Sveobuhvatni vodič o A / B testiranju (s primjerima)

Što su posjetitelji na veb stranici veći, to će biti veće mogućnosti za širenje poslovanja (stjecanje novih kupaca i poboljšanje odnosa s postojećim). Tok konverzije odlučuje o tome hoće li vaša web lokacija obuzeti ogroman promet ili ne. A glavni je motiv poduzeća poduzeti akciju (konverziju) od posjetitelja na njihovim web stranicama. Imajte na umu, ako je tok dobro optimiziran, tada maksimizira šanse posjetitelja za konverziju.


Jedan od obećavajućih načina za optimizaciju toka web stranice je obaviti A / B testiranje. Oni koji nisu dobro upoznati s ovim pojmom, dobit će kristalno jasno razumijevanje kada prođu kroz ovaj opsežni vodič.

Dakle, započnimo s osnovama.

Što je A / B testiranje?

A / B testiranje (ponekad nazvano razdvojenim testiranjem) uključuje usporedbu dvije verzije slične web stranice kako bi se analizirala koja je najbolja u pogledu performansi.

U ab testiranju pokrećete testove na 2 verzije vaše web stranice kako biste usporedili utjecaj uvedenih promjena. Uzmete originalnu verziju web stranice (poznatu kao kontrola) i modificirate je da biste stvorili drugu verziju iste stranice (varijaciju) (izvor).

Ovaj postupak vam pomaže u odgovoru na sva relevantna poslovna pitanja, ostvarivanju većeg prihoda od prometa na web mjestu i postavljanju temelja za marketinšku strategiju na temelju podataka.

Mjerni podaci konverzije potpuno su različiti za svaku web lokaciju. Na primjer, to je prodaja proizvoda za portal e-trgovine, dok za B2B, to je stvaranje kvalitetnih potencijala za posao..

Zašto biste trebali izvršiti A / B testiranje?

Svaka se tvrtka suočava s nekim problemima poput medijske kuće koja se može suočiti s niskim brojem gledatelja, a trgovina e-trgovine možda ima visoku stopu napuštanja košarica, dok B2B posao može biti ispunjen nekvalificiranim potencijalnim kupcima.

Pa, na ove mjerne podatke pretvorbe uvelike utječu problemi poput pada na stranici za odlaganje, curenja toka konverzije itd..

Pročitajmo zašto biste trebali izvršiti A / B testiranje kako biste se bavili ovim problemima:

Adresa bolnih točaka posjetitelja

Posjetitelji na web mjestu dolaze sa postavljenim ciljem, koji žele ostvariti. To može biti razumijevanje usluga, kupnja proizvoda, razumijevanje neke posebne teme ili jednostavno surfanje po nečemu. Koji im je cilj, ali suočavaju se s općim bolnim točkama dok ispunjavaju svoje ciljeve: to može biti zbunjujući gumb CTA, loše napisan naslov ili druge stvari. Kad se njihovi ciljevi ne postignu, to dovodi do lošeg korisničkog iskustva i usporava i stopu konverzije.

Verzija A i verzija B dvije su identične stranice, osim naslova i teksta podnaslova. Rezultat – verzija A povećala je popunjenost posjetitelja za 27,76%. Pokazuje da naslov ima značajan utjecaj na posjetitelje (izvor).

Uzmimo primjer A / B testiranja na naslovu web mjesta. Prva verzija web stranice prikazuje “Stvori uspješnu marketinšku kampanju XYZ Alatom”, dok druga verzija prikazuje “Marketinška kampanja XYZ Alatom”. Posjetitelji će najvjerojatnije odabrati prvi jer jasno prikazuje svrhu.

Iskoristite ROI iz postojećeg prometa

Danas su trgovci dobro upoznati s važnošću stjecanja kvalitetnog prometa. Uz pomoć A / B testiranja, možete povećati stopu konverzije bez trošenja na stjecanje novog prometa. Ovo testiranje zasigurno će vam pomoći da postignete bolji povrat ulaganja jer čak i mala promjena može donijeti nevjerojatne rezultate.

Trebate posvetiti vrijeme u optimizaciji odredišne ​​stranice. Izgled, boje, sadržaj, gumbe i grafiku potrebno je optimizirati jer pomaže pretvoriti posjetitelje. Ali zapamtite da jedna veličina ne odgovara svima. Dakle, trebat će vam različite odredišne ​​stranice za posjetitelje koji dolaze organskim pretraživanjem i marketingom putem e-pošte. Pomoću A / B testiranja možete pratiti stope konverzije za različite verzije.

