Pse Uebfaqja juaj e WordPress është e ngadaltë? Mënyra të thjeshta për të shpejtuar faqet tuaja të WP

WordPress është sistemi më i popullarizuar i menaxhimit të përmbajtjes (CMS) deri tani dhe fuqizon më shumë se 34% të të gjitha faqeve të internetit në botë sot. Isshtë vlerësuar për shkak të shkathtësisë së saj në lejimin e pronarëve të faqeve të internetit që të ndërtojnë me shpejtësi faqet e internetit me cilësi dhe funksionim mbresëlënës.


Sidoqoftë, WordPress duhet të kuptohet në mënyrë që ajo të performojë në maksimum. Nëse keni drejtuar një sit të WordPress dhe mendoni se performanca ka qenë nën-par, ju mund të jeni në gjendje të rritni performancën duke bërë disa ndryshime të vogla.

shpejtësia është e rëndësishmeShpejtësia e faqes suaj të internetit ndikon shumë në normën e konvertimit. Studimet e kanë treguar vazhdimisht këtë shpejtësia e shpejtë e faqes do të rezultojë në një shkallë më të mirë të konvertimit. Një rënie prej 20% e konvertimeve është përjetuar për çdo sekondë të vonesës në kohën e ngarkesës së faqeve në celular. Dhe, sipas Mendoni me Google, Përcaktimet për ngarkimin e shpejtë të sitit janë 0-1 sekonda.

1. Mos ruajtja e duhur

Caching në përgjithësi është kur aplikacionet ruajnë të dhënat në memorje për përpunim më të shpejtë ose qasje. Në mënyrë të ngjashme, duke mundësuar caching ju mund të ngarkoni paraprakisht pjesë të faqes tuaj për qasje më të shpejtë. Ekzistojnë mënyra të ndryshme të caching që mund t’i shfrytëzoni, por ato përgjithësisht hyjnë në njërën prej dy kategorive; Cache nga klienti ose cache e serverit.

Caching-side caching (zakonisht memorizimi i shfletuesit) ju ndihmon të përcaktoni se cilat elementë të faqes tuaj janë të ruajtura në shfletuesin e uebit të një vizitori. Gjithashtu ju lejon të specifikoni kohëzgjatjen e ruajtjes së këtyre elementeve në mënyrë që nëse faqja juaj azhurnohet, shfletuesi do të jetë në gjendje të rifreskojë cache me elementë të azhurnuar. Caching i shfletuesit funksionon me elementë statikë si CSS, JS dhe imazhe.

Caching-side caching është çdo metodë e caching që zbatohet në serverin tuaj të internetit. Këto mund të përfshijnë caching të OPcode, caching faqe, caching të bazës së të dhënave dhe më shumë. Secila prej këtyre metodave merret me elementë të ndryshëm të WordPress dhe përdorimi i tyre mund të ndihmojë në përmirësimin e performancës së faqes sonë.

Për shembull, WordPress është shumë e përqëndruar në bazën e të dhënave. Fatkeqësisht, çdo proces që funksionon me një bazë të dhënash në përgjithësi kërkon shumë burime (fuqi përpunuese dhe memorie) për t’u ekzekutuar. Me caching të bazës së të dhënave, ajo që bëni ju është në thelb të kurseni rezultatet e pyetjeve të mëparshme në memorje për të zvogëluar kohën e nevojshme për të dhënë rezultate të caktuara.

Zgjidhja 1: Instaloni shtojca të mira për ruajtje

Caching është një nga mënyrat më të rëndësishme me të cilat ju mund të përmirësoni në masë të madhe performancën e uebfaqes tuaj të WordPress. Fatmirësisht, si me të gjitha gjërat që lidhen me WordPress, ekzistojnë shtesa që mund t’i përdorni për të ndihmuar në këtë drejtim. Disa shembuj të mirë të shtojcave të ruajtjes së WordPress përfshijnë WP Rocket dhe Swift Performance.

