Udhëzues i thjeshtë për mbrojtjen intelektuale për bizneset

Ky artikull u shkrua nga Marsha Kelly.


I keni parë të gjitha. ©, ™, ®, madje edhe “pat”. në pritje. ” Farë do të thotë gjithçka? Dhe si mund të kuptuarit e markave tregtare, patentave dhe të drejtat e autorit të ndihmojnë për të mbrojtur biznesin tuaj pronë intelektuale?

Pasi të filloni të kuptoni ndryshimet midis secilit lloj licencimi për pronën intelektuale, mund të filloni të punoni për t’i mbrojtur ato. Në përgjithësi, të drejtat e autorit ruajnë librat dhe filmat, patentat mbrojnë shpikjet dhe markat tregtare mbrojnë logot dhe parullat. Ekzistojnë mjaft dallime në mënyrën se si funksionojnë ata dhe si mund t’i mbroni ato.

Shtë e rëndësishme të mbroni pronën e biznesit tuaj.

Shënim: Nëse jeni duke krijuar një faqe në internet, dyqan eCommerce ose ndonjë lloj biznesi në internet, ky artikull do t’ju japë informacione të mëtejshme për të mbrojtur bizneset tuaja.

Farë është e drejta e autorit?

Një e drejta e autorit është kryesisht për prodhuesit e mediave. Sipas Zyrës së Patentave dhe Markave të Sh.B.A-së, të drejtat e autorit mund të jenë poezia, romanet, filmat dhe arkitektura, midis veprave të tjera. Ata mbrojnë punën e paraqitur dhe të fiksuar në një mënyrë të caktuar të paraqitjes së saj.

Nëse ju e regjistroni të drejtat e autorit tuaj varet plotësisht nga ju. Mbrojtja e të drejtave të autorit ekziston për punë në momentin kur është krijuar. Ju do të duhet të regjistroheni nëse doni të paraqisni një padi kundër dikujt tjetër për shkelje të punës tuaj.

Të drejtat e autorit u shpjeguan për mua në një mënyrë që është e vështirë të harrohet. Imagjinoni sikur jeni duke ulur në një klasë dhe mësuesi juaj po parashtron idetë e mendimtarëve të famshëm të iluminizmit. Mendoni Voltaire, John Locke, Rousseau, etj. Ju jeni plotësisht të lirë t’i shkruani këto ide. Ata mendimtarë detajojnë idetë që kujtdo duhet të lejohet të përsëritet, si qeveria kushtetuese, e cila është shumë e popullarizuar në të gjithë botën.

Sidoqoftë, pasi të shkruani shënime në atë mësim, ju jeni një autor, dhe teknikisht ato shënime mund të mbrohen sipas ligjit të të drejtave të autorit. Ju keni bërë një punë që është e fiksuar në një medium të veçantë që është unik.

Ju mund të regjistroheni zyrtarisht një të drejtë të drejtat e autorit në www.copyright.gov. Uebfaqja vlerëson se pretendimet e bëra në internet duhen shtatë muaj për t’u përpunuar.

Farë është patenta?

Kur mendoni për patenta, mund të fotografoni dikë si Edison ose Tesla dhe shpikjet që krijuan. Patentat përdoren edhe sot si një mënyrë për të mbrojtur veprat e shkencëtarëve konkurrues të çmendur për një periudhë të përkohshme që zgjat nga 15 deri në 20 vjet në këmbim të zbulimit publik të atyre punimeve.

Produktet e mbrojtura nga patentat përfshijnë “artikuj të prodhuar”, procese industriale, kimikate dhe lloje të caktuara të modeleve. Në mënyrë të veçantë, patentat i japin pronarit “të drejtën të përjashtojë të tjerët nga bërja, përdorimi, ofrimi i shitjes ose shitja” e shpikjes që ka bërë mbajtësi. Ai gjithashtu lejon mbajtësin të përjashtojë të tjerët nga importimi i tij në Shtetet e Bashkuara. Sidoqoftë, patentat e dhëna janë efektive vetëm në SH.B.A..

Procesi për të marrë një patentë ndryshon në bazë të llojit të patentës së paraqitur, por përfshin dërgimin e një kërkese në Zyrën e Patentave dhe Markave të Sh.B.A-së dhe miratimin e saj nga një ekzaminues. Zyra vlerëson se do të duhen rreth 16 muaj për të dëgjuar së pari rreth aplikimeve fillestare.

Ju mund të filloni një aplikim për shpikjen tuaj në https://www.uspto.gov/patent.

Farë janë markat tregtare?

Harkat e artë, forma e një shishe kola, zhurma e një luani përpara një filmi, një mollë McIntosh, “Vetëm bëje”, të gjitha këto janë menjëherë të njohura si ato të një kompanie specifike. Kjo është ajo që ato kompani kishin në mendje kur i dizajnuan dhe i regjistruan si marka tregtare.

Ekziston një rrugë e pabesueshme në lidhje me markat tregtare që mund të regjistroheni. Mund të jetë po aq e thjeshtë sa një logo, një slogan ose një emër markë. Mund të jetë gjithashtu forma e një produkti, një ngjyre, një tingull ose erë.

