Osnovni vodič za cyber sigurnost za mala poduzeća

Incidenti cyber sigurnosti mogu imati pogubni utjecaj na poslovanje s prosječnim gubitkom u 2019. godini koji košta 200.000 dolara po incidentu. Međutim, trošak može biti i izvan financija, a male tvrtke možda neće podnijeti udarac svom ugledu.


Iako je cyber sigurnost u cjelini opsežno polje, postoje brojna područja na kojima mala poduzeća mogu brzo djelovati. Ovi proaktivni koraci mogu čak značajno spriječiti ili umanjiti učinak najčešćih incidenata.

Budući da svijet ide digitalno, još je hitnije da vlasnici malih tvrtki preuzmu odgovornost za svoju cyber obranu. Iako možda ne želite posvetiti vrijeme razumijevanju složenosti cyber sigurnosti, budućnost vašeg poslovanja može ovisiti o vama..

Ovaj je vodič namijenjen vlasnicima malih poduzeća koji imaju bilo koji oblik digitalne imovine (to može biti bilo što povezano, čak i jednostavna poslovna e-pošta). Uložite malo svog vremena kako bi vaše poslovanje moglo nastaviti rasti, inovirati i stvarati vrijednost za svoje kupce

Brza navigacija:

 • 4 glavne vrste prijetnji cyber sigurnosti
 • Savjeti za osiguravanje poslovanja
 • Cyber ​​sigurnost ukratko
 • Zašto hakeri ciljaju mala poduzeća

Sigurnosni alati za upotrebu:

 • NetDefender
 • ZoneAlarm
 • Comodo osobni vatrozid
 • ExpressVPN
 • Acronis True Image
 • Početna stranica za EaseUS ToDo
 • IObit Ažuriranje

Vrste prijetnji cyber sigurnosti

Uz toliko vrsta napada koje hakeri mogu izvršiti, vlasnici tvrtki trebali bi barem uzeti u obzir neke ključne tangente. Bez obzira na njihov glavni cilj, bilo koja od ovih metoda može nanijeti štetu vašem poslovanju na načine koji bi mogli potrajati godinama, ako uopće.

Napredne uporne prijetnje (APT-ovi)

Ovi dugoročni ciljani napadi uglavnom su namijenjeni krađi, špijuniranju ili ometanju. Ulazak u mreže može se provesti postupno i u različitim fazama. Jednom kada se dobije pristup, napadači možda čak i ništa ne rade duže vrijeme – čekajući strateške trenutke da napadnu.

Distribuirano uskraćivanje usluge (DDoS)

DDoS napadi imaju za cilj ometati rad mreže ili web stranice preplavljujući je zahtjevima i informacijama. Kad se poslužitelj više ne može nositi s poplavom, usluge će početi nedostajati i na kraju će se ugasiti.

Krađa identiteta

Lažno predstavljanje vrlo je česta prijetnja cyber sigurnosti. Čin je slanja lažnih e-poruka koje nalikuju legitimnim da bi primamio primatelje da im vrate osjetljive podatke. Phishing napadi obično imaju za cilj prikupiti vjerodajnice korisnika, kao što su korisnička imena i lozinke, ili čak financijske informacije.

Ransomware

Tijekom proteklog broja godina, Ransomware je stekao popularnost i cilja se na širok spektar žrtava. Nepoznate žrtve mogu pronaći čitave tvrde diskove kodirane bilješkom kojom traže da uplate ‘otkupninu’ za ključ za dešifriranje. Korisnici koji ne plaćaju normalno gube sve svoje podatke.

Cyber ​​osiguranje vašeg poslovanja

Za male poduzetnike kojima je cilj osigurati mogućnost da njihove mreže budu zaštićene od uobičajenih napada, instalacija osnovnog sigurnosnog softvera neophodna je. Međutim, sam softver možda nije dovoljan.

Razmotrimo načine na koje podaci mogu teći za mnoge tvrtke;

 • Povjerljiva komunikacija može se slati e-poštom
 • Uređaji izvan i izvan ureda mogu bežično prenositi podatke
 • Pojedinačni uređaji mogu biti povezani izravno na Internet
 • Udaljeni radnici mogu se prijaviti na poslužitelje poduzeća
 • Kolege mogu upotrebljavati aplikacije za razmjenu poruka za komunikaciju
 • i više.

Kao što vidite, postoji toliko potencijalnih ulaznih mjesta na kojima haker može dobiti pristup bilo kojem dijelu poslovanja vaše tvrtke. Nažalost, za male tvrtke izgraditi čvrste mreže koje stoje iza snažnih vatrozida možda će biti skupo.

Kako biste izbjegli ovaj problem, moguće je implementirati barem rudimentarnu sigurnost na razini uređaja kako biste poboljšali svoje obrambene snage.