Zgjidhja 2: Aktivizoni OPCache në host-in tuaj të internetit

Duke i fshehur kodet e përpiluara të funksionimit të skripteteve PHP, OPcache u mundëson vendeve që të shërbejnë përmbajtjen e faqes në mënyrë të konsiderueshme më shpejt. Lajmi i mirë është që ofruesit më të shumtë të pritjes së pritjes lejojnë përdoruesit e tyre të instalojnë shtrirjen OPcache nga paneli i tyre i kontrollit. Pra – për të shfrytëzuar këtë mundësi për të ngarkuar faqen tuaj të shpejtë, thjesht hyruni në panelin tuaj të kontrollit të pritjes dhe aktivizoni këtë funksion.

Shembull: Për të aktivizuar OPCache në A2 Hosting, identifikohuni në cPanel > program > Zgjidhni versionin PHP > Instaloni shtesat PHP.

2. Baza e të dhënave e ruajtur në HDD

Pothuajse pa dështuar, shumica e ofruesve të web hosting sot do të reklamojnë se ata ofrojnë zgjidhje Solid State Drive (SSD). SSD-të janë versioni i teknologjisë së lartë të hard diskut tradicional dhe janë shumë më të shpejtë. Sidoqoftë, përkundër rënies së çmimeve të SSD, ato janë akoma më të shtrenjta se disqet mekanikë.

Për shkak të kësaj, disa ofrues të pritjes së pritjes mund të përpiqen të largohen me një përbërje hibride. Ata do të përdorin programet jashtë SSD por përdorin disqet tradicionale të fortë për ruajtje. Ky është një lajm i keq për përdoruesit e WordPress pasi që ka të ngjarë që baza e të dhënave do të banojë në disqet më të ngadaltë, mekanikë, në vend të SSD. Sigurohuni që të keni parasysh nëse ofruesi juaj i pritjes po ofron një zgjidhje të plotë SSD apo jo.

zgjidhja: Rrinë me kompanitë pritëse që ofrojnë host të plotë SSD

siti i faqes ssd hostingShembull: Të gjitha faqet e internetit të pritura në SiteGround funksionojnë në disqet SSD – që është ideale për faqet e WordPress.

Pavarësisht se është një nga hostet më të lirë të WP në treg, Hostinger funksionon në ruajtjen e plotë të SSD – duke i bërë ato ideale për të pritur faqet e WordPress. Marka të tjera të njohura që funksionojnë me SSD të plotë përfshijnë: A2 Hosting, BlueHost, dhe SiteGround.

3. PHP i vjetëruar

WordPress është i bazuar në PHP dhe versioni i PHP që serveri juaj po funksionon gjithashtu mund të ndikojë në performancën e faqes tuaj. PHP 7 është testuar për të kryer jashtë PHP 5.6 me pothuajse dyfishin e shpejtësisë – kjo është 100% rritje e performancës!

Ekipi në AeroSpike vrapoi disa teste për të krahasuar PHP 5 me PHP 7.

Testi i tyre nisi katër procese, secila duke kryer 100,000 transaksione. Të gjitha ekzekutimet u kryen kundër një grupi me një nyje që ekzekuton Aerospike Server Community Edition version 3.9.1 në CentOS 7 me 32 procesorë Intel (R) Xeon (R) CPU E5-2660 @ 2.20GHz (me hyperthreading të aktivizuar) dhe 32 GB memorje.

Dy versionet PHP të përdorura ishin php-7.0.10 dhe php-5.5.38.

Më poshtë janë përmbledhjet e rezultateve.

Koha totale e ekzekutimit

Koha totale e ekzekutimit PHP 7 është 10 – 12% më e ulët se PHP 5 (më e ulët është më e mirë).

