Udhëzues thelbësor për sigurinë në internet për biznesin e vogël

Incidentet e sigurisë kibernetike mund të kenë një ndikim shkatërrues në biznes me një humbje mesatare në 2019 që kushton gjatë 200,000 dollarë për incident. Sidoqoftë, kostoja mund të shtrihet përtej financave dhe bizneset e vogla mund të mos i rezistojnë goditjes për reputacionin e tyre.


Përkundër sigurisë në internet si tërësi, një fushë e gjerë, ka shumë fusha ku bizneset e vogla mund të ndërmarrin veprime të shpejta. Këto hapa proaktivë madje mund të parandalojnë, ose zvogëlojnë ndikimin e incidenteve më të zakonshme.

Me botën duke u bërë dixhitale, është edhe më urgjente që pronarët e bizneseve të vogla të marrin përsipër mbrojtjen e tyre në internet. Ndërsa mund të mos dëshironi të kushtoni kohë për të kuptuar kompleksitetet e sigurisë në internet, e ardhmja e biznesit tuaj mund të varet nga ju duke e bërë këtë.

Ky udhëzues është menduar për pronarët e bizneseve të vogla që kanë ndonjë formë të pasurive dixhitale (kjo mund të jetë çdo gjë e lidhur, madje edhe një email i thjeshtë i biznesit). Investoni pak nga koha juaj në mënyrë që biznesi juaj të mund të vazhdojë të rritet, përtërij dhe krijoni vlera për klientët tuaj

Lundrimi i shpejtë:

 • 4 llojet kryesore të kërcënimeve ndaj sigurisë kibernetike
 • Këshilla për të siguruar biznesin tuaj
 • Siguria në internet me pak fjalë
 • Pse hakerat synojnë bizneset e vogla

Mjetet e sigurisë për t’u përdorur:

 • NetDefender
 • ZoneAlarm
 • Firewall personal i Komodos
 • ExpressVPN
 • Imazhi i vërtetë i Acronis
 • Rikthim në shtëpi EaseUS ToDo
 • Përditësues IObit

Llojet e kërcënimeve ndaj sigurisë kibernetike

Me kaq shumë lloje sulmesh që hakerat mund të kryejnë, pronarët e bizneseve duhet të paktën të marrin parasysh disa tangentë kryesorë. Pavarësisht nga qëllimi i tyre kryesor, ndonjë prej këtyre metodave mund të shkaktojë dëm për biznesin tuaj në mënyra që mund të kalojnë moshën për tu zbuluar, nëse fare.

Kërcënimet e përparuara të vazhdueshme (APT)

Këto sulme të synuara afatgjata kanë për qëllim kryesisht të vjedhin, spiunojnë ose prishin. Ndërhyrja në rrjete mund të kryhet në mënyrë të fshehtë dhe në faza të ndryshme. Sapo të fitohet qasja, sulmuesit mund të mos bëjnë asgjë për periudha të zgjatura kohe – duke pritur për momente strategjike për të goditur.

Refuzimi i Shpërndarë i Shërbimit (DDoS)

Sulmet DDoS kanë për qëllim të prishin operacionet e një rrjeti ose një faqe në internet duke e përmbytur atë me kërkesa dhe informacion. Kur serveri nuk mund të përballojë më përmbytjen, shërbimet do të fillojnë të dështojnë dhe përfundimisht do të mbyllen.

phishing

Phishing është një kërcënim shumë i zakonshëm i sigurisë në internet. Shtë akti i dërgimit të postave elektronike mashtruese që ngjasojnë me ato të ligjshme me qëllim që të tërheqin marrësit të dërgojnë të dhëna të ndjeshme. Sulmet e phishing zakonisht synojnë të kapin letrat kredenciale të përdoruesve siç janë emrat e përdoruesve dhe fjalëkalimet, apo edhe informacionet financiare.

ransomware

Gjatë viteve të kaluara, Ransomware ka fituar popullaritet dhe synon një gamë të gjerë viktimesh. Viktimat e panjohura mund të gjejnë të gjithë disqet e tyre të koduar me një shënim duke u kërkuar atyre të paguajnë një shpërblim për një çelës të deshifrimit. Përdoruesit që nuk paguajnë normalisht humbasin të gjitha të dhënat e tyre.