1. Omogućite firewall

Mnoge tvrtke pokreću računala na Microsoft Windows-u koji dolazi s ugrađenim uslužnim programom vatrozida. Ove softverske verzije manje su učinkovite od hardverskih firewall-a, ali nude barem osnovnu zaštitu.

Softverski utemeljeni vatrozidi mogu nadzirati podatkovni promet na uređajima i izvan njih, djelujući kao zaštitni uređaj na vašem uređaju. Ako imate Windows, provjerite je li neka Windows Firewall bude uključen.

Također možete uzeti u obzir;

NetDefender

aplikacija firewall bez mreže netdefender

NetDefender – Ova besplatna aplikacija vatrozida ne samo da nadgleda vaše podatke, već vam omogućuje i postavljanje pravila što se može, a što ne može kretati po vašoj mreži. Na primjer, možete ograničiti pregledavanje koje obavljaju vaši zaposlenici.

ZoneAlarm

zonski alarm - alat za višestruke značajke za zaštitu vaše web stranice

ZoneAlarm – Integrirajući i vatrozid i antivirus, ZoneAlarm je dobra višestruka aplikacija za poslovne korisnike. Štiti od gotovo svih vrsta prijetnji od 39,95 USD godišnje.

Comodo

Comodo osobni vatrozid - vatrozid i antivirusni alat

Comodo osobni vatrozid – Comodo dostupan u besplatnoj i komercijalnoj verziji također ima veliki ugled u sigurnosnom poslu. Pruža sveobuhvatnu pokrivenost za više tipova prijetnji za samo 17,99 USD godišnje.

2. Koristite virtualnu privatnu mrežu

Virtualne privatne mreže (VPN-ovi) vrlo su zgodni alati koji omogućuju osiguranje svih podataka koji se prenose s vaših uređaja. Koriste sigurne komunikacijske protokole i visoku razinu enkripcije kako bi osigurali da je sve što pošaljete ili primite povjerljivo.

ExpressVPN

expressvpn - vpn alat za osiguranje podataka tijekom prijenosa

Mnogi VPN-ovi danas uključuju i druge značajke koje poboljšavaju njihove mogućnosti. Na primjer, ExpressVPN, jedno od najpoznatijih imena u VPN poslu, uključuje a Prekidač za zaključavanje mreže, privatni šifrirani DNS poslužitelji, blokator oglasa i još mnogo toga.

Korištenje VPN-a ne osigurava samo uređaje u uredu, već i u pokretu. To znači da sve dok vaši zaposlenici i vi koristite VPN možete sigurno raditi s bilo kojeg mjesta širom svijeta.

3. Čuvajte sigurnosne kopije podataka

Sva bi poduzeća trebala redovito izrađivati ​​sigurnosne kopije važnih podataka. Kritični podaci kao što su detalji o klijentima, fakture, financijske informacije i ostalo su od vitalnog značaja za vaše poslovanje. Ako se ti podaci izgube, bila bi katastrofa.

Stvaranje redovitih sigurnosnih kopija može osigurati da se svi važni podaci mogu vratiti u bilo kojem trenutku. Još bolje, sigurnosne kopije mogu se lako automatizirati, tako da se radna snaga ne troši na tako rutinske stvari.

Danas postoje mnoge jednostavne aplikacije i usluge sigurnosnih kopija podataka koje su jednostavne za korištenje i usluge pogodne za mala poduzeća. Neke biste možda pokušali uključiti;

Kratica

Acronis - rezervno rješenje za potrošače i tvrtke

Acronis True Image – Popularni pružatelj sigurnosnih rješenja, Acronis nudi nagrađivanu sigurnosnu kopiju softvera i rješenja za zaštitu podataka za potrošače i tvrtke svih veličina. To je najbrži softver koji smo do sada testirali za izradu sigurnosnih kopija punih diskova. Cijene kreću od samo 69 dolara godišnje.

UDOBNOST

program za sigurnosno kopiranje programa za zaštitu podataka

Početna stranica za EaseUS ToDo – S poboljšanim sučeljem i dugim popisom značajki, EasUS podržava Dropbox i druga rješenja u oblaku za pohranu što olakšava integraciju u poslovne operacije. Cijene kreću od 29,99 USD / godišnje.

Ako ne želite koristiti namjenski sigurnosne kopije softvera, barem iskoristite Cloud pohranu i izvršite ručne sigurnosne kopije. Korištenje Cloud pohrane znači da su vaši podaci odvojeni od vašeg zemljopisnog položaja, smanjujući rizik od fizičkog oštećenja.

4. Softver ažurirajte

Jedan od najčešćih načina na koji hakeri mogu pristupiti sustavima je putem softverskih ranjivosti. Svi softverski problemi imaju nedostatke i programeri često puštaju zakrpe i ažuriranja kad god zatvaraju ove rupe..

Ako ne osigurate da se sav softver koji koristite ažurirate samo će povećati vaš profil rizika. Ažuriranje tolikog broja uređaja može biti dosadno, pogotovo ako nemate IT odjel na koji biste mogli odgovoriti.