Operacionet për sekonda

PHP 7 shkruan / lexon ~ 9 – 15% më shumë krahasuar me PHP 5 (më e lartë është më e mirë).

zgjidhja: Azhurnoni versionin e PHP-it tuaj të internetit

Nëse jeni duke ekzekutuar një version të vjetër të PHP, ka të ngjarë që të shihni përmirësime mjaft të mira të shpejtësisë thjesht duke zgjedhur një version më të ri të PHP. Shumica e ofruesve të mbajtjes së faqes në internet do të ofrojnë versione të shumta të PHP të cilat mund t’i zgjidhni përmes panelit të kontrollit tuaj të mbajtjes në internet.

Shembull – Zgjedhja e versionit tuaj PHP në Hostinger mund të bëhet përmes panelit tuaj të kontrollit të pritjes.

4. HTTP / 2

HTTP / 2 është a Protokolli “i ri” i Internetit e cila u prezantua në vitin 2015. Për dallim nga versioni i mëparshëm HTTP 1.1, lejon që kërkesa të shumta për të dhëna të bëhen në të njëjtën kohë. Kjo ndihmon në zvogëlimin e kohës së ngarkesës për pasuritë e faqes suaj të internetit.

HTTP / 1.1 vs HTTP / 2 – HTTP / 2 mund të dërgojë kërkesa të shumta për të dhëna në më shumë se një lidhje. Kjo zvogëlon kohën shtesë të udhëtimit të rrumbullakët (RTT), duke e bërë ngarkesën tuaj të internetit më të shpejtë (Mëso më shumë).

zgjidhja: Implementimi i HTTP / 2

Përkundër kësaj, megjithatë, disa pritës të internetit ende nuk ofrojnë HTTP / 2 ose vetëm e ofrojnë atë në plane më të shtrenjta. Ekzistojnë dy mënyra se si të përfitoni nga HTTP / 2; shikoni për një host i cili e ofron atë, ose shfrytëzoni Cloudflare CDN.

Ka ofrues të mbajtjes së uebit që ofrojnë nivele të ndryshme të HTTP. Për shembull, Siteground dhe GreenGeeks e kanë bërë HTTP / 2 në dispozicion në të gjitha planet e tyre, por A2 Hosting ofron vetëm HTTP / 2 në planet e tyre të mbajtjes në internet Turbo ose më lart.

5. Server i nxehur

Uebfaqet janë të automatizuara dhe performanca e tyre mund të ndikohet nga sasia e burimeve në dispozicion të tyre. Secila faqe duhet të ketë fuqi përpunuese dhe memorie për të trajtuar trafikun në internet – sa më i lartë të jetë vëllimi, aq më shumë burime të nevojshme.

Nëse faqja juaj e internetit ka një fluks të papritur vizitorësh, plani juaj i pritjes mund të mos ketë burimet në dispozicion për t’i trajtuar të gjitha menjëherë. Kjo do të rezultojë që siti të ngadalësohet ose të bëhet i padisponueshëm për disa kërkesa.

Monitoroni performancën tuaj të pritjes

shembull: WebSitePulse ofron mjete të ndryshme monitorimi që mbajnë një vrojtim të vazhdueshëm të serverëve dhe faqeve të internetit.

Situata ka më shumë të ngjarë të ndodhë në planet e përbashkëta të pritjes pasi që të gjitha llogaritë në atë server po ndajnë një sasi të caktuar burimesh. Për të siguruar që faqja juaj po funksionon pa probleme, provoni të përdorni një mjet monitorimi të faqes si Robot Uptime, Pulsi i faqes në internet, dhe Freshping.

Përdorimi i këtyre mjeteve do t’ju ndihmojë të gjykoni gjatë një periudhe kohe se sa mirë po performon hosti juaj. Nëse faqja juaj vazhdon të ngadalësohet ose serveri është gjithmonë në rënie, mund të jetë koha për të konsideruar zhvendosjen në një plan më të mirë ose në një host të ndryshëm të internetit krejt.

zgjidhja: Nëse është e nevojshme, azhurnoni në VPS ose në nivelin më të lartë

Shembull: Bazuar në gjurmimin tonë në HostScore, Koha e reagimit të hostimit të SiteGround VPS (faqja e provës e pritur në Evropë) është rreth 15% më e shpejtë se sa SiteGround hosting-i i përbashkët.