Sigurimi në internet i biznesit tuaj

Për bizneset e vogla që synojnë të sigurojnë që rrjetet e tyre të kenë një shans për t’u mbrojtur nga sulmet e zakonshme, instalimi i softuerit themelor të sigurisë është thelbësor. Megjithatë, vetëm softveri nuk mund të jetë i mjaftueshëm.

Le të shqyrtojmë mënyrat se si mund të rrjedhin të dhënat për shumë biznese;

 • Komunikimet konfidenciale mund të dërgohen përmes postës elektronike
 • Pajisjet brenda dhe jashtë zyrës mund të transmetojnë të dhënat pa tel
 • Pajisjet individuale mund të lidhen drejtpërdrejt me Internetin
 • Punëtorët e largët mund të identifikohen tek serverët e kompanisë
 • Kolegët mund të përdorin aplikacione për mesazhe për të komunikuar
 • dhe me shume.

Siç mund ta shihni, ka kaq shumë pika hyrëse të mundshme ku një haker mund të fitojë qasje në çdo pjesë të operacioneve të kompanisë suaj. Për fat të keq, për bizneset e vogla për të ndërtuar rrjete të ngurta pas mureve të forta të zjarrit mund të jenë pak të kushtueshme.

Për të punuar rreth kësaj çështje, është e mundur të zbatoni të paktën siguri rudimentare të nivelit të pajisjes për të përmirësuar mbrojtjen tuaj.

1. Aktivizoni firewalls

Shumë biznese drejtojnë kompjuterë në Microsoft Windows, i cili vjen me një program të instaluar në firewall. Këto versione të bazuara në softuer janë më pak të efektshëm se zjarret e harduerit, por të paktën ofrojnë një mbrojtje themelore.

Zjarrit me bazë softveri janë në gjendje të monitorojnë trafikun e të dhënave brenda dhe jashtë pajisjeve, duke vepruar si roje sigurie për pajisjen tuaj. Nëse jeni duke Windows, sigurohuni që mbajeni Windows Firewall-in tuaj.

Ju gjithashtu mund të merrni parasysh;

NetDefender

aplikim netdefender - firewall falas

NetDefender – Kjo kërkesë falas firewall jo vetëm monitoron të dhënat tuaja, por gjithashtu ju lejon të vendosni rregullat e asaj që mund ose nuk mund të lëvizë rreth rrjetit tuaj. Për shembull, mund të kufizoni shfletimin që bëjnë punonjësit tuaj.

ZoneAlarm

alarmi i zonës - mjet me shumë veçori për të mbrojtur faqen tuaj të internetit

ZoneAlarm – Integrimi i të dy firewall dhe antivirus, ZoneAlarm është një aplikacion i mirë me shumë veçori për përdoruesit e biznesit. Mbron pothuajse të gjitha llojet e kërcënimeve nga 39,95 $ / vit.

Comodo

Firewall personal i Comodo - firewall dhe mjet antivirus

Firewall personal i Komodos – Në dispozicion në të dy versionet falas dhe komercial, Comodo gjithashtu ka një reputacion të madh në biznesin e sigurisë. Ajo ofron mbulim gjithëpërfshirës për llojet e kërcënimeve të shumëfishta për vetëm $ 17,99 / vit.

2. Përdorni një Rrjet Virtual Privat

Rrjetet Virtuale Private (VPN) janë mjete shumë të dobishme që ju lejojnë të siguroni të gjitha të dhënat që transmetohen nga pajisjet tuaja. Ata përdorin protokolle të sigurta të komunikimit dhe nivele të larta të kriptimit për të siguruar që gjithçka që ju dërgoni ose merrni është konfidencial.

ExpressVPN

expressvpn - një mjet vpn për të siguruar të dhënat tuaja gjatë transmetimit

Shumë VPN sot përfshijnë edhe veçori të tjera që forcojnë aftësitë e tyre. Për shembull, ExpressVPN, një nga emrat më të njohur në biznesin VPN, përfshin një Ndërprerësi i kyçjes në rrjet, Serverët DNS të kriptuar privat, bllokues reklamash, dhe më shumë.

Përdorimi i një VPN jo vetëm siguron pajisje në zyrë, por edhe në lëvizje. Kjo do të thotë që për sa kohë që punonjësit tuaj dhe vetvetja po përdorni një VPN ju mund të punoni me siguri nga çdo vend në të gjithë botën.