Srećom, mnoge se aplikacije mogu postaviti na automatsko ažuriranje, pa se obavezno obratite dobavljačima softvera koji koristite. Postoje i drugi načini na koje možete ažurirati softver, na primjer, pomoću alata kao što je IObit Updater.

IObit

iobit - alat za ažuriranje softvera kako bi svoje programe ažurirao.

IObit Ažuriranje – Ažuriranje programa IObit je sjajna i lagana aplikacija koja se fokusira na pomaganje u održavanju ažuriranja ostatka onoga što ste instalirali. Prati programe i podsjeća vas kada su dostupna ažuriranja ili ih može samostalno ažurirati.

Za sve svoje IT uređaje osigurajte da je softver uvijek ažuriran. Redovna ažuriranja ključna su za osiguranje poboljšanja sigurnosti. Operativni sustavi, programi i softver trebaju biti postavljeni na automatska ažuriranja kad je to moguće.

5. Uvijek koristite Internet Security aplikacije

Antivirusni softver trebao bi se koristiti na svim uređajima, od računala do prijenosnih računala i mobitela. Većina uglednih Internet Security tvrtki kao što su Symantec ili McAfee imaju posebne planove za vlasnike malih poduzeća koji će im omogućiti da zaštite sve uređaje s jednom licencom.

Također možete birati između različitih vrsta Internet Security aplikacija. Neke osnovne mogu ponuditi samo antivirusne značajke, dok će sveobuhvatnije verzije biti potpuno učitane s više značajki.

Cyber ​​sigurnost u matici

Cyber ​​sigurnost je obrana sustava, mreža, programa, pa čak i podataka od digitalnih napada. Cyber ​​prijetnje s druge strane elementi su koji cyber zaštitari štiti. Te su prijetnje dizajnirane da nanesu neki oblik štete tvrtkama ili pojedincima na koje ciljaju.

Uobičajene vrste cyber prijetnji uključuju viruse, malware, ransomware, phishing napade i još mnogo toga. Složenost zaštite od mnogih cyber prijetnji vrlo se razlikuje ovisno o tome koliko su uporni napadači.

Sa strane cyber sigurnosti, koristimo alate poput antivirusnih programa, vatrozida, detektora zlonamjernog softvera, blokade skripti i drugih dizajniranih za obranu od gore navedenih prijetnji.

Zašto hakeri ciljaju mala poduzeća

Troškovi gubitka informacija zbog ciljanih cyber napada na tvrtke nakupili su se u prosjeku 5,9 milijuna dolara u 2018. godini.Troškovi gubitka informacija zbog ciljanih cyber napada na tvrtke u 2018. godini u prosjeku su nakupili 5,9 milijuna USD (izvor).

Hakeri ne ciljaju uvijek male tvrtke, ali pokazalo se da je postotak relativno visok. Da biste razumjeli zašto su uključene male tvrtke, morate imati općenito razumijevanje incidenata u cyber-sigurnosti.

Kao vlasnici poduzeća, većina nas primarno brine o svojim financijama. Međutim, hakeri mogu imati puno više namjera od jednostavno pokušaja krađe novca. Na primjer, oni mogu pokušati privremeno zatvoriti vaše digitalne operacije, oštetiti vašu poslovnu reputaciju ili se jednostavno zabavljati. Iako to može zvučati uvredljivo, poanta je u tome što postoji više mogućih razloga.

Dalje dolazimo do prosječnog vlasnika male tvrtke koji se poput mene želi usredotočiti na pružanje izvrsnog proizvoda ili usluge kupcu. Ovaj fokus nam se često čini zasljepljujući, tjera nas da zaboravimo druga važna područja poput cyber sigurnosti.

Također često nemamo resurse koje veće kompanije imaju, tako da je stvar ekonomije razmjera. Niža odbrana koju poslovni subjekt ima, to je manje napora potrebno da haker uđe u napad kako bi uspio.

Pored toga, primjena učinkovitih mjera cyber sigurnosti danas je posebno izazovna. Urbanizirana područja imaju više uređaja nego ljudi i napadači prihvaćaju sve kreativnije metode napada.

Završne misli

Kao što jasno možete vidjeti, Internet danas može biti vrlo opasno mjesto, pogotovo ako se vaše poslovanje oslanja na njega. Budući da je toliko mnogo nas povezano digitalno, prijetnja se prenosi i u naš osobni život.

Kao vlasnik tvrtke morate biti u mogućnosti zaštititi ne samo svoje uređaje, već i sve uređaje koje koriste vaši zaposlenici. Budući da je sve povezano, samo ste jaki koliko i vaša najslabija karika.

Na kraju, nadam se da sam vam dao nekoliko ideja kako možete implementirati neke osnovne sigurnosne mjere bez probijanja banke. Uzmite svoju sigurnost što ozbiljnije možete – o tome ovisi vaše poslovanje.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map