Smanjite stopu napuštanja početne stranice

Za prosudbu uspješnosti web stranice, stopa napuštanja početne stranice najučinkovitija je vrijednost koju možete razmotriti. Mnogi razlozi doprinose većoj stopi napuštanja početne stranice kao što je mala brzina web stranice, zabludu metaoznake / opis, nekvalitetni sadržaj itd. Kako različite web lokacije pružaju uslugu različitoj publici, ne postoji fiksni način za smanjenje stope napuštanja početne stranice.

Idealan način je korištenje A / B testiranja. Kroz ovo možete lako testirati više verzija svoje web stranice dok ne pronađete pravu. Ovo može poboljšati korisničko iskustvo, učiniti da posjetitelji ostanu na stranici dugo i smanjuje stopu napuštanja početne stranice.

Verzija A s istaknutom promotivnom porukom imala je dramatično nižu stopu napuštanja početne stranice od verzije B (sa bočnom trakom) – Kao rezultat, ona smanjuje stopu napuštanja web stranice od 21% (izvor)

Sa web stranice dodate i uklanjate određene elemente za testiranje, poput gumba CTA, teksta u poruci ili bočne trake. Možete čak upotrebljavati riječi snagom s akcijskim riječima da biste vidjeli hoće li to smanjiti stopu napuštanja početne stranice.

Ne postoji rješenje veličine jedno za sve, ali možete definirati i pratiti vlastite metrike tijekom provođenja testova koji nas vode do sljedećeg odjeljka.

Kako radi A / B testiranje?

Zahvaljujući A / B testiranju, postaje prikladno shvatiti što će raditi ili što ne u određenoj marketinškoj kampanji. Marketinške aktivnosti obavljaju se isključivo kako bi se povećao promet, ali kako promet postaje težak i skup, sada je neophodno korisnicima pružiti najbolje iskustvo (kako bi dugo mogli njegovati).

Prihvaćanjem strukturiranog A / B programa testiranja možete marketinške napore učiniti vrlo profitabilnim – obraćajući se na područja koja trebaju pravilno optimizirati. Slijedi niz uzastopnih koraka za A / B testiranje. Krenimo do runde:

1. Istraživanje

Prije nego što osmislite A / B plan testiranja, trebali biste provesti dubinsko istraživanje o učinku trenutačne web lokacije. Skupljate podatke poput broja posjetitelja na web stranici, koja stranica postaje visoki promet itd.

2. Promatranje & Hipoteza

Približite se koraku ka ostvarenju svojih poslovnih ciljeva izradom učinkovite hipoteze utemeljene na podacima i bilježenjem istraživačkih opažanja za poboljšanje stope pretvorbe vaše web stranice. U nedostatku istih, testna kampanja bit će usmjerena.

3. Izgradnja varijacije

Treći korak vašeg programa testiranja je stvaranje varijacije prema hipotezi, a A / B će je testirati u odnosu na trenutnu verziju.

4. Ispitivanje

Unutar ovog koraka postoje dva statistička pristupa: Frekventni i bajezijski. U časopisu Frequentist možete koristiti podatke iz svog trenutnog eksperimenta. Dok ste u Bayesovom pristupu, trebate se pozvati na prethodne eksperimente kako biste stekli informacije i implementirali te specifične podatke u svoj sadašnji.

5. Analiza rezultata & raspoređivanje najbolje varijacije

Ovo je posljednji korak u kojem možete dobiti ruke od pobjednika kampanje. Kako A / B testiranje zahtijeva pravilno prikupljanje i analizu podataka, u ovom će se koraku odraziti vaš ukupni rad.

Kako napraviti A / B test: Istraživanje > Promatrati > Izgradite varijacije > Test > Analizirajte i ponovite – saznajte više i pronađite ideje za testiranje Kliknite za Tweet

Što možete testirati A / B testiranjem?

Ljest za pretvorbu web lokacije odlučuje o budućnosti poslovanja. Dakle, važno je da svaki dio sadržaja na web stranici bude visoko optimiziran. Ovo se primjenjuje na elemente koji utječu na ponašanje posjetitelja i stopu konverzije. Kada pokrenete program optimizacije, ovi ključni elementi trebali bi proći A / B testiranje.

Oblikovati & raspored

Mnogo se tvrtki suočava s poteškoćama u odlučivanju o najvažnijim elementima koje će zadržati na svojim web stranicama i njihovoj pogodnoj lokaciji za postavljanje. Ovaj se problem može lako riješiti korištenjem A / B testiranja.