3. Mbani kopje rezervë të të dhënave

Të gjitha bizneset duhet të bëjnë kopje rezervë të rregullt të të dhënave të rëndësishme. Të dhënat kritike siç janë detajet e klientit, faturat, informacioni financiar dhe më shumë janë të gjitha thelbësore për biznesin tuaj. Nëse këto të dhëna humbasin, do të ishte fatkeqësi.

Krijimi i kopjeve të rregullta mund të sigurojë që të gjitha të dhënat e rëndësishme mund të rikthehen në çdo kohë. Edhe më mirë, kopjet rezervë lehtë mund të automatizohen, në mënyrë që fuqia punëtore të mos harxhohet të bëjë gjëra rutinë si kjo.

Sot, ka shumë aplikacione ose shërbime të thjeshta të kopjimit të të dhënave ose shërbime të përshtatshme për bizneset e vogla. Disa që ju mund të dëshironi të provoni përfshijnë;

Acronis

Acronis - një zgjidhje rezervë për konsumatorët dhe bizneset

Imazhi i vërtetë i Acronis – Një ofrues i popullarizuar i zgjidhjeve rezervë, Acronis ofron zgjidhje çmimesh të programeve rezervë dhe zgjidhje për mbrojtjen e të dhënave për konsumatorët dhe bizneset e të gjitha madhësive. Softwareshtë programi më i shpejtë që kemi testuar deri më tani për të bërë kopje rezervë të disqeve të plotë. Mimet fillojnë nga aq pak sa 69 $ / vit.

EASEUS

easeus - softuer rezervë i dritares për të mbrojtur të dhënat tuaja

Rikthim në shtëpi EaseUS ToDo – Duke ofruar një ndërfaqe të përmirësuar dhe një listë të gjatë karakteristikash, EasUS mbështet Dropbox dhe zgjidhje të tjera të ruajtjes me bazë cloud, duke e bërë të lehtë integrimin në operacionet e biznesit. Mimet fillojnë nga 29,99 dollarë në vit.

Nëse nuk doni të përdorni një program rezervë të dedikuar, të paktën shfrytëzoni ruajtjen e Cloud dhe kryeni kopje rezervë manuale. Përdorimi i ruajtjes në re do të thotë që të dhënat tuaja janë të ndara nga vendndodhja juaj gjeografike, duke zvogëluar rrezikun nga dëmtimi fizik.

4. Mbani të azhurnuar Softuer

Një nga mënyrat më të zakonshme që hakerat fitojnë qasje në sisteme janë përmes dobësive të softuerit. Të gjitha programet kanë dobësi dhe zhvilluesit shpesh lëshojnë arna dhe azhurnime sa herë që mbyllin këto zbrazeta.

Mosarritja për të siguruar që i gjithë softueri që përdorni është mbajtur i azhurnuar do të ngrejë profilin tuaj të rrezikut. Mbajtja e aq shumë pajisjeve të azhurnuar mund të jetë e përditshme, veçanërisht nëse nuk keni një departament të IT për t’u përgjigjur.

Fatmirësisht, shumë aplikacione mund të vendosen në azhurnimin automatik, prandaj sigurohuni që të kontrolloni me shitësit e softuerit që po përdorni. Ekzistojnë edhe mënyra të tjera si mund ta mbani softuerin të azhurnuar, siç janë duke përdorur shërbime të tilla si IObit Updater.

IObit

iobit - mjet i azhurnimit të softuerëve për të mbajtur programet tuaja të azhurnuara.

Përditësues IObit – Azhurnuesi IObit është një aplikacion i lehtë, i lehtë që përqendrohet në ndihmën për të mbajtur pjesën e mbetur të asaj që keni instaluar të azhurnuar. Monitoron programet ose ju kujton kur azhurnimet janë në dispozicion, ose mund t’i azhurnojë ato automatikisht vetë.

Për të gjitha pajisjet tuaja IT, sigurohuni që programi është gjithnjë i azhurnuar. Azhurnimet e rregullta janë thelbësore për të siguruar që siguria mund të përmirësohet. Sistemet operative, programet dhe softverët duhet të vendosen në azhurnime automatike kur është e mundur.

5. Përdorni gjithmonë Aplikime të Sigurisë së Internetit

Softueri antivirus duhet të përdoret në të gjitha pajisjet, nga PC në laptopë dhe celularë. Kompanitë me reputacion të Sigurisë së Internetit si p.sh. Symantec ose McAfee të keni plane të veçanta për pronarët e bizneseve të vogla që do t’i lejojnë ata të mbrojnë të gjitha pajisjet me një licencë të vetme.