Planet e hostimit të VPS janë më të shtrenjta sesa planet e përbashkëta të pritjes, por mund të trajtojnë më lehtë trafikun e lartë. Kjo për shkak se planet VPS janë përgjithësisht të shkallëzueshme, do të thotë që ju mund të rrisni dinamikisht sasinë e burimeve nëse mendoni se faqja juaj ka nevojë për më shumë.

Mësoni kur është koha e duhur për të kaluar në pritjen e VPS.

6. Skedarët e medias në masë

Ndërsa imazhet e mëdha, të mprehta ose videot emocionuese mund të jenë karamele të shkëlqyeshme të syve, mos harroni se këto skedarë multimedia shpesh janë me madhësi të madhe. Si rregull, një skedar më i madh është më i gjatë që duhet të ngarkohet. Kjo nuk do të thotë që ju duhet t’i hiqni dorë plotësisht, por të paktën mos harroni të optimizoni skedarët tuaj.

Zgjidhja: Kompresoni imazhet tuaja

Imazhet mund të zvogëlohen disi dhe përdorimi i formatit të duhur gjithashtu mund të ndihmojë në zvogëlimin e madhësisë. Për shembull, një skedar BMP zakonisht do të jetë më i madh se një skedar GIF ose JPG. Për të optimizuar imazhet, mund të zgjidhni ta bëni atë manualisht ose duke përdorur një shtojcë. Disa shtojca WordPress që mund të bëjnë hile përfshijnë EWWW dhe Short Pixel.

Nëse vendosni të mos përdorni një shtojcë, ekzistojnë edhe mjete në internet që mund t’i përdorni për të optimizuar me dorë imazhet. Disa nga këto janë Optimizilla dhe EzGIF.

7. Baza e të dhënave të optimizuar / korruptuar keq

Më parë përmenda se si WordPress është shumë i bazuar në bazën e të dhënave dhe si ruajtja e SSD mund të ndihmojë në shpejtimin e pyetjeve. Sidoqoftë, gjendja e bazës së të dhënave gjithashtu luan një rol në performancën e faqes tuaj.

Zgjidhja: Optimizoni rregullisht bazën e të dhënave

Mund të jetë shumë e vështirë për të kontrolluar çdo element të vetëm që hyn në bazën e të dhënave tuaja, kështu që herë pas here, duhet të kryeni disa shtëpiake. Kjo do të ndihmojë në mbajtjen e databazës tuaj të organizuar dhe të aftë për të punuar me shpejtësinë e plotë.

Ka edhe shtojca që mund të përdorni për këtë. Disa shembuj të mirë janë WP DBManager dhe WP Fshij.

8. Ofruesi i ngadaltë i DNS

Shumë njerëz mendojnë se Time to First Byte (TTFB) është matës i shpejtësisë por jo shumë në fakt prishen TTFB dhe përpiqen të adresojnë elementet individuale në të. Një nga elementët që kontribuon në TTFB është rezolucioni DNS.

Ky proces që përfshin përkthimin e emrave të domain në adresat IP kërkon kohë. Ofruesit e ndryshëm DNS performojnë ndryshe dhe duke përdorur një ofrues të mirë DNS mund të shpejtojë gjithashtu shpejtësinë e ngarkimit të faqes tuaj.

Zgjidhja: Kaloni te ofruesi më i mirë i DNS

Për të kontrolluar shpejtësinë tuaj të DNS, drejtoni një provë në faqen tuaj duke përdorur Vegla Pingdom dhe pastaj klikoni në shkallën e parë të emrit të domain-it në grafikun e rezultateve. Kjo do të zgjerojë një kuti duke ju treguar përbërësit e TTFB tuaj. Në atë kuti, shikoni për një rresht që thotë “DNS”.

Shpejtësitë e DNS ndryshojnë në varësi të ofruesit.Shpejtësitë e DNS ndryshojnë në varësi të ofruesit.