Zbatimi agresiv i Lidhjes Kombëtare të Futbollit për një përmbyllje të turneut të futbollit të markës tregtare të markës tregtare të caktuar ka bërë që shumë biznese të palicencuara të shmangin përdorimin e frazës së bashku. Mbrojtjet e markave tregtare janë arsyeja pse ju dëgjoni për “lojën e madhe” sesa emrin e duhur në reklamat për krahë të nxehtë në shkurt.

Mbrojtja e markës tregtare funksionon në të njëjtën mënyrë si mbrojtja e të drejtave të autorit. Të drejtat e ligjit të përbashkët për një markë tregtare mund të vendosen thjesht me përdorimin tuaj të kësaj marke tregtare në tregti.

Ju nuk keni nevojë të regjistroheni, por nëse e bëni këtë, USPTO mund të garantojë një njoftim mbi pronësinë publike të markës tregtare, një prezumim të pronësisë në të gjithë vendin dhe përdorimin ekskluziv të një marke në mallra dhe shërbime. Të gjitha këto do t’ju japin përparësi të konsiderueshme në zbatimin e mbrojtjes së kësaj marke tregtare.

Ju mund të regjistroni një markë tregtare në https://www.uspto.gov/trademark. USPTO thotë se procesi mund të zgjasë “disa muaj”. Pasi të paguhen tarifat për të regjistruar markën tregtare, do të duhet të bëni pagesa të rregullta për ta mbajtur atë.

Në përgjithësi, nëse doni të siguroni që askush të mos kopjojë median, shpikjen ose logon tuaj, do të dëshironi të regjistroni pronësinë intelektuale përkatëse. Secila prej këtyre proceseve mund të marrë kohë të konsiderueshme, dhe madje edhe në fund të këtij procesi, kërkesa juaj mund të refuzohet. Uebfaqet dhe shërbimet si LegalZoom mund të ndihmojnë në paraqitjen e këtyre aplikacioneve. Lexoni tim rishikimi i patentave LegalZoom për të marrë më shumë informacion. Sajti madje siguron një motor kërkimi për markat tregtare, kështu që ju mund të shihni nëse emri i kompanisë tuaj është marrë tashmë në shtete të tjera.

Për pronësinë intelektuale

Tani, edhe me këtë shumë informacion mbi pronësinë intelektuale, ju mund të keni disa pyetje të tjera …

FAQ për Pronësinë Intelektuale

P: A mund ta markoj logon time?

Përgjigje: Për sa kohë që është e bashkangjitur me një markë të caktuar, natyrisht! Sidoqoftë, kjo mund të varet nëse zyra e patentave beson se është mjaft e veçantë për të qenë në gjendje të markohet. Mos ngurroni të përdorni një motor kërkimi për të provuar të zbuloni logot e ngjashme të markës tregtare përpara se të paraqisni një aplikacion.

Pyetje: Cilat janë llojet e ndryshme të patentave? Si ndryshojnë?

Përgjigje: Ju mund të paraqisni për tre lloje të patentave, patentave të shërbimeve, patentat e dizajnit, patentat e bimëve. Nëse po e lexoni këtë udhëzues, është e diskutueshme që do të duhet të dini për patentat e bimëve, pasi ato kanë të bëjnë me varietetet e reja dhe të dallueshme bimore.

Patentat e shërbimeve kanë më shumë lidhje me shpikjet praktike, dhe ato mund t’u jepen zbuluesve të proceseve, makinave ose përbërjes së re të materialeve..

Patentat e dizajnit kanë të bëjnë më shumë me proceset krijuese dhe mund të aplikohen për artikujt e prodhimit (siç është një produkt).

Pyetje: Si mund të vendos ligjërisht “në pritje të patentës” në produktet e mia?

Përgjigje: Një kërkesë e përkohshme do t’ju lejojë të vendosni “në pritje të patentës” për produktet dhe shërbimet tuaja për 12 muaj, të cilat nuk mund të zgjaten.

Pyetje: dofarë kuptojnë simbolet si ® dhe ©?

A: Mendova se nuk do të pyesnit kurrë!

© – Të drejtat e autorit

® – Markë e regjistruar

™ – Markë tregtare

Mark – Shenjë shërbimi (tregon një shërbim)

Marsha Kelly shiti biznesin e saj të parë për më shumë se një milion dollarë. Ajo ka ndarë përvojat e fituara me vështirësi si një sipërmarrës i suksesshëm serik në blogun e saj Best4Businesses, ku gjithashtu poston rregullisht këshilla, ide dhe sugjerime të biznesit, si dhe vlerësime të produkteve për lexuesit e biznesit. Si një sipërmarrës serik që ka bërë “kohë” në korporatën e Amerikës, Marsha ka mësuar se cilat produkte dhe shërbime funksionojnë me të vërtetë në biznes sot. Ju mund të mësoni nga përvojat e saj për të ndërtuar biznesin tuaj.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map