Preprost vodnik za intelektualno zaščito za podjetja

Ta članek je napisala Marsha Kelly.


Vsi ste jih videli. ©, ™, ®, celo “pat”. v teku.” Kaj vse to pomeni? In kako lahko razumevanje blagovnih znamk, patentov in avtorskih pravic pomaga zaščititi poslovanje vašega podjetja intelektualna lastnina?

Ko začnete razumeti razlike med posameznimi vrstami licenc za intelektualno lastnino, lahko začnete z delom za njihovo zaščito. Na splošno avtorske pravice ščitijo knjige in filme, patente ščitijo izume, blagovne znamke pa ščitijo logotipe in slogane. V tem, kako delujejo in kako jih lahko zaščitite, je kar nekaj razlik.

Pomembno je zaščititi svojo poslovno lastnino.

Opomba: Če ustvarjate spletno mesto, trgovino za e-trgovino ali katero koli vrsto spletnih podjetij, vam bo ta članek dal dodatne informacije za zaščito vaših podjetij.

Kaj je avtorska pravica?

Avtorske pravice so namenjene predvsem ustvarjalcem medijev. Po navedbah ameriškega urada za patente in blagovne znamke so med drugimi deli avtorske pravice poezija, romani, filmi in arhitektura. Zaščitijo delo, predstavljeno in fiksirano na določen način.

Ali boste registrirali avtorske pravice ali ne, je odvisno samo od vas. Zaščita avtorskih pravic obstaja za delo v trenutku, ko je ustvarjen. Če se želite prijaviti zoper nekoga drugega zaradi kršitve vašega dela, se boste morali registrirati.

Avtorske pravice so mi bile razložene na način, ki ga je težko pozabiti. Predstavljajte si, da sedite v učilnici in vaš učitelj izpostavlja ideje znanih razsvetljenskih mislecev. Pomislite Voltaire, John Locke, Rousseau itd. Te ideje si popolnoma zapišite. Ti misleci podrobno predstavijo ideje, ki bi jih bilo treba dovoliti ponoviti, tako kot ustavna vlada, ki je zelo priljubljena po vsem svetu.

Ko pa zapišete opombe k tej lekciji, ste avtor, tehnično pa jih lahko zaščitite z avtorsko zakonodajo. Naredili ste delo, ki je določeno v posebnem mediju, ki je edinstven.

Avtorske pravice lahko uradno registrirate na www.copyright.gov. Spletno mesto ocenjuje, da za zahtevke na spletu obravnavajo sedem mesecev.

Kaj je patent?

Ko razmišljate o patentih, si lahko zamislite nekoga, kot sta Edison ali Tesla in izume, ki so jih ustvarili. Patenti se še danes uporabljajo za zaščito del konkurenčnih norih znanstvenikov za začasno obdobje od 15 do 20 let v zameno za javno razkritje teh del.

Izdelki, zaščiteni s patenti, vključujejo “proizvedene izdelke”, industrijske procese, kemikalije in nekatere vrste modelov. Zlasti patenti imetniku omogočajo „pravico izključiti druge, da bi izum, ki ga je izdelal imetnik, ustvaril, uporabil, ponudil ali prodal“. Prav tako imetniku omogoči, da drugih ljudi ne uvozi v ZDA. Vendar so odobreni patenti učinkoviti le v ZDA.

Postopek za pridobitev patenta se razlikuje glede na vrsto prijavljenega patenta, vključuje pa pošiljanje prijave ameriškemu uradu za patente in blagovne znamke in odobritev preizkuševalca. Urad ocenjuje, da bo potrebnih približno 16 mesecev, da se najprej seznanijo s prvotnimi prošnjami.

Vlogo za svoj izum lahko začnete na https://www.uspto.gov/patent.

Kaj so blagovne znamke?

Zlati loki, oblika steklenice s colo, rov levov pred filmom, McIntosh jabolko, “Samo naredi to”, vse to je takoj prepoznavno kot pripadnost določenemu podjetju. To so imela ta podjetja v mislih, ko so jih oblikovali in registrirali kot blagovne znamke.