Na primjer – u analitika web stranica, shvatili ste da posjetitelji vaše web stranice posjećuju navigacijsko područje manje tamo gdje se čuva obrazac za prijavu. Zatim možete obaviti A / B testiranje kako biste naučili to područje gdje je više prometa. Dakle, možete postaviti svoj obrazac na to mjesto da biste dobili više predaja.

navigacija

Navigacija je sljedeća stvar koju je moguće optimizirati uz pomoć A / B testiranja. Ključni je element pružanja nevjerojatnog korisničkog iskustva. Morate imati dobro isplaniranu strukturu web stranice koja korisnicima nudi besprijekornu navigaciju.

Yuppiechefovi rezultati AB ispitivanja pokazuju da je uklanjanjem navigacijske trake dovelo do stopostotnog broja konverzija (izvor).

Za to biste svakako trebali pokušati ukloniti navigaciju jer to pojačava brzinu pretvorbe – A / B testiranje to jasno dokazuje. Neznatna promjena povećala je pretvorbu za 100%. To je uglavnom zato što najmanje odvraća korisnike.

obrasci

Ovo su savršen medij za povezivanje klijenata s tvrtkom. Kao što dvije web stranice ne mogu biti iste, niti dva oblika koja ciljaju različitu publiku ne mogu biti slična. Tako ćete otkriti koji je oblik pogodan za vašu publiku, a A / B testiranje vam može pomoći u tome.

Uzmimo dvije varijacije obrasca za A / B testiranje: jedna s jednostavnim obrascem za prijavu jednostavnog dizajna, a druga s više koraka atraktivnog dizajna. Novi postupak prijave naglašava važnost svakog pitanja. A korisnici moraju odabrati jednu od nekoliko slika za odgovor na pitanje. To će korisnicima izgledati privlačnije, a oni će najvjerojatnije prijaviti obrazac.

Studije pokazuju da smanjenje polja obrazaca zapravo ima negativan utjecaj na konverzije iako znamo da postoje mnoga trenja koja mogu utjecati na popunjavanje obrasca (izvor).

Proces odjave

Prosječna globalna stopa napuštanja košarice u Q3 2018. bila je 76,9%. Ako ste jedan od vlasnika internetske trgovine, smanjenje napuštene cijene u košarici najbrži je način za povećanje prodaje.

Postoje elementi na kojima možete testirati postupak oduzimanja, poput prikazivanja besplatne dostave u odjavi, skratiti postupak odjave, imati sigurnosnu značku ili SSL certifikat itd. Pomoću A / B testiranja možete odrediti koji elementi rade dobro sa svojom prodavaonicom.

Na primjer – uklanjanje ometanja tijekom oduzimanja. Redizajn postupka odjave (dno) koji uklanja ponudu i premješta kalkulator bliže okviru ukupne narudžbe, ispada da je pravi potez (izvor).

Poziv na akciju (CTA)

Prava akcija odvija se uz pomoć CTA-e – potpisivanja, kupnje i mnogih drugih. Pomoću A / B testiranja možete testirati A / B boje, veličine, položaje, izraze, itd. Sve dok ne dobijete pobjedničku varijaciju, a zatim je dodatno optimizirate da bude još bolja.

Boja gumba zapravo utječe na stopu konverzije. Rezultati testa pokazuju da je crveni gumb nadmašio zeleni gumb za 21%. Više ljudi je kliknulo na crveni gumb nego na zeleni gumb (izvor).

Shvatimo to na drugom primjeru. Uzmimo dvije varijacije CTA za SEO usluge– jedan sa zahtjevom za ponudu i drugi s cijenama zahtjeva. Druga varijacija može nadmašiti prvu i rezultirati povećanjem konverzije.

Studija slučaja pokazuje da je promjena sa „Zatraži ponudu“ u „Zatraži cijene“ rezultirala povećanjem CTR-a od gotovo 161% (izvor).

To je zato što ideja dobivanja “citata” nije osobito privlačna mnogim korisnicima. Dakle, ovo je nekoliko glavnih elemenata koje možete A / B testirati kako biste optimizirali svoju web stranicu.

Završavati

Nakon čitanja ovog opsežnog posta, sigurni smo da ste razumjeli sve učinke A / B testiranja. Sada je pravo vrijeme za stvaranje vlastite mape puta za optimizaciju. Ne propustite nijednu stvar dok provodite ovdje spomenuti postupak i možete primijetiti drastičnu promjenu stope konverzije.

Jasno je da je A / B testiranje korisno za povećanje stope konverzije web stranica, što biste svakako trebali odabrati za svoje poslovanje..

Post gostiju Toma Hardyja

Tom Hardy analitičar je vještog kvaliteta, koji radi na Sparx IT Solutions dugi niz godina. Posjeduje bogato iskustvo rukovanja zapetljanim projektima raznolikih mješavina vertikala. Svojim zapisima voli širiti znanje o najboljim postupcima testiranja aplikacija.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map