastiska snygga teckensnitt, den kommer fortfarande att se vanlig och ful om den inte kan laddas för dina besökare.

Att ha dessa webbsäker typsnitt betyder att du inte behöver oroa dig för att dina texter ser konstiga ut bara för att du valde ett teckensnitt som ingen har tillgång till.

Om du vill ta reda på hur du skapar en webbplats (en steg-för-steg-guide) kan du följa länken för att kolla in en av de nyligen publicerade artiklarna.

10 bästa webbsäkra typsnitt som vi rekommenderar

Nu när du vet vikten av ett webbsäker teckensnitt är det dags att börja använda dem för din webbplats.

Det finns många teckensnitt du kan välja, men vi rekommenderar dessa tio webbsäkra teckensnitt att använda med HTML och CSS. De används ofta och ser ganska bra ut också.

1. Arial

arialExempel på Arial typsnitt

Ladda upp en webbplats och chansen är stor att de kommer att använda ett Arial-teckensnitt.

Detta sans-serif-teckensnitt är det mest används i stor utsträckning typsnitt och anses vara standarden för alla webbsäkra typsnitt. Det används ofta som en ersättning för specialiserade teckensnitt är inte tillgängliga på Windows-enheter.

2. Helvetica

helveticaExempel på Helvetica typsnitt

Om Arial-teckensnitt är det bästa för rena och professionella webbplatser, skulle Helvetica vara designerns val.

Helvetica erbjuder ett mer stiliserat sans serif-teckensnitt som möjliggör djärvare mönster.

3. Times New Roman

Times New RomanExempel på teckensnittfamiljen Times New Roman

En ny variant av det gamla Times-teckensnittet.

Times New Roman är förmodligen vad de flesta Windows-användare känner till eftersom de är standard serif-teckensnitt på Microsoft Words. Jämfört med Arial är Times New Roman något mer traditionell i sin design.

4 gånger

gångerExempel på teckensnittfamiljen

Om Times såg dig bekant ut, beror det på att det har varit standardteckensnittet som användes för gamla tidningstryck.

Tider anses vara det mest traditionella teckensnittet som finns och används sällan utanför tryck och tidningar.

5. Trebuchet MS

trebuchet-msExempel på Trebuchet MS-typsnitt

Trebuchet MS ursprungligen designades av Microsoft på nittiotalet inspirerad av gamla medeltida stil typsnitt.

Det användes framträdande som huvudteckensnitt för Windows XP och som karaktärsteckensnitt på webben under en tid.

6. Verdana

verdanaExempel på typsnitt Familj

Verdana är ett av de säkraste valen för ett webbformat, och använder enkla seriflinjer och super stora bokstäver för sin design.

Det långsträckta utseendet på teckensnitten gör det till ett av de enklaste teckensnitten att läsa på nätet och är ofta teckensnittets val för många bloggare.

7. Arial Black

arial-svartExempel på Arial Black typsnitt

Om du älskade Arial-teckensnittet men ville ha något djärvt och större, kan du inte gå fel med Arial Black. Teckensnittet uppstod när människor ville använda ett Helvetica-stil med fetstil men inte ville betala för sin licens.

8. Courier

kurirExempel på typsnittfamilj från Courier

Courier bör vara bekant för alla, eftersom det gamla monospacet-teckensnittet är tillgängligt på nästan alla enheter och operativsystem som en standby-ersättning för alla “unika” teckensnitt.

Det är inte det mest stilfulla teckensnittet men det är väldigt läsbart och rent designat.

9. Courier New

kurir nyaExempel på Courier New fontfamilj

Precis som Times, hade Courier också en ny design som moderniserade sin klassiska stil.

Courier New anses vara ett enda teckensnitt och finns även på de flesta enheter och operativsystem.

10. Georgia

georgienExempel på teckensnittfamilj i Georgia

Medan Verdana i allmänhet är det säkra valet för de flesta webbplatser, om du ville ha ett teckensnitt som har något större bokstäver med samma teckenstorlek, passar Georgia räkningen.

Även om det bör noteras fungerar teckensnittet vid vissa tillfällen och fungerar inte bra med andra serif-teckensnitt (de ser minsta ut bredvid Times New Roman).

Använd absolut inte: Comic Sans MS

Visst, det ser roligt ut och lite nyckfullt, men använd absolut inte Comic Sans MS om du vill att din webbplats ska tas på allvar.

komiskExempel på Comic Sans MS-teckensnitt

Sans-serif-teckensnittet är en avslappnad uppfattning om bokstäverna och används vanligtvis för informella dokument och barns material. Om du inte skriver för en barnbok eller en serietidning, använd inte Comic Sans MS!

Sammanfatta

Syftet med webbsäkra typsnitt är att se till att det du designade på din webbplats visas exakt som det var avsett på andra enheter och plattformar. Medan vissa teckensnitt kanske inte fungerar, finns det ett antal fantastiska mönster som gör att teckensnitt på din webbplats ser bra ut.

Löfta mig bara att du inte kommer att använda Comic Sans MS under några omständigheter.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map