Glede blagovnih znamk, ki jih lahko registrirate, obstaja neverjetno veliko prostora. Lahko je tako preprost kot logotip, slogan ali blagovna znamka. Lahko je tudi oblika izdelka, barva, zvok ali vonj.

Agresivna uveljavitev določenega finala nogometnega turnirja nogometnega turnirja, ki ga je zaščitena nacionalna televizija, je pri številnih podjetjih, ki ne dovolijo uporabe te fraze, sploh ne uporabljala. Zaščita blagovnih znamk zato februarja v oglasih za vroča krila slišite za “veliko igro” in ne za njeno pravilno ime.

Zaščita blagovnih znamk deluje skoraj enako kot zaščita avtorskih pravic. Pravice običajne zakonodaje do blagovne znamke se lahko vzpostavijo preprosto z uporabo te blagovne znamke v trgovini.

Ni vam treba registrirati, če pa to storite, lahko USPTO garantira obvestilo o javnem lastništvu blagovne znamke, domnevo lastništva po vsej državi in ​​izključno uporabo znamke na blagu in storitvah. Vse to vam bo prineslo pomembne prednosti pri uveljavljanju zaščite te blagovne znamke.

Blagovno znamko lahko registrirate na https://www.uspto.gov/trademark. USPTO pravi, da postopek lahko traja “nekaj mesecev.” Po plačilu pristojbin za registracijo blagovne znamke, boste morali zanjo redno plačevati.

Če želite zagotoviti, da nihče ne bo kopiral vaših medijev, izuma ali logotipa, boste želeli registrirati ustrezno intelektualno lastnino. Vsak od teh postopkov lahko traja precej časa, in tudi na koncu tega postopka bo vaš zahtevek lahko zavrnjen. Spletna mesta in storitve, kot je LegalZoom, lahko pomagajo pri vlaganju teh vlog. Preberi moje pregled patentov LegalZoom da bi dobili več informacij. Spletno mesto ponuja celo iskalnik blagovnih znamk, tako da lahko vidite, ali je ime vašega podjetja že v drugih državah.

O intelektualni lastnini

Tudi s toliko informacijami o intelektualni lastnini imate morda še nekaj vprašanj …

Pogosta vprašanja o intelektualni lastnini

V: Ali lahko zaščitim svoj logotip?

O: Dokler je vezan na določeno blagovno znamko, seveda! To pa je lahko odvisno, če patentni urad meni, da je dovolj ločen, da je lahko zaščiten z blagovno znamko. Uporabite iskalnik in poskusite odkriti podobne blagovne znamke z logotipi, preden vložite prijavo.

V: Katere vrste patentov so različne? Kako se razlikujejo?

O: Vložite lahko tri vrste patentov, uporabne patente, oblikovalske patente, rastlinske patente. Če berete ta priročnik, je dvomljivo, da boste morali vedeti o patentih rastlin, saj imajo to veze z novimi in različnimi rastlinskimi sortami.

Patenti za uporabnost imajo več opravka s praktičnimi izumi in jih je mogoče podeliti odkrivalcem novih procesov, strojev ali sestave snovi.

Oblikovni patenti so bolj ustvarjalni procesi in jih je mogoče uporabiti za izdelke (npr. Izdelek).

V: Kako lahko na svoje izdelke pravno postavim “patentno obravnavo”?

O: Začasna prijava bo za vaše izdelke in storitve 12 mesecev dala „čakanje na patent“, ki ga ni mogoče podaljšati.

V: Kaj pomenita simbola kot ® in ©?

O: Mislil sem, da je ne boš nikoli vprašal!

© – Avtorske pravice

® – Registrirana blagovna znamka

™ – Blagovna znamka

℠ – Servisna znamka (označuje storitev)

Marsha Kelly je svoje prvo podjetje prodala za več kot milijon dolarjev. Težko pridobljene izkušnje je kot uspešna serijska podjetnica delila na svojem blogu Best4Bususiness, kjer redno objavlja poslovne nasvete, ideje in predloge ter ocene izdelkov za poslovne bralce. Kot serijski podjetnik, ki je “delal” čas v korporativni Ameriki, se je Marsha naučila, kateri izdelki in storitve danes dejansko dobro delujejo. Iz njenih izkušenj se lahko naučite za gradnjo vašega podjetja.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map