Krahasoni atë me shpejtësinë e agreguar të DNS të ofruesve të ndryshëm grafiku në DNS Perf dhe merrni parasysh nëse shpejtësia juaj e DNS është aty ku duhet të jetë. Nëse jo, zgjedhja për një ofrues të ndryshëm DNS mund të jetë i dobishëm për shpejtësinë e ngarkimit të faqes tuaj.

CloudFlare është një nga ofruesit më të shpejtë të DNS përreth dhe ju mund të merrni një llogari me ta falas.

9. Shumë shtesa

Një nga gjërat që njerëzit duan për WordPress është se sa lehtë është të rritësh funksionalitetin thjesht duke përdorur një shtojcë. Për shkak se është burim i hapur, WordPress ka një komunitet i madh zhvilluesish e cila është e shkëlqyeshme për zgjedhje, por rezulton në shtojca që ndryshojnë shumë në cilësi.

Pluginat janë gjithashtu shtesa të kodit themelor të WordPress, që do të thotë se sa më shumë të përdorni, aq më i madh do të jetë shembulli juaj WordPress. Kjo nga ana tjetër shton pjesën kryesore të faqes tuaj dhe mund të ndikojë në performancën në shkallë të ndryshme.

Zgjidhja: Ulja e përdorimeve të shtojcave

Kur është e mundur sigurohuni që të ekzekutoni vetëm shtojcat që ju nevojiten vërtet dhe të përpiqeni të shkurtoni gëzofin e panevojshëm. Gjithashtu, mos harroni të hiqni çdo shtojcë që nuk është në përdorim! Sot ekzistojnë shumë shtojca që përpiqen të arrijnë shumë gjëra të ndryshme, kështu që ku është e mundur të përpiqesh të sigurosh që funksionaliteti nuk kopjohet nga shtojcat e tua.

10. Site Hacked

Në të kaluarën, hakerat dikur merrnin përsipër vendin dhe shkaktonin sakatim vetëm për goditje. Krimi kibernetik i ditës së sotme është më i sofistikuar dhe do të përpiqet të shmangë zbulimin e pranisë së tyre. Qëllimi i tyre është të shfrytëzojnë burimet në llogarinë tuaj për t’u pasuruar – për shembull duke e përdorur atë për minierën e kriptocurrency.

Kjo largon burimet nga faqja juaj dhe mund të ketë ndikim të madh në performancën. Për shkak se ata po fluturojnë nën radar, duhet të skanoni në mënyrë aktive faqen tuaj për të siguruar që nuk është rrëmbyer në heshtje.

Investoni në një mjet sigurie nga një ofrues i njohur i zgjidhjeve të sigurisë si Sucuri dhe sigurohuni që të instaloni vetëm shtojca nga burime të besueshme. Për të parë nëse shtojcat tuaja janë të ligjshme, përdorni një mjet si Kontrolli i Sigurisë së Pluginave të skanojë për çështje.

Për të shmangur komplikimet, përpiquni të kontrolloni reputacionin e një shtojce para se edhe ta instaloni.

Përfundim: Përqendrohuni në Detaje

Siç mund ta shihni tani, drejtimi i një faqe efikase WordPress mund të jetë praktikisht një punë me kohë të plotë. Sidoqoftë, nëse renditni poshtë dhe ndiqni rregullisht praktikat më të mira, do të jeni në gjendje të zvogëloni shanset për një faqe me WordPress me performancë të ulët si të ishte natyra e dytë. Mos harroni të qëndroni të përqendruar në performancën në gjithçka që bëni dhe të konsideroni me kujdes çdo gjë që dëshironi të shtoni në faqen tuaj. Shumë pronarë të faqeve të reja të WordPress kanë tendencë të kalojnë jashtë dhe të hedhin gjithçka, përveç lavamanit të kuzhinës.

Shmangni atë tundim dhe ngadalë ndërtoni funksionalitetin ndërsa faqja dhe biznesi juaj rritet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map