Ju gjithashtu mund të zgjidhni nga lloje të ndryshme të aplikacioneve të Sigurisë së Internetit. Disa nga ato themelore mund të ofrojnë vetëm veçori antivirus, ndërsa versionet më gjithëpërfshirëse do të vijnë plotësisht të ngarkuara me karakteristika të shumta.

Siguria në internet në një gjethe

Siguria në internet është mbrojtja e sistemeve, rrjeteve, programeve dhe madje edhe të dhënave nga sulmet dixhitale. Kërcënimet kibernetike nga ana tjetër janë elementet kundër të cilëve u kundërvihen rojet e sigurisë kibernetike. Këto kërcënime janë krijuar për të bërë një formë të dëmit për kompanitë ose individët që ata synojnë.

Llojet e zakonshme të kërcënimeve në internet përfshijnë viruse, malware, ransomware, sulme phishing, dhe më shumë. Kompleksitetet e mbrojtjes nga shumë kërcënime në internet ndryshojnë shumë në varësi të faktit se sa janë sulmuesit e vazhdueshëm.

Në anën e sigurisë kibernetike, ne përdorim mjete si programet antivirus, firewalls, detektorët e malware, bllokuesit e skenarëve dhe të tjerët të dizajnuar për të mbrojtur kundër kërcënimeve të mësipërme.

Pse hackerët synojnë bizneset e vogla

Kostot e humbjes së informacionit për shkak të sulmeve të synuara në internet ndaj kompanive grumbulluan mesatarisht 5.9 milion dollarë në 2018.Kostot e humbjes së informacionit për shkak të sulmeve të synuara në internet ndaj kompanive të grumbulluara mesatarisht 5.9 milion dollarë në 2018 (burim).

Hakerët jo gjithmonë synojnë bizneset e vogla, por përqindja është treguar relativisht e lartë. Për të kuptuar pse përfshihen bizneset e vogla, duhet të keni një kuptim të përgjithshëm të incidenteve të sigurisë në internet.

Si pronarë të bizneseve, shumica prej nesh kryesisht shqetësohen për financat tona. Sidoqoftë, hakerat mund të kenë shumë më tepër synime sesa thjesht të përpiqen të vjedhin para. Për shembull, ata mund të përpiqen të mbyllin përkohësisht operacionet tuaja dixhitale, të dëmtojnë reputacionin e biznesit tuaj ose thjesht të argëtohen. Ndërsa kjo mund të tingëllojë fyese, çështja është se ka shumë arsye të mundshme pse.

Tjetra vijmë tek pronari mesatar i biznesit të vogël, i cili si unë, dëshiron të përqëndrohet në sigurimin e një produkti ose shërbimi të shkëlqyeshëm për klientin. Ky fokus shpesh vepron si mashtrim për ne, duke na bërë të harrojmë fusha të tjera të rëndësishme siç është siguria në internet.

Ne gjithashtu shpesh nuk i kemi burimet që ndërmarrjet më të mëdha i bëjnë, kështu që është çështje e ekonomisë së shkallës. Sa më i ulët të jetë një mbrojtje e një biznesi, aq më pak përpjekje duhet të ketë një haker për të arritur në sulm që ai të ketë sukses.

Për të komplikuar gjërat, zbatimi i masave efektive të sigurisë në internet është veçanërisht sfiduese sot. Zonat e urbanizuara kanë më shumë pajisje sesa njerëzit dhe sulmuesit po adoptojnë metoda gjithnjë e më krijuese të sulmit.

Mendimet përfundimtare

Siç mund ta shihni qartë, Interneti sot mund të jetë një vend shumë i rrezikshëm, veçanërisht nëse biznesi juaj mbështetet në të. Meqenëse kaq shumë prej nesh janë të lidhur në mënyrë digjitale, kërcënimi mbart edhe në jetën tonë personale.

Si pronar biznesi, duhet të jeni në gjendje të mbroni jo vetëm pajisjet tuaja, por të gjitha pajisjet e përdorura nga punonjësit tuaj. Meqenëse gjithçka është e lidhur, ju jeni po aq e fortë sa lidhja juaj më e dobët.

Më në fund, shpresoj që t’ju kam dhënë disa ide se si mund të zbatoni disa masa rudimentare të sigurisë pa prishur bankën. Merrni sigurinë tuaj aq seriozisht sa mundeni – biznesi juaj varet nga kjo.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map